Kun ihmisen mieli on herkkä ja altis mielenterveysongelmille, psykoosi voi puhjeta vaikka vastarakastuneelle.

Tuoreella Vain elämää -kaudella muusikko Nikke Ankara on puhunut avoimesti mielenterveysongelmistaan. Ankara vajosi psykoosiin uransa alkutaipaleella, ja hän on kertonut psykoosin laukaisijaksi nopean menestyksen, päihteiden sekakäytön ja huonot elämäntavat.

Ohjelman tuoreimmassa jaksossa Ankara on paljastanut lisää pelottavista kokemuksistaan.

– Mä olin niin hullu, että rupesin kelaan juttuja, että hammaslääkäri on laittanut mulle signaalin paikkaan. Otin ruuvin ja kaivoin paikan ulos mun hampaasta, ja veri vaan roiskui. Sit olin vaan, että nyt se on pois, nyt ne ei saa mua kiinni. Silloin olin kirjaimellisesti täysin hullu.

Ankara on aiemmin kertonut, kuinka hän psykoosissa juoksi sukkasillaan ulos kaveriltaan. Hän piileksi ja lymyili useita päiviä rappukäytävissä ja metsässä. Vanhemmat tekivät hänestä katoamisilmoituksen, joka ylitti uutiskynnyksen.

Kuka vain voi olla altis psykoosille

Psykiatri Julius Maaskolan mukaan psykoosi on tila, jossa todellisuudentaju järkkyy suhteessa itseensä tai ympäristöön.

– Aistiharhat, harhaluulot ja hallusinaatiot ovat tyypillisiä oireita psykoosille. On vaikea hahmottaa, mikä on totta ja mikä ei.

”Herkät ja alttiit ihmiset ovat voimakkaiden tapahtumien pyörteissä vaarassa joutua psykoosiin.”

Psykoosi syntyy usean tekijän yhteisvaikutuksen tuloksena. Perinnöllisyys ja vaikeat kasvuolosuhteet luovat alttiuden psykoosiin, ja sen laukeaminen vaatii voimakkaan elämäntapahtuman. Syynä voivat olla myös huumeet. Laukaiseva tekijä voi olla mikä vain ihmiselle voimakas kokemus.

– Aina ei ole kyse elämää järkyttävästä katastrofista tai stressistä. Syynä voi olla hyväkin tapahtuma, esimerkiksi rakastuminen tai kotoa muutto. Herkät ja alttiit ihmiset ovat voimakkaiden tapahtumien pyörteissä vaarassa joutua psykoosiin, Maaskola kertoo.

Toipuminen on yksilöllistä, mutta mahdollista

Psykoosin hoitaminen aloitetaan lääkkeillä, sillä se on nopein apu. Hoitoa on mahdollista jatkaa avohoidossa turvallisessa ympäristössä, mutta usein se vaatii sairaalahoitoa.

– Psykoosissa aivot ovat rakenteellisesti ennallaan, mutta niiden kemia muuttuu. Kemian muutos aiheuttaa psykoosin, ja lääkkeet ovat tärkein hoitokeino. Ainoa ratkaisu alkuun on pilleri, Maaskola kertoo.

Psykoosi voi kestää vuorokaudesta jopa kuukausiin tai vuosiin. On olemassa erilaisia psykoosin tyyppejä, esimerkiksi skitsofrenia, maaninen psykoosi ja harhaluuloisuushäiriö.

Maaskolan mukaan Nikke Ankaran kokemat harhat ovat tyypillisiä huumepsykoosille. Itsensä vahingoittaminen on kuitenkin hyvin harvinaista psykoosissa, joten Ankaran mielenterveysongelmat vaikuttavat olleen todella syviä.

Vierailija

Räppäri Nikke Ankara kertoo rankasta psykoosistaan – psykiatri kertoo, mikä sairauden laukaisee

Hyvä asia, että mielenterveysongelmista puhutaan avoimesti. Tässä on kyseessä useita vuorokausia kestänyt päihteiden käyttö joka laukaisi päihdepsykoosin. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä on tämä "putki" joka johti sairastumiseen. Nukke voisi näin toimia varoittavana esimerkkinä.
Lue kommentti

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: