Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine on yksi harvoista Suomen naisräppäreistä. Kuva: Panu Pälviä
Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine on yksi harvoista Suomen naisräppäreistä. Kuva: Panu Pälviä

Räppäri Mercedes Bentso kirjoittaa blogissaan katuvansa sitä, ettei kertonut oikeudenkäynnissä totuutta pahoinpitelystään.

Rap-artisti Mercedes Bentso kirjoittaa Lily-sivuston blogissaan sitä, kuinka joutui reilut viisi vuotta sitten miesystävänsä pahoinpitelemäksi. Hän on kertonut kokemuksestaan aiemmin muun muassa Tulva-lehden haastattelussa.

Mercedes, oikealta nimeltään Linda-Maria Roine, viittaa tekstissään Miss Helsinki Jessica Ruokolan pahoinpitelyyn. Tämän miesystävä tuomittiin tällä viikolla viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen tammikuisesta pahoinpitelystä. Ilta-Sanomien mukaan Jessica on palannut yhteen miehen kanssa.

”Hän halusi tappaa minut.”

– Näin tilanteessa todella paljon itseäni. Tekijänä oma mies ja ajankohtana vuoden alku. Sympatiani olivat täysin Ruokolan puolella ja toivoin syvästi, että hän tekisi saman ratkaisun kuin minä, lähtisi suhteesta ja alkaisi toteuttamaan unelmiaan, ilman väkivallanpelkoa omassa kodissaan, Mercedes Bentso kirjoittaa tekstissään, jonka otsikko on ”Minäkin puolustin pahoinpitelijääni”.

Hän oli itse teini-ikäinen, kun alkoi seurustella itseään kymmenen vuotta vanhemman vankilakundin kanssa.

– Hän käytti huumeita, ja pian minäkin. Aloitin lukion, mutta jätin sen nopeasti kesken. Se ei ­ollut mitään 16-vuotiaan elämää, Mercedes kertoi Me Naisten haastattelussa.

Pahoinpitelyn jälkeen hän päätti, ettei anna enää kenenkään kohdella häntä niin.

Silti hän puolusti miestä oikeudessa väittämällä, ettei muista tapahtumista mitään.

– Ainoastaan yksi asia pahoinpitelyyni liittyen kaduttaa minua: Se, että jätin vaatimatta itselleni oikeutta, hän kirjoittaa blogissa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...