Tuottaja Rimbo Salomaa, 50, on ollut kahdelle tyttärelleen oikea hanhiemo. Kun esikoinen Vera, 19, muutti keväällä kotoa, mieheen iski kriisi.

Rimbo Salomaa ojentaa heti eteisessä tyttärelleen Veralle tuliaisensa: punakantisen keittokirjan ja pinon urheilulehtiä. Hän on ensimmäistä kertaa kunnolla kyläilemässä Veran ja tämän poikaystävän Samin yhteisessä asunnossa, valoisassa yksiössä Helsingin Ruskeasuolla.

– Aika on mennyt hirveän nopeasti. Tuntuu, että vielä eilen kannoin Veraa rintarepussa, ja nyt kannan hänen muuttolaatikoitaan, Rimbo huokaa.

Hän seuraa toisella silmällä tyttärensä pelotonta taistelua suurta vaatekaappia vastaan, joka tuntuu ahmineen kaikki Veran vaatteet ja pyöritelleen ne hirmumyrskyn lailla sekaisin.

– Älä laita mitään turhan avonaista paitaa, eikä sinun tarvitse lisätä meikkiä yhtään kuvia varten, Rimbo huomauttaa.

Jussi-palkitun elokuvatuottajan ja esikoistyttären suhde on välitön ja lämmin. Tarinat soljuvat katkeamattomana vuoropuheluna, ja kun toinen muistaa jotain hauskaa, jutulle nauretaan jo hyvissä ajoin ennen loppua.

Isän tyhjä pesä

Vera muutti Saminsa kanssa yhteen huhtikuussa, vain neljän kuukauden seurustelun jälkeen. Pari tapasi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, jossa molemmat opiskelevat.

– Vaimoani Tiiaa huoletti, muuttavatko nuoret yksiin liian nopeasti. Muistutin, ettei meillä ole asiaan mitään sanomista. Muutimme Tiian kanssa yhteen ensimmäisillä treffeillämme, Rimbo kertoo.

Isä sai kuitenkin pian huomata, ettei esikoistyttären lentäminen pesästä ollutkaan niin kivutonta.

– Kaipaan Veran seuraa ihan hirveästi. Kun on 19 vuotta rakastanut jotakuta enemmän kuin mitään, on outoa, ettei tämä yhtäkkiä enää olekaan siinä, Rimbo sanoo.

Helsingin Laajasalossa sijaitsevaan kotiin jäivät Rimbo, äiti Tiia ja kaksi vuotta nuorempi sisko Rosa, ja tasan kuukausi muuton jälkeen koko jäljellejääneeseen perheeseen iski kriisi.

– Huomasimme, että Vera oli ollut perheemme sosiaalinen keskus. Hänen lähdettyään meistä oli tulossa kolme erillistä saareketta.

Pikkusisko Rosa oli vetäytynyt kotona ennenkin omiin oloihinsa ja osallistunut Veraa vähemmän kodin askareisiin.

– Kun sanoin Rosalle, että hänen pitäisi olla enemmän kotona nyt, kun Vera on muuttanut pois, hän vastasi osuvasti: ’No juuri sen takia en ole täällä’. Tiia käski minua ja Rosaa skarppaamaan ja huomautti, että meidän kaikkien pitäisi huomioida toisemme paremmin, Rimbo kertoo.

– Päätin, etten puutu asiaan mitenkään. Se ei ollut enää minun riitani, Vera kommentoi.

Kun Vera vielä asui kotona, isä ja tytär kävivät harva se päivä yhdessä pyöräilemässä tai kauppareissulla. Myös kevään puutarhahommat ja vappusiman pullotus taittuivat yhteisvoimin.
Rimbo oli perheessä se, joka valvoi yöllä siihen asti, kun tyttäret tulivat kotiin.

– Yleensä äidit ovat sellaisia, mutta meillä Rimbo onkin enemmän äiti, Vera kertoo.

– Olen vähän hanhiemo, Rimbo myöntää.

Nykyäänkin Rimbo soittaa tai tekstaa Veralle päivittäin.
Aikuistuvien lasten äidit puhuvat paljon tyhjän pesän syndroomasta, mutta miehiltä siitä harvemmin edes kysytään. Rimbo tunnustaa panikoineensa jo pariviikkoisen pikkukäärön isänä sitä, että aivan kohta Vera menisi kouluun, kirjoittaisi ylioppilaaksi ja muuttaisi pois kotoa.

– Minulla on ollut läheinen suhde Veraan ensi hetkestä lähtien. Kun Vera oli pieni, minä oikeasti omin hänet. Kerran meillä oli jopa tappelu Veran kummitädin kanssa, kun hän halusi työntää Veraa vaunuissa. Tönin häntä koko ajan pois: ’Tämä on minun lapseni, näpit irti.’ Tiian vanhemmatkin taisivat loukkaantua joskus samasta asiasta, Rimbo nauraa.

– Rimbo leikki meidän kanssamme paljon ja toi työmatkoiltaan kivoja leluja ja vaatteita. Olen käyttänyt Rimbon ostamia juhlavaatteita ihan viime aikoihin saakka. Hän jopa valitsi ylioppilasmekkoni, Vera kertoo.

Rimboon on ollut helppo purkaa myös kiukkua ja turhautumista, mutta riidoista ja sähläyksistä on selvitty puhumalla. Nukkumaan ei menty koskaan vihaisina.

– Lapset osaavat olla välillä aika itsekkäitä. He vaativat aikuisten oikeuksia mutteivät velvollisuuksia. Siinä tulee väkisinkin ristiriitoja, mutta ilman niitä ei ole rakkauttakaan. Veran kanssa on tosin ollut hyvin vähän häiriöitä, eikä esimerkiksi hänen koulunkäyntiinsä ole tarvinnut koskaan puuttua, Rimbo kiittelee.

Isän vai pomon roolissa

Intohimo elokuvamaailmaan yhdistää isää ja tytärtä. Vera opiskelee liiketaloutta ja tähtää isänsä jalanjäljissä tuottajan ammattiin. Hän on ollut mukana monissa tuotannoissa assistentin roolissa ja näytellyt Pamela Tolan stunttina syksyllä teattereihin tulevassa elokuvassa Sellaisena sinut haluan.

Isänsä tuottamista elokuvista Vera on seurannut läheltä muun muassa Risto Räppääjien ja Postia pappi Jaakobille -elokuvien valmistumista.

– Olen nauttinut suuresti siitä, että Vera on ollut mukana. Pussikaljaelokuvan kuvauksissa joku oli kaatanut kahvia toimiston lattialle, ja kun käskin Veran siivota sen, sain vastaukseksi mutinaa. Kotona läksytin häntä siitä, etten ole
hänelle kuvauksissa isä vaan pomo.

Myös urheilu on isän ja tyttären yhteinen juttu. Vera harrasti taitoluistelua 12 vuotta. Kisareissut ja automatkat treeneihin olivat teini-iässäkin Veran ja Rimbon arvokkaita, yhteisiä hetkiä.

– Jännitin Veran puolesta kisoissa aivan kamalasti. Omatkaan kilpailuni eivät ole jännittäneet yhtä paljon, Rimbo muistelee.

Rimbo pelasi nuoruudessaan jalkapalloa HJK:ssa ja maajoukkueessa ja voitti lukuisia junioreiden Suomen mestaruuksia myös jääkiekossa.

– Olemme puhuneet aina urheilujuttuja, Vera kertoo.

– Hei, haluatko muuten mennä maanantaina katsomaan HJK–Honka-peliä? Rimbo kysyy saman tien.

Vera jäsentelee hetken kalenteria päässään ja nyökkää.

– Myös Veran poikaystävä Sami tykkää futiksesta ja lätkästä. Olemme käyneet matseissa kolmistaan ja harkinneet jopa kolmen kausikortin ostamista, Rimbo sanoo.

Kotiin saa palata

Tytär kokee, että uusi elämänvaihe on alkanut hyvin. Ikävä tulee silloin tällöin: kävelylenkkejä äidin kanssa, pyöräilyä Rimbon kanssa ja sitä, että sai laulaa Rosan kanssa SingStaria ja piiloutua tämän huoneeseen juttelemaan tuntikausiksi.

– Mutta kaikkea ei voi saada. Jos asuisin yksin, minun olisi varmasti vielä enemmän ikävä perhettäni, Vera miettii.

Suhde pikkusiskoon on pysynyt välimatkasta huolimatta läheisenä.

– Olemme Rosan kanssa aina suojelleet ja puolustaneet toisiamme. Nyt kun asun omillani, näen Rosaa todella usein, ja tapaamisemme ovat vain paljon intensiivisempiä, Vera kertoo.

Laajasalossa Veran vanha huone on ihan entisellään.

– Vera kysyi muuttaessaan, mitä hänen huoneelleen tapahtuu. Vastasin, ettei mitään. Se on Veran huone, ja jos hänelle tulee huono hetki elämässä, se on hänen turvapaikkansa. Näin olen asian psykologisoinut, en tiedä, onko siinä mitään järkeä.

Veraa naurattaa.

– Kotipsykologi!

– Haaveilin joskus, että voisimme muuttaa takaisin keskustaan, mutta haluan, että tytöillä on mahdollisuus tulla omaan kotiinsa – ei isän ja äidin asuntoon, Rimbo jatkaa.

– Eikä muutto ole lopullinen asia. Jos tulee jotain, niin aina voi muuttaa pois. Ei se tarkoita, että pitäisi mennä naimisiin ja hankkia lapsia, Vera toppuuttelee.

– Niin, eihän se surullinen juttu ole vaan iloinen tapahtuma. En edes odota, että Veran pitäisi ikävöidä meitä tai kotia. Olen onnellinen siitä, että tyttö menee eteenpäin.

Itkuja maitohyllyllä

Rimbo on ollut vaimonsa Tiian kanssa yhdessä jo 24 vuotta, ja siitä Tiia oli viisi vuotta tyttöjen kanssa kotona. Lasten vartuttua Tiialla ja Rimbolla kesti kauan tajuta, että he voisivat mennä yhdessä vaikkapa elokuviin – ihan silloin kuin itse haluaisivat.

– Meille Veran muutto oli erään aikakauden loppu. Veralle taas uuden aikakauden alku. Siinä mielessä olemme menossa täysin vastakkaisiin suuntiin. Minuun tämä kaikki on iskenyt vielä
kovemmin, sillä olen täyttänyt viisikymmentä, Vera on lähtenyt, ja ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen minulla ei ole kesäkuvauksia. Tunnen olevani ihan turha ihminen, Rimbo virnistää.

Onneksi naapurissa asuu 7-vuotias Oskar, joka hakee Rimboa usein leikkimään.

– Oskar soittaa ovikelloa ja kysyy, saako Rimbo tulla ulos pelaamaan, Vera nauraa.

– Ja ihmettelee aina, mikseivät Vera ja Rosa enää halua leikkiä kanssani, Rimbo lisää.

Myös siskonpojat Riku ja Tomi ovat Rimbolle ja Tiialle kuin omia lapsia.

Vaikka ero tyttärestä on ollut kova paikka, Rimbo ei tunnusta olevansa huolissaan Verasta. Tyttärensä poikaystävästä hän ”tykkää ihan hirveästi”.

– Vera on äärimmäisen tehokas ja reipas, tunteva ja positiivinen tyttö. Olen ylpeä siitä, että hänestä on kasvanut tasapainoinen ja onnellinen ihminen. Kunpa hän vain uskaltaisi käyttää kaikki voimavaransa ja näyttää kaikille, kuinka mainio tyyppi hän on, Rimbo sanoo.

Rimbo ja Tiia ovat yrittäneet opettaa tyttärilleen oikeudenmukaisuutta, ahkeruutta ja oma-aloitteisuutta. Erityisen tärkeää Rimbosta on tukea ja kannustaa lapsiaan ja muistaa tasaisin väliajoin sanoa rakastavansa heitä yli kaiken.

– Rimbo on meistä ainoa, joka sen sanoo, mutta se on vain kivaa. Rimbo on todella herkkä, ja hänelle tulee helposti kyynel silmään, Vera hymyilee.

Rimbo huomaa usein itkeskelevänsä mitä ihmeellisimmissä tilanteissa. Niin kävi myös pari kuukautta sitten Citymarketissa.

–  Olin ostamassa erikoismaitoa, jota ainoastaan Vera meillä kotona käyttää. Mietin, että onkohan tämä nyt viimeinen kerta, kun ostan sitä hänelle, Rimbo aloittaa.

– Äiti tuli ja ihmetteli, että mikä sinulla oikein on, kun nyyhkit siellä hyllyjen välissä, Vera jatkaa.

– Tiian oli paettava toisella puolelle markettia, koska häntä hävetti niin paljon!