Rita ja Aki menivät naimisiin elokuussa. ”En ollut koskaan ajatellut meneväni naimisiin, kunnes Aki yhtäkkiä kosi”, Rita sanoo.
Rita ja Aki menivät naimisiin elokuussa. ”En ollut koskaan ajatellut meneväni naimisiin, kunnes Aki yhtäkkiä kosi”, Rita sanoo.

Parisuhteensa alussa Aki Manninen ja Rita Niemi kertoivat toisilleen kaiken menneisyydestään. Suhteen vaikeimmat hetket osuivat samaan aikaan häiden kanssa. – Päätin, että minusta tulee Akille maailman paras vaimo.

Sitä saa mitä tilaa.

Niin kävi yrittäjä Aki Manniselle, 40, reilut pari vuotta sitten. Energinen mies oli toivonut vierelleen vertaistaan naista, sellaista, jolla olisi luonnetta ja tahtoa.

Sitten vastaan käveli Rita Niemi, 38, oman kylän topakka aerobictähti, jota Aki oli ihaillut etäältä monta vuotta. Rita oli kaikkea, mitä Aki oli puolisoltaan toivonut – ehkä enemmänkin. Pari tutustui, rakastui, paukautti naimisiin ja pani suhteensa testiin Temptation Island -ohjelmassa.

– Kerran meillä tuli Ritan kanssa vääntöä jostain asiasta, ja tulin maininneeksi siitä äidilleni, Aki muistelee.

– Yritin saada äidiltäni empatiaa, mutta sen sijaan äiti muistuttikin, että tätä sää Aki olit toivonut, vahvaa naista. Kun sulla on sellainen, opettele käsittelemään häntä.

"Kun on hyvässä fitissä, jaksaa olla parempi kumppani."

Nyt Aki ja Rita ovat ryhtyneet kymmenen suomalaisparin parisuhteen ja elämäntapojen personal trainereiksi. Akin ja Ritan rakkausdieeteissä he ohjaavat pariskuntia kohti terveellisempää elämää ja toimivampaa suhdetta.

– Monesti unohtuu, miten terveys ja parisuhde kulkevat käsi kädessä. Kun on hyvässä fitissä, jaksaa olla myös parempi kumppani, Rita sanoo.

Aki nyökyttelee vieressä.

– Meillä on sellaista elämänkokemusta ja elämänkatsomusta, että pystymme nyt jeesimään muita.

Pitkät treffit Hummerissa

Missä tapasitte ensimmäisen kerran?

Rita: Törmäsimme vuonna 1999 Porin urheilutalolla kilpa-aerobictreeneissä, joihin Aki osallistui kaverinsa kanssa. Oikeasti he tulivat vain katteleen mimmejä, ja muistan, ettei poikia kovin pitkään treeneissä näkynyt.

Aki: Pikkukaupungissa tiesimme toisistamme ja vaihdoimme joskus muutaman sanan, mutta emme tutustuneet kunnolla vielä moneen vuoteen. Seurasin etäältä Ritan urheilu-uraa ja hän minun moponrakentelujani. Vuonna 2009 ilmoitin kavereilleni, että Rita olisi minun tuleva puolisoni. Kolme vuotta myöhemmin pääsin halaamaan häntä ensimmäisen kerran.

"Aki vonkasi kuukauden, kun pyristelin vastaan."

Rita: Aki tuli silloin halaamaan kadulla ja toivotti tsempit tuleviin kisoihin. Myöhemmin hän pyysi minua syömään ja vonkasi kuukauden, kun pyristelin vastaan. Päädyimme kunnolla juttusille, kun törmäsimme sattumalta yökerhossa loppuvuodesta 2013. Siinä vaiheessa olimme kumpikin eronneet pitkistä suhteista.

Aki: Kohtaamista seuranneena päivänä pyysin Ritaa ajelulle. Hän hyppäsi Hummeriini, auton ovet napsahtivat lukkoon ja aukesivat vain siksi hetkeksi, kun hain meille kahvit ja Royal-suklaata. Sinä sunnuntaina Rita meni vielä yöksi kotiinsa, mutta jo maanantaina hän jäi luokseni eikä ole sen koommin lähtenyt.

Mihin ihastuitte toisissanne?

Aki: Olin seurannut Ritan haastatteluja ja ajattelin, että hän oli vertaiseni: urheilullinen, ajatteli samoin ja hänessä oli positiivista hulluutta. Kuitenkin hänen ensimmäiset sanansa minulle olivat ”Minulla on ennakkoluuloja sinua kohtaan”. Käskin kärrätä ne ennakkoluulot kaatopaikalle.

Rita: Oma suhteeni oli päättynyt jo kolme vuotta aiemmin, mutta en ollut varma, oliko Aki kunnolla eronnut. Olin aina nähnyt hänet naisystävän kanssa, ja mietin, oliko hän pelkkä peluri. Lopulta Akin suoruus yllätti ja ihastutti.

Aki: Kun Rita nousi kyytiini, sanoin hänelle, etten tullut tänne puhelemaan säästä. Kerroin suoraan, mitä haluan kumppanilta, parisuhteelta ja elämältä. Suhteemme alkoi hyvään aikaan: meillä ei ollut parisuhdedraamaa eikä keskeneräisyyksiä meneillään.

"Suhteemme alussa kaadoimme toistemme eteen kaikki luurangot kaapista."

Rita: Tutustuimme joulun aikaan, kun kummallakin oli paljon vapaata. Istuimme Akin luona ja puhuimme ja puhuimme. Muistan meidän naureskelleen, että päivät menivät päätä käännellessä.

Aki: Suhteemme sai aivan erilaisen startin kuin aiemmat. Ensimmäisten viiden viikon aikana tyhjensimme Italiasta ja Ranskasta hankkimani viinivarastot ja kaadoimme toistemme eteen kaikki luurangot kaapista. Ritan kanssa tunsin sellaista isoa tunnetta, jota olin aina odottanut ja nähnyt korkeintaan elokuvissa. Siinä tunnelmassa sateinenkin päivä näytti aurinkoiselta.

Miten lähipiiri suhtautui romanssiinne?

Rita: Julkistimme suhteemme vuodenvaihteessa, kun laitoimme someen kuvan, jossa istuimme paljussa kuoharilasit paljun reunalla. Entiset kumppanit kommentoivat sitä… hmm… aika kärkkäästi.

Aki: Kuvaa seurasi ensin kauhea pölypilvi, mutta se laskeutui nopeasti. Tuntuu, että suhdettamme kunnioitetaan, eikä kukaan yritä meidän väliimme. Sellaista seppää ei olekaan, joka onnistuisi särkemään jotain näin kaunista.

Rita: Olemme aitoja ja suoria, ja se kertoo meidän sekä suhteemme vahvuudesta. Jos olen liikkeellä yksin, ihmiset kyselevät, missä Aki on tai käskevät kertomaan hänelle terkkui. Se tuntuu hauskalta.

Kina alkaa tiskeistä

Mitä arvostat puolisossasi?

Rita: Alussa mittailin Akia tarkkaan. Vaikutuin hänen rohkeudestaan, positiivisuudestaan ja kyvystään puhua tunteistaan. Niitä samoja piirteitä arvostan edelleen. Aki on myös urheilullinen eikä hänen ulkomuotonsa ole lainkaan huono. Porilaisittain se oli iso kehu.

"Rita on opettanut minut käsittelemään negatiivisia fiiliksiä."

Aki: Ritassa on mahtavaa hänen suoruutensa ja avoimuutensa, ja sitä hän on opettanut minullekin lisää. Hän on myös opettanut minut käsittelemään negatiivisia fiiliksiä: aiemmin menin aina kuoreeni, jos elämässä oli vaikeuksia.


Miten teillä riidellään?

Aki: Meillä sanotaan suoraan ja kovasti. Olemme vahvoja tyyppejä, ja suuttuessa räiskyy. Tosin viimeksi riidellessä havahduimme siihen, ettei meillä ole yhtään oikeaa aihetta riitaan.

Rita: Sepä juuri, kinat alkavat turhasta. Saatan vain olla väsynyt, ja Aki ottaa huonon fiilikseni henkilökohtaisesti. Silloin huudan jumalauta, mulla on oikeus huonoon oloon.

Aki: Taloudessamme asuu yksi viisas, koiramme herra Putin. Jos alamme riidellä, se häipyy seurastamme eri kerrokseen. Se on paras oppi, miten käsitellä huonoa energiaa: lähteä pois tilanteesta.

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Rita: No, tämä onkin niitä harvoja riidan aiheita. Minä teen enimmät kotityöt ja joskus turhaudun siihen. Ulos lähtiessä Aki saattaa hoputtaa, että mikä sinulla kestää, minä kun siivoan hänen jälkiään.

"Tempaisin nipun lautasia, nakkasin ne pihalle ja sanoin, että kato, ei tartte tiskata!"

Aki: Muistan kerran, kun Rita hikeentyi tiskeistä keittiössä. Minä tempaisin nipun lautasia, nakkasin ne pihalle ja sanoin, että kato, ei tartte tiskata!

Milloin parisuhteessanne on ollut vaikeaa?

Rita: Kun Akin firmalla meni huonosti, se heijastui suhteeseemme. Hän ei halunnut kaataa huoliaan minulle, mutta hänen sulkeutumisensa vain risoi minua enemmän. Akista tuli vetäytyvä. Hän alkoi naukkailla viskiä unilääkkeeksi.

Aki: Ritan sanat herättivät minut, kun olin alkanut hukata todellista itseäni. Se oli ristiriitaista aikaa, sillä meille tapahtui myös paljon hienoja juttuja: menimme naimisiin ja kävimme häämatkalla.

"Temptation Island oli raju testi suhteellemme."

Rita: Myös Temptation Island oli raju testi suhteellemme. Sen vaiheita puimme pitkään. Nyt ajattelemme, että kaikki vaikeatkin kokemukset ovat vain vahvistaneet meitä ja liittoamme.

Millaisissa asioissa eroatte toisistanne eniten?

Aki: Meillä on ihan erilainen rytmi. Minä nousen aikaisin, kun Rita voi nukkua pitkälle aamuun. Rita on pikkutarkka ja huolellinen: sulkiessaan pullonkorkin hän kääntää sen viimeiseen kierteeseen asti tai avaa vetoketjun varoen. Minä olen suurpiirteisempi, enemmän tulta ja tappuraa.

Rita: Ai perhana, että minulla menee tunteisiin, kun Aki jättää tavarat levälleen. Kai nuo eromme ovat tyypillisiä miesten ja naisten välisiä eroja: miehet eivät pysty yhtä monimutkaiseen ajatteluun kuin naiset, eivätkä naiset osaa sellaista suoruutta kuin miehet. Siitä olisi meille paljon hyötyä.

Aki: Rita on tunnollisempi esimerkiksi kirjallisissa töissä. Minä laittaisin mieluummin läppärin jo kiinni ja lykkäisin hommat huomiselle. Ja kun Rita päättää jotain, hän ei ihan heti muuta mieltään. Jos hän aamulla saa päähänsä syödä tänään thaimaalaista, niin se on sitä sitten.


Onko teillä väännetty siitä, kumman uraan panostetaan?

Rita: Sellaisia tilanteita ei ole tullut. Nyt olemme innoissamme siitä, että voimme suunnitella yhteisiä töitä, kuten tv-ohjelmaa.

Aki: Meillä on ollut yhteinen polku, ja olemme kiinnostuneita samanlaisista jutuista. Tykkäämme olla esillä ja esiintyä, ja yhteiset työunelmatkin liittyvät siihen.

Turvasyistä naimisiin

Miksi halusitte naimisiin?

Rita: En ollut koskaan ajatellut meneväni naimisiin, kunnes Aki yhtäkkiä kosi. Se olikin upea fiilis, ja aloin miettiä, että avioliitto onkin perhanan hieno juttu. Päätin, että minusta tulisi Akille maailman paras vaimo.

"Olen vanhanaikainen mies ja koen avioliiton tärkeimmäksi siteeksi."

Aki: Minä taas ajattelen asioita heti tappiin asti. Tiesin heti, että haluaisin naimisiin Ritan kanssa. Olen vanhanaikainen mies ja koen avioliiton tärkeimmäksi siteeksi kahden ihmisen välillä. Se kertoo tunteesta, että haluat sitoutua toiseen loppuelämäksi.

Rita: Avioliitto ei juuri arkea muuta, mutta tuo suhteeseen pysyvyyttä ja varmuutta.

Aki: Ja jos Luoja suo lapsia, vanhempien on hyvä olla aviossa. Se on turvallisempi järjestely, jos toiselle sattuisi jotain lopullista. Silloin helpottaa, kun on sama sukunimi.

Rita: Paitsi, että minä olin päättänyt pitää sukunimeni Niemen.

Mitä et voisi antaa anteeksi puolisollesi?

Rita: Anteeksipyytäminen ja -antaminen ovat suhteessa mielettömän tärkeitä asioita. Minulla raja menee pettämisessä: se tarkoittaa, ettei puoliso kunnioita parisuhdetta eikä kumppaniaan. Ehkä siitä voi päästä eteenpäin, mutta pettäminen jää aina taustalle kytemään. Ehkä petetynkin pitäisi silloin käydä sutaisemassa vieraissa, niin pettäjä tietäisi, miten pahalta se tuntuu.

"Ihastuminen toiseen olisi anteeksiantamatonta."

Aki: Minusta tunne on vielä pahempi kuin teko. Siksi ihastuminen toiseen olisi minusta anteeksiantamatonta. Olemme kumpikin käyneet suhteissamme läpi monenlaista, joten tässä puhuu kokemus.

Oletteko mustasukkaisia?

Rita: Terveellä tavalla kyllä. Jos Akia on yritetty käpälöidä, olen kyllä tullut saman tien sanomaan että bitch please, tämä ei ole sinun paikkasi.

Aki: Pientä mustasukkaisuutta voi tuntea, mutta ei se rajoita menemisiämme. Käymme erikseen matkoillakin.

Miten hemmottelette toisianne?

Rita: Aki tykkää hyvästä ruuasta. Viimeksi annoin hänelle hyvän hieronnan.

Aki: Silloin tällöin vien Ritan ulos syömään, mutta meidän on myös tosi hyvä olla kotona. Italiasta palatessa yllätin hänet tuoksulla ja hierontaöljyllä.

Rita: Minä taas yllätin Akin poissaolollani: en tiennyt, milloin Aki palaa, joten hänen tullessaan olin kaupungilla syömässä ystäväni kanssa.

Mihin teillä törsätään?

Rita: Kauneudenhoidossa en ole koskaan laskenut pennejäni. Silloinkaan, kun en ollut varoissani, aina jostain löytyi rahaa hiustenpidennyksiin.

Aki: Minä käytän rahaa tallini työkaluihin ja moottoripyörän osiin. Sekin on satsausta kauneuteen.

"Minä sentään seurailen hintoja, Akista taas on ihan sama, mitä maksaa."

Rita: Tuhlaamme myös ruokaan, mutta se on terveellistä sijoittamista. Minä sentään seurailen hintoja, Akista taas on ihan sama, mitä maksaa. Silloin muistutan, ettemme vielä tienaa yhtä paljon kuin Cheek.

Mikä puolisossasi on seksikkäintä?

Aki: Ritalla on upea, tyttömäisen seksikäs vartalo. Onneksi hän ei kotosalla peittele sitä liikaa. Meillä saa kulkea kulkuset heiluen!

Rita: Akin itsevarmuus ja karisma ovat seksikästä, ja sitten tuo ääni. Huh huh, vielä kun vähän jutellaan, tässähän alkaa lämpiämään...

Mitä haluaisit sanoa puolisollesi nyt?

Aki: Vaikka kaikki muu maailmasta häviäisi, sinä et häviä minulta koskaan.

Rita: Rakastan sinua.

Aki: Ai vieläkin?

Ritan ja Akin lemmenkoulu -videoblogi nyt täällä! Menaiset.fi/lemmenkoulu

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla