Juontamisen, näyttelemisen ja laulamisen lisäksi Roope Salminen nauttii improvisoinnista. Kuva: Sanoma-arkisto/Jonna Öhrnberg
Juontamisen, näyttelemisen ja laulamisen lisäksi Roope Salminen nauttii improvisoinnista. Kuva: Sanoma-arkisto/Jonna Öhrnberg

Roope Salminen tietää, että improvisaatiokeikoilla näyttelijöille ehdotetaan ajankohtaisia aiheita. Näin kävi myös silloin, kun juontaja Axl Smith sai paljon puhutun salakatselutuomion.

Improvisaatio on näyttelijä-juontaja-laulaja Roope Salmiselle taiteenlajeista rakkain. Viimeisimmän Putouksen juontanut mies keikkailee ahkerasti improvisaatioryhmä Kolinan kanssa. Salminen perusti ryhmän kymmenen vuotta sitten, ja porukkaan kuuluu myös Putouksesta tuttu näyttelijä Ernest Lawson.

Ernest ja Roope lähtevät toukokuussa improvisaatiokiertueelle ympäri Suomen. He kiipeävät keikkapaikan lavalle kahdeksi tunniksi, pyytävät yleisöltä ideoita erilaisiin hahmoihin ja luovat koko illan ohjelman sillä hetkellä improvisoimalla. Hiljattain heitä pyydettiin esittämään Haippirinkiä, joka tuli tunnetuksi juontaja Axl Smithin salakatselutuomion yhteydessä.

– Meillä oli keikka samana päivänä, kun Axl Smithin tuomio annettiin ja uutisoitiin. Usein yleisö heittää ideoita ajankohtaista tapahtumista, joten osasimme varautua, Roope kertoo.

”Joku huusi meille, että esittäkää Kasmiria soittamassa bongoja.”

– Päätimme kuitata asian niin siististi kuin mahdollista. Toisten lyöminen kun ei improvisaatiossa oikein toimi. Axlin tuomiosta kuittailimme jotain, mutta Kasmirin ja Hank Solon jätimme vitsin ulkopuolelle. Joku huusi meille, että esittäkää Kasmiria soittamassa bongoja, mutta siitä oli pakko kieltäytyä.

Ernest Lawsonin luoma Abdul Tuisku tuli Putouksen sketsihahmokisassa toiseksi. Roope Salminen juonsi ohjelman. Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma-arkisto
Ernest Lawsonin luoma Abdul Tuisku tuli Putouksen sketsihahmokisassa toiseksi. Roope Salminen juonsi ohjelman. Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma-arkisto

Koskettava impro Johanna Tukiaisesta

Roopea ja Kolinan muita jäseniä on pyydetty esittämään lavalla myös Johanna Tukiaista. Roopen mukaan yleisö odotti heidän naureskelevan tämän kustannuksella, mutta näyttelijät käänsivätkin asetelman päälaelleen. He improvisoivat koskettavan esityksen siitä, miten hellyydenkipeä Tukiainen onkin oikeastaan ikävän huomion uhri.

– Tuksu-myönteinen esityksemme jäi mieleen, koska se olikin jotain ihan muuta kuin yleisö odotti. Se sai erittäin hyvän vastaanoton. Toisille nauramisen sijaan revimme mieluummin huumoria omasta itsestämme. Esimerkiksi Roope Salmista saa keikoilla dissata niin paljon kuin haluaa, Roope virnistää.

Roope & Erkku Live -kiertue starttaa Helsingin Tavastialta 3.5.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.