Saaran tiimi jännittää, tuleeko kesällä julkaistavasta sinkusta hitti. Saara ei ota paineita menestyksestä. "Päädyn sinne, mihin minun kuuluukin." Kuva: Jouni Harala
Saaran tiimi jännittää, tuleeko kesällä julkaistavasta sinkusta hitti. Saara ei ota paineita menestyksestä. "Päädyn sinne, mihin minun kuuluukin." Kuva: Jouni Harala

Lontooseen muuttaneen Saara Aallon arkeen kuuluu turvamiehiä, paparazzeja ja koti luomukauppojen naapurissa.

Keltaiseen huomioliiviin ja ­kypärään sonnustautunut raksamies tepastelee jo kolmatta kertaa laulaja Saara Aallon, 29, ohi tämän poseeratessa kadunkulmassa Lontoon Hyde Parkin laitamilla. Ensin kypäräpää osoitti Saaraa kaverilleen ja hihkui laulajan olevan ”se X Factor -tyttö”. Kohta hän lompsi takaisin kuin varmistaakseen bongauksensa.

Kolmannella kerralla miehellä on kamerakin. Hän nappaa Saarasta kuvan ja juoksee kaverinsa kiinni, ”It is her! Kyllä se on hän!” Selfietä kypäräpää ei kehtaa pyytää, mutta moni muu kehtaa. Saara hymyilee niissä tottuneesti ja kiittelee, kun pysäyttelijät kertovat äänestäneensä tätä laulukilpailussa. Suomalaisittain Saara teki historiaa sijoittumalla siinä toiseksi.

– Huomio tuntuu hauskalta, mutta yllättää yhä joka kerta. Jos Suomessa vähän nolostelin ja mietin, ajatteleeko toinen minusta ikävästi, täällä osaan jo asennoitua kaikkeen että siistiä! Saara kuvailee tunnelmiaan uudessa kotikaupungissaan.

Harrastuksena asuntobongailu

Saara muutti Lontooseen avovaimonsa ja managerinsa Meri Sopasen kanssa tammikuussa varmistettuaan levytyssopimuksen Sony Musicin kanssa. Nyt ­koti on Hyde Parkin toisella puolella, Kensingtonin arvoalueella, mutta naiset suunnittelevat jo muuttoa.

– Asuntovertailusta on tullut meidän uusi yhteinen harrastuksemme. Esittelyjen selaaminen netissä on tosi koukuttavaa ja viihdyttävää. Välillä homma lähtee lapasesta ja ihmettelemme ylellisiä lukaaleja, joihin meillä ei ole varaa, Saara kikattaa.

Mukavampiin on myös vaikea päästä, varsinkin, jos olet vierasmaalainen ja vailla pankkihistoriaa Briteissä. Saara kuvailee nykyisen asunnon saamista draamaksi, jossa heidän piti vakuuttaa vuokraisännille olevansa paitsi luottokelpoisia myös asiallisia.

Asuntovälittäjä tiesi taloyhtiön perinteitä vaalivaksi ja kertoi vuokraajille vasta viiveellä Saaran X Factor -julkisuudesta.

– Taloyhtiössä olisi todennäköisesti kauhistuttu, että asuntoon muuttaa joku hunsvottimuusikko.

Saara ja Meri vuokrasivat Kensingtonin-asuntonsa kalustettuna.

– Järjestelyissä on ollut muutenkin hommaa. Eipähän tarvinnut lisäksi kasailla Ikea-kalusteita, Saara hymähtää.

Muuttoauto toi Suomesta kuorma-autollisen tavaraa, josta suurin osa oli vaatteita ja niistä enimmät Saaran mekkoja. Kuormassa tulivat myös Saaran kosketinsoittimet sekä Merin tv.

– Sen kuljettaminen oli minusta ihan turhaa, koska asunnossa oli jo telkkari. Meri nyt kuitenkin halusi omansa, kun oli juuri ehtinyt ostaa isomman.

Ja tulihan kuormassa se tärkeinkin, terveelliseen elämään panostavan pariskunnan silmäterä, blenderi. Naiset surraavat sillä vitamiinipitoiset smoothiensa. Sylin täyttävä tehosekoitin kulki Saaran mukana X Factor -kiertueellakin helmi-maaliskuussa ympäri Iso-Britanniaa ja Irlantia.

Tuhansien eurojen satsaus

Tänä aamuna Saara ei ehtinyt tehdä smoothieta vaan tilaa nyt kahvilan listalta teetä, jugurttia ja marjoja. Laulaja tuijottaa kulhoaan ja varmistaa menusta, kyllä, kourallinen marjoja maksoi seitsemän puntaa.

– Siis melkein kymmenen euroa muutamasta marjasta! Saara parahtaa.

Vieressä manageri Kalvin Ryder nauraa lempeästi.

– On lähes liikuttavaa, miten jalat maassa Saara on, Kalvin kehuu suojattiaan.

– Mutta, darling, tämä on Lontoo!

Tosiaan. Saara on valinnut asua suurkaupungin keskeisillä kulmilla. Siellä arjella on toisenlainen hinta kuin edellisessä kotikaupungissa Järvenpäässä.

– Halusimme asettua keskustan tuntumaan, jotta oikein tuntisimme asuvamme Lontoossa. Työpalavereihin pääsee nopeasti ja että siellä on helppo viettää terveellistä elämää, Saara kertoo kotikulmistaan luomukauppojen naapurustossa.

– Asuminen ja eläminen täällä on kuitenkin jäätävän hintaista. Aluksi nousi pala kurkkuun hintoja katsellessa.

Osallistuminen X Factoriin oli Saaralta useita tuhansia euroja niellyt taloudellinen satsaus. Hän ja Meri maksoivat itse viisi matkaansa karsintoihin. Livelähetysten aikaan Saara asui X- Factor­-talossa ja Meri ystävien luona, mutta viikonloppuisin pari majoittui hotelleihin saadakseen olla yhdessä.

– Kun kisa osaltani jatkui, rahaa paloi vaatteisiinkin. Meitä kuvattiin joka päivä, eikä samoja asuja saanut käyttää, Saara kertoo.

2954821

Vielä finalistien kiertueella keikkapalkkiot ovat murusia siihen nähden, mitä show tuottaa omistajilleen. X Factor -menestyjät ovat alkaneet tienata vasta levytyssopimuksista, omista keikoista tai fanituotteistaan, mutta sitten jos natsaa, puhutaan nopeasti miljoonatuloista. Esimerkiksi X Factorista löydettyä One Directionia pidetään maailman kovapalkkaisimpana poikabändinä: sen tulojen väitetään olevan miljoona puntaa viikossa!

Saaran palkkioista ei puhuta tarkkoina lukuina, mutta laulaja kuvailee tilannettaan onnekkaaksi.

– Elän tosi hyvin ja minulla on varaa tehdä asioita. Olen onnekas, että minulla riittää niin hyviä töitä. On surkuteltu sitä, etten ole ollut menestynyt Suomessa, mutta mitä hittoa, minähän olen elättänyt itseni laulamalla jo monta vuotta! Saara muistuttaa.

– Menestyä voi muutenkin kuin laulamalla lista­ykköshitin. Vahvuuteni on omanlaisuudessani: keikkani ovat sellaisia, joita vain minä voin tehdä.

Managerit, levy-yhtiö ja yleisö jännittävät, mihin menestys kantaa. Laulajalle toistellaan, kuinka hän nyt varmaan on onnensa kukkuloilla.

– Olen urallani tosi onnekkaassa vaiheessa, mutta en koe olevani yhtään sen onnellisempi kuin aiemmin. Suurin onnellistava elämänmuutos on ollut Merin tapaaminen, Saara avaa.

– En tarvinnut tätä menestystä ollakseni onnellinen, sillä olin ollut onnellinen elämässäni jo pitkään.

Helsinki, Pakistan, Kazakstan...

Maaliskuussa päättyneellä X Factor -kiertueella Saara teki kolmessa viikossa 21 konserttia. Seuraava iso rutistus on oma konsertti Helsingin Hartwall Arenalla huhtikuussa. Lisää keikkoja on myyty jo Suomeen, Ruotsiin, Espanjaan, Britteihin, Irlantiin sekä Kazakstanin Astanaan, jossa Saara esiintyy maailmannäyttelyn kävijöille.

– Saaraa kysytään nyt kaikkialle, manageri Kalvin vahvistaa.

– Jopa Pakistaniin tuli konserttikutsu, mutta sinne emme päässeet, kun ajankohta oli päällekkäin X Factor -kiertueen kanssa.

Saara hätkähtää. Hän kuulee Pakistanin-keikasta ensi kertaa.

– Mitääh? Minulle pitää kertoa kaikki! Haluan tietää oudoimmatkin pyynnöt, Saara huomauttaa.

Se tuskin onnistuu; yhden naisen tee-se-itse -pakkaus on nyt kasvamassa kymmeniä työllistäväksi kansainväliseksi tuotannoksi. Yhteydenottoja tulee niin, ettei artisti voi osallistua kaikkeen päätöksentekoon. Pelkästään manageritiimissä Saaran asioita ohjaa viisi ihmistä. Heidän lisäkseen Saara maksaa palkkaa muusikoille, tanssijoille, juristille, tiedottajalle, kirjanpitäjälle, maskeeraajille…

Suomessa Saara on pyörittänyt yhteistä Yume Recordsia ex-kumppaninsa, tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa. Teemu on toiminut levymerkin toimitusjohtajana, Saara hallituksen jäsenenä. Käytännössä kaikki on tehty itse pienellä porukalla.

Nyt Saara ja Meri ovat perustaneet yritykset Iso-Britanniaan. Saaran firma sai nimensä hänen motostaan: Blessed With Love. Merin yritys nimettiin No More Feariksi naisten luentosarjaa mukaillen.

– Projektimme nimi on oikeasti No Fear, mutta brittien yritysrekisterissä se nimi oli jo varattu.

Sopimukset eivät ole olleet Saaran vahva puoli, mutta muuton jälkeen on ollut pakko miettiä pankkitilien avaamista, verotuksen opettelua, sähkösopimuksia, nettiliittymiä, lomakkeita...

– Alkuvuosi on ollut rankkaa ­aikaa. Minä olen ollut kiertueella, ja samaan aikaan Meri on hukkunut töihin Suomessa.

Paluu omaan elämään

X Factor -kiertueeseen päättyi jakso, jossa muut tahot määräsivät Saaran ja Merin yhdessäolosta. Pariskunta oli pakotettu erilleen laulukilpailun aikana, kun Saara asui X Factor -talossa. Kiertueella päti sama sääntö: puolisoita ei saanut ottaa mukaan. Nuorimmille osallistujille show’hun pääsy oli riehakas sauma päästä pois vanhempiensa hoteista. Kolmekymppistä parisuhteessa elävää ammattilaista ulkonaliikkumiskiellot taas ahdistivat.

– Oli todella turhauttavaa, miten aikuisen elämääni yhtäkkiä säädeltiin niin. Olen tottunut jakamaan Merin kanssa kaiken. Ei ole ollut helppo olla näin paljon erossa, Saara sanoo.

– Samalla tuntuu hyvältä huomata, miten paljon toista kaipaa. Se on hyvä merkki.

Kun Saara lähti kiertueelle, Meri lensi Suomeen valmistelemaan Helsingin-konserttia. Rakastavaiset eivät ole tavanneet yli kuukauteen.

”En halua kuulostaa siltä, etten olisi kiitollinen kaikesta tapahtuneesta, mutta ei tämä ole ollut helppoa.”

– Kun X Factor -pyöritys alkoi, päätimme yhdessä kestää tämän. Erillään olo on pistänyt suhteen koetukselle, mutta hyvin olemme selvinneet. Vaikka kisa oli arvokas kokemus, sen loppusuoralla laskin jo päiviä, milloin hullutus loppuu ja pääsemme palaamaan omaan elämäämme, Saara sanoo.

– En halua kuulostaa siltä, etten olisi kiitollinen kaikesta tapahtuneesta, mutta ei tämä ole ollut helppoa. Takana on yksi rankimmista vuosistani.

Saara jää miettimään nuoria, jotka pyrkivät musiikkialalle julkisuuden toivossa. Hän haluaisi ampua alas kaikki harhakuvitelmat.

– Tätä ei jaksa, jos työtä ei koe kutsumukseksi. Artistius on kokonaisvaltaisesti kuluttavaa. Teen pitkiä päiviä, olen jatkuvasti arvosteltavana, sometan ja edustan itseäni joka tilanteessa. Välillä itken väsymystäni ja mietin, mitä järkeä tässä on, Saara sanoo.

– Teen koko ajan töitä henkisen hyvinvointini eteen. En ole koskaan hoitanut mieltäni päihteillä, mutta ymmärrän, miksi monille käy niin.

Nykyään kiitollisuusharjoitukset, meditaatio ja terveellinen ravinto kuuluvat itsehoidon rutiineihin.

Meri on paitsi Saaran henkinen tuki myös arjen pyörittäjä tämän keskittyessä luovaan työhön. Tänään Merin poissaolo on näkynyt konkreettisissa jutuissa, kuten siinä, ettei Saara tiedä, mitä ruokakaupasta pitäisi ostaa tai siinä, millaisilla kikoilla Lontoon-kämpän hankala lukko avataan.

– Minulla ole ollut normiarkea vuosiin. En osaa suunnitelmallisuutta. Meri on meistä se, jolla aivot toimii näissä jutuissa. Ilman häntä olen säälittävä tapaus, Saara sanoo.

– On se vähän sitäkin, että annan itseni heittäytyä avuttomaksi, kun voin luottaa kaikessa Meriin.

Hitintekijöiden kyydissä

Saaralla on takanaan viisi intensiivistä studiopäivää Brightonissa, jossa pantiin alulle viisi uutta kappaletta. Niistä haarukoidaan, mihin suuntaan Saaraan uraa viedään. Saara toivoo, että uusi sinkku voitaisiin julkaista kesällä.

– Nyt etsimme kappaletta, joka on sopiva yhdistelmä minun erilaisuuttani ja kaupallista poppia. En ole ennen vaivannut päätäni trendeillä tai miettinyt kaupallisuutta, Saara sanoo.

– Olen iloinen, että tuottajat kuitenkin näkevät minut sellaisena artistina kuin itsekin koen olevani: monipuolisena, mahtipontisena, näyttävänä ja hauskanakin. Niitä puolia on ollut vaikea tuoda esille Suomessa, Saara sanoo.

Saara on kirjoittanut uusia kappaleita muun muassa laulaja Sophie Ellis-Bextorin ja säveltäjä Steve Andersonin kanssa. Mies vastaa poptähti Kylie Minoguen ohjelmistosta. Kappaleita tehtiin myös Metrophonic-studion tiimillä, samalla porukalla, joka on rustannut Cherin hitin Believe ja Lara Fabianin ­I will love again.

”Välillä mietin, pitäisikö minun olla enemmän sekaisin onnesta.”

Kalvin kertoo palautteesta, jota hän on saanut suojatistaan. Saara on tiedetty lahjakkaaksi laulajaksi, mutta hän on yllättänyt muut tiukalla työmoraalillaan ja kunnianhimoisilla visioillaan.

Saara on ollut kehuista hämillään.

– Suomessa näkemystäni pidettiin hankalana ja pitkään epäilin, olenko tarpeeksi hyvä ulkomaille. Nyt tuntuu hyvältä huomata pärjääväni, Saara sanoo.

– Työ on tuntunut niin siistiltä ja samalla niin normaalilta. Vaikka nyt teenkin töitä isojen nimien kanssa, itse työ on silti samaa hommaa, jota olen tehnyt jo kymmenen vuotta. Välillä mietin, pitäisikö minun olla enemmän sekaisin onnesta.

Saara Aalto

  • Oulunsalossa 2.5.1987 syntynyt laulaja sijoittui toiseksi Iso-Britannian X Factor 2016 -kilpailussa.
  • Asuu Lontoossa ja Järvenpäässä avovaimonsa Meri Sopasen kanssa.
  • Ensimmäinen oma Lontoon-keikka The Hippodrome -kasinolla 28.4. Hartwall Arenan konsertissa 15.4. vierailee X Factor -voittaja Matt Terry.
  • Laura Frimanin kirja Saara Aalto. No Fear (WSOY) ilmestyy 15.4.

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.

Jenni Dahlman ja Ossi Väänänen ovat kummatkin täysipäiväisesti kotona vauvan kanssa. Välillä Jennin on kuitenkin päästävä tuulettumaan. – Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani.

Kuulisitpa tämän tyhjän surinan, joka pääni sisällä käy, Jenni Dahlman, 36, parahtaa. Vaikka Jenni yrittää pinnistellä muistellakseen, millaista elämä oli ennen lasta, kaikki ajatukset palautuvat bumerangina nykyhetkeen ja omaan kymmenkuiseen poikaan.

– Poikani on vilkas tapaus. Hän taitaa olla tullut äitiinsä, sillä oma lempinimeni oli aikanaan Turbo. Hän on tosi hyväntuulinen ja erittäin hymyilevä. Moni kysyy meiltä: eikö hän itke koskaan? Jenni kertoo hymyillen.

Jennin elämä on vuodessa vaihtunut kansainvälisestä ja lennokkaasta elämästä vauva-arkeen Espoossa. Jenni asui Sveitsissä yli kymmenen vuotta, osan ajasta ex-miehensä, F1-kuski Kimi Räikkösen kanssa. Eron jälkeen Jenni oli ajatellut jäävänsä ulkomaille, mutta tavattuaan jääkiekkoilija Ossi Väänäsen hän päätti muuttaa Suomeen.

– Kyllä lapsi on muuttanut paljon. Ex tempore -elämäni on vaihtunut elämään vauvan ehdoilla. Silti lapsi on paras asia maailmassa, en vaihtaisi päivääkään.

”Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä.”

Lapsen isä Ossi lopetti aktiivisen jääkiekkouransa heinäkuussa 2016. Hän ehti pelata NHL:ssä seitsemän kautta ja oli sen jälkeen Jokereiden kapteeni. Nyt kuitenkin sekä Jenni että Ossi viihtyvät kotona täysipäiväisesti.

– Koska Ossi ei enää pelaa, hänellä on aikaa meille. Olen kiitollinen siitä, että voimme molemmat olla lapsen kanssa kotona. On mahtavaa, että saamme olla läsnä lapsellemme nyt, kun hän on vielä niin pieni, Jenni iloitsee.

– Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä. Tiedän, ettei se ole itsestäänselvyys. Vaikka isä hoitaa lasta omalla tavallaan ja äiti omallaan, lapsi tottuu siihen kyllä.

Jenni ja Ossi tapasivat vuonna 2013 ja ehtivät viettää usean vuoden yhdessä ennen vauvan tuloa. Jenni kertoo olevansa iloinen, että lapsi tuli juuri nyt.

– Minulle oli tärkeää, että meille ehti kehittyä hyvä ja tasapainoinen suhde ennen lasta. Olin 35-vuotias, kun minusta tuli äiti, joten olen ehtinyt kokea kaikenlaista. Mutta kaikki on lopulta mennyt juuri oikein. Menneisyys on muokannut minusta minut. En kadu mitään.

Suomeen asettumisensa jälkeen Jenni on tehnyt jonkin verran tv-töitä: hänet on nähty sekä Possessa että juontamassa Mallikoulu-ohjelmaa. Silti Jenni pitää tv-töitä harrastuksenaan. Hän ei ole koskaan tehnyt töitä kahdeksasta neljään, vaan aina projektiluontoisesti.

– Juuri nyt minulla ei ole sen suurempia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Nautin kotielämästä. En oikein itsekään tiedä, mitä haluaisin tehdä. Käyn neuvotteluja muutamasta tulevasta projektista, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Jennin hyvän olon eväät


Koti

Koti on minulle tosi tärkeä paikka, paras, mitä maailmassa on. En silti ole kotihiiri, vaan haluan mennä ja tehdä asioita. Tykkään kutsua kotiini myös ystäviäni.

Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen. Erityisen paljon tykkään puhtaista linjoista. Tavaraa ei saa olla liikaa, mutta silti pitää tuntua kodikkaalta. Olen rakastunut Balmuirin tuotteisiin, ne ovat samaan aikaan tyylikkäitä, kodikkaita ja kaiken lisäksi suomalaisiakin.

Minulle on tärkeää, että koti on siisti. Haluan, että lakanat ovat puhtaat ja tavarat niille varatuilla paikoillaan. Lapsen kanssa tästä on tosin tullut lipsuttua: painavat kynttilänjalat on ollut pakko siirtää pois hänen ulottuviltaan. Tykkään myös harmonisista väreistä, vaikka lapsen värikkäät lelut ovatkin tuoneet siihen pienen lisämausteen.”

Hassuttelu ja huumori

”Nauraminen on parasta. Jos muuten ei naurata, itselleen voi nauraa aina. Kotonamme hauskuutellaan ja heitetään paljon läppää. Ehkä poikamme iloinen olemus on perua siitä? Ainakin hän saa minulle aina hymyn huulille.

Myös Ossi on erittäin huumorintajuinen ja hassutteleva. Välillä huumorimme on niin rankkaa, että osan voisi jättää sanomattakin. Silti minusta on mahtavaa, että kotona on ihminen, joka on huumorissa kanssani samalla tasolla – tai astetta pahemmallakin. Olen tosin aika helppo nauratettava, sitä varten ei tarvitse hirveästi vääntää.

Myös ystävilläni on samanlainen huumorintaju. Vanessa Kurrilla on tosi räiskyvä huumori ja kielenkäyttö. Kun pääsemme hänen kanssaan vauhtiin, pitää katsoa, ettei kukaan kuule: tuntemattomat saattaisivat olla jutuistamme ihmeissään.”

Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."
Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."

Tyttöjen illat

”Meitä on Espoossa tiivis äitiporukka, johon kuuluvat minun ja Vanessan lisäksi Janina Fry ja Suvi Tiilikainen. Olen saanut meistä lapsen viimeisimpänä, ja on helpottavaa, että voin kysellä kokeneemmilta ystäviltäni mielipiteitä ja suuntaa-antavia vinkkejä vanhemmuuteen.

Äitiporukallemme on myös tärkeää viettää aikaa yhdessä vain naisten kesken. Yleensä menemme syömään ravintolaan, otamme muutaman lasin kuplivaa ja vaihdamme kuulumiset. Emme useinkaan ehdi soitella, joten jutellessa ilta tuntuu aina loppuvan kesken.

Vaikka tapaamisemme vaativat aikamoista järjestelyä, kukaan ei pahastu, jos joku ilmoittaa viime hetkellä olevansa liian väsynyt lähtemään. Kaikki tajuavat tilanteen. On ihanaa, että ymmärrämme toisiamme.

Olen lähdössä pian Suvin kanssa Sveitsiin viettämään tyttöjen viikonloppua. Odotan sitä innolla. Nautin tällaisista irtiotoista ihan eri tavalla kuin ennen, koska nykyään ne ovat niin harvinaisia.

Minulla on muutenkin laaja kaveripiiri. Osa ystävistäni on kulkenut mukana liki 30 vuotta. Osaan arvostaa näitä ystävyyssuhteita iän myötä yhä enemmän. Ystäväni ovat aina olleet tukenani, mikä on vuosien myötä tullut todistettua. Se tuntuu hyvältä.”

Matkailu

”Ennen olin spontaani ja lähdin matkalle päivänkin varoitusajalla. Mieleeni on jäänyt erityisesti vuoden 2015 kamala kesäkuu: satoi, oli jäätävän kylmä ja minulla päälläni kevytuntuvatoppatakki. Silloin totesin, että nyt saa riittää. Katsoin netistä, missä oli lämmintä ja lensin seuraavana aamuna Barcelonaan viikoksi.

”Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.”

Lapsen kanssa matkustelu vaatii aika paljon lisää suunnitelmallisuutta, mutta on toki mahdollista. Vietimme perheen kesken marraskuun Espanjassa paossa pimeää aikaa. Huomasin, että energiatasoni siellä olivat aivan erilaiset kuin kotimaassa. Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.

Ulkomailla rakastan istua ostoskaduilla kahviloissa ja katsella ohikulkijoita. Lapsi on tuonut matkailuun uuden lisän: hänelle pysähdytään juttelemaan, jopa suukottelemaan, ja kysytään hänen nimeään. Viime reissulla poika oppi oikein odottamaan sitä.

Myös Sveitsissä asuessani totuin siihen, että ihmiset tervehtivät vaikkapa iltakävelyllä toisiaan. Kun muutin Suomeen ja moikkasin naapuria rappukäytävässä, hän melkein pelästyi. Mutta ei se ruoho silti aina ole vihreämpää aidan toisella puolella: ovat sveitsiläisetkin omanlaisensa, sisäänpäin kääntynyt kansa.

Suomalaisissa parasta on aitous. Me olemme ehkä ujoja, mutta kyllä täällä silti asiat ovat kokonaisuudessaan hyvin. Nyt, kun olen lapsen myötä tutustunut muun muassa julkiseen neuvolaan, ei voi kuin ihailla sitä, miten hienosti täällä on asiat järjestetty. Haluan ehdottomasti kasvattaa lapseni Suomessa.”

Itsestä huolehtiminen

”Aina toisinaan tarvitsen äitiydestä pientä happihyppelyä. Lapsi on minulle ykkösprioriteetti, mutta haluan, että minulla on muutakin elämää. Vaikka minulla on vauva, voin silti käydä hieronnassa, kasvohoidossa tai ostaa kauniita asioita. Mikään niistä ei ole pois vauvalta.

Äitiys on niin kokonaisvaltaista, että itsestä huolehtiminen unohtuu helposti. Vastasyntynyt toki tarvitseekin äitiä jo ihan imetyksen takia, eivätkä silloin ole kasvohoidot ensimmäisenä mielessä. Mutta se ei silti tarkoita, että on pakko vain pyöriä tukka pystyssä kotona.

Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani. Olen silti häneen ihan yhtä hurahtanut kuin kuka tahansa vanhempi.

Välillä tarvitsemme Ossin kanssa myös parisuhdeaikaa ilman lasta. Olemme onnekkaita, sillä meidän molempien vanhemmat haluavat olla mukana poikamme elämässä. Heidän avullaan yhteinen aika onnistuu. Ei se vaadi mitään ihmeellistä: jo rauhallinen lounaskin tekee hyvää.”

"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."
"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."

Hevoset

”En kaipaa kilparatsastuksen aiheuttamaa stressiä. Olen todella kilpailuhenkinen ja otin ratsastuksen niin tosissani, että väsyin. Oli henkisesti raskasta elää jatkuvan paineen alla, joten lopetin urani. Nyt olen ihmisenä paljon vapautuneempi.

Vuonna 2011 tipuin hevosen selästä ja mursin nilkkani, joka piti leikata. Sen jälkeen rohkeuteni ei enää riittänyt. Lopetinkin urani vuotta myöhemmin.

Kun olin tänä syksynä ystäväni kanssa katsomassa Helsinki Horse Show’ta, hän haikaili kilparatsastuksen perään. Huomasin, ettei minulla ollut yhtään samanlainen olo. Siitä tiesin tehneeni oikean ratkaisun.

Jouduin luopumaan kesällä viimeisestä omasta hevosestani. Se jouduttiin ikävä kyllä lopettamaan, koska sen jalassa oli parantumaton vamma.

Nykyään ratsastus on nautinto eikä työ. Parasta siinä on keskittyminen: hevosen selässä on oltava täysin läsnä. Ja onhan se myös äärettömän hyvä kuntoilumuoto. Tykkään myös talli-ilmapiirin rentoudesta, siellä on samanhenkisiä ihmisiä kuin minä.

Ylipäätään olen aina ollut eläinrakas. Minulla on 12-vuotias jackrussellinterrieri, jonka kanssa tykkään käydä pitkillä kävelyillä luonnossa.”

 

Jenni Dahlman

Syntyi 27.10.1981 Piikkiössä.

Asuu Espoossa jääkiekkoilija Ossi Väänäsen ja parin kymmenkuisen pojan kanssa.

Oli Kimi Räikkösen kanssa naimisissa vuosina 2004–2014.

Työskennellyt mallina ja juontajana. Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2000.