Tänä syksynä näyttelijä Ria Katajalta ei voi välttyä.

Tänä syksynä on melkein sama, milloin television avaa: siellä on Ria Kataja. Kakkosella Taivaan tulet -sarjassa konstaapeli Rauni Väänäsenä. Ykkösellä Kotikadun Niina Luotolana. Subilla Ketonen ja Myllyrinne -hupailun sketseissä. Improvisoimassa Maikkarin viihde­uutuudessa Vedetään hatusta. Nelosella Sokkokokissa omana itsenään. Ja lavallakin Espoon teatterin Esitys­taloudessa lokakuun alkuun asti.

Totta kai Ria on tyytyväinen työtilanteeseensa. Kukapa kahden freelancernäyttelijän, kahden lapsen, kissan, koiran ja yhden ison asuntolainan taloudessa elävä ei olisi? Mutta mihinkään
auvoiseen onnellisuusjatkumoon hän ei tuudittaudu, pikemminkin sellaiseen lievästi pessimistiseen itseironiaan.

– On ihan saletti, että joku television avatessaan ajattelee, että hyi, taas tuo.

Päivä kerrallaan -logiikka

Uteliaisuus. Sitä Ria pitää yhtenä näyttelijänkin tärkeimmistä työkaluista. Into ottaa selvää ja halu ymmärtää roolihenkilöitä ajavat oppimaan uusia asioita, ja rooleista voi omaksua mallia myös tosi­elämään.

Juuri nyt Ria pohtii perheen ja työn välistä ristipainetta. Rooleistakin tuttu teema tuntuu läheiseltä ja kiinnostavalta. Rian ja hänen puolisonsa Tommi Erosen huushollissa aikatauluja säädetään päivä kerrallaan -logiikalla.

– Voin joko tuntea huonoa omatuntoa tai ymmärtää, että työt tehdään silloin kun niitä on. Niin kauan kuin en aisti tuskaisuutta perheen puolelta, homma toimii. Välillä kipuilen poissaolojeni takia, mutta perhe tulee kuitenkin ykkösenä. Minun pyrkimykseni kehittyä näyttelijänä jäävät kirkkaasti perheen hyvinvoinnin varjoon.

Vaikka syksy on ruuhkainen, Ria ei tunne olevansa stressaantunut. Ei nyt, kun kaikki tekeminen on niin mukavaa.

– Väsyneenä käyn vähän kiukkuiseksi ja yritän hoitaa hommat hirmu vauhdilla, mutta nyt ei tunnu siltä. Kiire helpottaa, kun sitä käsittelee paloina, hetki kerrallaan. Sitä paitsi kivat työt antavat paljon, Ria sanoo.

Ria Kataja
- 15.10.1975 Tampereella syntynyt näyttelijä. Asuu Porvossa näyttelijäpuolisonsa Tommi Erosen ja kahden lapsensa kanssa.
- Mukana tv-sarjoissa Taivaan tulet, Kotikatu, Vedetään hatusta sekä Ketonen ja Myllyrinne. Vierailee Sokko­kokissa 7.10.
- Valmistelee Punkku­elämää-ravintolateatteri­esitystä Minna Kivelän kanssa. Showta esitetään syksyllä eri puolilla Suomea. ”Freelancerin on hyvä pitää vireillä omia esityk­siään niiden päivien varalle, jolloin puhelin ei enää soikaan.”

Mitä tapahtui ysärilegendoille vuosituhanteen vaihteen jälkeen? Otimme selvää. 

Ressu Redford sai juuri levytyssopimuksen

Tanssi- ja iskelmämusiikkilaulaja Ressu Redford tuli tunnetuksi Bogart-yhtyeensä kanssa 1980-luvulla. 1990-luvulla mies teki läpimurron soolouralla. Nykyään hän kiertelee ympäri Suomea ja vetää Bogartin aikaisia hittejä. Hän tuottaa uutta musiikkia jatkuvasti ja teki levytyssopimuksenkin hiljattain. 

– Ei tässä kohtaa ruveta hidastelemaan. Vasta sitten, kun ihmisiä ei käy enää keikoilla, hän toteaa. 

”Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla.”

– Onhan se hienoa, kun kaikkien näiden vuosien jälkeen saa tehdä musiikkia. Olen kehittynyt biisintekijänä ja muutenkin kehittynyt monella muulla tavalla. En ole samalla tavalla itsepäinen kuin ennen, vaikkei sekään ominaisuus ole hävinnyt, hän naurahtaa. 

Oman musiikkinsa lisäksi hän tekee paljon biisejä muille artisteille sekä tuottaa ääniä mainoksiin. Myös harrastuksille jää aikaa. 

– Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla, toteaa juuri kuntosalilta saapunut Ressu. 

Ressu Redford nyt ja vuonna 1996. Kuvat: Kati Laukkanen ja Jorma Puusa

Waldo suunnittelee promovaatteita ja keikkailee

– 1990-luvulla musiikin teko oli paljon totisempaa touhua. Paineet oli suuret. Ensimmäisen hitin jälkeen oli paineita tuleeko toisestakin hitti ja miten levyt myy, Waldo's People:n Waldo eli Marko Reijonen muistelee. 

Waldo lopetti keikkailun 2000-luvun vaihteessa. Kun ohjelmatoimisto sai hänet pitkän suostuttelun jälkeen tekemään comebackin vuonna, hän on keikkaillut vain suurimmissa 90´s tapahtumissa. 

– Meillä on faneja kahdessa polvessa, kyseessä on niin sanottu äidit ja tyttäret -ilmiö. Vanhemmat muistavat rantarokin aikaisia hittejä kuten Feel So Good ja U Drive Me Crazy, ja nuoremmat muistavat tasan 10 vuotta sitten listaykkösenä soineen Back again -hitin ja Lose Controllin vuoden 2009 euroviisuista. 

– Aion nauttia matkasta niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

Musiikinteon lisäksi hän juontaa tuuraajana Radio Novan Retroperjantaita. Kesällä ohjelman pääjuontajan Oku Luukkaisen lomaillessa ohjelmassa mennään teemalla Waldo & Kesäkaverit. Päätyönään Waldo myy ja suunnittelee promovaatteita.

Waldo nyt ja vuonna 1995. Kuvat: Mikko Räsänen ja Pekka Tynell

Janne Porkka juontaa yhä

Onnenpyörä-ohjelmaa juontanut Janne Porkka on ollut nyt viihdealalla yli 30 vuotta. Hän tekee edelleen niin juontokeikkoja kuin imitaattorin, stand up -koomikon ja seremoniamestarin hommia. 

– Esiintymään oppii vain esiintymällä ja laittamalla itsensä epämukaviin tilanteisiin. Olen onnellinen, koska olen saanut olla tällä alalla jo niin pitkään, hän kertoo. 

Jannen mukaan media- ja televisioala on muuttunut 1990-luvulta. 

–  Ennen tehtiin televisiota katsoja edellä. Silloin ei ollut niin paljon kilpailua, kun ei ollut YouTubea tai Netflixiä. 

– Nyt on alkamassa ysärijuontajien comeback, ja esimerkiksi Marco Bjurström palaa ruutuun. On ymmärretty, ettei kaikkien juontajien tarvitse olla nuoria. 

Vapaa-ajallaan Janne pelaa jääkiekkoa, käy kuntosalilla ja kalastaa. 

Janne nyt ja vuonna 1998. Vanha kuva: Pia Inberg

Movertonilta uusi juhannusbiisi

Vuonna 1994 perustettu Movetron avasi uransa liki 100 000 kappaletta myyneellä Romeo ja Julia -esikoisalbumillaan.  Movetron valmistautuu kesään ja juhannukseen julkaisemalla uuden Missä on diileri -biisin. Tarttuva ralli on tuttuun tapaan Movetronin Jukka Tanttarin  sävellys ja sanoitus ja Timo Löyvän sovitus.

Movertonin Päivi Lepistö kertoi Me Naisille hiljattain äitinsä muistisairaudesta.


Curre Lindström nauttii eläkepäivistään naisystävänsä kanssa

Curt ”Curre” Lindström luotsasi Leijonat vuoden 1995 legendaariseen MM-voittoon. Nykyään hän viettää leppoisia eläkepäiviä. Lindström asuu osan vuodesta Thaimaan Hua Hinissä ja osan Tukhomassa. 

Rinnalleen Curre on löytänyt 38-vuotiaan Wan-rakkaan.  Pari tapasi Wanin kotimaassa Thaimaassa, jossa nainen työskenteli hotellissa. Curre kertoi Ilta-Sanomille kiinnostuneensa Wanista hyvin nopeasti. 

Curren jäähyväiset viimeisen ottelun jälkeen. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

 

Me Naisten juhannusheilavisassa selvitetään, millaista lempeä sinä kaipaat juhannusöihin.

Se on täällä taas – rakkauden kesä ja keskikesän juhla nimittäin! Satoi tai paistoi, jokainen meistä kaipaa lämpöä juhannukseen. Ja tästä lämmöstä huolen pitää tietenkin juhannusheila! 

Kenet sinä valitset völjyyn jussina – tulisen vai varman?

Tee Me Naisten kumman kaa -testi, ja selvitä mitä makusi kertoo sinusta rakastajana. Valitsimme heilakandidaateiksi Suomen viihdemaailman kutkuttavimmat hahmot ja elostelijat.Olet luonteeltasi seksihurjastelija

 

Mitä rakkauteen ja seksiin tulee, nautit hypystä tuntemattomaan. Olet tulinen rakastaja, ja kaipaat samaa juhannusheilaltasi. Vanhaa seksikeisaria Mikko Alataloa siteeraten, roppasi kaipaa romantiikkaa ja sielusi seksiä. Janoat jännitystä ja vaaraa, mutta varo ettet satuta itseäsi tulisia rakastajia etsiessä.


Ymmärrät hyvän päälle

 

Tahdot varman ja tyydyttävän juhannussutinan. Luotat hyväksi todettuun, etkä helposti vaihda – mitäpä sitä suotta pettymään, kun voi saada priimaa. Arttu Wiskarimaiset nallekarhut ja Paula Koivuniemen kaltaiset varmat romantikot pitävät sinut lämpimänä viileät juhannusyöt. Makusi on aikuinen.


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?