Minttu Vuorikari voi nyt hyvin. Sädehoidot loppuivat pari kuukautta sitten. Kuva: Lauri Mannermaa
Minttu Vuorikari voi nyt hyvin. Sädehoidot loppuivat pari kuukautta sitten. Kuva: Lauri Mannermaa

Helsinkiläinen Minttu Vuorikari sairastui rintasyöpään 34-vuotiaana sinkkuna. Hän menetti toisen rintansa ja sai vaihtokaupassa ennenaikaiset vaihdevuodet.

Oli joulukuu vuonna 2103, kun Minttu Vuorikari löysi rinnastaan patin. Patti oli iso, nyrkinkokoinen, ja se oli kasvanut nopeasti.

Minttu pääsi nopeasti rintaleikkaukseen, ja hän alkoi syödä rintasyöpää ehkäiseviä lääkkeitä, jotka lopettavat kehon estrogeenituotannon kokonaan.

Minttu sai vaihdevuodet 35-vuotiaana eikä todennäköisesti voi saada koskaan lapsia sytostaattihoitojen vuoksi.

Ikävä hiuksia

Sinkkuna elelevä Minttu oli iässä, jossa useimmat alkavat panikoida perheen perustamisesta tai jälkikasvusta, jos sellaista ei vielä ole.

Hän ei ole osannut kaivata parisuhdetta tai kumppanin tukea sairautensa aikana.

– Olisi ollut aika raskasta miettiä jotakuta toista sairauden aikana. En osaa kaivata parisuhdetta, sillä en ole seurustellut kovin vakavasti elämäni aikana. Seksiä kaipaan, ihan niin kuin jokainen, mutta sekään ei ole ylitsepääsemätön juttu.

Ajatus parinhankinnasta seksin vuoksi lähinnä naurattaa.

– Ajattele, jos baarissa joku mies lähtisi mukaani. Sitten kotona olisin ensin, että aa, odota vähän, otan tämän peruukin pois, ja aa, mulla onkin vain yksi tissi. Eihän niin voi tehdä. Tai varmasti voisi, mutta en tiedä, kuinka moni mies pystyisi sen jälkeen enää toimimaan.

Syövän pahin vaihe on jo selätetty, ja rankat hoidot ovat takana. Oikean rinnan tilalla on nyt silikoniproteesi. 

– Pahinta on ollut hiustenlähtö. En sure yhtään niin paljon rintaani kuin hiuksiani, Minttu sanoo. 

Jos aikani on nyt, olen valmis

Syöpää ehkäisevää lääkitystä Minttu joutuu syömään vielä viisi vuotta. Mahdollisen lapsettomuuden kanssa hän sanoo olevansa sinut.

– Päätin jo yläasteella, etten koskaan halua lapsia.

Rintasyövän ennuste on hyvä. Suomen Syöpärekisterin mukaan sairastuneista 97 prosenttia on elossa vuoden kuluttua ja 89 prosenttia viiden vuoden jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan selviä.

– En pelkää kuolemaa.  En haluaisi lähteä vielä, mutta jos aikani on nyt, olen valmis, Minttu sanoo.

Mitä syöpä opetti Mintulle? Mistä hän sai eniten tukea syöpähoitojen aikana? Lue Mintun koko haastattelu Me Naisista 43/2014.

Kaikki Me Naisten Roosa nauha -jutut löydät täältä.