Reeta Vestman luo menestyksekästä uraa näyttelijänä ja laulajana. Hänellä on rooli esimerkiksi Kalevala-musikaalissa New Yorkissa. Kuva: Liisa Valonen
Reeta Vestman luo menestyksekästä uraa näyttelijänä ja laulajana. Hänellä on rooli esimerkiksi Kalevala-musikaalissa New Yorkissa. Kuva: Liisa Valonen

Raju koulukiusaaminen jätti muusikko-näyttelijä Reeta Vestmaniin syvät jäljet. – Kesti pitkään ennen kuin aloin jälleen luottaa ihmisiin.

Kun Reeta Vestman syntyi, hänen vanhempansa Eija-Riitta ja Atte Korhola olivat vasta parikymppisiä opiskelijoita. Perhe muutti Helsingissä moneen kertaan ja asui Iso-Britanniassa, kun Reeta kävi esikoulua. Ala-asteelle hän meni kuitenkin Suomessa.

– Kolmannella luokalla siirryin Munkkiniemen ala-asteelta Helsingin Suomalaiseen Yhteiskouluun, SYKiin. Siellä alkoi raju koulukiusaaminen, Reeta Vestman, 34, muistelee.

Hän on miettinyt paljon sitä, miksi juuri hänestä tuli koulukiusaamisen uhri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olin elämäniloinen, lauloin ja hyräilin paljon. Ehkä se ärsytti joitakuita. Kiusaajia provosoi myös se, että minut laitettiin esiintymään koulun juhlissa. Laulaessani, tanssiessani, soittaessani ja näytellessäni tiesin koko ajan, että minulle ivailtiin samaan aikaan katsomossa, Reeta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Minut esimerkiksi lukittiin yksin luokkaan ja minua potkittiin uimahallissa liikuntatunnilla.”

Samalla hän oli sanavalmis ja aktiivinen. Esimerkiksi 11-vuotiaana lahjakas tyttö voitti Napero-Finlandia-kirjoituskilpailun ja esiintyi isossa roolissa kotimaisessa leffassa.

– Kiusaaminen ilmeni pahan puhumisena selän takana ja ryhmästä sulkemisena. Minut esimerkiksi lukittiin yksin luokkaan ja minua potkittiin uimahallissa liikuntatunnilla. Sain kaameita uhkailuviestejä, eivätkä kiusaajat jättäneet rauhaan edes pikkusiskoani.

– Kouluun meneminen oli helvettiä joka päivä. Numeroni olivat silti hyviä, enkä koskaan lintsannut koulusta. Halusin olla vahva, näyttää etten murru, Reeta kuvailee.

– Opettajani ja vanhempani tiesivät kiusaamisesta, mutta eivät puuttuneet siihen. Luultavasti he eivät täysin ymmärtäneet tilanteen vakavuutta, hän pohtii.

Reeta ei ole nähnyt kiusaajiaan noiden vuosien jälkeen.

– Vei vuosia, ennen kuin opin jälleen luottamaan siihen, että ihmiset haluavat minulle hyvää. Mutta kokemukseni antoivat paljon syvyyttä nykyiseen näyttelijäntyöhöni ja rooleihini. Tiedän, mitä on halveksunta ja psykologinen peli, näyttelijä-muusikko kertoo.

Hänen pelastuksekseen koitui pääsy Kallion ilmaisutaidon lukioon. Siellä kiusaaminen loppui kuin seinään.

– Yhtäkkiä lahjakkuus ja erilaisuus olivatkin hyveitä, Reeta muistelee.

Miksi Reeta sai opiskeluvuosinaan burn outin? Millainen äiti hän on? Miten suomalainen näyttelijä-laulaja päätyi esiintymään isoon musikaaliin New Yorkissa? Lue Me Naisten uudesta numerosta 12 / 2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla