Saimi Hoyer säteili hyvää oloa Parempi Elämä -kirjan julkaisutilaisuudessa Helsingissä. – Minua tarkkaillaan ja lääkitään loppuelämä, mutta nyt voin hyvin, ja se on pääasia. Kuva: Sakari Majantie
Saimi Hoyer säteili hyvää oloa Parempi Elämä -kirjan julkaisutilaisuudessa Helsingissä. – Minua tarkkaillaan ja lääkitään loppuelämä, mutta nyt voin hyvin, ja se on pääasia. Kuva: Sakari Majantie

Pahimpina hetkinään Saimi Hoyer oli lähellä luovuttaa. Sairaudesta seurasi myös positiivinen elämänmuutos.

Juontaja ja kirjailija, huippumallina tunnettu Saimi Hoyer kertoo Mari Sainion kirjoittamassa Parempi Elämä -uutuuskirjassa vaikeasta sairaudestaan, joka pysäytti koko elämän vuonna 2011. Tuolloin Saimi oli Milanossa kuvaamassa Saimin Enkelit -sarjaa. Kesken kuvausten hän sairastui kovaan keuhkoputken- ja poskiontelotulehdukseen sekä vatsatautiin.

– Olin tosi heikossa kunnossa suurimman osan kuvauksista. Minua lääkittiin vahvoilla antibiooteilla, Saimi kertoo kirjassa.

Kuvausten päätyttyä Saimi palasi Suomeen. Hän kärsi kivuista ja suolisto-oireista, kuten voimakkaasta ripulista. Lopulta hän ei päässyt vessasta omin voimin ulos ja hänen isänsä vei hänet sairaalaan. Saimi otettiin sisään Auroran infektio-osastolle viikoiksi. Tutkimukset alkoivat, ja lääkärit ehtivät epäillä ruokamyrkytyksen ohella muun muassa MS-tautia ja aivokasvainta.

– Pahinta oli epätietoisuus ja läheisten huoli. Myös poikani Kaspar, 9, ja Hektor, 7, tajusivat, että nyt on tosi kyseessä, vaikka pieniä tuolloin olivatkin, Saimi muisteli kirjan julkaisutilaisuudessa torstaina.

Diagnoosi löytyi

Sairastumisen takia Saimi joutui muun muassa jättämään väliin Suomen Huippumalli haussa -sarjan kuvaukset. Sairaalassa häntä hoidettiin eristyksessä, jonne aviomies Thomas pääsi vain valkoiseen kaapuun ja hanskoihin pukeutuneena, lapset eivät lainkaan.

– Lopulta sain diagnoosin: Clostridium Difficile, vahvan antibioottikuurin seurauksena tullut, voimakasta ripulia aiheuttava bakteeri, jota alettiin lääkitsemään heti, Saimi kertoi.

Saimi söi kymmenkuntaa eri lääkettä. Saimi on 174 senttiä pitkä, ja hänen painonsa putosi 46 kiloon. Pahimpina hetkinä hän oli lähellä luovuttaa, koska voimia ei yksinkertaisesti ollut edes lukemiseen tai tietokoneen katseluun.

– Missä menee luovuttamisen raja? Taistelin perheeni vuoksi. Jos se ei tapa, sieltä kyllä pääsee ylös, hän sanoo nyt.

Paraneminen alkoi, kun Saimille tehtiin ulostesiirto, jossa suoliston bakteerikanta vaihdetaan uuteen. Saimi kiitteleekin vuolaasti Auroran sairaalan infektio-osaston lääkäreitä, jotka pelastivat hänen henkensä.

Kaveripiiri uusiksi

Kaveripiiri meni sairauden myötä uusiksi. Tosiystävät eivät hylänneet, mutta jotkut tuttavat pyyhkiytyivät pois, eivätkä kaikki osanneet suhtautua tilanteeseen. Monia pelotti, minkä Saimi ymmärtää täysin.

– Minua luultiin muun muassa anorektikoksi. Haluan sairaudesta kertomalla katkaista siivet vääriltä huhuilta. Medialle suuri kiitos siitä, että he antoivat minun käydä tämän läpi rauhassa, Saimi kiittelee.

Saimi löytää sairastumisestaan hyvääkin. Sen ansiosta hänen oli pakko pysähtyä ja miettiä, mitä elämältään haluaa.

– Toteutin pitkäaikaisen haaveeni Punkaharjulle muutosta. Tein Sieniä ja ihmisiä -kirjan, jolle on tulossa myös jatkoa. Löysin tapani ilmaista itseäni puhujana ja kirjoittajana, luentokeikkoja tekevä Saimi sanoo.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Face palm

Suomalainen Heidi meni naimisiin Mount Everestillä yli 5 000 metrin korkeudessa: ”Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti”

Kukin tyylillään tietysti, mutta väkisinkin tulee mieleen, että joillain se erikoisuuden tavoittelu nyt vaan tuntuu menevän totaalisesti yli ja merkitsevän ehkä enemmänkin kuin se varsinainen asia eli tässä tapauksessa naimisiinmeno. Ja mahtoikohan tämä vuorella tapahtunut vihkiminen edes olla virallinen? Mutta kuten sanottu, kukin tyylillään... tyylejä vaan on niin monia, aina tyylittömyyteen saakka ;D
Lue kommentti

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.