Saimi Hoyer. Kuva: Sakari Majantie
Saimi Hoyer. Kuva: Sakari Majantie

Jalkaan iskeneen ruusun vuoksi sairaalaan joutunut Saimi Hoyer saapui sienikirjansa julkaisujuhlaan Auroran sairaalan infektio-osastolta.

Muodin ammattilainen Saimi Hoyer toteutti pitkäaikaisen unelmansa, kun hänen Sieniä ja ihmisiä -kirjansa (Tammi) julkaistiin tiistaina Helsingissä. Saimi on tehnyt elämyksellisen opuksen yhdessä hyvän ystävänsä, graafikko-valokuvaaja Petri Salmelan kanssa.

Iloa rakkaan lapsen päästämisestä maailmalle varjosti Saimin sairaus: hänellä on todettu perinnöllinen vasta-ainepuutostauti, mikä aiheuttaa infektioherkkyyttä ja imeytymishäiriöitä suolistossa.

Saimi joutui viikonloppuna sairaalahoitoon jalkaansa iskeneen ruusun vuoksi. Hän pelkäsi, että joutuu pahimmillaan jättämään julkaisutilaisuuden väliin.

– Vointini on nyt ookoo. Olen niin onnellinen, että niin moni teoksessa esiintyvistä sieni-ihmisistä ja rakkaista ystävistäni pääsi juhlimaan kirjaa, että unohdin hetkeksi koko kipeän jalkani, hän kertoi ravintola Ateljé Finnessä, jossa maisteltiin sieniherkkuja kirjan hengessä.

Loppuelämä lääkityksellä

Saimi joutuu olemaan sairautensa vuoksi lopun elämää kestävällä lääkityksellä, mutta ei halua antaa sen hallita liikaa olemistaan ja tekemisiään.

Hän kertoo oppineensa arvostamaan kuukausia kestäneiden sairaalajaksojensa aikana suomalaista terveydenhuoltoa.

– Meillä on loistavia lääkäreitä ja hoitajia. Olen ollut todella tyytyväinen saamaani hoitoon ja henkilökuntaan – olen kohdannut ihmisiä isolla i:llä. Olen saanut valtavasti henkistä tukea, mikä on merkinnyt paljon, hän kiittelee ja antaa esimerkin:

– Seurasin hoitajan kanssa lauantaina euroviisufinaalia Auroran infektio-osastolla. Hän sanoi minulle, että katso mikä kappale voitti – Rise Like a Phoenix! Siinä on minulle hyvää ohjenuoraa, positiivisen asenteensa säilyttänyt Saimi naurahtaa.

Saimin ja Petrin kirja johdattaa 13 sieniretkelle, joilla oppaina toimivat intohimoiset sienestäjät villiyrttispesialistista haperotohtoriin. Kirja tutustuttaa myös harvemmin käytettyihin, mutta maukkaisiin ruokasieniin ja tarjoaa kekseliäitä reseptejä suppilovahveropaahtovanukkaasta sikurirouskukeittoon.

Lue myös:

Maalla viihtyvä Saimi Hoyer: "En muuta enää kaupunkiin"

Saimi Hoyer: "Olemme menneet tosi kovaa"

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Tilaajille
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen

Marjo Vilkko, 52, rakastui itseään 11 vuotta nuorempaan mieheen ja elää nyt avoimessa liitossa. Koska Marjo ei voi saada enää lapsia, hän antoi miehelleen luvan perustaa perheen toisen naisen kanssa.

Kun kirjailija Marjo Vilkko, 52, oli lapsi, hän ahmi tyttökirjoja ja haaveili rakkaudesta, joka olisi yhtä suuri kuin Vihervaaran Annan rakkaus Gilbertiä kohtaan.

Nuorena aikuisena hän kuunteli postpunkia, kieriskeli melodramaattisten sointukuvioiden syövereissä ja...