Tänä syksynä näyttelijä Ria Katajalta ei voi välttyä.

Tänä syksynä on melkein sama, milloin television avaa: siellä on Ria Kataja. Kakkosella Taivaan tulet -sarjassa konstaapeli Rauni Väänäsenä. Ykkösellä Kotikadun Niina Luotolana. Subilla Ketonen ja Myllyrinne -hupailun sketseissä. Improvisoimassa Maikkarin viihde­uutuudessa Vedetään hatusta. Nelosella Sokkokokissa omana itsenään. Ja lavallakin Espoon teatterin Esitys­taloudessa lokakuun alkuun asti.

Totta kai Ria on tyytyväinen työtilanteeseensa. Kukapa kahden freelancernäyttelijän, kahden lapsen, kissan, koiran ja yhden ison asuntolainan taloudessa elävä ei olisi? Mutta mihinkään
auvoiseen onnellisuusjatkumoon hän ei tuudittaudu, pikemminkin sellaiseen lievästi pessimistiseen itseironiaan.

– On ihan saletti, että joku television avatessaan ajattelee, että hyi, taas tuo.

Päivä kerrallaan -logiikka

Uteliaisuus. Sitä Ria pitää yhtenä näyttelijänkin tärkeimmistä työkaluista. Into ottaa selvää ja halu ymmärtää roolihenkilöitä ajavat oppimaan uusia asioita, ja rooleista voi omaksua mallia myös tosi­elämään.

Juuri nyt Ria pohtii perheen ja työn välistä ristipainetta. Rooleistakin tuttu teema tuntuu läheiseltä ja kiinnostavalta. Rian ja hänen puolisonsa Tommi Erosen huushollissa aikatauluja säädetään päivä kerrallaan -logiikalla.

– Voin joko tuntea huonoa omatuntoa tai ymmärtää, että työt tehdään silloin kun niitä on. Niin kauan kuin en aisti tuskaisuutta perheen puolelta, homma toimii. Välillä kipuilen poissaolojeni takia, mutta perhe tulee kuitenkin ykkösenä. Minun pyrkimykseni kehittyä näyttelijänä jäävät kirkkaasti perheen hyvinvoinnin varjoon.

Vaikka syksy on ruuhkainen, Ria ei tunne olevansa stressaantunut. Ei nyt, kun kaikki tekeminen on niin mukavaa.

– Väsyneenä käyn vähän kiukkuiseksi ja yritän hoitaa hommat hirmu vauhdilla, mutta nyt ei tunnu siltä. Kiire helpottaa, kun sitä käsittelee paloina, hetki kerrallaan. Sitä paitsi kivat työt antavat paljon, Ria sanoo.

Ria Kataja
- 15.10.1975 Tampereella syntynyt näyttelijä. Asuu Porvossa näyttelijäpuolisonsa Tommi Erosen ja kahden lapsensa kanssa.
- Mukana tv-sarjoissa Taivaan tulet, Kotikatu, Vedetään hatusta sekä Ketonen ja Myllyrinne. Vierailee Sokko­kokissa 7.10.
- Valmistelee Punkku­elämää-ravintolateatteri­esitystä Minna Kivelän kanssa. Showta esitetään syksyllä eri puolilla Suomea. ”Freelancerin on hyvä pitää vireillä omia esityk­siään niiden päivien varalle, jolloin puhelin ei enää soikaan.”

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti