Näyttelijä Reese Witherspoon on oppinut, ettei elämä aina mene suunnitelmien mukaan, eikä lupauksiin ikuisesta rakkaudesta voi välttämättä luottaa. Uudelleen avioitunut Reese on silti kiitollinen saamistaan kolhuista.

Reese Witherspoon, 35, on jo vuosia ollut Hollywoodin parhaiten palkattuja näyttelijöitä ja hän tietää, miten yleisö saadaan nauramaan – vähän roisilla sutkautuksilla. 

Reesellä on puhtoisen perhetytön maine, mutta on hänessä uskallustakin.  Reese tapasi ensimmäisen miehensä näyttelijä Ryan Phillippen 21-vuotissynttäreillään. Tarina kertoo, että Reese kuiskasi kuokkavieraana olleelle Ryanille: ”Oletko sinä syntymäpäivälahjani?”

Blondi syvästä etelästä

Laura Jean Reese aloitti uransa teini-ikäisenä, mutta Blondin kosto -komediat tekivät hänestä tähden. Samalla ne tosin leimasivat hänet hömppien esittäjäksi, kunnes rooli Johnny Cashin vaimona teki hänestä vakavasti otettavan näyttelijän. Reese sai Walk the Linesta sekä Oscarin että Golden Globen.

Sen jälkeen naisen ei ole tarvinnut koe-esiintymisissä ravata, vaan hänelle on kirjoitettu rooleja. Sellainen oli softball-pelaajan osa komediassa How Do You Know. Tähdistään – Jack Nicholson, Paul Rudd ja Owen Wilson – huolimatta elokuva meni Suomessa dvd-levitykseen.

Nyt Reese nähdään Suomenkin valkokankailla 1930-luvulle sijoittuvassa sirkusdraamassa Vettä elefanteille.

– Kun valitsen leffoja, on tärkeää, etten ole tehnyt samankaltaista roolia ennen. Käsikirjoituksessa täytyy olla jotain uutta ja ainutlaatuista.

Palloilijan rooliin Reese valmistautui treenaamalla viisi tuntia päivässä ammattilaisurheilijoiden kanssa. Tuoreinta elokuvaa varten Reese harjoitteli sirkustaiteilijoiden ohjauksessa.

– Olen pienestä lähtien ollut poikatyttö, joka haluaa koetella rajojaan.

Reese on syvän etelän tyttöjä, syntynyt Louisianassa ja varttunut Tennesseessä. Isä oli lääkäri, äiti sairaanhoitaja. Reese itse haaveili ryhtyvänsä kantrilaulajaksi.

Seitsenvuotiaana Reese mainosti paikallistelevisiossa  verkkareita ja uima-asuja.  Ensimmäisen leffaroolinsa hän teki 14-vuotiaana. Silloin hän oli ehdolla myös Martin Scorsesen Cape Feariin. Lentokoneessa matkalla koe-esiintymiseen tyttö kertoi vierustoverilleen, mihin oli menossa. Kun matkakumppani alkoi intoilla Scorsesen mahtavuudesta, Reese meni paniikkiin ja perui esiintymisen. Hän ei ollut tiennyt, kuka Scorsese oli. Roolin sai Juliette Lewis.

Oma perhe 23-vuotiaana

Perheenkin Reese perusti jo varhain; hän oli vasta 23-vuotias, kun Ava-tytär syntyi. Reese sai  Ryanin kanssa myös pojan, nyt seitsenvuotiaan Deaconin. Pariskunta erosi 2006 yli kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. 

Vapaalla Reese on tavallinen mutsi. Kun jälkikasvu pelaa baseballia, hän viihtyy kentän laidalla verkkareissa.

– Äidiksi tulo on elämäni suurimpia juttuja. Rakkaus lapsiini on voimakkainta rakkautta, mitä olen koskaan tuntenut. Lasten saaminen muutti suhdettani myös omiin vanhempiini. Vasta silloin tajusin, miten paljon he minua rakastavat.

Stringimies ja räkäpusuja

Elokuvassa How Do You Know Reesen näyttelemä Lisa etsii vastausta kysymykseen: Kuka on se oikea? Lisa tapailee naistenkaatajaa ja löytää miekkosen kaapista rivin pinkkejä oloasuja – kullekin tyttöystävälle omansa.

– Kohtaus oli kuin minun elämästäni! Tapailin itsekin tyyppiä, jolla oli laatikossa kasa naisten käyttämättömiä mustia stringejä. Hintalaput olivat vielä paikoillaan. Yövieras saattoi aamulla valita itselleen puhtaat, oikean kokoiset pikkarit, Reese nauraa ja muljauttaa silmiään.

Eronsa jälkeen Reese heilasteli näyttelijä Jake Gyllenhaalin kanssa. Roolihahmo Lisan tapaan Reesekin on miettinyt kysymystä siitä oikeasta. 

– Parikymppisenä luulin tietäväni kaiken, mutta tähän ikään mennessä olen oppinut, etten tiedä rakkaudesta paljoakaan. Olen huomannut kantapään kautta, että elämä on odottamatonta.

Maaliskuussa, vuoden seukkaamisen jälkeen, Reese sanoi ’tahdon’ näyttelijöiden agenttina työskentelevälle Jim Tothille. Seremonian päätteeksi taivaalle vapautettiin 80 valkeaa kyyhkyä.

– Jos jokin on varmaa, niin se, että rakkaudessa ei kannata ikinä olla mistään varma. Olen kuitenkin kiitollinen kaikista saamistani kolhuista. Kuten myös siitä, että minulle on annettu toinen mahdollisuus, Reese miettii.

Vettä elefanteille -elokuvassa Twilight-leffojen namu Robert Pattinson rakastuu sirkuspomon vaimoon, Reesen esittämään Marlenaan.

– Minulta kysytään jatkuvasti, miltä tuntui suudella yhtä universumin seksikkäimmistä miehistä. Olen vastannut: ällöltä! Robertilla oli hirveä flunssa ja hänen nenästään valui vihreää räkää.

Reese ja Robert ovat näytelleet aiemmin Vanity Fairissa äitiä ja poikaa, vaikka heillä on ikäeroa vain kymmenen vuotta. Reeseä ikääntyminen ei haittaa.  

– Olen vain iloinen, jos saan rooleja persoonani takia enkä sen perusteella, miltä näytän bikineissä.

 

Reese Witherspoon

  • Näyttelijä syntyi 22.3.1976 Baton Rougessa. Reese on äidin tyttönimi. 
  • Tuli tunnetuksi Blondin kosto -elokuvista. 
  • Vettä elefanteille -leffan ensi-ilta 22.4. How Do You Know julkaistiin dvd:llä helmikuussa. 
  • Naimisissa Jim Tothin, 40, kanssa. Ryan Phillippen kanssa kaksi lasta: Ava, s. 1999 ja Deacon, s. 2003. 
  • Kaveeraa vapaa-ajalla kollegoiden Selma Blairin ja Renee Zellwegerin kanssa.

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.