Eppu Nuotio on Me Naisten uuden jatkokertomuksen Ailahteleva onni kirjoittaja. Hän iloitsee siitä, että oma teini-ikä alkaa kadota muistista.

Millaista jatkiksen kirjoittaminen oli?
Halusin hakea uutta tyylilajia ja kirjoittaa rakkaudesta ja ihmisistä, joille soisin rakkautta. Olen kovasti miettinyt rakkautta ja rakastamista sen monissa muodoissa. Jatkiksessa halusin korostaa ennen muuta rakkauden hyväätekevää, arkista voimaa.

Mitä muuta olet kirjoittamisen lisäksi puuhaillut?

Viime aikoina olen viipyillyt paljon elämän suurten peruskysymysten äärellä. Olen myös tehnyt jonkinlaista inventaariota siitä, mitä olen tehnyt viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana. On nahkojen uudelleenluomisen aika. Tuntuu, että seison uuden kynnyksellä.

En aloita syksyisin mitään uutta, mutta kaivan esiin vanhoja rakkauksia. Tällä hetkellä minua innostaa kielten opiskelu.

Kirjoitat jatkiksessasi yllättävästä kohtaamisesta. Mikä on yllättävin kohtaaminen, joka sinulle on tapahtunut?
Kaiketi se on mieheni Kurt Nuotion kohtaaminen 25 vuotta sitten Kouvolan Teatterin lavalla. Se oli menoa.
 
Jatkokertomuksessa kirjoitat myös isän suhteesta teini-ikäiseen tyttäreensä. Itselläsi on kolme lasta. Millaista oli olla teinien äiti? 
Kaikki lapseni ovat jo täysi-ikäisiä ja voin huojentuneena naurahtaa ja todeta, että teini-ikä on takanapäin... meiltä kaikilta. Tyttären teini-ikä oli koettelemus meille kaikille, pojilla se meni mielestäni aika helposti.

Nyt kun olen lukenut omia teini-ikäisenä kirjoittamiani päiväkirjoja, niin olinpa synkkä ja angstinen! Onneksi ne ajat ovat jo niin kaukana, että alkavat hävitä muististani.

Miltä tuntuu, kun lapset aikuistuvat ja muuttavat pois kotoa?

Se on iso asia koko perheelle. Olen yrittänyt tukea lapsien itsenäistymistä, enkä ole jäänyt nyyhkimään surkeana, että älkää muuttako. Läheisyys lasteni kanssa on pikemminkin vahvistunut heidän muutettuaan. On mukavaa, että lapset pyytävät kylään luokseen. Olen myös häpeämättömästi iloinnut kaksinolosta mieheni kanssa.

Eppu Nuotio
- 48-vuotias kirjailija ja näyttelijä. Kotoisin Iisalmesta, asuu Hiittisissä.
- Tunnettu lastenkirjoistaan sekä Varkaus-sarjastaan, dekkareistaan ja  tv-sarjoista Sisaret, Tuliportaat, Kesäkerttu ja Vilskeessä.
- Lokakuussa ilmestyy Eppu Nuotion ja Tuutikki Tolosen yhteinen Kaukaisten rakkauksien kirja ja keväällä 2011 kuudes ja viimeinen osa Pii Marinista kertovista dekkarisarjasta.
 - Me Naisten uuden jatkokertomuksen Ailahteleva onni kirjoittaja.

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.