”Lavalla olen kuin kuplassa, jossa voi tapahtua mitä vain. Se on kuin astuisi lasin päälle ja jännittäisi, kantaako se”, Olli sanoo.
”Lavalla olen kuin kuplassa, jossa voi tapahtua mitä vain. Se on kuin astuisi lasin päälle ja jännittäisi, kantaako se”, Olli sanoo.

Kiertueella Olli Herman kaipaa vaimoaan, kuluttaa kaksi pulloa hiuslakkaa ja viestittelee isälleen kolmelta yöllä.

0 varasuunnitelmaa

”Harrastin nyrkkeilyä 7–14-vuotiaana ja haaveilin nyrkkeilyurastakin. Ihailin Mike Tysonia, joka elämäkerrassaan paljastui aika kummalliseksi idoliksi. Nyrkkeilystä tykkäsin vääristä syitä: viihdyin lavalla ja huomion keskipisteenä, mutta toisen lyöminen ei ollut kivaa.

”Viihdyin lavalla ja huomion keskipisteenä, mutta toisen lyöminen ei ollut kivaa.”

Peruskoulun jälkeen opiskelin yliopistossa englantia ja pedagogiikkaa. Neljässä vuodessa sain aikaiseksi yhtä paljon kuin muut vuodessa. Minulla oli pitelemätön polte tehdä musiikkia, ja se oli ainoa asia, jota oikeasti halusin. Ei tämä vieläkään tunnu oikealta työltä vaan elämäntavalta. Tunteja ei lasketa, mutta jatkuvasti saa puljata, mistä repii leipänsä.

Seuraan yhä nyrkkeilyä. Nostan hattua Robert Heleniukselle ja muille, jotka ovat taas tuoneet lajia esille. Minulle nyrkkeily on viihdettä ja suurta show’ta, yhtä aikaa hienoa ja kammottavaa.

3 kokoonpanoa

Olen ollut mukana kolmessa oikeassa bändissä. Reckless Love oli niistä ensimmäinen ja edelleen päätyöni. Yhtyeestä on tullut kuin neljän hengen avioliitto. Pidän Pepeä, Jallea ja Hessua ystävinäni.

Jussi 69:n, Alexi Laihon ja Arttu Cruzin kesken pyöritetty The Local Band merkitsee minulle puhtaasti hauskanpitoa. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun olen saanut tutustua noin mahtaviin miehiin. Olemme edelleen pitäneet kiinni periaatteestamme tehdä vain yksi keikka vuodessa.

Vuonna 2007 Reckless Love oli jo olemassa, mutta ei vielä lähdössä lentoon. Kun ruotsalainen Crashdïet menetti laulajansa, tarjouduin yhtyeeseen omien bändikavereitteni suostumuksella. Puolitoista vuotta ruotsalaisessa sleazemetalliporukassa oli mielenkiintoinen oppiretki.

Musiikkituotanto Ruotsissa oli kuin askel kohti Amerikkaa. Sain kuukausipalkkaa, ja bändin tukena oli toimiva tuotantokoneisto. Suomessa maksettiin vielä sotakorvauksia, kun Ruotsissa jo tehtiin kansainvälistä viihdettä. Ylipäätään viihteeseen suhtaudutaan siellä kevyemmin, meillä kaiken taiteen oletetaan olevan syvällistä, sisällöllistä ja puhkimietittyä.

Crashdïetin aikaisempi laulaja oli tehnyt itsemurhan, ja surullinen tarina vaikutti bändin musiikkiin. Melankolisuus ei ole minun juttuni, enkä halunnut velloa menneisyydessä. Opin paljon ja sain ystäviä, mutta päätin palata Suomeen.

 


Reckless Love on esiintynyt 16 maassa. ”Briteissä ja Japanissa olemme esiintyneet 15–20000 ihmisen yleisöille. Yleisön mylvintä on yksi rakkaimmista äänistä.”
Reckless Love on esiintynyt 16 maassa. ”Briteissä ja Japanissa olemme esiintyneet 15–20000 ihmisen yleisöille. Yleisön mylvintä on yksi rakkaimmista äänistä.”

 

10 läheistä ystävää

Minulla riittää kavereita ja hyvänpäiväntuttuja, mutta vain harvan olen päästänyt lähelleni. Sormet riittävät niiden ystävien laskemiseen.

Lähimpieni seurassa olen rauhallisempi ja vähemmän räiskyvä. Heidän vierellään on helppo olla tekemättä yhtään mitään.

En kuulu heihin, joiden on helppo jakaa sisimpäänsä muille, mutta sydänystävien kanssa tuntuu turvalliselta puhua mistä vain. Hiljaisuudesta voi leikata mitä arimpaan aiheeseen.

1 vaimo

Kodin merkitys on kasvanut vaimoni ansiosta. Koti on siellä missä sydänkin, ja minun sydämeni on siellä missä vaimonikin.

”Erossa oleminen ei pelkästään hierrä suhdetta. Kotiin on kaksin verroin upeampaa palata.”

Kiertue-elämän paskin puoli on olla erossa rakkaista. Työni vaikuttaa avioliittoomme paljon, nytkin olin viisi viikkoa Euroopassa. En osaa kuvitella, millaista olisi, jos meillä olisi jo lapsia.

Itsekseen eläminen on välillä aika työlästä: rakasta ikävöi, ja sen huomaa, kun toinen ei ole tukena jokapäiväisissä askareissa. Ajattelen kuitenkin, ettei erossa oleminen pelkästään hierrä suhdetta. Parhaimmillaan välimatkan voi kokea lujittavana juttuna. Haluamme nähdä vaivaa yhteyden ylläpitämiseksi, ja kotiin on kaksin verroin upeampaa palata.

6 kuppia kahvia

Olen kahviaddikti ja tarvitsen ainakin kuusi kuppia kahvia aamuni käynnistymiseen. Syön ensin aamiaisen ja keitän sitten kahvin. Jauhan pavut käsikäyttöisellä myllyllä, teen kahvin pressopannulla ja juon sen valtavasta mukista. Koko rituaali on tärkeä. Kahvihetki on kuin pieni pausenappi elämässä.

Kahvini maistuu mummon keittämältä pannukahvilta. En ole hifistelijä, mutta americanoa vihaan yli kaiken. Ajatuskin siitä, että espressoshottiin sekoitetaan kuumaa vettä, argh, tekisi mieli lyödä!

Mokoma-yhteen Marko Annala asuu naapurustossa, ja meillä on tapana poiketa toistemme luona kahvilla. Kutsumme kahden miehen kerhoamme Kaakinmaan KahviKlubiksi.

100 000 keikkakilometriä vuodessa

Ajattelen niin, että meille maksetaan matkustamisesta ja keikan teemme ilmaiseksi. Matkustaminen ja odottelu ovat muusikon työn vittumaisin osuus.

Koska tien päällä on puuduttavaa, yritän tehdä siitä mahdollisimman sosiaalista. Puolet matkoista ajan omalla autolla ja puhun suuren osan ajasta puhelimessa. Lentokoneessa kuuntelen musiikkia, ja bussissa harrastetaan keikkabussipaskanjauhantaa. Ilman sitä matkustaminen olisi kahta kamalampaa.

En koskaan saa nukuttua istualtani. Lennoilla se tympii, mutta autoillessa se on hyvä: minua ei koskaan väsytä ratissa. Olen perinyt yökyöpeliyden isältäni. Voin laittaa hänelle viestin kolmelta yöllä tietäen, että siellä toinenkin istuu valveilla.

1 Penelope

Unelma omasta Harley Davidson -moottoripyörästä on kulkenut käsi kädessä rokkiunelman kanssa lapsuudestani asti. Nyt kun tavoittamattomasta alkaa tulla totta, minua jännittää.

Penelopea rakennetaan Harrikoihin erikoistuneella Mr Mooren tallilla Tampereella. Siitä tulee pitkäkeulainen ja sorja neito, paljon kromia ja komeat äänet. Pidän äänekkäistä asioista, ja Penelopen soundit ovat sellaiset, että vaikka et näkisi pyörää liikenteessä, takuulla kuulet sen.

”Harrikoissa on jotain merirosvomaista. Ajaminen on kuin askel vapauteen.”

Harrikoissa on jotain merirosvomaista. Ajaminen on kuin askel vapauteen. Pyörän selässä luonnon tuoksuineen ja väreineen aistii toisin kuin autossa. Nautin ajaa rauhallisesti, sellaiseen lipsutteluun Penelopekin on suunniteltu.

Vaimo ei ole vastustellut pyörähankettani, päinvastoin. Viime keväänä sain häneltä lahjaksi mp-kurssin, ja hän keksi Penelopelle nimenkin. Automme hän on nimennyt Paulaksi. Kerran keikkabussissa syntyi hirveä väärinkäsitys, kun selitin puhelimeen, että Paulan etupuskuria pitäisi räplätä. Bändikaveri ihmetteli vieressä, että mitä helvettiä puuhaan, vaimonihan on Noora!

 


”Meidän työssämme riskinä on melu. Vasen korvani kuulee viisi prosenttia huonommin kuin oikea.”
”Meidän työssämme riskinä on melu. Vasen korvani kuulee viisi prosenttia huonommin kuin oikea.”

 

Yy-kaa-koo-nee

Lempinumeroni on yy–ka–koo–nee, sillä se tarkoittaa, että biisi lähtee soimaan. Lavalla olo on parasta, mitä tiedän. Moottoripyöräillessä tai hyvässä seksissä voi päästä lähelle samaa tuntemusta. Lavalla olen kuin kuplassa, jossa voi tapahtua mitä vain. Se on kuin astuisi lasin päälle ja jännittäisi, kantaako se.

6 vuotta julkisuudessa

Reckless Loven ensimmäinen levy julkaistiin vuonna 2010, ja siitä lähtien julkisuus on kuulunut arkeeni. Vuonna 2014 esiinnyin Tähdet, tähdet -ohjelmassa ja Kaikkien aikojen kosinta -sarjassa. Ohjelmien aikaan oivalsin, miten iso vaikutus televisiolla on. Kun mummuja tuli Sokkarin hedelmähyllyllä kiittelemään, tajusin, että nyt olen tavoittanut uutta yleisöä.

Haluaisin kuvitella, ettei julkisuus ole muuttanut minua, mutta kyllä se on. Aiemmin olin välittömämpi. Uusissa tuttavuuksissa annan aikaa aistiakseni, mitkä toisen motiivit ovat.

1 ääni

Instrumenttini on ääni, soitan omaa kroppaani. Alkuaikoina olin välinpitämätön ja rasitin ääntäni kaikella turhalla. Ei ollut pitkän tähtäimen suunnitelmia, hyvä jos seuraavaan viikonloppuun näki. Nykyään vältän juhlimasta rankasti kiertueella; viina, huutaminen ja unen vähyys kuivattavat kroppaa ja ääntä.

Hoidan ääntäni juomalla päivittäin inkivääri-hunajavettä. Joskus pureksin inkivääriä raakana: se polttaa nielussa, mutta pitää tulehdukset poissa.

”Tänä aikana huonosta keikasta voi tulla katsotuin videosi.”

Nykyään yleisö odottaa levytason sointia keikoillakin. Kaikilla on myös kamerakännykät, ja tänä aikana huonosta keikasta voikin tulla katsotuin videosi.

Ärsyttävintä on, jos kiertueella iskee flunssa, kuten nyt Euroopan-rundilla kävi. Se ei näy päällepäin, ja kaikki luulevat, että on tullut rällättyä. Mieluummin olisin esiintynyt murtuneen jalan kanssa.

5 prosentin kuulovaurio

Meidän työssämme riskinä on melu. Vasen korvani kuulee noin viisi prosenttia huonommin kuin oikea. Olen hankkinut muotoon valetut erikoiskorvanapit. Ne auttavat erottamaan äänitaajuuksia, joita kuuloni ei enää muuten poimisi.

2 pulloa hiuslakkaa

Viiden viikon kiertueella kulutin kaksi pulloa hiuslakkaa, ja kuivasampoota, kaksi mineraalipuuteria ja yhden eyelinerin.

Laittautuminen on tärkeä rituaali ennen esiintymistä. Keikkafiilis alkaa siitä. Meistä kukaan ei mene lavalle samoissa verkkareissa, joissa on herännyt bussissa.

5–7 tuntia liikuntaa viikossa

Urheilu on tärkeimpiä intohimojani, en osaa olla ilman. Pidän viikossa yhden lepopäivän, muuten urheilen viidestä seitsemään tuntia viikossa. Kehonpaino­treenin voin tehdä vaikka keikkabussin kapealla käytävällä.

”Kuka nyt liikkuisi, jos voisi näyttää saatanan hyvältä kittaamalla kaljaa sohvalla?”

Hyvä olo on urheilun tärkein anti, mutta myönnän, että ulkonäkökin motivoi. Olen joskus sanonut, että kuka nyt liikkuisi, jos voisi näyttää saatanan hyvältä kittaamalla kaljaa sohvalla.

4 albumia

Invader on Reckless Loven neljäs albumi. Kokemus alkaa näkyä tekemisessämme, ja vaikka kokeilimme uutta, olo oli itsevarma.

Uudet työtavat helpottivat omaa stressiäni. Työssä olen perfektionismiin taipuvainen. Kai se on myös näyttämisenhalua: meitä on epäilty ja vähätelty, ja haluan nyt tehdä työni niin hyvin kuin mahdollista.

Hassu juttu, mutta perfektionismi liittyy vain musiikkiin. Muuten elän kuin pellossa, sopivasti fiiliksellä edeten.” 

Olli ­Herman

  • Reckless Love -yhtyeen solisti syntyi Kuopiossa 19.5.1983.
  • Perinyt musikaalisuutensa isältään, joka on musiikinopettaja. ”Lapsuudenkodissa on yli tuhannen vinyylin kokoelma. Meillä soivat aina piano, kitara tai levyt.”
  • Vaimo Noora Niemelä työskentelee kauneusalalla. Pari vihittiin 11.2.2012.
  • Reckless Loven Invader on yhtyeen neljäs albumi. Yhtye on parhaillaan Suomen-kiertueella.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.