Ruotsin kuninkaalliset ovat tarjonneet viime vuosina perheuutisia kansalle koko rahalla. Kuvat: Kungahuset.se, Mvphotos, Shutterstock
Ruotsin kuninkaalliset ovat tarjonneet viime vuosina perheuutisia kansalle koko rahalla. Kuvat: Kungahuset.se, Mvphotos, Shutterstock

Häitä, vaippoja ja vanhemmuutta. Ruotsin nuoret kuninkaalliset Victoria, Madeleine ja Carl Philip elävät samaa elämänvaihetta täysin eri tavoin.

Kansanomainen. Hienosteleva. Rauhoittunut.

Siinä kansan mielipide kolmesta nuoresta kuninkaallisestaan. Kun kruununprinsessa Victoria on neljässä vuosikymmenessä valloittanut ruotsalaisten ja suomalaistenkin sydämet, prinsessa Madeleinea ei voisi vähempää kiinnostaa, pidetäänkö hänestä.

Hän antaa piutpaut kansansuosiolle, pakenee Tukholmasta ja kiukuttelee halutessaan pikkuveljensä Carl Philipin väärälle vaimovalinnalle, vaikka tämä on selvästi nuoren miehen elämän valittu.

Miten erilaisiin elämiin Ruotsin nuoret siniveriset ovat päätyneet, vaikka he kaikki elävät nyt samaa vaihetta, vaippojen ympäröimää vanhemmuutta?

Daniel on niin ihana!

Voi sitä nessujen määrää. Tv-katsojat seurasivat kyyneleet silmissä kuusi vuotta sitten, kuinka Daniel Westling nai vihdoin rakastamansa naisen, jonka kanssa hän oli pitänyt yhtä jo kahdeksan vuotta. Tavis-Daniel muutettiin salonkikelpoiseksi prinssiksi. ”Puvussa, solmiossa ja design-silmälaseissa hän näyttää aivan pörssimeklarilta! Uskomaton muutos”, eräs kommentaattori luonnehti.

Pohjoismainen tasa-arvo kiteytyi häissä: tavallinen kuntosaliyrittäjä sai elämänsä rakkauden, vaikka tämä sattuu olemaan Ruotsin tuleva kuningatar. Sulhanen piti puhetta pala kurkussa, ja niin nieleskeli moni katsojakin.

Vauvauutisia saatiin odottaa. Mietittiin jo, josko kruununprinsessalla olisi samat pulmat kuin monella muulla yli kolmekymppisellä naisella, joka yrittää lasta.

Kun ylpeä tuore isä sitten helmikuussa 2012 ilmestyi kameroiden eteen näyttämään, minkä kokoinen tyttö sieltä tuli, moni purskahti jo nauruun. Kalamiehen ylpeä ele päätyi nettimeemiksi.

Naapurin­tyttömme Victoria

38-vuotias Victoria kasvoi rooliinsa jo lapsena. Kuuliainen kruununprinsessa tiesi aina, mikä häntä odottaa. Parhaansa yrittäessään nuori Victoria sairastui anoreksiaan, josta onneksi toipui.

Kansa näki, miten vakavasti kruununprinsessa asemansa ottaa, ja vastoinkäymiset vain kasvattivat hänen suosiotaan.

Toinen tie suosioon on ollut tavallisuus ja välittömyys. Victoria ei ole elostellut eliittinuorten seurassa, vaan päästi kuntovalmentajansa sydämeensä. Näin hän on saanut muut tuntemaan kuin olisi yksi meistä.

”Estelle leipoo pipareita kuin kuka tahansa annasvensson.”

Vaikka Victorian ja Danielin, 42, nyt nelivuotiaan Estellen ja nelikuisen pikku-Oscarin koti on ylellisessä Hagan linnassa, perheen elämä näyttää pröystäilemättömältä. Estelle leipoo pipareita kuin kuka tahansa annasvensson.

Kun Oscar syntyi, kruununprinsessa käveli vauva kainalossa kotiin jo seuraavana päivänä ja aloitti työt kolmen viikon kuluttua. Virallisilta nettisivuilta päästiin heti ihastelemaan, miten isosisko Estellekin istahti kotoisasti matolle ja nappasi vauvan syleilyynsä. Niin söpön tavallista!

Madde ja Chris: Mikä hiertää?

Victoriaa viisi vuotta nuorempi Madeleine, 33, sai kasvaa vapaammin, kun huomio keskittyi tulevaan hallitsijaan. Yläluokkaisten ystävien seurassa viihtyvä Madde oli tuttu näky Stureplanin yökerhoissa, joissa samppanja virtasi. Lomakuvissa Madeleine makasi bikineissä ökyjahdin kannella.

Elämäntyylistä paistoi monen mielestä läpi se, että nuori prinsessa on hivenen muita parempi, kuten hänen Östermalmin ystävänsäkin.

Siitä leimasta Madeleine ei ole päässyt yli kolmikymppisenäkään irti: siinä missä Victoria on ihastuttanut pukeutumalla H&M:n pukuun pikkuveljensä ja Sofian häissä, Madeleine pitää Facebook-kuviaan myöten yllä vaikutelmaa yltäkylläisestä elämästä, jossa meri on turkoosi ja ympärillä kultaa. Meidän rahoillamme, sanovat ärtyneet ruotsalaiset.

Eikö Chris omistaudu?

Prinsessa Madeleine tapasi aviomiehensä, lähes kymmenen vuotta itseään vanhemman liikemies Christopher O’Neillin, loukattuna prinsessana. Entinen kihlattu Jonas Bergström oli jäänyt kiinni syrjähypystä hiihtoreissulla, ja Madeleine lähti New Yorkiin nuolemaan haavojaan.

Moni kuvitteli amerikkalais-brittiläisen liikemiehen olevan laastari. Toisin kävi. Vaikka häitä juhlittiin jo kolme kesää sitten ja pari sai lapsensa Leonoren, 2, ja Nicolaksen, 1, nopsaan tahtiin, onni ei kuitenkaan ole vakuuttanut ruotsalaisia.

Arvostelijoiden mukaan Chris, 42, näyttää aina tympeältä, vähän maddemaisen ylimieliseltä, eivätkä paparazzien otokset New Yorkin -vuosilta ole parantaneet kuvaa. Vaunulenkeillä on nähty aina kireän näköinen perhe. Vaikka se olisi normaalia väsyneiltä vanhemmilta, Victoriasta ja Danielista pursuaa läpi toisenlainen onni.

Ruotsalaisia ei miellyttänyt myöskään se, että Chris jatkoi töitään rahoitusalalla. Kuninkaallinen titteli olisi vaatinut asettumista Ruotsiin ja edustusta.

Daniel omistautui vaimolleen ja myi kuntosalinsa.

– Minun pitää huolehtia perheestäni ja tuoda ruoka pöytään, Chris selitti Expressen-lehdelle.

– Minulla on bisnekseni, ja teen kovasti töitä sen eteen. Joskus asiakastapaaminen on samaan aikaan kuin kuninkaallinen edustustilaisuus, Chris selitti poissaoloaan kuninkaallisista tilaisuuksista.

Yksityisyyden kaipuuta

Se, mikä näyttäytyy ylimielisyytenä, voi toki olla myös yksityiselämän kaipuuta. Madeleine on Ruotsin bailuprinsessana joutunut kuvatuksi koko elämänsä, ja koska hänellä ei ole samanlaisia velvoitteita kuin Victorialla, hän haluaisi pitää elämänsä yksityisempänä.

”On arveltu, että Ruotsi ja sen hovielämä ovat olleet Chrisille sokki.”

On arveltu, että Ruotsi ja sen hovielämä ovat olleet Chrisille sokki. Selvästikään Chris ei viihtynyt Tukholmassa. Ja olisiko hän voinut Madeleinen tavatessaan aavistaa, millaista sopeutumista hovin perinteet ja ruotsalaiset häneltä odottaisivat? Millaiselta kuninkaallinen arki tuntui vapauden ja liike-elämävuosien jälkeen?

The Royal Forums -keskustelupalstalla Chris saa sympatiaakin. Monen mielestä lehdistö on ollut turhan kova Chrisille, joka on suoraan sanonut, ettei halua olla kuninkaallinen.

Pienen myönnytyksen ruotsalaisia kohtaan perhe teki viime vuonna: he muuttivat New Yorkista Lontooseen, jonne Chrisin työt siirtyivät. Sieltä on vain reilun parin tunnin lento Tukholmaan.

Tapa, jolla muutto tehtiin, ihmetytti monia. Madeleine jäi kuukausiksi lasten kanssa Tukholmaan, kun Chris meni edeltä järjestelemään asioita. Kuinka moni tuore perheenisä olisi tehnyt samoin?

Keskustelupalstalla arvellaan, että elämäntilanne on Madeleinelle ja Chrisille liian kova: ”Lontoo sopii Chrisille, mutta Madeleine on yhä prinsessa, ja haluaakin olla. Neljässä vuodessa Madeleine muuttaa takaisin Tukholmaan ja kasvattaa lapsensa siellä.”

Bikinimalli sulatti kansan

Ehkä vaikeimpaan paikkaan on joutunut Sofia Hellqvist, 31, nykyinen prinsessa Sofia, jonka kanssa Carl Philip, 37, avioitui viime kesänä.

Vaikka myös prinssi Daniel tulee tavismaailmasta ja Chris yhtä lailla ulkopuolelta, Sofian menneisyys on kuohuttanut eniten. Vielä hääpäivänäkin lehdet muistuttivat, että Ruotsin prinssin morsian on miestenlehtien bikinimalli, jolla on tatuointi ja joka on esiintynyt suomalaisillekin tutussa kuhertelukisassa, Paratiisihotellissa.

”Nyt prinssistä huokuu onni ja kiintymys vaimoaan kohtaan.”

Vanhat poseeraukset käärmeen kanssa yläosattomissa löytyvät netistä parilla klikkauksella. Ne eivät hevin pyyhkiydy, vaikka pukeutuisi silkkiin, siistisi kampauksen ja saisi prinsessan arvonimen.

– Siitä kaikesta on kymmenen vuotta, ja olen mennyt elämässäni eteenpäin. En kadu mitään. Kokemukset ovat muovanneet minut sellaiseksi, joka olen nyt. En tekisi samoja valintoja nykyään, Sofia itse sanoi Ruotsin television haastattelussa.

Kuuden vuoden suhteen aikana kansa on kuitenkin nähnyt, miten prinssi on rauhoittunut. Carl Philip on rakastanut vauhtia ja nopeita autoja kuin isänsä Kaarle Kustaa, mutta nyt prinssistä huokuu onni ja kiintymys vaimoaan kohtaan.

Palvova katse, jolla prinssi vaimoaan vilkaisee, on vaimentanut viimeisetkin tyrkkypuheet.

Sofia Madeleinen hampaissa

Ainoastaan Madeleine on eri mieltä. Hänelle Sofia on ollut punainen vaate.

Syynä on paitsi Sofian tausta Slitz-lehden mallina myös Madeleinen hyvä ystävä Emma Pernald, jonka kanssa Carl Philip seurusteli kymmenen vuotta. Carl Philip ja Sofia tapasivat yökerhossa, kun prinssi oli hiljattain eronnut.

Madeleine ei ole salannut inhoaan Sofiaa kohtaan, eikä Sofialla ei ole vuosien saatossa ollut asiaa nuoren eliitin juhliin. Jossain vaiheessa niihin kutsuttiin piruuttaan Sofian sijasta Emma, ja huhut kertovat, että tilanne tulehdutti myös Madeleinen ja isoveljensä välit.

Huhtikuussa syntynyt Alexander Erik Hubertus Bertil yhdistää kuitenkin Sofian viimeistään pysyvästi hoviin.

Taaperot vs. Kaarle Kustaa

Nuorin sukupolvi kiillottaa hovin kuvaa urakalla. Moni on jo unohtanut, että vain kuutisen vuotta sitten naapurimaassa kohistiin aivan muusta. Silloin paljastuskirja väitti, että hallitseva kuningas oli seikkaillut Tukholman yöelämässä.

Yksi huhutuista naisista oli Army of Lovers -yhtyeen laulaja Camilla Henemark, joka kutsui itseään kuninkaan ”leikkikaveriksi”. Se oli nöyryytys koko hoville.

Nyt lehdistön hyväntahtoinen ihastelu kohdistuu Estellen vaatteisiin, pikku-­Oscarin ja Victorian identtiseen ulkonäköön ja Danielin valvomisesta johtuvaan hajamielisyyteen.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.