Kuva Getty Images
Kuva Getty Images

Cambridgen herttuattaren Catherinen eli Kate Middletonin ja prinssi Williamin haave vauvasta on viimein totta.

Cambridgen herttuatar Catherine on raskaana. Britannian hovi julkisti tiedon, kun Catherine joutui sairaalaan vakavan raskauspahoinvoinnin takia. Hovin tiedotteen mukaan raskaus on varhaisessa vaiheessa.

Suuria uutisia alettiin ennakoida, kun Catherine vaihtoi kampaustaan vajaa viikko sitten – sillä naisillahan on tapana muuttaa tukkatyyliään suurten muutosten vuoksi.

Pariskunta on kertonut avoimesti toivovansa perheenlisäystä, joten spekulointi ei ole ollut perätöntä. Syyskuussa prinssi William antoi haastattelun, jossa hän kertoi haluavansa kaksi lasta. Myös asemansa puolesta heiltä on odotettu raskausuutisia. Kate ja William ovatkin uhmanneet kuninkaallisia perinteitä, joiden mukaan morsian on aina alkanut odottaa lasta viimeistään yhdeksän kuukautta häiden jälkeen.

Vesilasi herätti epäilyt

Tällä kertaa Britannian uudesta kruununperillisestä ehdittiin kohkata kuitenkin yli puolitoista vuotta.

Erityisesti herttuattaren vatsanseutu on ollut tiukassa syynissä huhtikuun 2011 kuninkaallisista häistä lähtien. Catherinen hoikkuus on myös herättänyt arvailuja siitä, onko pariskunnalla vaikeuksia saada lapsia.

Huhut raskaudesta ovat kiihtyneet aina, kun Kate on jättänyt viinin juomatta tai ruokaa syömättä. Esimerkiksi marraskuussa 2011 Kate ja William vierailivat Kööpenhaminassa tutustumassa Unicefin toimintaan. Kate kieltäytyi kohteliaasti maistamasta pähkinätahnaa. Koska jotkin lääkärit kehottavat raskaana olevia välttämään pähkinöitä, Katen pääteltiin olevan raskaana.

Huhuista hurjimmat

Villeimmistä huhuista vastasi amerikkalainen juorulehti Star. Lehti uutisoi jo viime vuoden syyskuussa, vain muutama kuukausi kuninkaallisten häiden jälkeen, että Kate odottaa kaksosia, tyttöä ja poikaa.

Lehti julkaisi saman uutisen myös lokakuussa tänä vuonna.

Yksi Starin kansikuvista herätti myös epäilyt siitä, että Katen vatsaa oli käsitelty näyttämään suuremmalta kuvassa.

Life&Style-lehti sen sijaan kertoi, että Katen suurin pelko on, että hän joutuu kasvattamaan lapsen yksin, kun William on töissä Britannian puolustusvoimissa.

Useampi lehti oli myös saanut haastatteluita Katen ystäviltä, jotka vahvistivat uutisen todeksi. Osa ystävistä taitaa tosin olla tätä nykyä entisiä.

Moni lähde oli oikeassa ennustaessaan, että virallisia raskausuutisia saadaan odottaa tämän vuoden loppupuolelle. Oikeassa olivat. On tosin arveltu, että hovi joutui julkistamaan raskausuutisen suunniteltua varhaisemmassa vaiheessa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.