Arttu Wiskarin kiistelty kappale ei herättänytkään oksennusreaktiota vaan myi kultaa. Nyt muusikko valmistautuu tyttärensä syntymään.

Pyyntö ”Saanko rinnoistasi tilkan kahvimaitoa?” ei herättänytkään suomalaisissa oksennusreaktiota. Sen sijaan Arttu Wiskarin, 31, vuosi sitten julkaistu Kahvimaitoa-biisi on juuri saavuttanut kultalevyrajan. Artisti on saavutuksesta mielissään.

– Musiikkiani pidetään iskelmävaikutteisena ja aikuisempaan makuun menevänä eikä siinä genressä menestyminen ole ihan itsestään selvä juttu.

Nyt kultalevysaavutukseen vaikutti erityisesti menestys nettilatauksissa. Myös nuori yleisö on siis löytänyt biisin.

– Jokainen artisti elää uusien laulujensa takana jännityksessä, miten kappale lähtee. Ei takuulla ole muusikkoa, joka ei naputtelisi nimeään Spotifyihin ja edes joskus tarkistaisi, miten se siellä vetää. Nyt streamausten perusteella voisi väittää, että Arttu Wiskarikin on cool. Se on ehkä siisteintä koko tässä jutussa, Arttu nauraa.

Ei rintamaitoreseptejä

Surkuhupaisiin tositapahtumiin perustuvassa kappaleessa yh-äidin yhden illan juttu päättyy siihen, kun hänen on kiirehdittävä kotiin imettämään. Lähtiessä miesseuralainen pyytää saada rintamaitoa aamukahviinsa.

– Parhaat sanoitukset syntyvät jostain älyttömästä jutusta, niistä syntyy eniten keskustelua. Tässä oltiin tarkoituksella provosoivia. Olen tottunut siihen, että musiikkini aiheuttaa aina jonkinlaisen ryöpyn, Arttu miettii.

– Seuraavissa lauluissa olisi kiva kuitenkin tehdä paluu juurille. Sokeeraaminen ei ole itsetarkoituksellista.

Arttu on saanut biisistään palautetta laidasta laitaan, mutta esimerkiksi rintamaitoreseptejä ei ole hänelle ehdoteltu.

"En kehtaa leveillä tai paukutella henkseleitä."

Uusi kultalevy on Artun uran viides.

– Aiemmin kultalevyt nököttivät kellarissa, mutta sitten vaimo tuumi, että kivahan ne olisi laittaa esille. Sanoin, että päätä sinä, mitä niillä tehdään. Nyt levyt on nakuteltu olohuoneen pikkuseinälle, Arttu kertoo.

– Olen sillä viisiin perisuomalainen, etten kehtaa niillä leveillä tai paukutella henkseleitä.

Sairaalakassi valmiina synnytykseen

Wiskareilla valmistaudutaan parhaillaan toisen lapsen syntymään. Esikoispoika täyttää marraskuussa kaksi vuotta. Nyt Artun ja Pauliina-vaimon perhe kasvaa tyttärellä.

– Tällä kertaa fiilis on rauhallisempi. Emme ryntää sairaalaan jokaisesta supistuksesta.

Jos Arttu jotain otti opikseen esikoisen syntymästä, ainakin hän aikoo nyt olla valmistautuneempi.

– Edelliskerralla luulin, että vain kävisimme Jorvissa ja jatkaisin sitten treeneihin. Olin verkkareissa ja pipossa eikä meillä ollut edes sairaalakassia mukana. Tällä kertaa kassi on jo nyt pakattuna.

Radiohommia salanimellä

Musiikkiuransa alussa Arttu haaveili radiosoitosta ja keikoista.

– Nyt viisi kuusi vuotta myöhemmin nuo haaveet ovat tulleet todeksi. Sellainen kolahtaa ajatuksissa aika kovaa. Jatkossa olisi kiva tukea uusia artisteja omissa tavoitteissaan.

Juuri taustavaikuttamisesta voisivat löytyä Artun seuraavat unelmat.

– Olen aina ollut kiinnostunut tekemään monenlaista ja erilaista ja olen monesti miettinyt töistäni onko tämä sitä, mitä haluan tehdä lopun elämääni.

Artistihommien lisäksi Arttu on innostunut tuottamisesta ja ohjelmien ideoinnista. Miehelle on useaan otteeseen tarjottu töitä muun muassa radiosta.

– Joitakin juttuja olen tehnyt undergroundnimellä, mutta en aio paljastaa, mikä salanimeni on, hän sanoo.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.