Reeta Vestman luo menestyksekästä uraa näyttelijänä ja laulajana. Hänellä on rooli esimerkiksi Kalevala-musikaalissa New Yorkissa. Kuva: Liisa Valonen
Reeta Vestman luo menestyksekästä uraa näyttelijänä ja laulajana. Hänellä on rooli esimerkiksi Kalevala-musikaalissa New Yorkissa. Kuva: Liisa Valonen

Raju koulukiusaaminen jätti muusikko-näyttelijä Reeta Vestmaniin syvät jäljet. – Kesti pitkään ennen kuin aloin jälleen luottaa ihmisiin.

Kun Reeta Vestman syntyi, hänen vanhempansa Eija-Riitta ja Atte Korhola olivat vasta parikymppisiä opiskelijoita. Perhe muutti Helsingissä moneen kertaan ja asui Iso-Britanniassa, kun Reeta kävi esikoulua. Ala-asteelle hän meni kuitenkin Suomessa.

– Kolmannella luokalla siirryin Munkkiniemen ala-asteelta Helsingin Suomalaiseen Yhteiskouluun, SYKiin. Siellä alkoi raju koulukiusaaminen, Reeta Vestman, 34, muistelee.

Hän on miettinyt paljon sitä, miksi juuri hänestä tuli koulukiusaamisen uhri.

– Olin elämäniloinen, lauloin ja hyräilin paljon. Ehkä se ärsytti joitakuita. Kiusaajia provosoi myös se, että minut laitettiin esiintymään koulun juhlissa. Laulaessani, tanssiessani, soittaessani ja näytellessäni tiesin koko ajan, että minulle ivailtiin samaan aikaan katsomossa, Reeta kertoo.

”Minut esimerkiksi lukittiin yksin luokkaan ja minua potkittiin uimahallissa liikuntatunnilla.”

Samalla hän oli sanavalmis ja aktiivinen. Esimerkiksi 11-vuotiaana lahjakas tyttö voitti Napero-Finlandia-kirjoituskilpailun ja esiintyi isossa roolissa kotimaisessa leffassa.

– Kiusaaminen ilmeni pahan puhumisena selän takana ja ryhmästä sulkemisena. Minut esimerkiksi lukittiin yksin luokkaan ja minua potkittiin uimahallissa liikuntatunnilla. Sain kaameita uhkailuviestejä, eivätkä kiusaajat jättäneet rauhaan edes pikkusiskoani.

– Kouluun meneminen oli helvettiä joka päivä. Numeroni olivat silti hyviä, enkä koskaan lintsannut koulusta. Halusin olla vahva, näyttää etten murru, Reeta kuvailee.

– Opettajani ja vanhempani tiesivät kiusaamisesta, mutta eivät puuttuneet siihen. Luultavasti he eivät täysin ymmärtäneet tilanteen vakavuutta, hän pohtii.

Reeta ei ole nähnyt kiusaajiaan noiden vuosien jälkeen.

– Vei vuosia, ennen kuin opin jälleen luottamaan siihen, että ihmiset haluavat minulle hyvää. Mutta kokemukseni antoivat paljon syvyyttä nykyiseen näyttelijäntyöhöni ja rooleihini. Tiedän, mitä on halveksunta ja psykologinen peli, näyttelijä-muusikko kertoo.

Hänen pelastuksekseen koitui pääsy Kallion ilmaisutaidon lukioon. Siellä kiusaaminen loppui kuin seinään.

– Yhtäkkiä lahjakkuus ja erilaisuus olivatkin hyveitä, Reeta muistelee.

Miksi Reeta sai opiskeluvuosinaan burn outin? Millainen äiti hän on? Miten suomalainen näyttelijä-laulaja päätyi esiintymään isoon musikaaliin New Yorkissa? Lue Me Naisten uudesta numerosta 12 / 2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Johanna Koivu ei missään nimessä halua häistään pönötysjuhlia.

Muusikko, näyttelijä ja juontaja Johanna Koivu menee kesällä naimisiin.

– Tuntuu mukavalta, häät ovat iloinen asia. Se on tärkeä hyvän mielen juhla, mikä kokoaa koko suvun ja läheiset. Tykkään muutenkin juhlista, Johanna kertoi  Me Naisille A. Tillanderin Häälauantai -tapahtumassa.

– Haluan kirkkohäät ja kunnon juhlat. Häät ovat ainutkertainen tapahtuma, ja haluan panostaa siihen, että itsellä, sulhasella ja vierailla on hauskaa. En halua pönötysjuhlia. 

Johanna haluaa, että juhlissa on hyvä livebändi, paljon musiikkia ja perinteinen häävalssi. Myös tilaa tanssille pitää olla.

”Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen.”

Yksityiselämästään vaitonainen Johanna ei halunnut paljastaa, miten häntä kosittiin, saati sitä, kuka häntä kosi. Hääpuvustaan hän on kuitenkin valmis paljastamaan yksityiskohtia:

– Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen. Kävin lähes kymmenessä hääliikkeessä, kunnes löysin mieleisen häämekon. Lähdin etsimään mekkoa ummikkona, koska en ole perehtynyt hääteemaan aiemmin. En aluksi tiennyt, minkä tyylisen haluan, Johanna kertoo.

– Hääpukuni on samantyyppinen, mikä on nyt päälläni: yläosa on kapea ja olkaimellinen, ja alaosa on runsaampi.

Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg
Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg

Oma hyvinvointiohjelma

Moni muistaa Johannan Lauri Tähkän kanssa soittaneesta Elonkerjuu -bändistä. Nyt Johanna on vaihtanut kokonaan alaa.

– Kun soitin Elonkerjuussa viimeisen keikkani vuonna 2016, päätin pitää pitkän etsikkoajan. Olin tehnyt 16 vuotta keikkoja, ja minun oli pakko pysähtyä, ja miettiä, mitä haluan tehdä, Johanna kertoo.

Johanna suoritti tanssi- ja liiketerapiamenetelmien ohjaajan tutkinnon ja suuntasi sitä kautta hyvinvointialalle. Nyt Johanna käsikirjoittaa ja juontaa Alfa TV:llä kymmenosaista hyvinvointi- ja lifestyle -ohjelmaa nimeltä KoivuTV.

”Luovalla alalla täytyy uudistua välillä.”

– Luovalla alalla täytyy uudistua välillä. Ohjelmassa käsitellään sydäntäni lähellä olevia aiheita, kuten terveyttä, kauneutta ja hyvinvointia. Haluan inspiroida, tuoda ajattelemisen aihetta ja viihdyttää ihmisiä.

Johanna on myös suorittanut Lontoossa teatteritaiteen maisterin tutkinnon, mutta hän ei tällä hetkellä tee töitä näyttelijänä.

– Opetin aikoinaan päivätyökseni näyttelijäntyötä, ilmaisutaitoa ja liikeimprovisaatiota. Vedän vieläkin improkursseja ja vapaatanssin kursseja. Musiikkiuran jatkamistakaan en ole suunnitellut, mutta palo esiintymiseen on edelleen.

Brittilehdistön saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat uutisesta innoissaan.

Brittiläismediat kertovat, että Cambridgen herttuataren Catherinen pikkusisko Pippa Middleton, 34, on raskaana. Tuleva pienokainen on Pippan ja hänen aviomiehensä James Matthewsin, 42, esikoinen.

The Sun -lehden mukaan lapsen laskettu aika on lokakuussa. Raskaus on siis jo toisella kolmannekselle. Lehden saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat perheenlisäyksestä innoissaan.

Tulevalla syysvauvalla riittää lähipiirissä leikkikavereita. Herttuatar Catherinella ja prinssi William odottavat kolmatta lastaan. Pian syntyvän pienokaisen lisäksi kuningasparilla on tytär ja poika: 4,5-vuotias prinssi George ja pian 3-vuotias prinsessa Charlotte.

Myös Jamesin velipoika Spencer Matthews odottaa puolisonsa kanssa esikoista.

Pippa ja James avioituivat viime toukokuussa 2017. He menivät kihloihin kesällä 2016 vuosien yhdessäolon jälkeen.