Saaran tiimi jännittää, tuleeko kesällä julkaistavasta sinkusta hitti. Saara ei ota paineita menestyksestä. "Päädyn sinne, mihin minun kuuluukin." Kuva: Jouni Harala
Saaran tiimi jännittää, tuleeko kesällä julkaistavasta sinkusta hitti. Saara ei ota paineita menestyksestä. "Päädyn sinne, mihin minun kuuluukin." Kuva: Jouni Harala

Lontooseen muuttaneen Saara Aallon arkeen kuuluu turvamiehiä, paparazzeja ja koti luomukauppojen naapurissa.

Keltaiseen huomioliiviin ja ­kypärään sonnustautunut raksamies tepastelee jo kolmatta kertaa laulaja Saara Aallon, 29, ohi tämän poseeratessa kadunkulmassa Lontoon Hyde Parkin laitamilla. Ensin kypäräpää osoitti Saaraa kaverilleen ja hihkui laulajan olevan ”se X Factor -tyttö”. Kohta hän lompsi takaisin kuin varmistaakseen bongauksensa.

Kolmannella kerralla miehellä on kamerakin. Hän nappaa Saarasta kuvan ja juoksee kaverinsa kiinni, ”It is her! Kyllä se on hän!” Selfietä kypäräpää ei kehtaa pyytää, mutta moni muu kehtaa. Saara hymyilee niissä tottuneesti ja kiittelee, kun pysäyttelijät kertovat äänestäneensä tätä laulukilpailussa. Suomalaisittain Saara teki historiaa sijoittumalla siinä toiseksi.

– Huomio tuntuu hauskalta, mutta yllättää yhä joka kerta. Jos Suomessa vähän nolostelin ja mietin, ajatteleeko toinen minusta ikävästi, täällä osaan jo asennoitua kaikkeen että siistiä! Saara kuvailee tunnelmiaan uudessa kotikaupungissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harrastuksena asuntobongailu

Saara muutti Lontooseen avovaimonsa ja managerinsa Meri Sopasen kanssa tammikuussa varmistettuaan levytyssopimuksen Sony Musicin kanssa. Nyt ­koti on Hyde Parkin toisella puolella, Kensingtonin arvoalueella, mutta naiset suunnittelevat jo muuttoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Asuntovertailusta on tullut meidän uusi yhteinen harrastuksemme. Esittelyjen selaaminen netissä on tosi koukuttavaa ja viihdyttävää. Välillä homma lähtee lapasesta ja ihmettelemme ylellisiä lukaaleja, joihin meillä ei ole varaa, Saara kikattaa.

Mukavampiin on myös vaikea päästä, varsinkin, jos olet vierasmaalainen ja vailla pankkihistoriaa Briteissä. Saara kuvailee nykyisen asunnon saamista draamaksi, jossa heidän piti vakuuttaa vuokraisännille olevansa paitsi luottokelpoisia myös asiallisia.

Asuntovälittäjä tiesi taloyhtiön perinteitä vaalivaksi ja kertoi vuokraajille vasta viiveellä Saaran X Factor -julkisuudesta.

– Taloyhtiössä olisi todennäköisesti kauhistuttu, että asuntoon muuttaa joku hunsvottimuusikko.

Saara ja Meri vuokrasivat Kensingtonin-asuntonsa kalustettuna.

– Järjestelyissä on ollut muutenkin hommaa. Eipähän tarvinnut lisäksi kasailla Ikea-kalusteita, Saara hymähtää.

Muuttoauto toi Suomesta kuorma-autollisen tavaraa, josta suurin osa oli vaatteita ja niistä enimmät Saaran mekkoja. Kuormassa tulivat myös Saaran kosketinsoittimet sekä Merin tv.

– Sen kuljettaminen oli minusta ihan turhaa, koska asunnossa oli jo telkkari. Meri nyt kuitenkin halusi omansa, kun oli juuri ehtinyt ostaa isomman.

Ja tulihan kuormassa se tärkeinkin, terveelliseen elämään panostavan pariskunnan silmäterä, blenderi. Naiset surraavat sillä vitamiinipitoiset smoothiensa. Sylin täyttävä tehosekoitin kulki Saaran mukana X Factor -kiertueellakin helmi-maaliskuussa ympäri Iso-Britanniaa ja Irlantia.

Tuhansien eurojen satsaus

Tänä aamuna Saara ei ehtinyt tehdä smoothieta vaan tilaa nyt kahvilan listalta teetä, jugurttia ja marjoja. Laulaja tuijottaa kulhoaan ja varmistaa menusta, kyllä, kourallinen marjoja maksoi seitsemän puntaa.

– Siis melkein kymmenen euroa muutamasta marjasta! Saara parahtaa.

Vieressä manageri Kalvin Ryder nauraa lempeästi.

– On lähes liikuttavaa, miten jalat maassa Saara on, Kalvin kehuu suojattiaan.

– Mutta, darling, tämä on Lontoo!

Tosiaan. Saara on valinnut asua suurkaupungin keskeisillä kulmilla. Siellä arjella on toisenlainen hinta kuin edellisessä kotikaupungissa Järvenpäässä.

– Halusimme asettua keskustan tuntumaan, jotta oikein tuntisimme asuvamme Lontoossa. Työpalavereihin pääsee nopeasti ja että siellä on helppo viettää terveellistä elämää, Saara kertoo kotikulmistaan luomukauppojen naapurustossa.

– Asuminen ja eläminen täällä on kuitenkin jäätävän hintaista. Aluksi nousi pala kurkkuun hintoja katsellessa.

Osallistuminen X Factoriin oli Saaralta useita tuhansia euroja niellyt taloudellinen satsaus. Hän ja Meri maksoivat itse viisi matkaansa karsintoihin. Livelähetysten aikaan Saara asui X- Factor­-talossa ja Meri ystävien luona, mutta viikonloppuisin pari majoittui hotelleihin saadakseen olla yhdessä.

– Kun kisa osaltani jatkui, rahaa paloi vaatteisiinkin. Meitä kuvattiin joka päivä, eikä samoja asuja saanut käyttää, Saara kertoo.

2954821

Vielä finalistien kiertueella keikkapalkkiot ovat murusia siihen nähden, mitä show tuottaa omistajilleen. X Factor -menestyjät ovat alkaneet tienata vasta levytyssopimuksista, omista keikoista tai fanituotteistaan, mutta sitten jos natsaa, puhutaan nopeasti miljoonatuloista. Esimerkiksi X Factorista löydettyä One Directionia pidetään maailman kovapalkkaisimpana poikabändinä: sen tulojen väitetään olevan miljoona puntaa viikossa!

Saaran palkkioista ei puhuta tarkkoina lukuina, mutta laulaja kuvailee tilannettaan onnekkaaksi.

– Elän tosi hyvin ja minulla on varaa tehdä asioita. Olen onnekas, että minulla riittää niin hyviä töitä. On surkuteltu sitä, etten ole ollut menestynyt Suomessa, mutta mitä hittoa, minähän olen elättänyt itseni laulamalla jo monta vuotta! Saara muistuttaa.

– Menestyä voi muutenkin kuin laulamalla lista­ykköshitin. Vahvuuteni on omanlaisuudessani: keikkani ovat sellaisia, joita vain minä voin tehdä.

Managerit, levy-yhtiö ja yleisö jännittävät, mihin menestys kantaa. Laulajalle toistellaan, kuinka hän nyt varmaan on onnensa kukkuloilla.

– Olen urallani tosi onnekkaassa vaiheessa, mutta en koe olevani yhtään sen onnellisempi kuin aiemmin. Suurin onnellistava elämänmuutos on ollut Merin tapaaminen, Saara avaa.

– En tarvinnut tätä menestystä ollakseni onnellinen, sillä olin ollut onnellinen elämässäni jo pitkään.

Helsinki, Pakistan, Kazakstan...

Maaliskuussa päättyneellä X Factor -kiertueella Saara teki kolmessa viikossa 21 konserttia. Seuraava iso rutistus on oma konsertti Helsingin Hartwall Arenalla huhtikuussa. Lisää keikkoja on myyty jo Suomeen, Ruotsiin, Espanjaan, Britteihin, Irlantiin sekä Kazakstanin Astanaan, jossa Saara esiintyy maailmannäyttelyn kävijöille.

– Saaraa kysytään nyt kaikkialle, manageri Kalvin vahvistaa.

– Jopa Pakistaniin tuli konserttikutsu, mutta sinne emme päässeet, kun ajankohta oli päällekkäin X Factor -kiertueen kanssa.

Saara hätkähtää. Hän kuulee Pakistanin-keikasta ensi kertaa.

– Mitääh? Minulle pitää kertoa kaikki! Haluan tietää oudoimmatkin pyynnöt, Saara huomauttaa.

Se tuskin onnistuu; yhden naisen tee-se-itse -pakkaus on nyt kasvamassa kymmeniä työllistäväksi kansainväliseksi tuotannoksi. Yhteydenottoja tulee niin, ettei artisti voi osallistua kaikkeen päätöksentekoon. Pelkästään manageritiimissä Saaran asioita ohjaa viisi ihmistä. Heidän lisäkseen Saara maksaa palkkaa muusikoille, tanssijoille, juristille, tiedottajalle, kirjanpitäjälle, maskeeraajille…

Suomessa Saara on pyörittänyt yhteistä Yume Recordsia ex-kumppaninsa, tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa. Teemu on toiminut levymerkin toimitusjohtajana, Saara hallituksen jäsenenä. Käytännössä kaikki on tehty itse pienellä porukalla.

Nyt Saara ja Meri ovat perustaneet yritykset Iso-Britanniaan. Saaran firma sai nimensä hänen motostaan: Blessed With Love. Merin yritys nimettiin No More Feariksi naisten luentosarjaa mukaillen.

– Projektimme nimi on oikeasti No Fear, mutta brittien yritysrekisterissä se nimi oli jo varattu.

Sopimukset eivät ole olleet Saaran vahva puoli, mutta muuton jälkeen on ollut pakko miettiä pankkitilien avaamista, verotuksen opettelua, sähkösopimuksia, nettiliittymiä, lomakkeita...

– Alkuvuosi on ollut rankkaa ­aikaa. Minä olen ollut kiertueella, ja samaan aikaan Meri on hukkunut töihin Suomessa.

Paluu omaan elämään

X Factor -kiertueeseen päättyi jakso, jossa muut tahot määräsivät Saaran ja Merin yhdessäolosta. Pariskunta oli pakotettu erilleen laulukilpailun aikana, kun Saara asui X Factor -talossa. Kiertueella päti sama sääntö: puolisoita ei saanut ottaa mukaan. Nuorimmille osallistujille show’hun pääsy oli riehakas sauma päästä pois vanhempiensa hoteista. Kolmekymppistä parisuhteessa elävää ammattilaista ulkonaliikkumiskiellot taas ahdistivat.

– Oli todella turhauttavaa, miten aikuisen elämääni yhtäkkiä säädeltiin niin. Olen tottunut jakamaan Merin kanssa kaiken. Ei ole ollut helppo olla näin paljon erossa, Saara sanoo.

– Samalla tuntuu hyvältä huomata, miten paljon toista kaipaa. Se on hyvä merkki.

Kun Saara lähti kiertueelle, Meri lensi Suomeen valmistelemaan Helsingin-konserttia. Rakastavaiset eivät ole tavanneet yli kuukauteen.

”En halua kuulostaa siltä, etten olisi kiitollinen kaikesta tapahtuneesta, mutta ei tämä ole ollut helppoa.”

– Kun X Factor -pyöritys alkoi, päätimme yhdessä kestää tämän. Erillään olo on pistänyt suhteen koetukselle, mutta hyvin olemme selvinneet. Vaikka kisa oli arvokas kokemus, sen loppusuoralla laskin jo päiviä, milloin hullutus loppuu ja pääsemme palaamaan omaan elämäämme, Saara sanoo.

– En halua kuulostaa siltä, etten olisi kiitollinen kaikesta tapahtuneesta, mutta ei tämä ole ollut helppoa. Takana on yksi rankimmista vuosistani.

Saara jää miettimään nuoria, jotka pyrkivät musiikkialalle julkisuuden toivossa. Hän haluaisi ampua alas kaikki harhakuvitelmat.

– Tätä ei jaksa, jos työtä ei koe kutsumukseksi. Artistius on kokonaisvaltaisesti kuluttavaa. Teen pitkiä päiviä, olen jatkuvasti arvosteltavana, sometan ja edustan itseäni joka tilanteessa. Välillä itken väsymystäni ja mietin, mitä järkeä tässä on, Saara sanoo.

– Teen koko ajan töitä henkisen hyvinvointini eteen. En ole koskaan hoitanut mieltäni päihteillä, mutta ymmärrän, miksi monille käy niin.

Nykyään kiitollisuusharjoitukset, meditaatio ja terveellinen ravinto kuuluvat itsehoidon rutiineihin.

Meri on paitsi Saaran henkinen tuki myös arjen pyörittäjä tämän keskittyessä luovaan työhön. Tänään Merin poissaolo on näkynyt konkreettisissa jutuissa, kuten siinä, ettei Saara tiedä, mitä ruokakaupasta pitäisi ostaa tai siinä, millaisilla kikoilla Lontoon-kämpän hankala lukko avataan.

– Minulla ole ollut normiarkea vuosiin. En osaa suunnitelmallisuutta. Meri on meistä se, jolla aivot toimii näissä jutuissa. Ilman häntä olen säälittävä tapaus, Saara sanoo.

– On se vähän sitäkin, että annan itseni heittäytyä avuttomaksi, kun voin luottaa kaikessa Meriin.

Hitintekijöiden kyydissä

Saaralla on takanaan viisi intensiivistä studiopäivää Brightonissa, jossa pantiin alulle viisi uutta kappaletta. Niistä haarukoidaan, mihin suuntaan Saaraan uraa viedään. Saara toivoo, että uusi sinkku voitaisiin julkaista kesällä.

– Nyt etsimme kappaletta, joka on sopiva yhdistelmä minun erilaisuuttani ja kaupallista poppia. En ole ennen vaivannut päätäni trendeillä tai miettinyt kaupallisuutta, Saara sanoo.

– Olen iloinen, että tuottajat kuitenkin näkevät minut sellaisena artistina kuin itsekin koen olevani: monipuolisena, mahtipontisena, näyttävänä ja hauskanakin. Niitä puolia on ollut vaikea tuoda esille Suomessa, Saara sanoo.

Saara on kirjoittanut uusia kappaleita muun muassa laulaja Sophie Ellis-Bextorin ja säveltäjä Steve Andersonin kanssa. Mies vastaa poptähti Kylie Minoguen ohjelmistosta. Kappaleita tehtiin myös Metrophonic-studion tiimillä, samalla porukalla, joka on rustannut Cherin hitin Believe ja Lara Fabianin ­I will love again.

”Välillä mietin, pitäisikö minun olla enemmän sekaisin onnesta.”

Kalvin kertoo palautteesta, jota hän on saanut suojatistaan. Saara on tiedetty lahjakkaaksi laulajaksi, mutta hän on yllättänyt muut tiukalla työmoraalillaan ja kunnianhimoisilla visioillaan.

Saara on ollut kehuista hämillään.

– Suomessa näkemystäni pidettiin hankalana ja pitkään epäilin, olenko tarpeeksi hyvä ulkomaille. Nyt tuntuu hyvältä huomata pärjääväni, Saara sanoo.

– Työ on tuntunut niin siistiltä ja samalla niin normaalilta. Vaikka nyt teenkin töitä isojen nimien kanssa, itse työ on silti samaa hommaa, jota olen tehnyt jo kymmenen vuotta. Välillä mietin, pitäisikö minun olla enemmän sekaisin onnesta.

Saara Aalto

  • Oulunsalossa 2.5.1987 syntynyt laulaja sijoittui toiseksi Iso-Britannian X Factor 2016 -kilpailussa.
  • Asuu Lontoossa ja Järvenpäässä avovaimonsa Meri Sopasen kanssa.
  • Ensimmäinen oma Lontoon-keikka The Hippodrome -kasinolla 28.4. Hartwall Arenan konsertissa 15.4. vierailee X Factor -voittaja Matt Terry.
  • Laura Frimanin kirja Saara Aalto. No Fear (WSOY) ilmestyy 15.4.
Sisältö jatkuu mainoksen alla