”Paino tuntuu nykyään elämässäni hyvin pieneltä asialta”, Raakel Lignell sanoo. Kuva: Jouni Harala
”Paino tuntuu nykyään elämässäni hyvin pieneltä asialta”, Raakel Lignell sanoo. Kuva: Jouni Harala

Raakel Lignell antoi kasvot onnistuneelle elämäntaparemontille, mutta ensiksi petti lonkka, sitten iski kilpirauhasen vajaatoiminta.

Löytyyköhän Suomesta ketään, joka ei olisi kuullut Raxun rempasta?

Muutama vuosi sitten Raakel Lignell, 49, antoi kasvot onnistuneelle elämäntapamuutokselle: pudotti painoa yli viisikymmentä kiloa ja pienentyi seitsemän vaatekokoa, voitti Tanssii tähtien kanssa -kilpailun, laati terveellisen elämän oppaita, bloggasi ja luennoi pysyvästä painonhallinnasta.

Sitten kävi kuitenkin niin kuin Raakelille monesti ennenkin. Elämä muistutti, ettei se ole hallittavissa. Ensiksi vanha lonkkavaiva alkoi vihoitella, sitten iski kilpirauhasen vajaatoiminta.

– Makasin voimattomana sohvalla ja mietin, tuleeko enää ikinä päivää, jolloin ei koske, Raakel kertoo.

Nyt näyttää jo valoisammalta, vaikka kuluneet pari vuotta ovatkin olleet ”ihan paskaa”, kuten suorasuuna tunnettu Raakel sen muotoilee.

Kivut söivät energiaa

Lonkka leikattiin viime syksynä. Vaikka itse operaatio sujui hyvin, toipuminen on ollut takkuista. Kun lonkan virheasento korjattiin, muu kroppahämmentyi ja alkoi vuorostaan vihoitella erilaisilla kolotuksilla. Kepeillä kinkkaaminen sai olkapään tulehtumaan.

– Kivut ovat syöneet energiaani. Synkimpinä hetkinä olen käynyt läpi monenlaisia tunteita aina itsesäälistä epätoivoon ja häpeään.

Juuri niinä hetkinä Raakel on miettinyt, mitä muut hänestä ajattelevat. Hän kun ei varsinaisesti himmaillut elämäntaparemonttiaan, vaan viime vuosina hänet on tunnettu valtakunnan puolivirallisena elämänmuutosonnistujana.

– On käynyt mielessä, olenko nyt pettänyt kaikki, joille olen ollut esimerkkinä ja innoittajana? Ja samalla kuitenkin tiedän, että en. Tämä on minun elämääni, eikä sairauksille voi mitään.

”Oli mahtavaa vetää rankempia treenejä kuin parikymppiset kundit vieressä.”

Kilpirauhasen vajaatoimintaa on ollut Raakelin suvussa muillakin. Yksi syy sairauden laukeamiseen saattoi silti olla liian kova treeni, joka sotki hormonitoiminnan. Parhaimmillaan Raakel treenasi joka päivä useamman tunnin ajan kerrallaan ja valitsi ryhmäliikuntatunneista aina raskaimmat.

– En silti kadu ajanjaksoa, vaan muistelen kaiholla, kuinka mahtavaa oli vetää rankempia treenejä kuin parikymppiset kundit vieressä. Olen niin onnellinen, että sain kokea liikuntaan hullaantumisen!

Lue koko Raakelin haastattelu Me Naisten numerosta 36/2016!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

vm.66

Sairastelu romahdutti Raakel Lignellin huippukunnon: ”Olen käynyt läpi tunteita itsesäälistä epätoivoon ja häpeään”

Kovin hän jaksaa kuitenkin mediassa olla esillä kun joka tuutista hänen valituksensa kuulu. Ompa taas positiivinen ilmaus ja kateus paistaa läpi. Raakel teki kovan työn itsensä kanssa jota ainakin minä ihaillen seurasin. Surullista että sairaus otti yliotteen, mutta toivottavasti vain hetkellisesti. Elämä jatkuu ja valoisa persoonasi on hurmaava olit sitten minkä kokoinen tahansa. Kaikkea hyvää sinulle Raakel !
Lue kommentti

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.