Tänä syksynä näyttelijä Ria Katajalta ei voi välttyä.

Tänä syksynä on melkein sama, milloin television avaa: siellä on Ria Kataja. Kakkosella Taivaan tulet -sarjassa konstaapeli Rauni Väänäsenä. Ykkösellä Kotikadun Niina Luotolana. Subilla Ketonen ja Myllyrinne -hupailun sketseissä. Improvisoimassa Maikkarin viihde­uutuudessa Vedetään hatusta. Nelosella Sokkokokissa omana itsenään. Ja lavallakin Espoon teatterin Esitys­taloudessa lokakuun alkuun asti.

Totta kai Ria on tyytyväinen työtilanteeseensa. Kukapa kahden freelancernäyttelijän, kahden lapsen, kissan, koiran ja yhden ison asuntolainan taloudessa elävä ei olisi? Mutta mihinkään
auvoiseen onnellisuusjatkumoon hän ei tuudittaudu, pikemminkin sellaiseen lievästi pessimistiseen itseironiaan.

– On ihan saletti, että joku television avatessaan ajattelee, että hyi, taas tuo.

Päivä kerrallaan -logiikka

Uteliaisuus. Sitä Ria pitää yhtenä näyttelijänkin tärkeimmistä työkaluista. Into ottaa selvää ja halu ymmärtää roolihenkilöitä ajavat oppimaan uusia asioita, ja rooleista voi omaksua mallia myös tosi­elämään.

Juuri nyt Ria pohtii perheen ja työn välistä ristipainetta. Rooleistakin tuttu teema tuntuu läheiseltä ja kiinnostavalta. Rian ja hänen puolisonsa Tommi Erosen huushollissa aikatauluja säädetään päivä kerrallaan -logiikalla.

– Voin joko tuntea huonoa omatuntoa tai ymmärtää, että työt tehdään silloin kun niitä on. Niin kauan kuin en aisti tuskaisuutta perheen puolelta, homma toimii. Välillä kipuilen poissaolojeni takia, mutta perhe tulee kuitenkin ykkösenä. Minun pyrkimykseni kehittyä näyttelijänä jäävät kirkkaasti perheen hyvinvoinnin varjoon.

Vaikka syksy on ruuhkainen, Ria ei tunne olevansa stressaantunut. Ei nyt, kun kaikki tekeminen on niin mukavaa.

– Väsyneenä käyn vähän kiukkuiseksi ja yritän hoitaa hommat hirmu vauhdilla, mutta nyt ei tunnu siltä. Kiire helpottaa, kun sitä käsittelee paloina, hetki kerrallaan. Sitä paitsi kivat työt antavat paljon, Ria sanoo.

Ria Kataja
- 15.10.1975 Tampereella syntynyt näyttelijä. Asuu Porvossa näyttelijäpuolisonsa Tommi Erosen ja kahden lapsensa kanssa.
- Mukana tv-sarjoissa Taivaan tulet, Kotikatu, Vedetään hatusta sekä Ketonen ja Myllyrinne. Vierailee Sokko­kokissa 7.10.
- Valmistelee Punkku­elämää-ravintolateatteri­esitystä Minna Kivelän kanssa. Showta esitetään syksyllä eri puolilla Suomea. ”Freelancerin on hyvä pitää vireillä omia esityk­siään niiden päivien varalle, jolloin puhelin ei enää soikaan.”