Näyttelijä-koomikko Robin Williams menehtyi maanantaina 11. elokuuta 2014. Kuva vuodelta 2007. Kuva: Reuters
Näyttelijä-koomikko Robin Williams menehtyi maanantaina 11. elokuuta 2014. Kuva vuodelta 2007. Kuva: Reuters
Robin Williams avioitui kolmannen vaimonsa Susan Schneiderin kanssa vuonna 2011.  Kuva: Reuters
Robin Williams avioitui kolmannen vaimonsa Susan Schneiderin kanssa vuonna 2011.  Kuva: Reuters
Williams näyttelijätyttärensä Zeldan kanssa vuonna 2006. Kuva: Reuters
Williams näyttelijätyttärensä Zeldan kanssa vuonna 2006. Kuva: Reuters
Robin Williams ja hänen toinen vaimonsa Marsha Garces vuonna 1998. Pariskunta oli yhdessä 19 vuotta (1989–2008) ja heillä on kaksi lasta Zelda Rae, 25, ja Cody Alan, 22. Williamsilla on myös kolmas lapsi ensimmäisestä avioliitostaan. Kuva: Reuters
Robin Williams ja hänen toinen vaimonsa Marsha Garces vuonna 1998. Pariskunta oli yhdessä 19 vuotta (1989–2008) ja heillä on kaksi lasta Zelda Rae, 25, ja Cody Alan, 22. Williamsilla on myös kolmas lapsi ensimmäisestä avioliitostaan. Kuva: Reuters
Williams voitti parhaan miessivuosan Oscarin vuonna 1998. Kuva: Reuters
Williams voitti parhaan miessivuosan Oscarin vuonna 1998. Kuva: Reuters

Rakastetun koomikon Robin Williamsin elämä oli vuosikymmenten ajan huumeiden, alkoholin ja masennuksen kanssa painiskelua. Monen muunkin näyttelijän kohtalo on samaan tapaan surullinen.

Lahjakkaan Hollywood-tähden Robin Williamsin surullinen kohtalo on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailmaa. Näyttelijä ja stand up -koomikko sairasti vaikeaa masennusta ja oli taistellut jo vuosia päihderiippuvuutta vastaan. Hänen tiedettiin olleen kokaiini- ja alkoholiriippuvainen. Jo 70-luvun lopulla Williams eli huuruista elämää. Vuosien varrella hän puhui riippuvuuksistaan avoimesti.

Näyttelijä löydettiin maanantaina kotoaan Kaliforniasta menehtyneenä. Poliisin mukaan 63-vuotiaan Williamsin kuolinsyy on todennäköisesti itsemurha.

Robin Williams ei ole ainoa tällä vuosikymmenellä traagisen kohtalon kokenut Oscar-palkittu miesnäyttelijä. Vain puoli vuotta ennen Williamsia Hollywood menetti toisen kirkkaan tähtensä päihteille, kun näyttelijä Philip Seymour Hoffmann kuoli 46-vuotiaana huumeiden yliannostukseen. Vuonna 2008 taas 28-vuotias Heath Ledger menehtyi lääkkeiden yliannostukseen.

Hyvä ystävä kuoli huumeisiin

Williams raitistui 80-luvun alussa kahdeksikymmeneksi vuodeksi, koska menetti koomikkoystävänsä John Belushin huumeille. 2000-luvun alussa hän kuitenkin kertoi sortuneensa taas.

– Se odottaa, ja kun kuvittelet, että olet kunnossa, kaikki romahtaa, hän kuvaili riippuvuuttaan vuonna 2006. Samassa haastattelussa hän vannoi, että huumeet olivat historiaa. Ainoastaan alkoholi oli enää hänen ongelmansa.

Käytyään läpi vieroituksen Williams erosi toisesta, pitkäaikaisesta vaimostaan ja joutui sydämen läppävian takia leikkaukseen. Muutamaa vuotta myöhemmin hän avioitui kolmannen kerran.

Tänä kesänä Williams ilmoittautui taas päihdeklinikalle. Edustajiensa mukaan hän teki niin vain varmuuden vuoksi.

"Parhaat koomikot syntyvät kivusta"

Näyttelijän edustajien mukaan Williams oli kärsinyt jo pitkään vakavasta masennuksesta.

Williams on kertonut, että vuonna 2003 työskentellessään Alaskassa viinapulloon tarttuminen tuntui auttavan yksinäisyyteen ja pahaan oloon. Kolmen vuoden ajan itselääkintä tuntui auttavan, kunnes hänen perheensä päätti panna sille lopun, ja Williams meni vieroitukseen.

Williams ei ole ainoa Hollywoodin koomikko, jonka elämää on varjostanut itsetuhoinen painiskelu.

– Parhaat koomikot syntyvät kivusta, amerikkalainen koomikko ja talk show -isäntä Arsenio Hall on kiteyttänyt.

Moni menestynyt koomikko on puhunut masennuksestaan julkisuudessa, eikä masennus ole ollut heidän keskuudessaan salaisuus. Esimerkiksi amerikkalainen Laugh Factory -komediaklubi tarjoaa näyttelijöilleen ilmaisia terapiapalveluita.

Lähteet: International Business Times, Sky News, The Guardian, Time, Washington Post

Lue myös:

Rakastettu näyttelijä Robin Williams on kuollut

Robin Williams Me Naisille vuonna 2011: "Olen tunteissani ääripäiden sekoitus"

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.