– Kalle on ihana mies, ja hän palvoo maata jalkojeni alla. Olen luontaisesti sellainen, etten kyttää, hoida, ryhdy hänen äidikseen tai silitä hänen paitojaan. Silittäköön itse! Riina Palander kuvailee parisuhdettaan. Kuva: Jouni Harala
– Kalle on ihana mies, ja hän palvoo maata jalkojeni alla. Olen luontaisesti sellainen, etten kyttää, hoida, ryhdy hänen äidikseen tai silitä hänen paitojaan. Silittäköön itse! Riina Palander kuvailee parisuhdettaan. Kuva: Jouni Harala

Riina ja Kalle Palanderin suhde pysyy kasassa Riinan opeilla: pieniin asioihin ei kannata takertua ja naisen saalistus on miehen hommaa.

Riina-Maija Palander, 38, tietää, miten parisuhteessa pysyy kipinä siitä huolimatta, että jaloissa pyörii koko ajan lapsikatras, joiden isää ja Riinan puolisoa Kalle Palanderia ei välillä paljon kotona näy.

– Mies on eläin, joka saalistaa. Leijona, joka köllii tasangolla, miettii välillä, että nyt tekee mieli ja lähtee metsästämään. Jos naista ei tarvitse metsästää, mies menettää mielenkiintonsa. Ei leijona halua kuollutta saalista. Sen pitää saada juosta ja tehdä töitä saaliin eteen, Riina sanoo.

Huushollia Espanjan Aurinkorannikolla pyörittävä Riina onkin aina noudattanut mummiltaan saamaa elämänohjetta, jonka mukaan miehen pitää haluta naista enemmän kuin naisen miestä.

Riina ei takerru pieniin asioihin eikä yritä koko ajan pitää miestään kontrollissa:

– Monet naiset haluavat pitää miehensä voimakkaasti näpeissään, mutta minä olen ihan toisenlainen. Touhuan omia juttujani. Kalle saa kalastella minua eikä hänen tarvitse aina tietää, missä minä menen, Riina kertoo elämästään entisen alppihiihtäjän aviovaimona.

Mies saalistaa

Riina on Kallen tavoittamattomissa usein, sillä hän hoitaa ja ratsastaa hevosia tallilla 10–12 tuntia päivittäin. Silloin häntä ei saa kiinni edes Kalle, jonka kontolle onkin jäänyt yhteydenpito yhteisiin ystäviin.

– Kalle soittaa aina minulle, minä en soittele hänelle, ja niin sen pitää ollakin. Kallea ärsyttää välillä, etten ole hän hallinnassaan. Meillä molemmilla on omat tonttimme, ja hän joutuu koko ajan vetämään minua ongella mukaansa.

– Jos olen hevosen selässä, ei minulla ole puhelinta mukana. Usein Kallelta on sillä aikaa tullut viesti, jossa hän ehdottaa dinneriä illalla. Kuittaan sen lyhyesti: ok, hän nauraa.

Itsetunto kohdillaan

Nelisen vuotta sitten Palandereilla tuli vastaan pohdinnan paikka, kun Kalle jäi kiinni pettämisestä. Asia ei häiritse Riinaa enää, mutta aikoinaan se kyllä loukkasi.

– Täytyy nähdä kokonaiskuva. Kun tällainen droppi tulee mereen, värjääkö se koko meren vai ei? Meillä on kokonainen elämä yhdessä ja tykkäämme toisistamme paljon.

Luottoa vaaditaan suhteessa muutenkin, kun toinen ehtii olla kotona korkeintaan viikon kerrallaan. Onneksi Riinalla on itsetunto kohdillaan.

– Jos menen baariin, saan sieltä halutessani pari miestä mukaan tuosta vain. En voi koko ajan miettiä, hyppääkö Kalle vieraissa. Ja jos hyppää, minkäs minä sille voin? Enhän minä häntä omista. Eikä se ole multa pois, vai onko?

Ei mikään jalkavaimo

Riinan mukaan pitkä suhde toimii, jos molemmat ovat vahvoja ja itsenäisiä. Pitää myös osata nauraa yhdessä ja välillä itselleenkin.

Riina kertoo, ettei ole ikinä seisoskellut kisamontussa jännittämässä. Urheilu on ollut Kallen oma maailma.

– Miksi ihmeessä minä olisin lähtenyt pyörimään Kallen töihin kuin joku idiootti jalkoihin? Että mitäs teille täällä kuuluu ja mahtava meininki ja tsemppiä teidän työpäivään. Kuinka moni oikeasti menee mukaan miehensä työpaikalle? Kai mulla muutakin tekemistä on.

– En ole yhtään sellainen jalkavaimo, joka lähtee palvomaan äijäänsä, että ”voi, kun sä laskit ihanasti kulta”. Se ei voisi vähempää kiinnostaa.

Miten Riina ja Kalle tapasivat? Millainen on nainen entisen alppihiihtotähden takana? Lue lisää Me Naisten numerosta 45/2015.

Riina-Maija Palander

  • Syntynyt 16.2.1977 Kuusamossa.
  • Opiskellut kauppatieteitä Norjassa, Australiassa, Virossa, Ranskassa ja Suomessa.
  • Naimisissa entisen alppihiihtäjän Kalle Palanderin kanssa vuodesta 2007.
  • Perheeseen kuuluu kolme yhteistä lasta ja Riinan poika aiemmasta suhteesta. Kallella on myös tytär Norjassa.
  • Perhe asuu tällä hetkellä Espanjassa.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla