Näyttelijä Reese Witherspoon on oppinut, ettei elämä aina mene suunnitelmien mukaan, eikä lupauksiin ikuisesta rakkaudesta voi välttämättä luottaa. Uudelleen avioitunut Reese on silti kiitollinen saamistaan kolhuista.

Reese Witherspoon, 35, on jo vuosia ollut Hollywoodin parhaiten palkattuja näyttelijöitä ja hän tietää, miten yleisö saadaan nauramaan – vähän roisilla sutkautuksilla. 

Reesellä on puhtoisen perhetytön maine, mutta on hänessä uskallustakin.  Reese tapasi ensimmäisen miehensä näyttelijä Ryan Phillippen 21-vuotissynttäreillään. Tarina kertoo, että Reese kuiskasi kuokkavieraana olleelle Ryanille: ”Oletko sinä syntymäpäivälahjani?”

Blondi syvästä etelästä

Laura Jean Reese aloitti uransa teini-ikäisenä, mutta Blondin kosto -komediat tekivät hänestä tähden. Samalla ne tosin leimasivat hänet hömppien esittäjäksi, kunnes rooli Johnny Cashin vaimona teki hänestä vakavasti otettavan näyttelijän. Reese sai Walk the Linesta sekä Oscarin että Golden Globen.

Sen jälkeen naisen ei ole tarvinnut koe-esiintymisissä ravata, vaan hänelle on kirjoitettu rooleja. Sellainen oli softball-pelaajan osa komediassa How Do You Know. Tähdistään – Jack Nicholson, Paul Rudd ja Owen Wilson – huolimatta elokuva meni Suomessa dvd-levitykseen.

Nyt Reese nähdään Suomenkin valkokankailla 1930-luvulle sijoittuvassa sirkusdraamassa Vettä elefanteille.

– Kun valitsen leffoja, on tärkeää, etten ole tehnyt samankaltaista roolia ennen. Käsikirjoituksessa täytyy olla jotain uutta ja ainutlaatuista.

Palloilijan rooliin Reese valmistautui treenaamalla viisi tuntia päivässä ammattilaisurheilijoiden kanssa. Tuoreinta elokuvaa varten Reese harjoitteli sirkustaiteilijoiden ohjauksessa.

– Olen pienestä lähtien ollut poikatyttö, joka haluaa koetella rajojaan.

Reese on syvän etelän tyttöjä, syntynyt Louisianassa ja varttunut Tennesseessä. Isä oli lääkäri, äiti sairaanhoitaja. Reese itse haaveili ryhtyvänsä kantrilaulajaksi.

Seitsenvuotiaana Reese mainosti paikallistelevisiossa  verkkareita ja uima-asuja.  Ensimmäisen leffaroolinsa hän teki 14-vuotiaana. Silloin hän oli ehdolla myös Martin Scorsesen Cape Feariin. Lentokoneessa matkalla koe-esiintymiseen tyttö kertoi vierustoverilleen, mihin oli menossa. Kun matkakumppani alkoi intoilla Scorsesen mahtavuudesta, Reese meni paniikkiin ja perui esiintymisen. Hän ei ollut tiennyt, kuka Scorsese oli. Roolin sai Juliette Lewis.

Oma perhe 23-vuotiaana

Perheenkin Reese perusti jo varhain; hän oli vasta 23-vuotias, kun Ava-tytär syntyi. Reese sai  Ryanin kanssa myös pojan, nyt seitsenvuotiaan Deaconin. Pariskunta erosi 2006 yli kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. 

Vapaalla Reese on tavallinen mutsi. Kun jälkikasvu pelaa baseballia, hän viihtyy kentän laidalla verkkareissa.

– Äidiksi tulo on elämäni suurimpia juttuja. Rakkaus lapsiini on voimakkainta rakkautta, mitä olen koskaan tuntenut. Lasten saaminen muutti suhdettani myös omiin vanhempiini. Vasta silloin tajusin, miten paljon he minua rakastavat.

Stringimies ja räkäpusuja

Elokuvassa How Do You Know Reesen näyttelemä Lisa etsii vastausta kysymykseen: Kuka on se oikea? Lisa tapailee naistenkaatajaa ja löytää miekkosen kaapista rivin pinkkejä oloasuja – kullekin tyttöystävälle omansa.

– Kohtaus oli kuin minun elämästäni! Tapailin itsekin tyyppiä, jolla oli laatikossa kasa naisten käyttämättömiä mustia stringejä. Hintalaput olivat vielä paikoillaan. Yövieras saattoi aamulla valita itselleen puhtaat, oikean kokoiset pikkarit, Reese nauraa ja muljauttaa silmiään.

Eronsa jälkeen Reese heilasteli näyttelijä Jake Gyllenhaalin kanssa. Roolihahmo Lisan tapaan Reesekin on miettinyt kysymystä siitä oikeasta. 

– Parikymppisenä luulin tietäväni kaiken, mutta tähän ikään mennessä olen oppinut, etten tiedä rakkaudesta paljoakaan. Olen huomannut kantapään kautta, että elämä on odottamatonta.

Maaliskuussa, vuoden seukkaamisen jälkeen, Reese sanoi ’tahdon’ näyttelijöiden agenttina työskentelevälle Jim Tothille. Seremonian päätteeksi taivaalle vapautettiin 80 valkeaa kyyhkyä.

– Jos jokin on varmaa, niin se, että rakkaudessa ei kannata ikinä olla mistään varma. Olen kuitenkin kiitollinen kaikista saamistani kolhuista. Kuten myös siitä, että minulle on annettu toinen mahdollisuus, Reese miettii.

Vettä elefanteille -elokuvassa Twilight-leffojen namu Robert Pattinson rakastuu sirkuspomon vaimoon, Reesen esittämään Marlenaan.

– Minulta kysytään jatkuvasti, miltä tuntui suudella yhtä universumin seksikkäimmistä miehistä. Olen vastannut: ällöltä! Robertilla oli hirveä flunssa ja hänen nenästään valui vihreää räkää.

Reese ja Robert ovat näytelleet aiemmin Vanity Fairissa äitiä ja poikaa, vaikka heillä on ikäeroa vain kymmenen vuotta. Reeseä ikääntyminen ei haittaa.  

– Olen vain iloinen, jos saan rooleja persoonani takia enkä sen perusteella, miltä näytän bikineissä.

 

Reese Witherspoon

  • Näyttelijä syntyi 22.3.1976 Baton Rougessa. Reese on äidin tyttönimi. 
  • Tuli tunnetuksi Blondin kosto -elokuvista. 
  • Vettä elefanteille -leffan ensi-ilta 22.4. How Do You Know julkaistiin dvd:llä helmikuussa. 
  • Naimisissa Jim Tothin, 40, kanssa. Ryan Phillippen kanssa kaksi lasta: Ava, s. 1999 ja Deacon, s. 2003. 
  • Kaveeraa vapaa-ajalla kollegoiden Selma Blairin ja Renee Zellwegerin kanssa.