"Ehkä tarvitsin sellaisen kokemuksen, jotta olisin valmis elämään tätä nykyistä, onnellista elämääni", Sipe Santapukki miettii hänen ja Anna Erikssonin raskasta eroa Apulanta-historiikissa. Kuva keväältä 2014: Lauri Rotko
"Ehkä tarvitsin sellaisen kokemuksen, jotta olisin valmis elämään tätä nykyistä, onnellista elämääni", Sipe Santapukki miettii hänen ja Anna Erikssonin raskasta eroa Apulanta-historiikissa. Kuva keväältä 2014: Lauri Rotko

Muusikko Sipe Santapukki muistelee Apulanta-historiikissa suhdettaan Anna Erikssoniin. – Meidän suhteessa kiva ajat olivat tosi kivoja ja huonot ajat kauheita, Apulannan rumpali kertoo.

Sipe Santapukki, 36, muistelee Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta -kirjassa suhdettaan muusikko Anna Erikssoniin, 37. Suhde kesti noin kolme vuotta.

Sipe ja Anna tutustuivat toisiinsa 2002, kun Anna lauloi Sipen soolevyllä. Vielä silloin heistä ei tullut pariskuntaa – mutta siitä kaikki tavallaan alkoi, kirjassa kerrotaan.

Vuonna 2004 Sipen ja Annan yhteistyö jatkui, kun levy-yhtiö halusi Sipen tekemään biisejä Annan kuudennelle, Sinusta sinuun -levylle. Muusikoiden välit lämpenivät, ja alkukeväästä 2005 Sipe ja Anna tapailivat keikkapaikoilla, kun molemmat olivat omilla kiertueillaan.

– Se oli tosi romanttista ja kivaa aikaa. Kävin diggailemassa Annan keikkoja, ja Anna kävi Apiksen keikoilla. Yritin laulaa taustat kuin pieni enkeli, ettei huippulaulajatarta hävettäisi.

"En muista vuodesta 2006 oikeastaan mitään"

Kahden muusikon suhde kiinnosti mediassa, ja siitä oli kirjoitettu juttuja jo alkuvuodesta 2005. Sipen mukaan vielä tuolloin hänelle ja Annalle ei itselleenkään ollut selvää, oliko heillä edes suhdetta.

Keväällä 2005 pari muutti yhteen. Sipe piti Lahden-asuntonsa, mutta asui Annan luona Helsingissä. Sipen mukaan median kiinnostus oli niin suurta, että julkisuuden paine alkoi nopeasti häiritä suhdetta.

– Aluksi sellainen tirkistely oli ihan huvittavaa, mutta aika nopeasti se alkoi vituttaa.

Kun Apulanta alkoi tehdä yhdeksättä, Eikä vielä ole edes ilta -levyään, Sipe oli Apulannan laulaja Toni Wirtasen mukaan "ihan maassa". Sipe tunsi parisuhteen muuttuneen niin raskaaksi ja riitaisaksi, että Sipen mielenterveys oli alkanut horjua.

– Sanaa masentunut käytetään mielestäni usein aika kevyin perustein. Voin kertoa, että vuonna 2006 minä olin ihan oikeasti masentunut. En muista koko vuodesta oikeastaan mitään. Mieli oli yhtä sumua ja usvaa. Olo oli toivoton.

– Meidän suhteessa kiva ajat olivat tosi kivoja ja huonot ajat kauheita. Se oli taiteilijaelämää. Aivan tajuttoman rankka ihmissuhde.

Sipen bändikaveri, Apulannan solisti Toni Wirtanen kertoo kirjassa Sipen olleen niin huonona, että olisi varmaan kuollut, jos tilanne olisi jatkunut pidempään.

Pariskunnan eroa kuvaillaan kirjassa hitaaksi, riitaisaksi ja masentavaksi. Erityisen raskasta erosta teki se, että Sipe tuotti ja kirjoitti Annan kanssa yhdessä melkein kaikki Annan Ihode-albumin kappaleet.

– Apulanta ja mutsi pitivät mut kasassa. Ajatukseni olivat kuitenkin niin synkkiä, että en halunnut kuormittaa niillä äitiä enkä bändikavereita. Menin terapiaan puhumaan ammatti-ihmiselle. Onneksi löysin hyvän terapeutin. Ilman sitä olisin voinut upota suohon.

Anna Eriksson lokakuussa 2011. Kuva: MN-arkisto

Kiitollinen Annalle

Jälkikäteen Sipe on iloinnut, ettei tarttunut eron aikana pulloon tai muihin päihteisiin, vaikkei hänellä mitään varsinaista raittiusperiaatetta olekaan.

Kun Ihode-levy oli lopulta valmis, Sipen ja Annan suhde oli ohi. Sipe pakkasi tavaransa, ajoi BMW:llään Lahteen ja alkoi elää omaa elämänsä omassa kodissaan. Suhteen päättyminen oli lopulta Sipelle helpotus, ja hän halusi keskittyä enemmän suhteen kasvattavaan kuin kuluttavaan puoleen.

– En ole sama ihminen kuin olin ennen sitä. Tietty herkkyys, naiivius ja avoimuus painuivat taka-alalle. Tilalle tuli lisää sitkeyttä ja kestävyyttä. Kun pääsin jaloilleni, olin entistä vahvempi. Ehkä tarvitsin sellaisen kokemuksen, jotta olisin valmis elämään tätä nykyistä, onnellista elämääni. Se suhde oli kaikessa karuudessaan matka pojasta mieheksi, ja olen Annalle kiitollinen siitä. Anna on vahva persoona ja todellinen taiteilija.

Ari Väntäsen kirjoittama Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta -historiikki (Like) julkaistaan Tampereella 7.8.2014.

Lue myös:

Apulannan Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen paljastavat totuuksia toisistaan

Sipe Santapukki ja Minna Kauppi avoliittoon

Anna Eriksson vuonna 2013: "Tiedän, että minulla on vaikean ihmisen maine"

Anna Eriksson: "Olen sielultani mummo"

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!