Näyttelijä Reese Witherspoon on oppinut, ettei elämä aina mene suunnitelmien mukaan, eikä lupauksiin ikuisesta rakkaudesta voi välttämättä luottaa. Uudelleen avioitunut Reese on silti kiitollinen saamistaan kolhuista.

Reese Witherspoon, 35, on jo vuosia ollut Hollywoodin parhaiten palkattuja näyttelijöitä ja hän tietää, miten yleisö saadaan nauramaan – vähän roisilla sutkautuksilla. 

Reesellä on puhtoisen perhetytön maine, mutta on hänessä uskallustakin.  Reese tapasi ensimmäisen miehensä näyttelijä Ryan Phillippen 21-vuotissynttäreillään. Tarina kertoo, että Reese kuiskasi kuokkavieraana olleelle Ryanille: ”Oletko sinä syntymäpäivälahjani?”

Blondi syvästä etelästä

Laura Jean Reese aloitti uransa teini-ikäisenä, mutta Blondin kosto -komediat tekivät hänestä tähden. Samalla ne tosin leimasivat hänet hömppien esittäjäksi, kunnes rooli Johnny Cashin vaimona teki hänestä vakavasti otettavan näyttelijän. Reese sai Walk the Linesta sekä Oscarin että Golden Globen.

Sen jälkeen naisen ei ole tarvinnut koe-esiintymisissä ravata, vaan hänelle on kirjoitettu rooleja. Sellainen oli softball-pelaajan osa komediassa How Do You Know. Tähdistään – Jack Nicholson, Paul Rudd ja Owen Wilson – huolimatta elokuva meni Suomessa dvd-levitykseen.

Nyt Reese nähdään Suomenkin valkokankailla 1930-luvulle sijoittuvassa sirkusdraamassa Vettä elefanteille.

– Kun valitsen leffoja, on tärkeää, etten ole tehnyt samankaltaista roolia ennen. Käsikirjoituksessa täytyy olla jotain uutta ja ainutlaatuista.

Palloilijan rooliin Reese valmistautui treenaamalla viisi tuntia päivässä ammattilaisurheilijoiden kanssa. Tuoreinta elokuvaa varten Reese harjoitteli sirkustaiteilijoiden ohjauksessa.

– Olen pienestä lähtien ollut poikatyttö, joka haluaa koetella rajojaan.

Reese on syvän etelän tyttöjä, syntynyt Louisianassa ja varttunut Tennesseessä. Isä oli lääkäri, äiti sairaanhoitaja. Reese itse haaveili ryhtyvänsä kantrilaulajaksi.

Seitsenvuotiaana Reese mainosti paikallistelevisiossa  verkkareita ja uima-asuja.  Ensimmäisen leffaroolinsa hän teki 14-vuotiaana. Silloin hän oli ehdolla myös Martin Scorsesen Cape Feariin. Lentokoneessa matkalla koe-esiintymiseen tyttö kertoi vierustoverilleen, mihin oli menossa. Kun matkakumppani alkoi intoilla Scorsesen mahtavuudesta, Reese meni paniikkiin ja perui esiintymisen. Hän ei ollut tiennyt, kuka Scorsese oli. Roolin sai Juliette Lewis.

Oma perhe 23-vuotiaana

Perheenkin Reese perusti jo varhain; hän oli vasta 23-vuotias, kun Ava-tytär syntyi. Reese sai  Ryanin kanssa myös pojan, nyt seitsenvuotiaan Deaconin. Pariskunta erosi 2006 yli kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. 

Vapaalla Reese on tavallinen mutsi. Kun jälkikasvu pelaa baseballia, hän viihtyy kentän laidalla verkkareissa.

– Äidiksi tulo on elämäni suurimpia juttuja. Rakkaus lapsiini on voimakkainta rakkautta, mitä olen koskaan tuntenut. Lasten saaminen muutti suhdettani myös omiin vanhempiini. Vasta silloin tajusin, miten paljon he minua rakastavat.

Stringimies ja räkäpusuja

Elokuvassa How Do You Know Reesen näyttelemä Lisa etsii vastausta kysymykseen: Kuka on se oikea? Lisa tapailee naistenkaatajaa ja löytää miekkosen kaapista rivin pinkkejä oloasuja – kullekin tyttöystävälle omansa.

– Kohtaus oli kuin minun elämästäni! Tapailin itsekin tyyppiä, jolla oli laatikossa kasa naisten käyttämättömiä mustia stringejä. Hintalaput olivat vielä paikoillaan. Yövieras saattoi aamulla valita itselleen puhtaat, oikean kokoiset pikkarit, Reese nauraa ja muljauttaa silmiään.

Eronsa jälkeen Reese heilasteli näyttelijä Jake Gyllenhaalin kanssa. Roolihahmo Lisan tapaan Reesekin on miettinyt kysymystä siitä oikeasta. 

– Parikymppisenä luulin tietäväni kaiken, mutta tähän ikään mennessä olen oppinut, etten tiedä rakkaudesta paljoakaan. Olen huomannut kantapään kautta, että elämä on odottamatonta.

Maaliskuussa, vuoden seukkaamisen jälkeen, Reese sanoi ’tahdon’ näyttelijöiden agenttina työskentelevälle Jim Tothille. Seremonian päätteeksi taivaalle vapautettiin 80 valkeaa kyyhkyä.

– Jos jokin on varmaa, niin se, että rakkaudessa ei kannata ikinä olla mistään varma. Olen kuitenkin kiitollinen kaikista saamistani kolhuista. Kuten myös siitä, että minulle on annettu toinen mahdollisuus, Reese miettii.

Vettä elefanteille -elokuvassa Twilight-leffojen namu Robert Pattinson rakastuu sirkuspomon vaimoon, Reesen esittämään Marlenaan.

– Minulta kysytään jatkuvasti, miltä tuntui suudella yhtä universumin seksikkäimmistä miehistä. Olen vastannut: ällöltä! Robertilla oli hirveä flunssa ja hänen nenästään valui vihreää räkää.

Reese ja Robert ovat näytelleet aiemmin Vanity Fairissa äitiä ja poikaa, vaikka heillä on ikäeroa vain kymmenen vuotta. Reeseä ikääntyminen ei haittaa.  

– Olen vain iloinen, jos saan rooleja persoonani takia enkä sen perusteella, miltä näytän bikineissä.

 

Reese Witherspoon

  • Näyttelijä syntyi 22.3.1976 Baton Rougessa. Reese on äidin tyttönimi. 
  • Tuli tunnetuksi Blondin kosto -elokuvista. 
  • Vettä elefanteille -leffan ensi-ilta 22.4. How Do You Know julkaistiin dvd:llä helmikuussa. 
  • Naimisissa Jim Tothin, 40, kanssa. Ryan Phillippen kanssa kaksi lasta: Ava, s. 1999 ja Deacon, s. 2003. 
  • Kaveeraa vapaa-ajalla kollegoiden Selma Blairin ja Renee Zellwegerin kanssa.

Heidi Suomi haaveili jo varhain perheestä ja lapsista. Niitä hän ei kuitenkaan saanut ennen kuin yli 40-vuotiaana. Silloin tuli kerralla kolme bonuslasta. – En ehkä osaisi arvostaa tätä samoin, jos olisin saanut kaiken nuorempana.

Saanko mennä ulos leikkimään? Syönkö välipalaksi mysliä vai leipää?

Heidi Suomi, 43, huomasi, että lasten kanssa yksinkertaisimmat kysymykset olivat alkuun vaikeimpia.

Vielä reilu vuosi sitten Heidi mietti vastauksia erilaisiin kysymyksiin. Hän asui yksin Helsingin keskustassa ja saattoi miettiä vaikkapa sitä, mihin leffaan lähtisi tai ketä kaveriaan pyytäisi ex tempore -lounaalle.

Juontaja-yrittäjänä työskennellyt Heidi oli elänyt jo vuosia sinkkuna ja oli vastuussa vain itsestään ja kahdesta kotona odottavasta kissastaan. Lasten kanssa hän ei ollut juuri koskaan ollut tekemisissä.

Parikymppisenä maajoukkuejuoksijana Heidi vielä haaveili perheestä ja omista lapsista. 25-vuotiaana solmittu avioliitto nuoruudenrakkauden kanssa kuitenkin päättyi kuuden vuoden kuluttua lapsettomana. Lapset eivät vain ehtineet sinä aikana tulla ajankohtaisiksi.

Myöhemmin avoliitossaan Heidi koki keskenmenon ja kävi läpi hedelmöityshoitoja. Hoitojen loppusuoralla mies lopetti suhteen. Heidi oli silloin lähes 40-vuotias.

– Kesti kauan, että pääsin asian yli. Opettelin samalla olemaan vastuussa omasta onnestani, joka ei ole riippuvainen siitä, onko minulla parisuhdetta tai perhettä vai ei.

Viime vuoden alussa Heidi tapasi miehen, jonka mukana hänen elämäänsä tulivat myöhemmin tämän kolme lasta – kaksi alakouluikäistä ja yksi alle kouluikäinen.

Vuoden lopussa Heidi osti miehen kanssa Hämeenlinnasta omakotitalon, jossa myös lapset sekä miehen ja tämän ex-puolison kaksi koiraa asuvat vuoroviikoin. Heidi hoitaa nyt ruuanlaitot, harjoituksiin kuskaukset ja läksyjen kuulustelut siinä missä avopuolisokin. Ja yrittää parhaansa mukaan vastata niihin hankaliin kysymyksiin.

– Kun olin ensimmäisiä kertoja lasten kanssa yksin, olin aivan hämmentynyt. Mistä minä voisin tietää, saatko mennä ulos? Tai että syötkö mysliä vai leipää? Mitä yleensä syöt? Helpotti, kun äitikaverit kertoivat, että hei, ei mekään tiedetä. Eikä kukaan onneksi oletakaan, että minun pitäisi tietää kaikki vastaukset, Heidi kertoo.

– Nyt kun on asuttu yhteistä arkea, toki kokemus on opettanut paljon .

Elämänmuutokset ovat olleet isoja, mutta Heidi on onnellinen, että onnistui löytämään sisäisen onnellisuutensa sekä sinkkuna että nyt uusperheessään.

– Sellaisina päivinä, jolloin häsään paljon lasten asioita, havahdun joskus miettimään, mitä oikein tein aikaisemmin kaikki päivät. Varmaan hoidin omia asioitani ja elin itseäni varten. Molemmissa elämäntilanteissa on hyvät puolensa. Mutta tämä on nyt sitä elämää, josta haaveilin ja jota halusin.

Luotettava, rehellinen, huumorintajuinen...

Viimeisimmän eronsa jälkeen Heidi kävi läpi menneisyyttään ja opetteli tunnistamaan vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Hän uskoo, että asioiden läpikäyminen toi tullessaan sisäisen tasapainon. Ilman sitä nykyinen suhde tuskin olisi onnistunut.

– Monilla on eron jälkeen kiire löytää uusi suhde. Ymmärrän sen, sillä minäkin uskon siihen, että ihmisen ei ole hyvä olla pidemmän päälle yksinään. Mutta vaikka kumppani olisi kuinka oikea, suhde harvoin toimii, jos ei ole selvittänyt ikäviä asioita itsensä kanssa.

”Tässä iässä on tavannut paljon ihmisiä ja tietää ja tunnistaa, mitä tahtoo.”

Sinkkuvuosien aikanakin Heidi kävi toki treffeillä ja oli Tinderissäkin, mutta sopivaa kumppania ei vain tullut vastaan.

– Tässä iässä on tavannut paljon ihmisiä ja tietää ja tunnistaa, mitä tahtoo. Nykyisestä miehestäni tiesin heti, että välillämme on romanttista kipinää.

Tutustumisen myötä miehestä löytyivät kaikki ne piirteet, joita Heidi kumppanissa arvostaa.

– Hän on luotettava, rehellinen, huumorintajuinen, huomioiva ja kohtuullisen rauhallinen. Hän osaa antaa minulle myös vastusta, mutta ei ole missään tilanteessa vastustajani. Lisäksi meitä yhdistää nuoruuden urheiluharrastus ja ylipäänsä rakkaus urheiluun, Heidi kertoo.

Äksyily on luottamusta

Heidi tutustui miehen lapsiin pienin askelin olemalla mukana arjessa niinä viikkoina, kun lapset olivat isällä.

– Huomasin pian, että kuvani elämästä lapsiperheessä on ollut aika rea­listinen. Ei se ole pelkkää auvoa ja yhdessä uimarannalla käymistä. Välillä jollain menee hermo, ja se tarttuu toiseen. Sitten taas leikitään ja ulkoillaan sovussa.

Lähentyminen kunkin lapsen kanssa on tapahtunut eri tahtiin, vähän iästä ja luonteesta riippuen.

– Olen tajunnut, ettei minun tarvitsisi olla koko ajan niin herkkä tunnustelemaan, mikä tilanne milloinkin on päällä tai ajatella, että meidän pitäisi olla nyt jossain tietyssä pisteessä. Pääasia, että lapsilla on hyvä olla. Se on ollut tärkein ohjenuorani koko ajan.

"Olen halunnut nimenomaan perhettä. Ja sellainen minulla nyt on, vaikka lapset eivät biologisesti minun olekaan."
"Olen halunnut nimenomaan perhettä. Ja sellainen minulla nyt on, vaikka lapset eivät biologisesti minun olekaan."

Heidi uskoo, että pienetkin lapset ymmärtävät yllättävän paljon asioita.

– Olen alusta asti painottanut avoimuutta ja puhumisen tärkeyttä, kun olen itse tällainen papupata. Haluan, että kaikesta voidaan puhua avoimesti ja olla rennosti.

– Kai luottamuksesta kertoo jotakin se, että lapset äksyilevät välillä minullekin. Alussa säikähdin sitä, mutta mies sanoi, että sehän on vain hyvä asia: he uskaltavat näyttää aidot tunteensa.

Myös avoin puheyhteys lasten äitiin on Heidille tärkeä.

– Minua varoiteltiin, että uusperhekuvio voi olla hankala, mutta meillä kaikki on mennyt hyvin. Äidin reviiri on pyhä, enkä halua sille edes astua. Minä olen lapsille ihan vain Heidi. Mutta hoidan kyllä lasten arkea siinä missä muutkin.

Heidi on puhunut myös julkisesti lapsihaaveistaan luopumisesta. Sen jälkeen moni tokaisi hänelle, että miksi et hanki lasta yksin.

– Olen vastannut, että jos löydän parisuhteen, niin sen jälkeen voin miettiä lapsiasiaa uudelleen. Olen halunnut nimenomaan perhettä. Ja sellainen minulla nyt on, vaikka lapset eivät biologisesti minun olekaan.

Vielä yksi muutto

Muutto Hämeenlinnaan viime vuoden lopulla oli Heidille jo hänen elämänsä kahdeksastoista. Helsingissä syntynyt Heidi on ehtinyt asua elämänsä aikana myös Espoossa, Turussa, Porvoossa, Italiassa ja Espanjassa.

– Pidän itseäni kohtuullisen hyvänä sopeutujana, eikä muutos pelottanut. Pidimme koko ajan lapset tilanteen tasalla, ettei mikään tullut yllätyksenä myöskään heille. Toistaiseksi mitään ongelmia ei ole tullut, päivät ovat olleet aika täyteläisiä, Heidi kertoo.

Yhteinen arki on kulunut vanhaa omakotitaloa remontoidessa. Remontti on edelleen kesken.

– Olen ennenkin asunut omakotitalossa, mutta koskaan minulla ei ole ollut näin isoa pihaa. Sanoinkin miehelle, että älä odota, että saan puutarhan kukoistamaan. En ole mikään viherpeukalo.

Hämeenlinna on sopinut yrittäjänä työskentelevälle Heidille myös sijaintinsa puolesta. Lauantaisin hän hurauttaa Helsinkiin juontamaan omaa radio-ohjelmaansa Radio Novalle. Juontokeikat taas ovat ympäri Suomea.

Yhteistä kalenteria päivitetään ahkerasti, sillä Heidi on tykännyt aina sopia kaikki käytännön asiat kalenteriin. Deittailuvaiheessa kalenteriin merkittiin, milloin tavataan seuraavan kerran. Nyt sinne päivitetään kahden epäsäännöllistä työtä tekevän työvuorot ja yhteiset vapaapäivät, jolloin lapset ovat äidillään.

– Tähän asti vapaat ovat kuluneet lähinnä remontoidessa, mutta arki saakin olla arkea. Lomat ovat sitten erikseen, Heidi sanoo.

vuoristorataihminen

Heidi uskoo, että kaikki menneet ihmissuhteet ovat tuoreessa suhteessa vain hyödyksi.

– Tässä iässä tiedän, että minun ei kannata olettaa toisen tekevän puolestani asioita. Sanotaan myös, että parisuhteen ensimetreillä ei kannata vaikka tiskata tai viedä roskia kolmea kertaa peräkkäin, sillä se jää helposti pysyväksi tavaksi. Rakastuneena tulee helposti passattua toista, mutta me pyrimme pitämään työnjaon tasaisena.

Naimisiin meneminen ei tunnu enää yli nelikymppisenä niin tärkeältä kuin nuorempana.

– Se ei ole mikään kynnyskysymys. Luotan muutenkin suhteen tulevaisuuteen. Tokihan jotkut hyvät bileet olisi joskus kiva järjestää!

"Aika huvittavaa, että helsinkiläisenä en ole ikinä seurustellut kenenkään Helsingissä syntyneen kanssa. Ehkä olen sielultani maalainen."
"Aika huvittavaa, että helsinkiläisenä en ole ikinä seurustellut kenenkään Helsingissä syntyneen kanssa. Ehkä olen sielultani maalainen."

Sinkkuaikoja Heidi ei ole kaivannut.

– Silloin, kun olin yksin, päätin tehdä muita onnellistuttavia asioita. Pidin myös huolta itsestäni, matkustelin ja hemmottelinkin itseäni. Nyt en haikaile mennyttä, vaan olen kiitollinen ja onnellinen tästä, mitä minulla nyt on. Välillä tuntuu oudolta, että kun ihmiset ovat saaneet lapsia, niistä aletaan heti valittaa, hän ihmettelee.

Itseään Heidi kuvailee vuoristorataihmiseksi.

– Haluan elää sillä tavalla täysillä, että tunnen elämän ylä- ja alamäet. Ilman kuoppia ei ole huippujakaan. Uskon sanontaan only dead fish go with a flow . Se tarkoittaa minulle, että on hyvä tavoitella itselleen tärkeitä asioita ja vaikuttaa aktiivisesti elämäänsä, Heidi sanoo.  

Vaikka viimeisin ero ja lapsettomuushoitojen keskeyttäminen oli Heidille kova paikka, hän ei ole tapahtuneesta enää katkera.

– Ajattelen, että hyvä, kun oli se aikaisempi elämä. En ehkä osaisi arvostaa tätä kaikkea samalla tavalla, jos olisin saanut kaiken nuorempana.

Heidi Suomi

43-vuotias toimittaja ja radiojuontaja.

Juontaa Radio Novalla omaa lähetystä ja tekee juontajana keikkatöitä.

Entinen yleisurheilija, joka on voittanut 400 metrin juoksussa kaksi Suomen-mestaruutta.

Asuu miehensä ja tämän kolmen lapsen kanssa Hämeenlinnassa.

Unelmoi kirjoittamisesta ja laulamisesta cover-bändin solistina.

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin hääkuvista huokuu sama välitön ja onnellinen tunnelma, joka nähtiin vihkitilaisuudessa.

Kensingtonin palatsi on viimein julkaissut kuvia lauantaina avioituneista prinssi Harrystä ja Meghan Marklesta.

Hovi julkaisi Sussexin herttuaparista kolme kuvaa, joista yksi on kaunis mustavalkoinen otos. Kuvassa Harry ja Meghan ovat asettuneet portaille ja hymyilevät iloisina – Harry ehkä maireampana kuin koskaan.

Herttuatar Meghan poseerasi ilman huntuaan mustavalkoisessa kuvassa tuoreen aviomiehensä prinssi Harryn kanssa. Kuva: Alexi Lubomirski / Kensingtonin palatsi
Herttuatar Meghan poseerasi ilman huntuaan mustavalkoisessa kuvassa tuoreen aviomiehensä prinssi Harryn kanssa. Kuva: Alexi Lubomirski / Kensingtonin palatsi

– Herttua ja herttuatar haluavat kiittää kaikkia, jotka osallistuivat heidän häidensä juhlintaan. He ovat onnekkaita, että saivat jakaa päivän kaikkien Windsoriin kokoontuneiden sekä televisiota katsoneiden kesken, Kensingtonin palatsin Twitter-viestissä kerrotaan.

Julkaistujen kuvien joukossa on myös virallinen potretti hääparista sekä heidän lähipiiristään.

Viralliseen sukupotrettiin asettuivat Harryn ja Meghanin lisäksi morsiuslapset, kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip, prinssi Charles ja herttuatar Camilla, prinssi William ja herttuatar Catherine sekä Meghanin äiti Doria Ragland. Kuva: Alexi Lubomirski / Kensingtonin palatsi
Viralliseen sukupotrettiin asettuivat Harryn ja Meghanin lisäksi morsiuslapset, kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip, prinssi Charles ja herttuatar Camilla, prinssi William ja herttuatar Catherine sekä Meghanin äiti Doria Ragland. Kuva: Alexi Lubomirski / Kensingtonin palatsi

Harry ja Meghan poseerasivat morsiuslasten kanssa Windsorin linnan lattialla. Kuva: Alexi Lubomirski / Kensingtonin palatsi
Harry ja Meghan poseerasivat morsiuslasten kanssa Windsorin linnan lattialla. Kuva: Alexi Lubomirski / Kensingtonin palatsi