Me Naiset
|
Tanja Hakamo

Näyttelijä Richard Gereä on ylistetty lahjakkaaksi ja seksikkääksi elokuvaguruksi jo 30 vuotta. Ei ihme, etteivät kehut tunnu enää missään. Sen sijaan oma elämäkertaelokuva miellyttäisi...
Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 2000.

Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 2000. ( Linkki tiedostoon )

Aamun sanomalehdissä on liuta arvosteluja Vedätyksestä, mutta Richard Gere ei lue niistä yhtäkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Njaah, filmitähti tuhahtaa ja ottaa ison kulauksen mukistaan ennen kuin jatkaa:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ei niistä ole mitään hyötyä.

Ei, vaikka Richard Geren, 57, panosta pääosassa suitsutetaan, vaikka ruotsalaisen Lasse Hallströmin ohjaustyötä ylistetään ja vaikka Clifford Irvingin tosielämän huijaritarinaa kuvaillaan vähintäänkin nerokkaaksi.

Gereä on kyllästetty ylisanoilla jo neljällä vuosikymmenellä, joten piittaamattomuus lienee ymmärrettävää. Hän nojaa taaksepäin tuolissaan toimistollaan New Yorkin Greenwich Villagessa ja vaikuttaa innostuneemmalta ohimenevän paloauton ujelluksesta kuin ensiiltansa arvioista. Gere on Hollywoodin filmimarkkinoiden guru ja tietää sen. Vaikka mies kuvaisi kuusi tuntia nukkumistaan, sitä rynnittäisiin katsomaan elokuvateattereissa ympäri maailman.

15 miljoonan mies

Richard Geren charmi, eli tihrut silmät, muhkea nenä, flirttaileva suu, leveät hartiat ja se karismaattinen läsnäolo, löi ensi kerran läpi 1970-luvulla. Etsin sinua Mr Goodbar (1977) oli vasta alkusoittoa American Gigololle (1980) sekä Upseerille ja Herrasmiehelle (1982). Ja kun Geren karisma keksittiin vielä kirjoittaa samaan elokuvaan Julia Robertsin pusuhuulien kanssa, studiot olivat hukkua Pretty Womanin (1990) ja Morsian karkuteillä (1999) -pätkän lipputuloihin.

– Hollywoodissa elokuvanteosta on tullut järjestäytynyttä ja kallista bisnestä. Mieti nyt, kolme miljoonaa dollaria elokuvasta on kuin alennusmyynti, kaksikymmentäkin miljoonaa on vielä halpa filmi. Hollywoodissa on puhtaasti kyse liikevaihdosta. Siksi riippumattomat independent-elokuvat alkavat herättää kiinnostusta yhä laajemmin.

Gere on kyllä kuitannut oman osuutensa kakuista. 2000-luvulla tähden perustaksa on 15 miljoonaa dollaria pääosasta. Sillä studiot ostavat näkyvyyttä ja yleisövirtoja, erityisesti naisia.

Mies onkin huomioitu kaikilla mahdollisilla kuumuutta kartoittavilla listoilla. Hän on päässyt Peoplen 50 Maailman kauneinta -listalle, Seksikkäin mies –voittajaksi sekä ensimmäisenä uroksena Voguen kanteen. Erityisen hot hän oli naidessaan huippumalli Cindy Crawfordin vuonna 1991 ja vielä hotimpi erotessaan neljä vuotta myöhemmin.

– Menestys on tuonut eteeni hienoja tilaisuuksia, mutta kukaan ei ole osannut valmistella minua kuuluisuuteen. Varsinkin alkuvuosina koin esilläolon taisteluksi. Tuntui kuin minut olisi pudotettu keskelle uutta todellisuutta, eikä se ollut helppoa. Reagoin kuin eläimet, pysyttelin poissa, sivustalla hälinästä. Vasta vuosien mittaan minusta on tullut sopeutuvampi ja hyväksyvämpi kuuluisuutta kohtaan, näyttelijä pohtii.

Nykyään Gere on kääntänyt tunnettuuden työkalukseen. Buddhalaisuutensa hän löysi jo 1970-luvulla, mutta mitä mittavampaa menestystä hän on saanut päivätyössään, sitä suuremmalla äänellä hän on alkanut puhua uskontonsa, Tiibetin, sen itsenäisyyden, ihmisoikeuksien, maailmanrauhan, luonnonsuojelun ja aids-tietoisuuden puolesta. Gere antaa hyväntekeväisyydelle milloin aikaansa, milloin miljooniaan.

– Auttamisessa on kyse ihan perusjutuista. Jos minulla on varaa vaikkapa sponsoroida Dalai Laman kirjoja, teen sen mielelläni.

Perhe-elämää ja joogeja

Kaiken maailmanparantamisen rinnalla Richard Gere on paljastanut myös mukavuudenhalunsa. Mielipuuhaa on pysytellä kotosalla perheen kanssa. Seksisymboli on kuudetta vuotta naimisissa näyttelijä Carey Lowellin kanssa, ja myös vaimo on kääntynyt buddhalaisuuteen. Pariskunnan poika Homer James Jigme, 7, on pian tokaluokkalainen. Myös Careyn 17-vuotias tytär Hannah kuuluu perheeseen.

– Olen nykyään perhemies ja yritän päästä aina yöksi kotiin. Jakelen haastatteluja mieluummin omasta toimistotuolistani käsin kuin kuljen pressitilaisuuksissa, ne ovat piinaa. Vedätys kuvattiin pääosin kotikaupungissani. Lisäksi tunsin ohjaaja Lasse Hallströmin hyvin, samoin hänen Lena-vaimonsa. Se teki tästä työkeikasta poikkeuksellisen mukavan.

Richard asuu perheineen New Yorkin ylellisessä Pound Ridgessä, lähellä Hallströmejä ja omaa toimistoaan.

– Parhaina päivinä elämäni on leppoisaa. Mutta kyllä elämästäni silti hyvän elokuvan saisi: siinä olisi komediaa, tragediaa ja draamaa, perhe, paljon eläimiä, joogeja ja Himalajan vuoret.

Taustalla paloautot ujeltavat jälleen. Richard lähettää terveiset ”kaikille faneilleni Suomessa” ja jää myhäilemään ajatukselle omasta elämäkertaelokuvasta. Aivan niin, ei se suosio ihan niin kamalaa olekaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla