Tästä tytöstä toivotaan koko maailman presidenttiä.

Ladatkaa hyllyt täyteen vaaleanpunaisia silmälasikehyksiä, optikot. Pinkit rillit ovat nimittäin netin uusimman it-tytön Marion Kellyn tavaramerkki. 

Adam Johnson on muokannut Marion Kellyn Yhdistyneiden kansakuntien puhujakorokkeelle. ”Maailman kansalaiset. Kumartakaa uudelle johtajallenne”, teksti kuuluu.

Et ehkä ole kuullut Marion Kellystä, mutta olet todennäköisesti nähnyt hänet videolla, josta tuli nopeasti viraali-ilmiö. Kelly tuli kuuluisaksi tanssahtelemalla sisään huoneeseen, jossa hänen isänsä, politiikan tutkija Robert E. Kelly teki haastattelua BBC:n kanssa. 

Videosta tuli huippusuosittu, koska se sisältää lukemattomia hauskoja yksityiskohtia. Ei siinä mitään, että Marion tanssii sisään iskän videohaastattelun aikana. Hän onnistuu myös tiputtamaan isänsä takana näkyvältä sängyltä kirjat, mikä paljastaa, että huone on yritetty sisustaa kirjastoksi tai muuksi tyylikkääksi haastatteluhuoneeksi. Oman lisänsä videoon tuovat Marion Kellyn pikkuveli, joka myös tallustaa huoneeseen, ja perheen äiti, joka syöksähtää nappaamaan lapset kuin paraskin ninja.

Videon suosio on tehnyt Kellyn perheestä lapsiperhe-elämään kuuluvan säädön ja sählingin ikonin. Isä, äiti ja lapset pitivät hiljattain suosiostaan lehdistötilaisuuden, joka ei ainakaan vähentänyt pikku Marion Kellyn kuuluisuutta. Netissä tytöstä povataan tyyli-ikonia ja maailman presidenttiä. Oikean nimensä lisäksi hänet tunnetaan BBC interview kidinä, BBC-haastattelun lapsena. 

The Telegraphin videolla perehdytään Marion Kellyn suosioon.

Lehdistötilaisuuden pitivät tietysti virallisesti Kellyn perheen vanhemmat, mutta suosion varasti Marion Kelly. Tyylikkäästi puettu nelivuotias ei pahemmin perustanut tilaisuudesta, vaan keskittyi jäystämään tikkariaan tylsistyneen näköisenä. 

”Jos hänestä ei tule presidenttiä siihen mennessä kuin olen 80, petyn katkerasti”, David Llewellyn kirjoittaa Twitterissä.
”Kun tiedät olevasi BBC interview kid, eikä sinun tarvitse yrittää enää mitään”, Rachel Waterman hupailee. 
Nimimerkki Audra auttaa Twitterissä toteuttamaan Marion Kellyn kuuluisan tyylin.

Taidamme kuulla tästä tytöstä vielä.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...