Jonas Karlsson joutui opettelemaan suomen kieltä Vadelmavenepakolainen-elokuvaa varten. Kuva: Juha Salminen
Jonas Karlsson joutui opettelemaan suomen kieltä Vadelmavenepakolainen-elokuvaa varten. Kuva: Juha Salminen

– Ajattelin, että on hullua kieltäytyä näin hauskasta mahdollisuudesta, Vadelmavenepakolaisessa pääosaa esittävä Jonas Karlsson, 43, sanoo.

Roolihahmosi Mikko Virtanen on suomalainen, mutta itse olet täysin ruotsalainen. Millaista oli tekeytyä Ruotsia ihannoivaksi suomalaiseksi?
Aluksi ihmettelin, miksi minua pyydettiin päärooliin. Mikkohan on suomalainen, eikä minulla ole edes suomalaisia sukulaisia. Ajattelin kuitenkin, että on hullua kieltäytyä näin hauskasta mahdollisuudesta. Ja Mikko on oikeastaan ruotsalainen mies suomalaismiehen vartalossa. En osannut ollenkaan suomea aikaisemmin, joten minun täytyi aloittaa kieliopinnot.

Kävit vuoden suomen kielen yksityistunneilla. Mikä oli hankalin sana lausua?
Yksi repliikeistäni on: ”Ei sitä voi poukkoilla vaistojensa varassa miten sattuu, kuten jossain muussa maassa.” Poukkoilla-sana on tosi vaikea sanoa. Ääntäminen on ylipäätään hankalaa, koska ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa ­puhua. Kaikilla suomalaisilla on äänenpainonsa ja murretaustansa. Koska elokuvassa oli mukana suomalaisia, kuvauk­sissa oli ­aina joku sanomassa ”ei, ei” ja opastamassa, miten lausutaan oikein.

Suomalaiset tuntuvat usein kadehtivan kauniita ja iloisia ruotsalaisia, joiden valtiontalouskin kukoistaa. Mitä haluaisit sanoa kateellisille?
En usko, että ruotsalaisten ja suomalaisten välillä on eroja. On vain ennakkoluuloja kuten Mikko Virtasella: kuvitellaan, että ruotsalaiset ovat itsevarmoja ja tunteellisia. Mutta ei se ole niin, ja sen huomaa heti, kun avaa suunsa ja tutustuu ­ihmisiin.

Mikko Virtanen haluaa muuttua Mikael Anderssoniksi. Oletko itse koskaan ajatellut syntyneesi väärään maahan?
Kun olin noin 15-vuotias, olisin halunnut ollut amerikkalainen, mielellään Elvis Presley. Ajattelin, että kunhan vain pääsisin Manhattanille, kaikki olisi täydellistä. Soitin koskettimia, mutta soittimeni oli pieni ja kehno. Siksi yritin vakuuttaa vanhemmilleni, että tarvitsisin kunnon keyboardin, jotta voisin perustaa huippubändin. Kun lopulta ostin soittimen säästöilläni, huomasin, ettei soittoni siltikään kuulostanut paremmalta.

Olet kertonut olevasi Suomi-fani. Mikä Suomessa kiehtoo?
Pidän suomalaisten jäyhästä, kaurismäkeläisestä huumorintajusta. Rakastan myös Helsingin mukulakivikatuja, raitiovaunuja, ravintoloita ja suomalaista designia. Olen lomaillut perheeni kanssa useasti Suomessa, muun muassa Muumimaailmassa ja Tampereella. Minulla on Suomessa ystäviä, muun muassa entinen näyttelijäkollegani Linda Zilliacus.

Lue arvio leffasta: 

Ruotsalaiset kadottivat kirjan huumorin: Vadelmavenepakolaisesta tuli lässy leffa

Vadelmavenepakolainen-elokuvan tähti sai lapsen

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.