Rakastettu näyttelijä Robin Williams on kuollut. Haastattelimme häntä vuonna 2011, kun hän oli juuri mennyt kolmannen kerran naimisiin.

Mekastat kahden pingviinin äänenä animaatiossa Happy Feet 2. Miksi tuollainen supertähti tekee elokuvia, joissa ei pääse itse näkyviin?

Ääniroolithan ovat unelmaduuneja. Hahmoja on hauska kehitellä, eikä tarvitse istua tuntikausia maskissa tai minun karvoituksellani joutua aina sheivattavaksi. Elokuvan nauhoitukset veivät Australiaan melkein kuukaudeksi, sehän oli kuin ilmainen loma. Lisäksi Happy Feet puhuu eläinten ja luonnonsuojelun puolesta.

Miten vihreä itse olet?

Julkkisten odotetaan näyttävän mallia ekoilussa, mutta kyllä vastuu kuuluu jokaiselle. Teen mitä pystyn. Suosin vaihtoehtoista energiaa, hoidan arkiliikkumiset pyöräillen ja harkitsen vaihtoa sähköautoon. Kotiseudustani San Franciscosta pelätään tulevan uusi Venetsia ja meillä puhutaan paljon luontoäidin kuumista aalloista.

Vetääkö maailmantilanne siis koomikonkin synkäksi?

Minähän rysähdän synkkyyteen joka kerta kun kuuntelen republikaanien puheita… No joo, tunteissani olen ääripäiden sekoitus: äitini oli ikuinen optimisti, isäni taas hardcore-pessimisti. Ensireaktioni voi olla ’voi paskat’ mutta lopputulos useimmin ’hei, kyllä tästä selvitään’.

Ainakin taidat olla romantikko, kun menit taas naimisiin?

Ystäväni sanoi, että on yhtä tyhmää mennä kolmatta kertaa naimisiin kuin viedä palovammapotilas ilotulitekauppaan. Mutta olen toivoton romantikko ja rakkaus on elämässä ihaninta! Luojalle kiitos Susanista, hän on taiteellinen upea nainen. Kohtaamisemme oli rakkautta ensi silmäyksellä, tuntui kuin olisin tuntenut hänet aina. Tapasimme Apple-liikkeen edessä eli terveiset taivaaseen, kiitos Steve Jobs!

Mille viimeksi nauroit makeasti?

Istuin samassa pöydässä sellaisen kaksivuotiaan kanssa, joka ei vielä osannut käyttää haarukkaa ja veistä, mutta selaili tottuneesti iPadia. Se oli absurdia.

Kuvasit myös Big Wedding -leffan Robert De Niron kanssa. Millainen on suhteenne?

Olen murtanut Bobin nenän kahdesti, mutta hän on antanut anteeksi. Kai se kertoo jotain ystävyydestämme.

Robin Williamsin haastattelu on julkaistu lehdessä Me Naiset 48/2011. Tuolloin elokuvateattereihin odotettiin Happy Feet 2 -elokuvaa, jossa Robin Williams kuultiin ääninäyttelijänä.

Lue myös:

Rakastettu näyttelijä Robin Williams on kuollut

Robin Williams

  • Oscar-palkittu näyttelijä, stand up -koomikko.
  • Syntyi Chicagossa 21.7.1951. Menehtyi kotonaan Kaliforniassa 11.8.2014.
  • Asui San Franciscossa vaimonsa Susanin kanssa. Pari vihittiin lokakuussa 2011 Napa Valleyssa, liitto oli Robinin kolmas.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.