"Pariisissa on ihana käydä, mutta kodin halusimme pikkukylästä Etelä-Ranskasta. En kaipaa suurkaupungin kiirettä elämääni", Irina sanoo. Kuva: Veikko Kähkönen
"Pariisissa on ihana käydä, mutta kodin halusimme pikkukylästä Etelä-Ranskasta. En kaipaa suurkaupungin kiirettä elämääni", Irina sanoo. Kuva: Veikko Kähkönen

Näyttelijä-muusikko Irina Björklund muutti perheineen 14 vuoden jälkeen Los Angelesista lapsuudenmaisemiinsa Ranskaan. –Teen asioita mieluummin intohimosta, vaikka se tarkoittaisi pitkiä rahattomia kausia.

Irina Björklund, 41, seisoo ranskalaislukion käytävässä ja hihittää levottomana. Suljetun luokanoven takana odottaa hänen vanha opettajansa, 64-vuotias Pierre-Etienne Hilaire.

– Toivottavasti hän ei muista, kuinka huono olin matikassa, Irina virnistää.

Sitten hän kerää rohkeutensa ja koputtaa oveen.

Numerot eivät ole monsieur Hilairen mielessä, kun Irina astuu luokkaan. Opettaja hämmentyy yllätysvierailusta niin, ettei saa ensin sanotuksi mitään. Luokka räjähtää nauruun.

Irina kertoo ranskaksi kuulumisensa ja muistelee aikaansa Saint-Germain-en-Layen kansainvälisessä lukiossa.

– Koulu on ollut paras pohja koko elämälle. Täällä opin, että vain itsekurilla ja kovalla työllä voin päästä eteenpäin.

Alku ei ollut helppo. Kun Irina muutti isänsä työn takia Ranskaan vuonna 1988, hän kuvitteli sulautuvansa uuteen kulttuuriin hetkessä. Irina oli käynyt jo Helsingissä suomalais-ranskalaista koulua, joten kieli oli hallussa.

– Opetusmetodit olivat kuitenkin aivan erilaiset: täällä ei riittänyt se, että tiesi oikean vastauksen. Jopa matematiikan laskutoimitukset piti perustella sanallisesti. Kaikesta piti olla mielipide.

15-vuotias Irina huomasi kulttuurieron myös luokkakavereidensa sosiaalisissa taidoissa.

– Olin aika ujo verrattuna ranskalaisiin, jotka osasivat esiintyä luontevasti luokan edessä. Jouduin tekemään valtavasti työtä itsevarmuuteni eteen. Koulupäivät kestivät puoli viiteen, ja sen jälkeen väänsin iltamyöhälle esitelmiä ja läksyjä.

Kirpputoriläksiäiset

Viime syksynä Irina teki paluun tuttuihin maisemiin, kun hän muutti näyttelijäpuolisonsa Peter Franzénin ja kuusivuotiaan Diego-pojan kanssa etelä­ranskalaiseen pikkukylään. Päätös vahvistui sen jälkeen, kun Irina sai levityssopimuksen ranskalaisen levy-yhtiön, Naïven kanssa.

– En osaa pelata taloudellisesti varman päälle. Teen asioita mieluummin intohimosta, vaikka se tarkoittaisi pitkiä rahattomia kausia. Olen luottanut suurissa päätöksissä aina vaistooni, hän tunnustaa.

Viittä kieltä puhuva Irina uskoo, että ranskalaiseen kulttuuriin tutustuminen antaa hyvän pohjan myös Diegolle.

– Hän aloitti viime syksynä koulun kotikylässämme Etelä-Ranskassa. Muutos on jännittänyt myös minua, mutta tiedän, että siitä on hänelle myöhemmin hyötyä.

Neljätoista vuotta Los Angelesissa asuneet Irina ja Peter jättivät Kalifornian ja ystävät haikein mielin.

– On tämä iso elämänmuutos, vaikka eivät ystävät mihinkään häviä. Tarkoitus on käydä Amerikassa aina kun mahdollista.

Kolmihenkisen perheen muuttourakka kävi vaivattomammin.

– Emme halunneet roudata koko omaisuutta mukanamme, joten järjestimme kotikirpputorin ja myimme valtaosan tavaroistamme, Irina kertoo.

Ranska saa tulokkaiden mukana suuren palan Suomea, sillä Irina on kääntänyt uudelle La vie est une fête -albumille suosikkilaulujaan Tapio Rautavaarasta J.Karjalaiseen.

– Vaikka olen asunut pitkään muualla, minulla on voimakas tunneside suomalaiseen musiikkiin. On hienoa viedä kansallisaarteita muidenkin kuultavaksi.

Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 7/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä. Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Irina Björklund

Laulaja-näyttelijä syntyi 7.2.1973 Ruotsin Danderydissa. Asuu näyttelijäpuolisonsa Peter Franzenin ja kuusivuotiaan Diego-pojan kanssa Etelä-Ranskassa.

Muistetaan elokuvista Rukajärventie, Minä ja Morrison sekä Levottomat. Näytteli The American –elokuvassa yhdessä George Clooneyn kanssa.

Julkaissut neljä albumia, joista kaksi ranskankielistä. Uusi La vie est une fête julkaistaan Suomessa 14.2.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”