Näyttelijä Laura Malmivaara tunnustaa olevansa romantikko. ”Olen koko ajan tarinoiden kanssa tekemisissä ja hurmaannun ­ihmisistä työkseni. Se on työkalu, joka pitää säilyttää, sillä ei tässä ammatissa voi kyynistyä.” Kuvat: Andreas Janett
Näyttelijä Laura Malmivaara tunnustaa olevansa romantikko. ”Olen koko ajan tarinoiden kanssa tekemisissä ja hurmaannun ­ihmisistä työkseni. Se on työkalu, joka pitää säilyttää, sillä ei tässä ammatissa voi kyynistyä.” Kuvat: Andreas Janett

Näyttelijä Laura Malmivaaraan, 40, ovat aina vedonneet mystiset ja lahjakkaat miehet. Nyt viereltä löytyy kuva­taiteilijamies, jonka kanssa Laura on ollut yli vuoden.

Jos näyttelijä Laura Malmivaara, 40, jotain parisuhteessaan tarvitsee, se on omaa rauhaa ja tilaa. Sen ei tarvitse olla mitään puuhastelua kummempaa, kunhan hän saa vain unohtua omaan seuraansa.

Laura on seurustellut yli vuoden kuvataiteilijamiehensä kanssa, mutta pariskunta ei asu yhdessä.

– En ole koskaan ollut sellainen, että kanssani pitäisi kulkea käsi kädessä koko päivän. Tarvitsen tilaa ja osaan antaa sitä toisellekin paljon. Erossa oleminen ei ole minulle mikään katastrofi. Onneksi kukaan rakastamistani miehistä ei ole ollut mikään vieressä nysvääjä.

Nytkin kauniisti ruskettuneella Lauralla on takanaan kolmen viikon kuvausreissu Kreikan Kosin saarella, jolla hän oli kuvaamassa Lomasankarit-elokuvaa.

– Miehet ovat aina kannustaneet minua työntekoon, ­eivätkä he ole koskaan syyllistäneet minua. Se, että saan ­toteuttaa itseäni luovasti, on kaiken a ja o. En edes voisi ­olla ihmisen kanssa, joka ei kestäisi sitä.

Laura laskee olleensa rakastunut viisi kertaa. Suhteet ovat olleet kaikki useita vuosia pitkiä, pisin niistä, avio­liitto ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa päättyi kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen virallisesti vuonna 2013. Liitosta syntyi kaksi tytärtä, nyt 8-vuotias Aino ja 10-vuotias Alma.

– Olen todella onnekas, että olen saanut rakastaa niin montaa ihanaa ja mahtavaa miestä. En kadu mitään suhteissani, vaan olen iloinen ja ylpeä siitä, että olen uskaltanut tehdä myös rohkeita ratkaisuja.

Millaisiin miehiin rakastut?
Kaikki rakastamani miehet ovat olleet erikoisia tyyppejä ja suuria salaisuuksia minulle. Heitä on yhdistänyt myös poikkeuksellinen lahjakkuus. On samantekevää missä mies on hyvä, mutta jos hän suhtautuu intohimoisesti omaan tekemiseensä, se viehättää minua ihan suunnattomasti.

Intohimoisen ihmisen imussa on mahtava olla, se inspiroi itseänikin. En voisi koskaan rakastua tosikoihin. ­Ihmiset, jotka ottavat elämän liian vakavasti, eivät sytytä minua. Pientä hullua pilkettä pitää olla aina.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Uskon siihen, että ihmiset tuntevat toisiinsa vetoa ensisilmäyksellä. Osaamme aistia toistemme energiat ja erityisyyden. Miksi muuten kaikista maailman ihmisistä kiinnostun juuri siitä yhdestä? Muistan kaikista rakastamistani miehistä sen hetken, kun olen ensimmäisen kerran nähnyt heidät. Tiesin heti, että heissä oli jotain ainutlaatuista. Nykyisessä miehessäni huomioni kiinnittyi hänen kauniiseen villapaitaansa ja hymyileviin silmiinsä.

Millainen oli ensirakkautesi?
Myönnän, että olen pienestä asti ollut hyvin keskittynyt vastakkaiseen sukupuoleen. Pojat kiinnostivat minua paljon enemmän kuin esimerkiksi koulunkäynti. Ensimmäinen poika, kenelle vannoin rakkauttani, oli samassa lukiossa opiskellut saksofonisti. Hän tuli välitunnilla juttelemaan minulle: ”Moi, mä oon ­Make. Kuka sä oot?” Makella oli haaleat, kauniit silmät ja pitkä hiuspehko. Olin nuorena heikkona pitkätukkaisiin miehiin, ja Sibelius-lukiossa heitä piisasi. Seurustelimme Maken kanssa lopulta melkein kuusi vuotta.

Millainen olet rakastuneena?
Heittäydyn suhteeseen aina ihan täysillä. Olen aktiivinen enkä pysty esittämään vaikeasti tavoiteltavaa, vaikka olen kuinka yrittänyt. Olisi kivaa olla välillä mystinen ja viileä, mutta naamastani näkyy aina ihan kaikki. Kun hullaannun jostain ihmisestä, olen todella iloinen ja nauran paljon. Olen myös valmis tekemään ­nopeita päätöksiä.

Miten näytät rakastavasi?
Äitinä huolehdin lapsistani ja hoidan heitä koko ajan, mutta välillä havahdun siihen, että minullahan on myös kumppani, jolle minun on myös tärkeää näyttää välittäväni. Arkiset pienet eleet ja sanat estävät sen, ettei kaikista olennaisin, eli kahden ihmisen välinen imu, luisu käsistä. En ole mikään hellittelijä, mutta keitän kahvit aamulla, kuuntelen, uskoudun ja haluan ottaa vastaan toisen murheet ja huolet. Haluan olla läsnä ja olemassa toiselle ihmiselle.  

Mistä tietää, että tämä on nyt rakkautta?
Kun suhde syvenee huomaamatta. Ei toiselta tarvitse kysyä ääneen, olemmeko me nyt pariskunta. Se on rakkautta silloin, kun toinen jää vierellesi eikä sinulla ole mitään tarvetta lähteä pois. Rakkauteni ovat yhdellä kädellä laskettavissa, mutta ihastuksia on ollut monta. Olen aina ollut kova ihastumaan ja nauttinut suunnattomasti silmäpelistä. Ai että sitä vetovoimaa, kun katsoo miestä ja hän katsoo takaisin. Se on niin parasta.

Voiko rakkautta hoitaa?
Yhteinen aika hoitaa suhdetta aina, mutta tärkeää on myös antaa suhteen vain olla ja asioiden tapahtua omalla painollaan. Äitini on aina painottanut minulle, että asiat menevät niin kuin ne ovat mennäkseen. Kaikenlainen pakottaminen ja liikayrittäminen tuntuvat aika vierailta.

Kuka tai mikä on elämäsi suurin rakkaus?
En osaa valita, sillä rakastan niin paljon ja eri tavalla, ettei sama sana riitä kattamaan kaikkia. Rakkaus omiin lapsiin ­menee tietenkin kaiken yläpuolelle, mutta elämäni suurin rakkaus on hetkestä nauttiminen. Se liittyy kaikkeen: näyttelemiseen, valokuvaamiseen, miehen ja naisen väliseen suhteeseen ja lasten kanssa olemiseen. Olen ollut siinä aina yllättävän hyvä. Ehkä siksi, ettei elämäni ole koskaan ollut suorittamista enkä ole ottanut paineita mistään. En ole missään määrin urakeskeinen ihminen enkä edes kovin kunnianhimoinenkaan. Perhe on aina ollut minulle ykkönen.

Onko sydämesi joskus särkynyt?
On tietysti. Särkyneeseen sydämeen on auttanut aika ja oma havahtuminen. En ole antanut itseni takertua rakkauden illuusioon.

Mistä tunnistaa rakkauden loppumisen?
Uskon, että side rakastettuihin ei häviä koskaan. Olen säilyttänyt hyvät välit kaikkiin entisiin miehiini. Etenkin lasten kannalta on tärkeää pystyä sopimaan asioista yhdessä ja sovussa. Rakkaus on vahva tunne, mutta sillä on monia ikäviä kääntöpuolia, kuten viha, itsekkyys ja katkeruus. Itse yritän elää vapaana katkeruudesta ja liioista taakoista.

Voiko pettämisen antaa anteeksi?
Jokaisella ihmisellä on omat rajansa, mutta minulle pettämistä ei ole tullut koskaan vastaan, joten en ole joutunut miettimään sitä konkreettisesti. En kuitenkaan usko, että se olisi minulle ­mikään kynnyskysymys. Pettäminen ei ole koskaan syy, vaan lopputulema jostain paljon syvemmästä ongelmasta.

Voiko ystävyys muuttua rakkaudeksi?
Voi, sillä rakastuminen ja rakastaminen tarvitsevat todella paljon ystävyyttä. Miehet, joiden kanssa olen ollut, ovat ­olleet myös hyviä ystäviäni, uskottujani ja luotettujani.

Kun aloitin nuorena ensimmäisen pitkän seurustelusuhteeni, unohdin kaikki ystävyyssuhteeni. Miehet ja perhe ovat aina riittäneet minulle, siksi olen pyörinyt melko vähän naisporukoissa. Vasta aivan viime vuosina olen huomannut, kuinka kivaa onkaan viettää aikaa ystävien kesken.

Oletko romantikko vai realisti?
Romantikko, sillä haluan säilyttää kyvyn hulluihin ja optimistisiin tekoihin ja ratkaisuihin. Nautin mielettömästi joka­päiväisestä romantiikasta. Totta kai tykkään ihanista aurinkomatkoista ja reissuista Pariisiin, mutta ei minulle tarvitse ostella lahjoja tai tuoda kukkia. Minulle riittää lämmin läsnäolo.

Onko avioliitto rakkauden huipentuma?
En ajattele niin, mutta ihailen sitä, että ihmiset uskaltavat sitoutua ulospäin ja uskoa siihen, että yhdessä he ovat enemmän. Se on todella rohkeaa.

Mitä olet oppinut parisuhteistasi?
Olen oppinut eniten itsestäni. En enää syytä toista, vaan olen tajunnut, kuinka paljon olen itse vaikuttanut omiin suhteisiini. Rakkaudessa on kyse itsensä ­hyväksymisestä, sillä itsetuntemus on kaiken perusta. Olen myös oppinut ­ymmärtämään miehiä ja tullut heitä kohtaan paljon armollisemmaksi.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä liitossa?
En usko, että pitkä suhde, jossa on kaksi ihmistä, muuttuu vuosien aikana paljonkaan. Suurin muutos tapahtuu perhe-elämän myötä. Silloin huomio jakaantuu ja vaatimukset kasvavat. Perhe-elämän keskellä parisuhde on eri tavalla koetuksella, ja yhtälöstä tulee paljon monimutkaisempi. Aikaa on yksinkertaisesti ­vähemmän, mutta olen silti nauttinut aina ison perheen kiireisestä arjesta – siitä, ­että ympärillä tapahtuu jatkuvasti. Hyvä työnjako helpottaa paletin pyörittämistä suuresti, sillä kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Onko sinua helppo rakastaa?
Toivottavasti. Jos tykkää istua pöydän ääressä ja puhua, minun kanssani pärjää hyvin. Minulle rakastaminen tarkoittaa yhdessä ajattelemista. Kun ihminen jaksaa jakaa maailmansa minulle, siitä tulee lopulta yhteinen.

Kuuluvatko riidat rakkauteen?
Kyllä, sillä olen todella kova riitelemään. Olen niin temperamenttinen, ettei ­mikään pysy sisälläni koskaan. On myös helpottavaa, jos toinen suuttuu minulle. Tunteet, jotka eivät pääse ulos jylläämään, vain ahdistavat. En jaksa tuhlata energiaani pienistä, arkisista asioista nalkuttamiseen, vaan yleensä isot asiat saavat riidat aikaiseksi.

En voi silti koskaan mennä riidoissa nukkumaan. Erimielisyydet on pakko selvittää, vaikka siihen menisi koko yö. Onneksi olen iän myötä oppinut pyytämään anteeksi, ja riidanpuuskat menevät meillä ohi yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Loppujen lopuksi meitä molempia aina vain naurattaa.

Pahin pelkosi rakkaudessa?
Näin nelikymppisenä katseeni on kiinnittynyt enemmän itseeni kuin siihen, mitä toinen tekee tai jättää tekemättä. Pahin pelkoni on, että katkeruus pääsee luikertelemaan sisälleni. Jos niin käy, se vie kaiken.

Hulluinta, mitä olet tehnyt rakastuneena?
Olen aina uskonut rakastuneena, että kaikki on mahdollista, eikä minulla ole ollut mitään rajoituksia tai estoja. Muutama vuosi sitten matkustin viimeisillä rahoillani Pariisiin pariksi päiväksi vain ollakseni ihastukseni kanssa. Olen kokenut paljon romanttisia, elokuvamaisia hetkiä elämässäni. Kuten tunteikkaat jäähyväiset sateessa juna-asemalla.

Mitä olet oppinut rakkaudesta vanhemmiltasi?
Vanhempani ovat vieläkin yhdessä, ja heidän esimerkkinsä on näyttänyt minulle sen, että yhdessä nauraminen on hyvä lääke moneen asiaan. He ovat istuneet viinilasi kädessä rannalla ja jutelleet tuntikausia. Riidan jälkeen he ovat myös aina halanneet ja antaneet toisilleen anteeksi.

Rakkaudentäyteisin hetki elämässäsi?
Muistan kaiken siitä hetkestä, kun ­ensimmäisen lapseni Alma syntyi kymmenen vuotta sitten. Katsoin hänen tummia silmiään ja mustaa tukkaansa ja sanoin: ”Moi, kuka sä oot?” Olin niin täynnä rakkautta, ettei mikään romanttinen hetki yllä siihen. Minuun valahti silloin valtavasti ikiaikaista rakkautta.

Lue myös:

Aiemmat Tunnustuksia rakkaudesta -haastattelut

Laura Malmivaara

Näyttelijä syntyi 26.10.1973 Kajaanissa. Asuu Helsingissä tyttäriensä, 8-vuotiaan Ainon ja 10-vuotiaan Alman kanssa. Seurustelee.
Näyttelee KOM-teatterissa. Nähdään lokakuussa Lomasankarit-elokuvassa.
On hurahtanut fustraan.

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Arabeski

Koulunkäyntiavustaja Hanna salaa homoseksuaalisuutensa oppilailtaan: ”Johdon mukaan järkyttää oppilaiden mieltä”

Koulun aikuisen seksuaalinen suuntautuneisuus ei kuulu oppilaille tai työkavereille. Pienillä kylillä homous voi edelleen ylikiinnostaa järkevän tekemisen puutteen takia. T. Hetero-ope pääkaupunkialueelta. Ps. Työpaikallani on virkeät ja iloiset homoporukat sekä lestadiolaiskimppa. Molemmat kivoja!
Lue kommentti
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Petra Wettenranta haluaisi muuttaa miehensä kanssa ulkomaille.

Yrittäjä Petra Wettenranta (o.s Korpi) avioitui uudenvuodenaattona räppäri Tasiksen, eli Markku Wettenrannan kanssa. Pari tapasi aikoinaan Petran luistelijasisko Kiira Korven kautta. Markku kuuluu Kiiran kihlatun Arthur Borgesin kaveripiiriin.

– Oikean ihmisen voi kohdata yllättävissä paikoissa. Ei kannata jäädä kotisohvalle, minullakin oli tuona iltana kun tapasimme näin lähellä, että jään kotiin.

Sisko kuitenkin houkutteli siskoaan kaveriporukan yhteiselle illalliselle, jonka johdosta Petra ja Markku tapasivat – ja rakastuivat.

– Kiiralla taisi olla asiasta aavistus, itse en odottanut mitään, Petra naurahti Breyers -proteiinijäätelön lanseeraustilaisuudessa.

Kiira ja Arthur asuvat New Yorkissa ja Petrakin haaveilee puolisonsa kanssa muutosta ulkomaille. Oman yrityksen kautta reilun vuoden työskennellyt Petra pystyy tekemään suurinta osaa töistään mistä vain.

”Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi.”

Sosiaalinen media ja skype ovat helpottaneet yhteydenpitoa maiden välillä.

– Vaikka ne ovat toki tuoneet pahaakin, niin yhteydenpito on nykyään niin helppoa. Muistan kun olin vaihdossa, niin laskimme puhelinlaskuja. Nyt olen Kiiran kanssa yhteydessä päivittäin ja se on käytännössä ilmaista.

Petra on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja harrasti aikoinaan myös tosissaan luistelua. Kiiran kautta hän on nähnyt läheltä, että hänestä itsestään ei olisi huippu-urheilijaksi ollut.

– Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi. Hän on tehnyt aina asiat 110-prosenttisesti.