Suomeen saapunut Saara Aalto tapasi tiistaina fanejaan Helsingissä. Mukana oli kihlattu Meri Sopanen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Suomeen saapunut Saara Aalto tapasi tiistaina fanejaan Helsingissä. Mukana oli kihlattu Meri Sopanen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Saara Aalto ja kihlattu Meri Sopanen eivät silti aio luopua Järvenpään-kodistaan.

Saara Aalto kävi tiistaina pikavisiitillä työasioilla Suomessa. Hän oli herännyt aamuneljältä ja lentänyt Lontoosta Helsinkiin managerikihlattunsa Meri Sopasen kanssa. Lontoosta on tulossa pariskunnan kotipaikka, kunhan sopiva asunto löytyy.

– Olemme etsineet jo pitkään sitä oikeaa asuntoa Lontoosta. Nyt luulen, että löysimme sen, Saara kertoi kuulumisiaan.

Pariskunta on kolunnut läpi parisenkymmentä kämppää, mutta aina on kuulemma ollut mutkia matkassa, esimerkiksi lemmikkien takia. Hänellä ja Merillä on kaksi koiraa.

Yhteisestä Järvenpään-kodistaan pariskunta ei aio luopua.

– Se on meidän ihana kotimme, eikä koskaan tiedä, mitä tapahtuu, Saara totesi.

Paparazzit piinaavat

Lontoossa Saara on jo saanut osansa brittien keltaisesta lehdistöstä. Paikalliset paparazzit eivät ole jättäneet suomalaislaulajaa rauhaan.

– Viime viikollakin eräs mies yllätti meidät iltakävelyllä. Hän hyppäsi eteemme ja alkoi räpsiä siinä kaatosateessa. Muutenkin paikalliset lehdet kirjoittavat välillä mitä sattuu, Saara naurahti.

Esimerkiksi The Sun -lehti uutisoi hiljattain, että Saarasta ollaan tekemässä Britanniassa kaksiosaista tosi-tv-sarjaa. Lehden mukaan sarja keskittyisi Aallon elämään X Factorin jälkeen.

– Tosiasiassa Yle tekee minusta seurantadokumenttia. Kyseessä ei siis ole brittiläinen tosi-tv-sarja, Saara tarkensi.

Kaksi biisiä jo valmiina

Saara sijoittui joulukuussa Britannian X Factor -kilpailussa toiseksi. Joulukuun lopussa hän kertoi tehneensä levytyssopimuksen Suomen ja Britannian Sony Musicin kanssa.

Aallolle myönnettiin loppuvuodesta Suomi-palkinto ja lisäksi hän sai Oulun kaupungilta 5 000 euron stipendin. Saara on ehdolla jo toistamiseen vuoden homoksi sekä Suomessa että Briteissä paikallisen Diva-lehden äänestyksessä.

”Yhden biisin teen Sophie Ellis Baxtorin kanssa.”

– Tällä hetkellä työstän esikoislevyäni huippusäveltäjien kanssa. Olen saanut jo kaksi biisiä julkaisukuntoon. Yhden biisin teen Sophie Ellis Baxtorin kanssa, onnellinen Saara paljasti.

Pikavisiitillään Suomessa Saara tapasi fanejaan ja julkisti samalla sponsoriyhteistyönsä sveitsiläisen Raymond Weil -kellomerkin kanssa: merkki valitsi hänet uuden kellosarjansa keulakuvaksi. Aiemmin Raymond Weil on tehnyt yhteistyötä sellaisten maailmantähtien kuin Queenin sekä muusikko Emeli Sanden kanssa sekä sponsoroinut näyttävästi Brit Awards -palkintogaalaa.

– Saara on täydellinen mainoskasvoksemme. Ihastuimme häneen Britannian X Factorissa, jossa hän hurmasi meidät viikko toisensa jälkeen täydellisillä esityksillään. Onneksi hän suostui kanssamme yhteistyöhön, Raymond Weilin toimitusjohtaja Elie Bernheim sanoi Stockmannin kahdeksannen kerroksen samppanjabaarissa pidetyssä kutsuvierastilaisuudessa.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...