Televisiosarja teki kiinteistönvälittäjä Kaisa Liskistä, 44, ilmiön. Tällä hetkellä ilmiö tekee bisnestä vauvanodotuksen lomassa.

Suomen tunnetuin kiinteistönvälittäjä Kaisa Liski, 44, on piilotellut salaisuutta: syksyllä hänestä tulee kolmannen kerran äiti.

– Kun joku on pyytänyt mukaansa shoppailemaan, olen selittänyt, ettei minua nyt kiinnosta, kun olen lihonut niin paljon. Ja kun olen mennyt ostamaan vauvan- tai äitiysvaatteita, olen pyytänyt myyjää käärimään ne hämäyksen vuoksi lahjapakettiin.

Kiinteistönvälittäjä on halunnut salata raskautensa ammatillisista syistä. Kaisa sanoo suoraan, ettei halua kenenkään epäilevän, etteikö hän pystyisi hoitamaan työtään vauvanodotuksen lomassa.

– Nyt raskaus on jo sen verran pitkällä, että uskon kaiken sujuvan hyvin. Pahin väsymyskin alkaa hellittää, vaikka on tässä univelkaa kertynyt. Välillä on tuntunut, että voisin nukkua 15 tuntia yhteen soittoon, mutta tekemistä on niin paljon, että pitää sinnitellä 6 tunnin unilla.

Kuhina Kaisasta alkoi viime syksynä, kun värikkäästä persoonasta tehtiin oma tv-sarja Liv-kanavalle. Kiinteistökuningatar Kaisa -sarjassa hän ajeli prameilla autoilla, sanoi suorat sanat Suomen kiinteistöbisneksestä ja näytti samalla, miten asuntokauppaa kuuluu tehdä. Ohessa tv-katsojat pääsivät tutustumaan myös Kaisan siviilielämään.

– Tv-sarja nelinkertaisti asiakkaiden määrän eli kyllä se kannatti. Tämän enempää en pysty töitä edes tekemään, Kaisa myöntää.

Raskaus yllätti

Kun Kaisa ja Kimmo Liski viime kesänä sanoivat toisilleen tahdon Hämeenlinnan romanttisessa Vanajanlinnassa, pari tuumasi, että lapsia saa tulla, jos on tullakseen. Kaisan aikuiset lapset, 22-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Amanda asuvat jo poissa kotoa, Kimmon 3- ja 15-vuotiaat lapset ovat sen sijaan tiivis osa uusperheen viikonloppuja.

Silti raskaus yllätti.

– En olisi uskonut, että voin saada vielä vauvan. Olen sentään 44-vuotias, ja kavereistani on alkanut tulla jo mummoja.

Kaisa suhtautuu tulevaan levollisin mielin, sillä lähtökohta äitiyteen on täysin erilainen kuin 26 vuotta sitten esikoisvauvan synnyttyä.

– Silloin meillä oli taloudellisesti todella tiukkaa. Olen molempia lapsiani varmasti imettänytkin niin kauan sen takia, että se oli ilmaista. Jälkikäteen olen myös tajunnut, että unohdin silloin itseni kokonaan. Elin liikaa lapsieni kautta.

Uudesta perheenjäsenestä Kaisa aikoo nauttia ilman paineita. Hän ei aio tehdä uraansa lapsen kustannuksella, ja kertoo viihtyvänsä pullantuoksuisena äitinäkin. Tätä naista ei kuitenkaan nähdä pyykkäämässä kestovaippoja tai imettämässä yökaudet läpeensä.

– En halua sitoa itseäni vauvaan liikaa, joten en aio imettää enkä pitää äitiyslomaa. Kaupasta saa huippulaatuista äidinmaidonkorviketta ja sitä pystyy isäkin antamaan. En ole orja ja imettäjä, olen nainen äitinäkin.

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: