”Kiirettä on pitänyt niin, ettei koti-ikävä ole ehtinyt iskeä”, Saara Aallon kihlattu Meri Sopanen kertoo Lontoosta. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto
”Kiirettä on pitänyt niin, ettei koti-ikävä ole ehtinyt iskeä”, Saara Aallon kihlattu Meri Sopanen kertoo Lontoosta. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Saara Aalto asuu Lontoossa X Factor -talossa ja kihlattu Meri Sopanen omassa osoitteessaan. Arkea määrittää tv-tuotannon sanelema minuuttiaikataulu. – Viimeksi sunnuntaina Saara nukahti kesken meikkauksen, Meri kertoo.

Eilen se tapahtui taas: Meri Sopasen, 28, maanantairutiiniksi muodostunut itku. Kun Meri maanantaisin vielä kertaalleen katsoo kihlattunsa Saara Aallon, 29, viikonlopun esitykset Britannian X Factor -kilpailussa, kyyneleethän siinä nousevat silmiin. Liikutuksen aallossa yhdistyvät jännitys Saaran onnistumisesta, helpotus jatkoon pääsystä, väsymys sekä ikävä X Factor -talossa asuvan kihlatun luo.

– Kuluneina viikkoina tunteet ovat menneet vuoristorataa meillä molemmilla.

Saara ja Meri ovat viettäneet Lontoossa nyt kuusi viikkoa. Pari matkusti yhdessä ohjelmantekoon sillä asenteella, että katsotaan, kauanko kisassa pysytään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Odotin, että koti-ikävä iskisi helposti, mutta ei se ole tässä vauhdissa ehtinyt tulla, Meri kertoo Lontoossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteiset hetket

Live-esitysten ajan Saara asuu kilpailijoiden yhteisessä kotitalossa, liikkuu tilauskyydillä ja tv-tuotannon määräämän minuuttiaikataulun mukaan. Niin kauan kuin hän on mukana ohjelmassa, omaa aikaa ei juuri ole.

Saara vastailee sähköposteihinsa istuessaan maskissa tai sanelee ääniviestejä matkatessaan taksin takapenkillä. Työpäivät kestävät usein aamusta puolille öin.

– Eihän tässä hirveästi ehditä nähdä. Saara pääsee minun luokseni keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi sekä lauantaina esityksensä jälkeen. Viime viikolla hän ehti tänne illalla puoli kahdentoista aikaan, ja aamukahdeksalta auto jo odotti ulkona, Meri kuvailee.

– Vaikka yhteiset hetket ovat lyhyitä, saamme niistä hirveästi energiaa. Tuntuu hyvältä ihan vain saada nukkua vierekkäin ja puhua vaihteeksi suomea.

”Tämän kaiken keskellä meitä kannattelee tieto siitä, että toinen on lähellä silloinkin, kun emme näe.”

Vielä Lontooseen tullessaan naiset suunnittelivat, että Meri voisi tarpeen tullen reissata käymään Suomessa. Viikkojen kuluessa suunnitelmat hylättiin: Merin läsnäolo on Saaralle ehdottoman tärkeää. Naiset tiesivät odottaa tiukkoja aikatauluja, mutta kiireen ja huomion määrä yllätti silti.

– Tämän kaiken keskellä meitä kannattelee tieto siitä, että toinen on lähellä silloinkin, kun emme näe. Nyt todella huomaamme, miten tärkeitä olemme toisillemme. Parisuhteellemme tämä on vain vahvistava kokemus, Meri sanoo.

Suojeluvaisto herää

Meri on laittanut jäähylle omat hyvinvointivalmentajan työnsä ja keskittyy nyt hoitamaan Saaran managerointia.

– En tunne, että olisin laittanut omat juttuni syrjään: mehän toteutamme tässä meidän molempien yhteistä unelmaa. On vain ihanaa saada tehdä töitä yhdessä. Meillä on yhteinen visio ja määränpää, Meri sanoo.

– Olisi silkkaa hölmöyttä olla panostamatta täysillä tähän tilaisuuteen. Olemme kumpikin oppineet mielettömästi uutta.

Merin tärkein rooli on tukea ja kannatella Saaraa. Meri on ainoa, jolle Saara voi purkaa paineitaan ja näyttää uupumuksensa.

– Kyllä Saaraa viedään nyt äärirajoilla jaksamisen kanssa. On jatkuva univaje ja jatkuva paine tehdä täysillä ja täydellisesti. Viimeksi sunnuntaina Saara nukahti kesken meikkauksen, Meri paljastaa.

– Tavallisesti olemme aina positiivisia ihmisiä, mutta äärirajoilla tulee notkahduksia. Kun Saaralla on olo, ettei hän jaksaisi enää, minä muistutan häntä asioista, joista hän saa voimaa. On ihanaa, että voimme puhua toisillemme ihan kaikesta.

Viikkojen kuluessa Saara ja Meri ovat sopeutuneet vieraaseen ympäristöön ja kieleen.

– Alussa olin huolissani Saaran jaksamisesta, ja minussa heräsi suojeluvaisto omaa rakasta kohtaan. Mutta näköjään kaikkeen tottuu, uusien kuvioiden opettelu ei vie enää niin paljon energiaa.

Meri on huomannut, että asuminen kilpailijoiden talossa on käynyt rauhallisemmaksi sitä mukaa kuin väki siellä on vähentynyt.

– Saara on saanut nukuttua paremmin ja tullut tutummaksi muiden kisaajien kanssa.

Koti niillä sijoillaan

Merin ja Saaran Suomen-kodissa kaikki on suunnilleen niillä sijoillaan kuin naisten lähtiessä reissuun puolitoista kuukautta sitten. Parin ystävät isännöivät taloa vuorotellen ja hoitelevat postit ja kukat. Koirat asuvat nyt Merin vanhempien luona.

Merin isä kävi viikonloppuna vaihtamassa talvirenkaat naisten autoon ja puhdistamassa talon räystäät syksyn lehdistä.

– Äiti siinä huomautti, että olisi kannattanut sammuttaa virrat jääkaapista, muttei tiennyt meidän olevan poissa näin pitkään. Vastasin äidille, että kuule, ei mekään arvattu käyvän näin, Meri naurahtaa.

hyvä Saara

kyllä nyt Meri rakas nostaa itsensä suurempaan asemaan kuin onkaan, Saara on kaiken tehnyt itse,ja tekisi vaikka ei ketään olisi "suojelemassa"

Ihana Saara

Ei se aina niin ole.. parempi kokea kuin katua ja myös että yrittänyttä ei laiteta. . Kaikkien hyvää Saaralle ja toivon että jaksaisi vielä. JA kiitos Saaralle että on näin hyvin jaksanut ja Suomea hyvin edustanut. Ei lisättävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla