Kirjailija Riikka Pulkkinen on kasvanut aikuiseksi yhdessä kirjojensa ja menestyksen kanssa. Kivuttomasti se ei ole käynyt. – Nyt olen oppinut tunnistamaan itsessäni uupumisen merkit.

Tällä viikolla kirjailija Riikka Pulkkinen, 30, emännöi yhdessä kustantajansa kanssa juhlaa, johon oli kutsuttu vieraita kansainvälisistä kustantamoista. Viime syksynä ilmestyneen, Finlandia-ehdokkaana olleen Totta-romaanin oikeudet on myyty jo 13 maahan.

– Nopea menestys tuntuu uskomattomalta, jännältä ja hauskalta. On vain runsas viisi vuotta siitä, kun elin rauhassa erinomaisuuteni kuplassa ajatellen, että kukaan ei vielä tiedä, että osaan kirjoittaa. Sen jälkeen käsitykseni itsestäni on muuttunut huomattavasti realistisemmaksi, Riikka sanoo.

Paineita ja pettymyksiä

Menestys on tuonut Riikan elämään monia mahdollisuuksia mutta myös paineita, väsymystä, pettymystäkin.

Suuri pettymys, mutta samalla opetus Riikalle oli, että Totta-kirjan ilmestyminen siirtyi vuodella aiotusta, vaikka se oli jo ilmestymiskatalogeihin kirjattu. Riikka ei pystynyt yhdistämään kahdessa tekstitiedostossa olleita tarinoita yhdeksi kertomukseksi, vaikka oli kuvitellut sen olevan vain tekninen ongelma. Kirjoittaminen ei sujunut.

– Ongelmia tulee silloin, kun yritän ylirasituksen tilassa tehdä väkisin töitä.

Pahimmillaan se johtaa levottomuuteen, unettomuuteen ja syrjäytymisen pelkoon. Erityisesti uupumista aiheutti Riikan ehdoton halu mennä syvälle tunteisiin, joita hän romaaneissaan kuvaa.

Raskainta Totta-kirjan yhteydessä oli käydä läpi hylätyksi tulemisen tunteita.

– Ehkä kirja koskettaa juuri siksi, että olen itse kokenut voimakkaasti sen, miltä hylkääminen tuntuu. Minulle on elinehto mennä kohti tuskallisiakin asioita. Se on tapani olla kirjailija, tehdä kokemuksista totta.

Riikka on vuosien ajan jäsentänyt itseään ja maailmaa myös terapian avulla. Hänelle on tärkeää puhua kokemuksistaan ammattiauttajan kanssa, vaikka samoista teemoista hän keskustelee usein myös ystäviensä kanssa.

– Terapiassa saan olla rauhassa heikko ja pikkumainen. Voin pukea lapsuuteni, kipuni ja pelkoni sanoiksi tilanteessa, jossa minua ei arvostella vaan autetaan.

Kohti rakkautta ja onnea

Se Riikka, joka kymmenen vuotta sitten muutti Oulusta Helsinkiin oli ailahteleva, epätoivoon vajoava, levoton ja huolekas.

– Kannoin maailman tuskaa ja pelkäsin, voinko koskaan tulla onnelliseksi.

Riikka sanookin aikuistuneensa kirjojensa myötä – lähes kymmenen vuoden aikana. Eniten aikuistuminen on muuttanut Riikan käsitystä rakkaudesta.

– Ennen sorruin rakkaudessa ylilyönteihin, pistin peliin kaikki tunteet. Elämässäni on ollut myös onnettomia suhteita, sillä kuvittelin, että kaipaus ja ulottuminen mahdottomaan on rakkautta.

Riikka Pulkkinen

  • Kirjailija. Syntynyt 8.7.1980 Tampereella.
  • Opiskellut Helsingin yliopistossa teoreettista filosofiaa ja yleistä kirjallisuustiedettä.
  • Esikoisteos Raja ilmestyi elokuussa 2006 ja sai Kaarlen palkinnon.
  • Totta-romaani ilmestyi 2010 ja oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Sen käännösoikeudet on myyty 13 maahan.
  • Oli nuorena Oulun Pyrinnön lahjakas juoksija ja haaveili olympialaisista.