Saara Aalto jäi Uuden Musiikin Kilpailussa toiselle sijalle. Kuva: Jouni Harala
Saara Aalto jäi Uuden Musiikin Kilpailussa toiselle sijalle. Kuva: Jouni Harala

Uuden musiikin kilpailussa kakkoseksi jäänyt Saara Aalto vastasi saamaansa kritiikkiin sosiaalisessa mediassa.

Lauantai-illan Uuden Musiikin Kilpailussa Suomelle saatiin jälleen euroviisuedustaja. Voiton vei Sandhja, ja kakkoseksi tuli eniten yleisöääniä kerännyt Saara Aalto

Kilpailun jälkeen on puitu pisteidenlaskentaa, johon vaikuttivat puoliksi yleisöäänet ja puoliksi kymmenen eri kansalaisraadin antamat pisteet. Vaikka pisteidenlaskua voisikin kritisoida, Saara kirjoittaa Facebookissa olevansa tyytyväinen lopputulokseen.

– Ei harmita se, että hävisin Sandhjalle, koska hän on upea artisti ja biisi on aivan sairaan hyvä, saadaan olla niin ylpeitä toukokuussa!! Eikä se, että mun voitto jäi vaivaisen 6 pisteen päähän.

 

KIIIITOS kaikille eilisestä <3 Samalla, kun olen super kiitollinen kansalle tuesta ja suurimmasta äänisaalista, mua myös...

Posted by Saara S. Aalto on Sunday, 28 February 2016

Samassa Facebook-päivityksessään Saara kirjoittaa myös siitä, mikä häntä jäi kisassa harmittamaan.

– Se, mikä tuntuu pahalta on, että tänään mediaraadin nimetön jäsen ottaa asiakseen haukkua mun esityksen ilkeällä ja raadollisella tavalla mediassa selittäen, miksi he antoivat mulle finaalissa 0 pistettä, Saara tilitti.

– Muistuttaa jotenkin nuoruuden koulukiusaamisaikoja.

Saara on kuitenkin saanut jo runsaasti tukea faneiltaan niin Facebookissa kuin Instagramissakin.

– Mun mielestä te kaikki olitte hienoja erityisesti kolmen kärjessä ja mahdoton laittaa järjestykseen tai "pisteyttää". Laatua on hankalaa mitata pisteillä. Mua ja kaikkia oopperalaulajia yks kolumnisti nimitti just "ylimieliseksi kermaperseiksi". Ja niin edelleen, en jaksa kaikkee ees referoida. Kakkaa tulee ja menee mut – Saara, Sä olet hirmuihana kollega ja huippulahjakas laulaja ja artisti, kollega Waltteri Torikka lohdutti Facebook-kommentissa.

Muovisuus kaukana

Iltalehden artikkelissa mediaraadin jäsen perusteli pisteytystä näin:

– Saara Aallon esitys jätti kylmäksi. Esitys oli kuin tilattu halvan työvoiman Euroviisutehtaalta, niin kliseinen, persoonaton ja muovinen se oli. Iso osa ihmisistä varmaan odotti juuri tuollaista esitystä Saaralta, eli he eivät joutuneet pettymään.

Saara muistuttaa Facebook-kirjoituksessaan, että esitykset olivat Yleisradion suunnittelemia, ja hänen No Fear- kappaleeseensa haluttiin iso, euroviisumainen show. Artistikin oli tyytyväinen esitykseen, joka Japani-viitteineen kuvasti hyvin hänen persoonaansa.

”Vahva, määrätietoinen nainen voi olla pelottava. Ymmärrän.”

– Samalla tämä ”fiksu” toimittaja päättää myös haukkua kaikki mun kannustajat ja fanit, joilla on selkeesti huono maku, koska ”hehän odottivat multa noin muovista esitystä, eivätkä joutuneet tälläkään kertaa pettymään”. Ihan päinvastaisia kommentteja saan ihmisiltä, jotka itku silmässä poistuvat konserteista. Muovi on kaukana.

– Minä myös "näyttelin Euroviisuedustajaa”... Mitä se edes meinaa? Liian itsevarma, joten 0 pistettä..? Vahva, määrätietoinen nainen voi olla pelottava. Ymmärrän. 

Saara jäi jo toista kertaa euroviisukarsinnoissa toiseksi. Vuonna 2011 hän kilpaili kappaleellaan Blessed With Love ja hävisi lopulta Euroviisuihin lähetetylle Paradise Oskarille. Toinen sija on Saara Aallolle tuttu myös The Voice of Finland -ohjelmasta vuonna 2012.

 

KIIIITOS kaikille eilisestä ❤️ Samalla, kun olen super kiitollinen kansalle tuesta ja suurimmasta äänisaalista, mua myös vähän harmittaa.... en haluais avautua tällaisesta, mutta halusin kirjoittaa omin sanoin.. Ei harmita se, että hävisin Sandhjalle, koska hän on upea artisti ja biisi on aivan sairaan hyvä, saadaan olla niin ylpeitä toukokuussa!! ❤️ Eikä se, että mun voitto jäi vaivaisen 6 pisteen päähän. SE, mikä tuntuu pahalta on, että tänään mediaraadin nimetön jäsen (ei uskalla omalla nimellään kommentoida?) ottaa asiakseen haukkua mun esityksen ilkeällä ja raadollisella tavalla mediassa selittäen, miksi he antoivat mulle finaalissa 0 pistettä (eipä muut raadit ole nollapisteitään onneksi julkisuuteen analysoineet).. Tähän ei mahdu pitkä teksti, joten teksti kokonaisuudessaan mun facessa.. 👉 No mut anyway, mun UMK-taival oli MAHTAVA!! Kiitos YLE, että sain olla mukana loppuun asti 💗 Täältä noustaan taas.. No Fear! #umk16 #yle #nofear2016

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Katselija

Saara Aalto avautui UMK-kritiikistä: ”Muistuttaa nuoruuden koulukiusaamisaikoja”

Saara Aalto sai lapsilta 12 pistettä ja Mikael Saari 0 pistettä. Ilman lasten ääniä Saari olisi ollut toinen ja Aalto kolmas. Ei kannata edes kiistellä, että Saaren kilpailukappale oli hyvä möderni kokonaisuus Aallon ja Sandhjan vanhanaikaisiin jo moneen kertaan nähtyihin esityksiin verrattuna. Aallon esityksessä lavalla oli myös sääntöjen vastaisesti liikaa esiintyjiä. Molemmat naiset lähtivät mukaan kovin kevyellä kappaleella ja kun sellaiset pärjäävät, niin hyvät säveltäjät ja parhaat...
Lue kommentti

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.