Minttu Vuorikari voi nyt hyvin. Sädehoidot loppuivat pari kuukautta sitten. Kuva: Lauri Mannermaa
Minttu Vuorikari voi nyt hyvin. Sädehoidot loppuivat pari kuukautta sitten. Kuva: Lauri Mannermaa

Helsinkiläinen Minttu Vuorikari sairastui rintasyöpään 34-vuotiaana sinkkuna. Hän menetti toisen rintansa ja sai vaihtokaupassa ennenaikaiset vaihdevuodet.

Oli joulukuu vuonna 2103, kun Minttu Vuorikari löysi rinnastaan patin. Patti oli iso, nyrkinkokoinen, ja se oli kasvanut nopeasti.

Minttu pääsi nopeasti rintaleikkaukseen, ja hän alkoi syödä rintasyöpää ehkäiseviä lääkkeitä, jotka lopettavat kehon estrogeenituotannon kokonaan.

Minttu sai vaihdevuodet 35-vuotiaana eikä todennäköisesti voi saada koskaan lapsia sytostaattihoitojen vuoksi.

Ikävä hiuksia

Sinkkuna elelevä Minttu oli iässä, jossa useimmat alkavat panikoida perheen perustamisesta tai jälkikasvusta, jos sellaista ei vielä ole.

Hän ei ole osannut kaivata parisuhdetta tai kumppanin tukea sairautensa aikana.

– Olisi ollut aika raskasta miettiä jotakuta toista sairauden aikana. En osaa kaivata parisuhdetta, sillä en ole seurustellut kovin vakavasti elämäni aikana. Seksiä kaipaan, ihan niin kuin jokainen, mutta sekään ei ole ylitsepääsemätön juttu.

Ajatus parinhankinnasta seksin vuoksi lähinnä naurattaa.

– Ajattele, jos baarissa joku mies lähtisi mukaani. Sitten kotona olisin ensin, että aa, odota vähän, otan tämän peruukin pois, ja aa, mulla onkin vain yksi tissi. Eihän niin voi tehdä. Tai varmasti voisi, mutta en tiedä, kuinka moni mies pystyisi sen jälkeen enää toimimaan.

Syövän pahin vaihe on jo selätetty, ja rankat hoidot ovat takana. Oikean rinnan tilalla on nyt silikoniproteesi. 

– Pahinta on ollut hiustenlähtö. En sure yhtään niin paljon rintaani kuin hiuksiani, Minttu sanoo. 

Jos aikani on nyt, olen valmis

Syöpää ehkäisevää lääkitystä Minttu joutuu syömään vielä viisi vuotta. Mahdollisen lapsettomuuden kanssa hän sanoo olevansa sinut.

– Päätin jo yläasteella, etten koskaan halua lapsia.

Rintasyövän ennuste on hyvä. Suomen Syöpärekisterin mukaan sairastuneista 97 prosenttia on elossa vuoden kuluttua ja 89 prosenttia viiden vuoden jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan selviä.

– En pelkää kuolemaa.  En haluaisi lähteä vielä, mutta jos aikani on nyt, olen valmis, Minttu sanoo.

Mitä syöpä opetti Mintulle? Mistä hän sai eniten tukea syöpähoitojen aikana? Lue Mintun koko haastattelu Me Naisista 43/2014.

Kaikki Me Naisten Roosa nauha -jutut löydät täältä.

Tuure Kilpeläisen, Manuela Boscon, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan illallisella olisi ollut hauskaa olla kärpäsenä katossa.

Jotkut illallisseurueet vain näyttävät siltä, että niihin olisi ihana kuulua. Instagramin perusteella taiteilija ja näyttelijä Manuela Boscon, muusikko Tuure Kilpeläisen, dokumentaristi Meeri Koutaniemen ja muusikko Sami Yaffan seurue on juuri sellainen.

Voice uutisoi keskiviikkona, että Manuela Bosco, 35, ja Tuure Kilpeläinen, 47, seurustelevat. Sami Yaffa, 53, ja Meeri Koutaniemi, 29, puolestaan avioituivat Mallorcalla syyskuussa

Manuela julkaisi eilen Instagramissa kuvan taiteilijapariskunnista helsinkiläisessä BasBas-ravintolassa. 

”Love united”, kuvateksti kuului. 

Tunnelmallisessa kuvassa on niin hauska asetelma, että mieleen tulee, olisiko Meeri alan ammattilaisena olisi asetellut porukan kuvaa varten. 

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.