Henriltä kysytään keikan jälkeen myös rakkausneuvoja.
Henriltä kysytään keikan jälkeen myös rakkausneuvoja.

Paperi T:stä eli Henri Pulkkisesta tuli vahingossa listahittiräppäri. Jotkut myös paheksuvat hänen naisaiheisia kappaleitaan.

Paperi-T:n eli räppäri Henri Pulkkisen, 29, keikoilla ei voi olla huomaamatta yhtä asiaa: nuoret miehet laulavat, harvinaisen keskittyneinä. He muistavat ulkoa synkät sanat katkerista rakkauksista, kylmistä naisista ja olemassaolon kriiseistä. He nyökkäilevät hyväksyvästi, kun Henri riimittelee Alvar Aallon lempiviinistä, näyttelijä Renée Jeanne Falconettin silmistä ja Jean D’arcin fiiliksistä. Paperi T:n elitistiseksi kutsuttu taide-rap iskee heihin.

Keikan jälkeen miehet parveilevat Henrin luokse avautumaan elämästään. He kertovat, että Paperi T pukee sanoiksi heidän ajatuksiaan elämästä ja rakkaudesta. He tietävät, mitä Henri tarkoittaa sillä, että ”Kalliossa tytötkin ovat kivee” ja miksi eksälle tekee mieli sanoa: ”Mä haluan näyttää sulle paskan kaikki sävyt”.

– Olen saanut nuorilta miehiltä positiivista palautetta siitä, että puhun oikeista asioista, jotka koskettavat heitä. He voivat samaistua sanoituksiini, Henri kertoo helsinkiläisen taidegalleria-kahvila Ruplan pöydässä.

Joskus Henriltä kysytään neuvoa, mitä vaikkapa vaikeassa ihmissuhdetilanteessa pitäisi tehdä.

– Se tuntuu jännältä, koska sanoitusteni perusteella olisin varmaan viimeinen ihminen, jolta itse haluaisin jotain parisuhdeneuvoja, Henri nauraa.

Kauhukuvat vilisevät yleisön mielessä

Paperi T on Henrille eräänlainen rooli. Aina Henri ei edes ole samaa mieltä kappaleidensa kertojan kanssa. Silti sanoitukset ovat synnyttäneet vihaakin.

Joskus Henri huomaa yleisön ilmeistä, että heidän mielessään vilisevät kauhukuvat, kun hän räppää Tapa-kappaleessaan ”lukiotytöissä se rakasti sitä, et vaik se vanheni, ne pysyi samanikäisinä”. Kriitikot eivät tiedä, että kyseessä on lainaus Matthew McConaugheyn roolihahmolta elokuvasta Dazed and Confused. Henri aloitti musiikkiuransa rap-yhtye Ruger Hauerista. Esimerkiksi musiikkilehti Rumba kutsui bändin Erectus-levyä arvostelussaan naisvihamieliseksi.

Henri on lopen kyllästynyt naisvihakeskusteluun. Hän toteaa, että jos kappaleissa jotain pilkataan, se on mieskuva.

– Naisvihasyytökset tuntuvat absurdeilta ja ahdistavilta, kun miettii, mitä radiossa soitetaan. Varsinkin räpissä naisen rooli ja asema jäävät usein hyvin kapeiksi. Siitä ei sanota mitään, mutta kun tekee jotain valtavirrasta poikkeavaa, joku on heti moralisoimassa.

Lue Paperi T:n koko haastattelu Me Naisten tuplanumerosta 32-33!

Lisää aiheesta:

Eroamisesta räppäävä Paperi T: ”Isoissa kriiseissä käyttäydytään tyhmästi”

Paperi T, Tippa-T ja Sairas T – keitä he oikein ovat?

Tsemppiä ja tuskaa – vertailussa Elastinen ja Paperi T

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla