Jonas Karlsson joutui opettelemaan suomen kieltä Vadelmavenepakolainen-elokuvaa varten. Kuva: Juha Salminen
Jonas Karlsson joutui opettelemaan suomen kieltä Vadelmavenepakolainen-elokuvaa varten. Kuva: Juha Salminen

– Ajattelin, että on hullua kieltäytyä näin hauskasta mahdollisuudesta, Vadelmavenepakolaisessa pääosaa esittävä Jonas Karlsson, 43, sanoo.

Roolihahmosi Mikko Virtanen on suomalainen, mutta itse olet täysin ruotsalainen. Millaista oli tekeytyä Ruotsia ihannoivaksi suomalaiseksi?
Aluksi ihmettelin, miksi minua pyydettiin päärooliin. Mikkohan on suomalainen, eikä minulla ole edes suomalaisia sukulaisia. Ajattelin kuitenkin, että on hullua kieltäytyä näin hauskasta mahdollisuudesta. Ja Mikko on oikeastaan ruotsalainen mies suomalaismiehen vartalossa. En osannut ollenkaan suomea aikaisemmin, joten minun täytyi aloittaa kieliopinnot.

Kävit vuoden suomen kielen yksityistunneilla. Mikä oli hankalin sana lausua?
Yksi repliikeistäni on: ”Ei sitä voi poukkoilla vaistojensa varassa miten sattuu, kuten jossain muussa maassa.” Poukkoilla-sana on tosi vaikea sanoa. Ääntäminen on ylipäätään hankalaa, koska ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa ­puhua. Kaikilla suomalaisilla on äänenpainonsa ja murretaustansa. Koska elokuvassa oli mukana suomalaisia, kuvauk­sissa oli ­aina joku sanomassa ”ei, ei” ja opastamassa, miten lausutaan oikein.

Suomalaiset tuntuvat usein kadehtivan kauniita ja iloisia ruotsalaisia, joiden valtiontalouskin kukoistaa. Mitä haluaisit sanoa kateellisille?
En usko, että ruotsalaisten ja suomalaisten välillä on eroja. On vain ennakkoluuloja kuten Mikko Virtasella: kuvitellaan, että ruotsalaiset ovat itsevarmoja ja tunteellisia. Mutta ei se ole niin, ja sen huomaa heti, kun avaa suunsa ja tutustuu ­ihmisiin.

Mikko Virtanen haluaa muuttua Mikael Anderssoniksi. Oletko itse koskaan ajatellut syntyneesi väärään maahan?
Kun olin noin 15-vuotias, olisin halunnut ollut amerikkalainen, mielellään Elvis Presley. Ajattelin, että kunhan vain pääsisin Manhattanille, kaikki olisi täydellistä. Soitin koskettimia, mutta soittimeni oli pieni ja kehno. Siksi yritin vakuuttaa vanhemmilleni, että tarvitsisin kunnon keyboardin, jotta voisin perustaa huippubändin. Kun lopulta ostin soittimen säästöilläni, huomasin, ettei soittoni siltikään kuulostanut paremmalta.

Olet kertonut olevasi Suomi-fani. Mikä Suomessa kiehtoo?
Pidän suomalaisten jäyhästä, kaurismäkeläisestä huumorintajusta. Rakastan myös Helsingin mukulakivikatuja, raitiovaunuja, ravintoloita ja suomalaista designia. Olen lomaillut perheeni kanssa useasti Suomessa, muun muassa Muumimaailmassa ja Tampereella. Minulla on Suomessa ystäviä, muun muassa entinen näyttelijäkollegani Linda Zilliacus.

Lue arvio leffasta: 

Ruotsalaiset kadottivat kirjan huumorin: Vadelmavenepakolaisesta tuli lässy leffa

Vadelmavenepakolainen-elokuvan tähti sai lapsen