Riina-Maija ”Riinis” Palanderin mielestä kotiäitejä ei arvosteta Suomessa tarpeeksi. Kuva: Sanoma-arkisto
Riina-Maija ”Riinis” Palanderin mielestä kotiäitejä ei arvosteta Suomessa tarpeeksi. Kuva: Sanoma-arkisto

Erityisesti suomalaiset miehet eivät arvosta Riina-Maija Palanderin mukaan tarpeeksi kotiäitejä.

Riina-Maija ”Riinis” Palander kirjoitti viime toukokuussa työnhaun vaikeuksistaan. Blogitekstissään Riinis kertoi, että lensi Espanjaan asti työhaastatteluun, joka osoittautui pahaksi pettymykseksi.

Uusimassa Cafe au lait -blogin podcastissa Riinis puhuu suoraan kotiäitien työnsaannin vaikeudesta sekä siitä, kuinka Suomessa ei arvosteta kotiäitejä.

Viimeiset vuodet Riinis on muun muassa pyörittänyt majataloa Virossa, hoitanut lapsia ja hevosia sekä auttanut puolisoaan Kalle Palanderia tämän aikataulujen kanssa. Siitä on kuitenkin jo aikaa, kun Riinis edellisen kerran työskenteli jollekin toiselle.

Suomeen tullessaan Riinis oli ajatellut, että olisi hyvä hetki hakea töitä. Riinis koki, että hänelle voisi jäädä aikaa työntekoon, kun lapset veisi päivähoitoon. Suomessa kun päivähoito on edullista ja kaikille lapsille on taattu hoitopaikka.

– Kun tulimme Espanjasta Suomeen vuodenvaihteessa, niin tietenkin ajattelin, että tässähän voisi vaikka tehdä jotain. Mutta en sitä kyllä helpoksi kokenut. Olen valmistunut huippuarvosanoin Oslosta bisneskoulusta ja puhun useita kieliä, mutta ei se niistä ole kiinni. Ongelma on se, että koulutus on yli 10 vuotta vanha, kuten myös viimeisin työkokemus.

– Toki siihen vaikuttaa myös se, että moni varmasti tietää, että minulla on kotona aika iso paletti ja työnantajat varmaan miettivät, että missä ihmeen välissä kävisin töissä. En ole sitä selvittänyt itsekään.

Riiniksen mukaan on ongelmallisesta, että erityisesti suomalaiset miehet eivät arvosta kotiäitejä. Kun ulkomailla kotiäitiys on valinta, jota pidetään arvossa, Suomessa vastaanotto on yleensä aivan toinen.

– Suomalaiset ovat sitä mieltä, että kotiäidit eivät tee mitään. Suomessa lyödään suurperheen äiti -leima otsaan, ihan kuin olisi joku maatalon emäntä, joka punnertaa maitotonkkien kanssa menemään. Suomessa en ensimmäisenä menisi kertomaan, että mulla on neljä lasta, vaan mieluummin sanoisin, että olen markkinointipäällikkö digifirmassa, Riinis sanoo.

– En ymmärrä, miten suomalaiset kotiäidit pysyvät hengissä henkisesti.

Vierailija

Riina-Maija Palander kertoo kotiäitiyden vaikeuksistaan Cafe au lait -podcastissa: ”En ymmärrä, miten suomalaiset kotiäidit pysyvät hengissä...

Niin kotiäiti ei tee mitään muuta kuin elää muisen rahoilla. Työssäkäyvä äiti se vasta rikollinen on, kun hoitoon vie lapsensa, miksi niitä tekee, jos ei hoida. Ja lapseton nainen se vasta onkin, tuskin nainen ollenkaan. Jotenkin vajaa, eipä elämälläkään merkitystä, yksinäinen reppana ja vanhanakaan kukaan ei tule käymään. Ja silti se suomalainen heteromies kokee olevansa syrjitty. Eipä suomessa taida kukaan arvostaa ketään. No mutta kunhan on millä mällätä kuten sipilällä, niin voi aina itkeä...
Lue kommentti
KTM

Riina-Maija Palander kertoo kotiäitiyden vaikeuksistaan Cafe au lait -podcastissa: ”En ymmärrä, miten suomalaiset kotiäidit pysyvät hengissä...

Hmmm, töissä käyvänä korkeakoulutettuna neljän lapsen äitinä tuumisin, että Riiniksen olisi nyt hyvä vain hieman laskeutua jalustaltaan ja katsella ympärilleen. Kun tosissaan katsoo, näkee miten asiat ovat. Sitten ei tarvi höpsiä hölmöyksiä julkisuudessa ja joku ehkä näkee sen ammattitaitoisen naisen joka nykyisen jokapaikan nalkuttajan sisällä piilee. Ai niin, Torniossa on päiväkoteja ja kouluja. Kyllä sitä töihin ehtii ja useat työnantajat ovat valmiita liukumiin asiantuntijatyössä etenkin...
Lue kommentti

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.

 

”Olen omasta puolestani todella pahoillani tästä kaikesta”, laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa Facebookissa.

Laulaja Tomi Metsäketo on julkaissut Facebookissa pitkän kirjoituksen, johon sisältyy myös anteeksipyyntö.

Metsäkedon kirjoitus koskee tuoreen Seiska-lehden uutista, jossa viisi naista kertoo laulajan käyttäytyneen heitä kohtaan sopimattomalla tavalla. Yksi naisista esiintyy jutussa koko nimellään, yksi etunimellään ja kolme nimettömänä. Jutussa haastateltu tarjoilija muun muassa kertoo tapauksesta, jossa hotellin tarjoilijat joutuivat huomauttamaan Metsäkedolle, ettei työntekijöihin saa koskea.

Metsäketo haluaa kertoa asiasta oman näkemyksensä Facebookissa. 

– Julkisuuden henkilönä olen tottunut, että meistä kirjoitetaan monenlaista ja sen kyllä kestän, myös ne negatiiviset, mutta raja menee, kun aletaan syyttää rikolliseksi tai asioista, joita ei ole tapahtunutkaan, Metsäketo puolustautuu Facebookissa.

– On ikävää, että nykyään raja varsinkin somessa levittää pahaa tietoa ihmisistä on surullisen alhainen. Ajatusmaailmat eivät vain kaikkien kanssa kohtaa ja nyt näiden kyseisten someryhmien ihmisten kanssa ei ole kohdannut. Olen omasta puolestani todella pahoillani tästä kaikesta, anteeksi, hän kirjoittaa.

Tekstistä ei käy selkeästi ilmi, mistä Metsäketo on pahoillaan. Hän kirjoittaa myös, että keskusteluryhmästä ja kirjoittajista on tehty rikosilmoitus.

Metsäketo nähdään parhaillaan Tähdet, tähdet -ohjelmassa, jota esitetään MTV3:lla.

Totaalinen epäonnistuminen

Naiset syyttävät Tomi Metsäketoa Seiskassa asiattomasta käytöksestä, laulaja pyytää anteeksi Facebookissa – mutta mitä?

Jos ja kun tunteen pakonomaisen tarpeen alkaa tekemään kriisiviestintää somessa, niin pitää olla valmis myös kritiikkiin eikä pönkitää omaa egoaan kertomalla tv-nauhoituksista ja rikosilmoituksilla uhkaamisesta. "Ylläpitäjän" toimesta tehtyjen kommenttien poistaminen ei auta lainkaan asiaa.
Lue kommentti