”En ole aiemmin ollut pitkien suhteiden mies. Alussa uskoin aina romanttiseen rakkauteen, mutten enää kahden vuoden seurustelun jälkeen. Oli yllätys löytää ihminen, joka tuntui niin erityiseltä, että rakkautta oli varjeltava”, kirjailija Riku Korhonen kertoo. Kuva: Lilli Haapala
”En ole aiemmin ollut pitkien suhteiden mies. Alussa uskoin aina romanttiseen rakkauteen, mutten enää kahden vuoden seurustelun jälkeen. Oli yllätys löytää ihminen, joka tuntui niin erityiseltä, että rakkautta oli varjeltava”, kirjailija Riku Korhonen kertoo. Kuva: Lilli Haapala

Kirjailija Riku Korhonen vihaa puhelinriitoja ja näkee toisessa kaupungissaasuvan vaimonsa Anna-Leena Härkösen lumoavassa valossa.

Kaikki tietävät, mitä on työmatkapendelöinti. Mutta jos kirjailija Riku Korhonen, 40, saisi vaikuttaa suomalaisten asumistottumuksiin, yhä useampi alkaisi hänen tapaansa pendelöidä rakkauden perässä.

Riku on pitänyt yhtä kirjailijavaimonsa Anna-Leena Härkösen kanssa pian seitsemän vuotta, mutta koko suhteen ajan he ovat asuneet erillään, kahden tunnin junamatkan päässä toisistaan. Junamatkat pari jakaa fifty–fifty: muutaman kerran kuukaudessa Riku istahtaa Helsingin-junaan, pistää kuulokkeet korviinsa tai käyttää matkan lukemiseen. Joka toinen viikonloppu Anna-Leena puolestaan ottaa suunnan Rikun luo Turkuun.
Arkipäivät Riku ja Anna-Leena viettävät yleensä tahoillaan. Järjestely on toiminut loistavasti.

– Kaukosuhteessa eläessä ei tarvitse koko ajan neuvotella ja tehdä kompromisseja, vaan saa välillä olla hirveän itsekäs. Siinä ei myöskään tarvitse näyttää omia tylsiä ja kiusallisia puoliaan jatkuvasti toiselle. Ja toisaalta heti, kun taas tapaa toisen, on helppo ottaa hänet huomioon ja päästä yhdessä arjen yläpuolelle. Kai se on jonkinlaista suojautumista junnaavalta arjelta, Riku kertoo.

Riku on kerran elämässään kokeillut avoliittoa ja todennut, ettei se tuo hänestä parhaita piirteitä esiin.

– Olen vaikea ihminen, ja minulla on voimakas yksityisyyden tarve. Haluan tehdä töitä mihin kellonaikaan tahansa enkä kestä, jos joku alkaa säädellä arkeani.

Ja kun toisen naamaa ei tarvitse koko ajan katsella, häntä ehtii myös kaivata.

– Ikävän tunne on ihana tunne. Se, että tajuaa, että nyt tarvitsisin toisen seuraa. Pohjimmiltaan se kaunistaa toista ihmistä ja saa hänet näyttäytymään sadunomaisessa valossa.

Ilman omaa rauhaa olisi tuskin syntynyt Rikun tämän syksyistä romaaniakaan. Juuri ilmestyneessä kirjassaan Nuku lähelläni Riku kuvaa rakkaussuhteen alkua, sitä vaihetta, jossa mies ja nainen ovat juuri kohdanneet. Viidennen teoksen kirjoittaminen oli yllättävän raskasta ehkä juuri aiheensa takia.

– Rakkaudesta on mahdoton kirjoittaa virittäytymättä tunnetasolla. Jouduin välillä tosissani miettimään, miten paljon omia tunne-elämyksiäni voin käyttää materiaalina ja vielä katsoa sen jälkeen kunnioittavasti peiliin, Riku sanoo.

Kirjansa vastaanotossa Riku on törmännyt yllättävän vanhanaikaisiin asenteisiin.

– Jos mies kirjoittaa rakkausasioista, hän näyttäytyy joidenkin kriitikoiden silmissä todella epäilyttävänä tyyppinä, Riku nauraa.

– Mutta mitä muuta vaikkapa Rikos ja rangaistus on kuin täynnä hysteerisiä tunteita? Kirjallisuus, joka pyrkii mahdollisimman kuivasti, sarkastisesti ja älyllisesti lähestymään asioita, on mielestäni aina ollut vajavaista. Olen itse ailahtelevainen ja emotionaalinen ihminen, ja lukukokemus jää vajaaksi, jos tunteet puuttuvat tarinasta kokonaan.

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta rakkaus?

Se on taistelua kuolemaa, kaaosta ja kylmyyttä vastaan. Samaa ihminen
tekee työskennellessään. Marilyn Monroe on sanonut, että elämässä on vain kaksi todella tärkeää asiaa, ja ne ovat työ ja rakkaus. Molempiin ihminen laittaa oman intohimonsa ja kykynsä tehdä hyvää.

Millainen oli ensirakkautesi?

Lyhyt ja lapsellinen. Olin neljännellä luokalla, ja Mari vuotta ylemmällä. Aloitimme kirjesuhteen, joka päättyi, kun Mari sai cockerspanielin pennun ja menetti kiinnostuksensa minuun. Näin, miten hän repi kirjeeni koulun käytävällä. Poltin sen jälkeen itse kaikki häneltä saamani kirjeet. Tunsin valtavaa tuskaa, vaikkei kyse ehkä vielä ollut todellisesta rakkaudesta.

Kuka on elämäsi suurin rakkaus?

Romanttisessa mielessä ehdottomasti vaimoni. Mutta rakkauksia on niin
monenlaisia, että niitä on vaikea laittaa järjestykseen. Myös perheeni, vanhempani, siskoni, siskoni lapset ja jotkut ystävät ovat minulle hyvin rakkaita, koska tunnen heidät pitkältä ajalta ja lähes läpikotaisin.

Voiko rakkautta hoitaa?

Tunteita ei voi hallita, mutta paras tapa hoitaa suhdetta on tehdä kumppaninsa kanssa mahdollisimman paljon kiinnostavia, intensiivisiä ja palkitsevia asioita. Silloin hän pysyy kiinnostavimpana mahdollisena seurana tässä maailmassa.

Miten käyttäydyt rakastuneena?

Yhtä tyhmästi kuin muutkin ihmiset. Jos minua seuraisi turvakameran kautta, näyttäytyisin mielipuolena. Kävelen ympyrää, olen poissaoleva, en pysty keskittymään, tuijotan kaukaisuuteen ja ajatuksistani tulee pakkomielteisiä. Lisäksi piinaan ystäviäni puhumalla jatkuvasti rakkauteni kohteesta. Eihän kenestäkään siinä tilassa tule professoria tai tiedemiestä. Mutta rakastuessa muutun myös valtavan energiseksi ja tunnen itseni yleisesti todella hyvinvoivaksi.

Millaisiin naisiin rakastut?

Älykkäisiin ja hiukan hulluihin. Jostain syystä voimakastahtoiset, ailahtelevat ja hankalatkin ihmiset viehättävät minua. Sen sijaan liian järkevät ihmiset ovat minulle ongelma, koska koen oloni heidän seurassaan riittämättömäksi. En osaisi nähdä itseäni sellaisen naisen rinnalla, jonka suurimmat intohimot ovat kutominen ja koti-illat. En pelkää riitoja, paljon pelottavampaa mielestäni on lukkiintunut ja kommunikoimaton tila.

Milloin tajusit, että tämä suhde on rakkautta?

Kun yhtäkkiä olin toisesta ihmisestä riippuvainen. Tajusin ihan selkeästi olevani koukussa ja loukussa, mutta se ei tuntunut yhtään pahalta. Vaikka tajuan järjellä, että rakkauteni kohde on ihan tavallinen, illalla uupunut ja ruokakaupassa käyvä ihmisolento, näen hänet lumoavassa valossa. Tällä kertaa rakastumisessa ei ollut mitään ahdistavaa eikä pelottavaa. Olin heti yhteydessä tulevaan vaimooni ja kerroin asian. Onneksi tunne
oli molemminpuolinen.

Mistä tunnistaa rakkauden loppumisen?

Ikävä kyllä siitä, että alkaa miettiä maailman muita naisia. On kamalaa oivaltaa olevansa tilanteessa, jossa toinen ei enää riitä. Siihen liittyy lohduton menetyksen ja latistumisen ja magian katoamisen tunne. En ole mikään suuri asiantuntija tässä, sillä kaikki aikaisemmat suhteeni
ovat olleet melko lyhyitä. Voi olla, että jotkut ihmiset hyväksyvät hiljaa tunteiden väljähtymisen ja elävät loppuelämänsä ystävyyden varassa.

Mitä olet oppinut rakkauksistasi?

Tämä on kauhea klisee, mutta olen oppinut, ettei riitaa pidä jättää hautumaan. Kannattaa tehdä sovinto jo saman illan aikana, muuten hukkaa hirveän määrän energiaa. Parisuhteen perustaito on jaksaa
selvittää ja jauhaa ja kuunnella toista ja koettaa itsekin puhua, vaikka se olisi välillä kamalaa jankutusta ja molempia nöyryyttävää. Vuosien varrella oma tyhmyyteni on tullut itsestäänselvyydeksi, ja
osaankin nykyään pyytää anteeksi.

Voiko ystävyys muuttua rakkaudeksi?

Joillekin se on varmasti luontainen ja turvallinen tie. Heillä rakkaus kypsyy hitaasti ystävyyden ja luottamuksen kautta, mutta minä en ole koskaan kokenut sellaista. Rakastumiset ovat aina olleet minulle humahduksia.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?

Vanhalla iällä meistä tuskin kukaan on suurenmoinen fyysinen rakastaja.
Ehkä voi olla helpottavaakin päästä kiihkosta zeniläisempään tilaan. Iäkkäänä rakkaus voi koostua keskusteluista ja päiväkävelyistä ja turvallisesta yhdessäolosta. Eeva Kilpi on hienosti kirjoittanut erilaisista
rakkauden muodoista; vanhojen, vammaisten ja rujojen rakkaudesta, joka
ei vastaa romanttista ideaalia, mutta jossa voi olla sellaisia syviä, intensiivisiä puolia, joita seksi ei tavoita koskaan.

Miten näytät rakkauttasi arjessa?

Etäsuhteessa huomionosoituksia vaihdetaan puhelimessa ja sähköpostitse,
joskus neljäkin kertaa päivässä. Mielestäni rakkauden osoittamista on se, ettei toisen tarvitse epäillä sitä, etteikö hän olisi elämäni tärkein ihminen. Sen tunteen ylläpitäminen on oleellista. Mutta tietenkin puhelin on vain kalpea korvike fyysiselle läheisyydelle. Ja puhelinriidat ovat ihan paskaa, niissä ei ole koskaan kunnollista sovituksen sävyä. Mutta kun olemme kahden kesken, rakkaudesta tuskin on epäilyksiä kummallakaan. Rakkauden näyttäminen ei minusta ole edes mitenkään vaikeaa. Paljon vaikeampaa on näyttää itsestään niitä puolia, jotka ovat hankalia ja vittumaisia.

Mikä on pahin pettymyksesi rakkaudessa?

Minulle ei ole koskaan tehty törkeitä ohareita. Olen pikemminkin ollut pettynyt itseeni ja kykyyni olla parisuhteessa tai rakastaa toista. Nuorempana tunteeni ailahtelivat nopeasti suuresta intohimosta välinpitämättömyyteen. En osannut asettua toisen ihmisen asemaan ja ihmettelin, miten pääni voikin olla niin hatara vekotin ja sydämeni niin epäluotettava ja petollinen? On mielettömän vaikea perustella toiselle ihmiselle, miksei enää rakasta häntä. Eihän siihen ole järjellisiä
syitä. Nuorempana minulla oli labiilin pennun tunteet, jotka sanelivat käytöstäni. Olen vasta viime aikoina alkanut pitää itseäni aikuisena parisuhdeasioissa.

Millaista elämä olisi ilman rakkautta?

Joskus edellisen ihmissuhdesotkun jälkeen olen vannonut, etten enää koskaan rakastu. Olen katsonut naisia jonkinlaisena kiinnostavien arvoitusten joukkona, mutten ole halunnut sotkeutua sydänjuuriani myöten. Päätös on pisimmillään kestänyt pari vuotta, ja sitten on
taas menty järki syrjällään. Varmasti jotkut pystyvät elämään tyytyväistä elämää harrastusten, ystävien ja työn kautta, mutta itse en koe sellaista elämää täydeksi. Tarvitsen kumppania peiliksi sekä rakkautta ylittämään arjen latteuden.

Onko sydämesi joskus särkynyt?

Suhteen päättyminen on aina surullista. Mutta varsinkin nuorena sydänsuruista myös nautti jollakin kieroutuneella tavalla. Muistan, miten kerran erottuani silloisesta tyttöystävästäni ajoin taksilla öisen Helsingin läpi ja näin koko maiseman kuin elokuvan kulissin, koska sisälläni
velloivat niin suuret tunteet. Aika ja ystävät ja toivo seuraavan ihmisen löytymisestä auttavat särkyneeseen sydämeen. Mutta on hullua edes ajatella, että kaikki surut pitäisi voida parantaa. Tietty määrä kärsimystä kuuluu elämään.

Mistä luopuisit rakkauden tähden?

Aika monesta asiasta, mutta en työstäni enkä ystävistäni tai lapsuudenperheestäni. Kaikki muu on neuvoteltavissa. Suojelen paljon omaa vapaa-aikaani, samoin kuin Anna-Leena omaansa, koska kirjoittaminen vaatii yksinäisyyttä.

Mitä olet oppinut vanhemmiltasi rakkaudesta?

Rakkaus voi kestää, ja vaikeuksista voi selvitä kunniallisesti harmoniseen
yhdessäoloon. Viime kesänä isäni rakensi äidilleni puutarhaan penkin ja pöydän, jotta tämä voisi istua katsomassa rakastamaansa pihaa. Kuulemma he usein avaavat pullollisen viiniä, istuvat penkillä, katsovat kasveja ja rupattelevat. En pystyisi keksimään kauniimpaa kuvaa pitkään yhdessä olleesta pariskunnasta.

Voiko rakkaus muuttaa ihmistä?

Voiko rakkaus olla muuttamatta ihmistä? Joka kerta rakastuessani olen tuntenut persoonani sulautuvan toisen persoonaan. Länsimainen, yksilöllinen ihmiskuva kyseenalaistuu silloin hetkessä. Tunnen kantavani itselleni aikoinaan tärkeitä ihmisiä aina mukanani. Ja tiedän, että ne
ihmiset ja hetket ovat niitä, joita kuolinvuoteellani tulen muistelemaan.

Katso kaikki Me Naisten Tunnustuksia rakkaudesta -piirrokset.

Riku Korhosen Tunnustuksia rakkaudesta -haastattelu on julkaistu Me Naisissa vuonna 2012.

Riku Korhonen

  • Syntyi 3.2.1972 Turussa, jossa asuu edelleen. Avioitui 2009 kirjailija Anna-Leena Härkösen kanssa.
  • Kirjailijan viides teos Nuku lähelläni on juuri ilmestynyt. Sai Helsingin Sanomien palkinnon esikoisteoksestaan Kahden ja yhden yön tarinoita (2003). Lisäksi julkaissut kirjat Savumerkkejä lähtöä harkitseville (2005), Lääkäriromaani (2008) ja Hyvästi tytöt (2009).

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...