Näyttelijä Johanna Nurmimaa kertoi Avussa tulleensa Lauri Törhösen ahdistelemaksi. Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma-arkisto
Näyttelijä Johanna Nurmimaa kertoi Avussa tulleensa Lauri Törhösen ahdistelemaksi. Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma-arkisto

Näyttelijä Johanna Nurmimaa sanoo Avussa joutuneensa ohjaaja Lauri Törhösen ahdistelemaksi. 

Yle uutisoi tammikuussa elokuvaohjaaja ja entisen elokuvataiteen professori Lauri Törhöseen, 70, kohdistuneista ahdistelusyytteistä. Uutisessa 20 naista kertoivat ahdistelun jatkuneen ainakin 1980-luvulta 2000-luvulle.

Salatuista elämistä tuttu näyttelijä Johanna Nurmimaa, 55, kertoo Avussa, että Törhöseen kohdistuvat ahdistelusyytteet eivät tulleet yllätyksenä.

Nurmimaa näytteli Salatuissa elämissä vuosina 2004–2014 Paula Sievistä, ja hän työskenteli sarjassa myös Törhösen ohjauksessa. 

”En ollut missään tilanteessa kahden Laurin kanssa ja välttelin niitä hetkiä.”

– Ohjatessaan Salkkareita Törhösen härski sanailu oli jatkuvaa, ja hän kävi muutaman kerran aggressiivisesti kankkuuni kiinni. Siinä tilanteessa oli pakko vain yrittää jatkaa töitä, jotta kuvaus saataisiin purkkiin. En ollut missään tilanteessa kahden Laurin kanssa ja välttelin niitä hetkiä. Hän ei valitettavasti näe mitään vikaa käytöksessään, Nurmimaa kertoo Avulle.

Johanna Nurmimaa kertoi Avulle, että hän ja muut näyttelijät olivat etukäteen kuulleet Törhösen maineesta. 

– Tilannetta vaikeutti kuvauksissa se, että hän oli silloin vielä naimisissa Stiina Laakson kanssa, joka oli sarjan tuottajana yksi pomoistamme. Hänen ja Laurin ala-asteikäinen poika oli myös mukana sarjan kuvauksissa ja sitä yritti suojella koko perhettä, enkä ottanut asiaa esille, Nurmimaa sanoo Avulle.

Sunnuntai-iltana Lauri Törhönen esiintyi TV1:n Arto Nyberg -keskusteluohjelmassa. Ohjaaja myönsi käyttäytyneensä joskus "sopimattomasti", mutta vetosi siihen, että käytösstandardit olisivat muuttuneet ajan myötä, etenkin viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan myötä.

– Tuolla on nyt kaksi ja puoli miljoonaa miestä, jotka ovat joutuneet miettimään takautuvasti, mitä on tehnyt ja mitä se näiden nykyisten standardien mukaan nyt tarkoittaa, Törhönen sanoi ohjelmassa.