Saimi Hoyer. Kuva: Sakari Majantie
Saimi Hoyer. Kuva: Sakari Majantie

Jalkaan iskeneen ruusun vuoksi sairaalaan joutunut Saimi Hoyer saapui sienikirjansa julkaisujuhlaan Auroran sairaalan infektio-osastolta.

Muodin ammattilainen Saimi Hoyer toteutti pitkäaikaisen unelmansa, kun hänen Sieniä ja ihmisiä -kirjansa (Tammi) julkaistiin tiistaina Helsingissä. Saimi on tehnyt elämyksellisen opuksen yhdessä hyvän ystävänsä, graafikko-valokuvaaja Petri Salmelan kanssa.

Iloa rakkaan lapsen päästämisestä maailmalle varjosti Saimin sairaus: hänellä on todettu perinnöllinen vasta-ainepuutostauti, mikä aiheuttaa infektioherkkyyttä ja imeytymishäiriöitä suolistossa.

Saimi joutui viikonloppuna sairaalahoitoon jalkaansa iskeneen ruusun vuoksi. Hän pelkäsi, että joutuu pahimmillaan jättämään julkaisutilaisuuden väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vointini on nyt ookoo. Olen niin onnellinen, että niin moni teoksessa esiintyvistä sieni-ihmisistä ja rakkaista ystävistäni pääsi juhlimaan kirjaa, että unohdin hetkeksi koko kipeän jalkani, hän kertoi ravintola Ateljé Finnessä, jossa maisteltiin sieniherkkuja kirjan hengessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loppuelämä lääkityksellä

Saimi joutuu olemaan sairautensa vuoksi lopun elämää kestävällä lääkityksellä, mutta ei halua antaa sen hallita liikaa olemistaan ja tekemisiään.

Hän kertoo oppineensa arvostamaan kuukausia kestäneiden sairaalajaksojensa aikana suomalaista terveydenhuoltoa.

– Meillä on loistavia lääkäreitä ja hoitajia. Olen ollut todella tyytyväinen saamaani hoitoon ja henkilökuntaan – olen kohdannut ihmisiä isolla i:llä. Olen saanut valtavasti henkistä tukea, mikä on merkinnyt paljon, hän kiittelee ja antaa esimerkin:

– Seurasin hoitajan kanssa lauantaina euroviisufinaalia Auroran infektio-osastolla. Hän sanoi minulle, että katso mikä kappale voitti – Rise Like a Phoenix! Siinä on minulle hyvää ohjenuoraa, positiivisen asenteensa säilyttänyt Saimi naurahtaa.

Saimin ja Petrin kirja johdattaa 13 sieniretkelle, joilla oppaina toimivat intohimoiset sienestäjät villiyrttispesialistista haperotohtoriin. Kirja tutustuttaa myös harvemmin käytettyihin, mutta maukkaisiin ruokasieniin ja tarjoaa kekseliäitä reseptejä suppilovahveropaahtovanukkaasta sikurirouskukeittoon.

Lue myös:

Maalla viihtyvä Saimi Hoyer: "En muuta enää kaupunkiin"

Saimi Hoyer: "Olemme menneet tosi kovaa"

Sisältö jatkuu mainoksen alla