Jenni Vartiainen kertoi radiohaastattelussa, ettei häntä ahdistanut lapsena kilpailuhenkisyys. Kuva: Sakari Majantie
Jenni Vartiainen kertoi radiohaastattelussa, ettei häntä ahdistanut lapsena kilpailuhenkisyys. Kuva: Sakari Majantie

Jenni Vartiainen muisteli Groove FM:llä taitoluisteluaikojaan.

Laulaja Jenni Vartiainen, 32, kertoi tämän kaudenVain elämää -ohjelmassa, että kilpailuhenkisys ja suorittaminen ovat perua hänen taitoluisteluajoiltaan. Hän harrasti lajia tosissaan, kunnes haaveet ammattilaisurasta kariutuivat välilevyn pullistumaan 16-vuotiaana. Tällä viikolla Jenni muisteli kilpaurheiluaikojaan Groove FM:n haastattelussa.

– Ensimmäinen luisteluvalmentajani oli venäläinen daami, jolla oli hyvin, hyvin vanhan koulukunnan otteet opettamisessa. Se oli tiukkaa ja kunnianhimoista – mentiin verenmaku suussa, Jenni kertoi radiohaastattelussa.

Myöhemmin Jennin valmentaja vaihtui, minkä ansiosta luisteluun tuli aiempaa enemmän iloa.

– Meille tuli ihan loistava valmentaja. Meitä oli muutaman tytön ryhmä, joihin valmentaja keskittyi. Hän oli äitihahmo, joka vei meitä ulkomaille kisoihin. Hänkin oli jumalaton piiskaaja, mutta hyvällä tavalla.

Tarkkana nuorten tyttöjen kanssa

Jennin mukaan hänen vanhempansa tai valmentajansa eivät ikinä painostaneet häntä, eikä kilpaileminen ja kilpailuhenkisyys ahdistaneet. Kilpailu oli hänelle konkreettinen tapa mitata omaa kehitystä. Silti Jennin mielestä laji on liian ulkonäkökeskeinen.

– Se on vähän riski. Vaikka taitoluistelu on fyysisesti älyttömän rankkaa, se on hyvin ulkonäkökeskeinen laji. Jäällä mennnään pienissä puvuissa, ja ihmiset sairastui herkästi syömishäiriöihin.

Jennin oma valmentaja oli tarkkanäköinen ja huomasi, jos joku valmennettavista oli lipsua liian pitkälle. Samaa Jenni toivoisi myös kaikilta muilta valmentajilta nykyään.

– Nuorten tyttöjen kohdalla pitää olla syömisen kanssa tosi tarkka. Valmentajan pitää olla hereillä ja nähdä ne merkit, milloin mennään liian pitkälle.

Kuuntele Jennin haastattelu Groove FM:n sivuilta.

Lue myös:

Jenni Vartiainen: "Olen tullut ihmisuhteissani varovaiseksi"

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: