Roope Salminen yllättyi henkilökohtaisen kappaleensa saamasta suosiosta. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Roope Salminen yllättyi henkilökohtaisen kappaleensa saamasta suosiosta. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Roope Salminen kertoo radiossa, että äidin näkemisestä on kulunut viisi tai kuusi vuotta.

Laulaja ja näyttelijä Roope Salmisen, 26, yhtye Roope Salminen ja koirat julkaisi viime viikon lopulla Sinulle mutsi -kappaleen, joka käsittelee Roopen etäistä suhdetta äitiinsä näyttelijä Minna Turuseen.

Kappaleessa Roope pyytää, voisiko tämä soittaa, kun kuulee kappaleen. Moni on toivonut sosiaalisessa mediassa, että se saisi Turusen ottamaan yhteyttä poikaansa. Roope kertoo Radio Suomipopin haastattelussa maanantaina, ettei niin ole ainakaan vielä käynyt.

– Biisi tuli perjantaina, ja nyt elämme maanantaita. Puhelin on ollut siitä saakka päällä, mutta ei ole pirisssyt.

Roope veikkaa, että on nähnyt äitinsä viimeksi viisi tai kuusi vuotta sitten. He ovat olleet yhteydessä sähköpostitse, ja Roope lähetti äidilleen viestiä myös ennen kuin kappale ilmestyi.

”En tiedä, mikä hänellä on vointi nyt. Toivottavasti on ok.”

– Kerroin, että tällainen on tulossa, ja laitoin nykyisen numeroni siihen myös. Sillä varmaan kyllä on ollut se jo pitkään. Mutta ei ole kuulunut mitään.

Roope toivoo, että äiti kuulee kappaleen jossain vaiheessa. Hän ei tiedä, missä päin äiti on tällä hetkellä, mutta ei myöskään ole kuullut, että tälle olisi tapahtunut mitään vakavaa.

– En tiedä, mikä hänellä on vointi nyt. Toivottavasti on ok.

Roope pitää itseään onnekkaana

Roopen on vaikea sanoa, miten etäinen suhde äitiin on vaikuttanut häneen, kun muuta vaihtoehtoa ei ole ollut.

Riitta Havukainen on ollut mulle se äiti, vaikka ei olla biologisesti mitään sukua. Hän on ollut hyvänä kasvattajana siinä, ja faija (Eppu Salminen) on ollut tosi hyvä faija aina. Siksi uskon, että minulla on paljon onnekkaampi asema kuin monella vastaavassa tilanteessa, Roope sanoo Suomipopilla.

”Riitta Havukainen on ollut mulle se äiti.”

– Sillä tavalla ei oo varaa valittaa.

Roope oli vuoden vanha, kun näyttelijävanhemmat Eppu Salminen ja Minna Turunen erosivat. Isä ja poika elivät kaksistaan joitakin vuosia, kunnes Eppu tapasi näyttelijä Riitta Havukaisen. Me Naisten haastattelussa vuonna 2013 Roope kertoi, että hänelle lapsuudenperhe on aina tarkoittanut Eppua, Riittaa sekä sisaruksia Santtua ja Katariinaa. Santtu on Epun ja Riitan lapsi, Katariina Riitan aikaisemmasta suhteesta.

Turunen ei ole ollut julkisuudessa vuosiin. Roope kertoi viime viikolla Ilta-Sanomille, että yritti teininä pitkään pelastaa äitinsä.

– Totta kai silloin, kun itselle rakkaalla ihmisellä alkaa mennä huonommin, tekee kaikkensa ja jos se ei onnistu, alkaa helposti syyttää itseään. Olen uhrannut paljon aikaa syytteleviin ajatuksiin. Toivonkin, että kun puhun tästä asiasta, niin voin välittää jollekin ihmiselle viestiä, että nämä asiat harvemmin ovat lapsen vika, hän sanoo.

Me Naiset ja Radio Suomipop kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...