"Herkkyyteni ja kykyni nähdä ihmisten läpi johtuu ehkä monenlaisista sukujuuristani", Heikki Lampela miettii. Kuva Susanna Kekkonen
"Herkkyyteni ja kykyni nähdä ihmisten läpi johtuu ehkä monenlaisista sukujuuristani", Heikki Lampela miettii. Kuva Susanna Kekkonen

Heikki Lampela on uran vastapainoksi panostanut aina myös vapaa-aikaan ja rakkauteen. –  Voi olla, että tykkään vaaleista naisista, koska olen lapsena istunut vaalean ja sinisilmäisen äitini sylissä, Heikki sanoo.

Asianajaja Heikki Lampelan tietävät kaikki. Hän on se itsevarma ja vakava juristi, joka tv-uutisissa kommentoi kohuttujen rikosoikeudenkäyntien tuomioita.

Asialliset haastattelut oikeustalojen käytäviltä näyttävät vain välähdyksen 52-vuotiaan Heikin työminästä. Heikistä löytyy lisäksi leikkisä puoli, ja hän on aina satsannut myös vapaa-aikaan, urheiluun, kauniisiin asioihin ja rakkauteen.

– Listani viehättävän naisen ominaisuuksista on ’vaatimaton’: vaalea, sinisilmäinen, hoikka, pitkä, aistikas ja sulavasti liikkuva, joka on myös taiteellinen ja herkkä.

– Seuraavaksi katson löytyykö naisesta enkelin ominaisuuksia; lämmintä sydäntä, lämmintä katsetta ja aistikkuutta. Kohteleeko hän kanssaihmisiä ja vaikkapa tarjoilijoita hyvin. Kaikki kauneus alkaa vaan ärsyttää, jos naisella ei ole kaunista sielua, Heikki kertoo.

Tuore rakkaus

Viime vuonna eronnut juristi on löytänyt rinnalleen tuoreen rakkaan, josta kaikki nämä ominaisuudet löytyvät. Heikki ja kiinteistövälittäjänä toimiva  Danita Westphal, 35, tapasivat yhteisen ystävättären Klara Kivilahden avulla.

– Kysyin tyylitietoiselta ja terävältä Klaralta, kuka hänen samanlaisista ystävättäristään, stadin ykkösleideistä, sopisi minulle parhaiten. Ensitapaamisesta lähtien homma oli selvä molemmille. Kun loimme katseet toisiimme, ymmärsimme kumpikin samanaikaisesti, että siinä kaksi enkeliä katsoo toisiaan. Se on harvinaista, sillä enkeli-ihmisiä on kovin kovin vähän.

– Danita haluaa tehdä hyviä tekoja ja hänellä on lämmin sydän. Hän on herkkä, hauras, älykäs ja sivistynyt. Hän on myös huippulahjakas pianisti.

Heikki kertoo, että Danitan kanssa parasta on, että ihan tavallinen arki voi yhtäkkiä muuttua hauskaksi, sillä he molemmat tykkäävät pelleillä ja taantua teineiksi.

– Vastapainoksi hänestä löytyy äärimmäisen älykäs ja sivistynyt aikuinen. On naisia, joissa on vain teiniä ja that’s all, ja naisia, jotka ovat aina asiallisia ja älykkäitä, mutta harvassa ovat naiset, joissa ovat nämä molemmat puolet.

Elämän taitekohdassa

Ex-vaimonsa ja lastensa äidin kanssa Heikki on hyvissä väleissä. Heikistä on tärkeää, ettei erotilanteessa aleta riidellä.  

– Minusta kunniallisen miehen pitää avioerossa huomioida lasten äitiä ja suostua lasten äidin esittämiin vaatimuksiin. Tulen antamaan vaimolleni niin monta sataatuhatta euroa, kuin hän katsoo tarvitsevansa, jotta voi ostaa itselleen velattoman asunnon. Annan yli sen, mitä laki velvoittaa.

– Erotilanteissa pitää muistaa, että lasten äiti on aina lasten äiti. Häntä vastaan asettuminen on synti ja absoluuttisesti kiellettyä. Miehen pitäisi olla niin kypsä, ettei riitaa synny. Mutta miehet ovat usein piipittäviä ja heikkoja. Jos on tarpeeksi vahva ja oikeamielinen, ei tartte alkaa miekkailla vaimon kanssa. Se on säälittävää.

Heikki uskoo, että hyvät teot maksavat aina itsensä takaisin.

– Tiedän että pärjään ja pystyn tekemään uudestaan rahaa ja tiedän myös, ettei lastentarhanopettajana työskentelevä ex-vaimoni ei siihen pysty.

Vaalean viehätys

Heikki perusti oman asianajotoimiston Helsinkiin parikymmentä vuotta sitten ja työntekijöitä hänellä on ollut noin kymmenen vuotta.

– On sattumaa, että he ovat hyvännäköisiä naisia. Enemmän kiinnittäisin huomiota siihen, että he ovat superlahjakkaita, poikkeuksellisen teräviä, tilanneälyisiä ja kielitaitoisia ihmisiä.

Koska kyse on kuitenkin liiketoiminnasta, ulkoinen olemus ei ole samantekevää.

– Jos on hyvännäköinen, käy salilla ja pitää itsestään huolta, myy paremmin. Heille on kasaantunut monenlaista lahjakkuutta: älyn, sosiaalisen- ja taiteellisen lahjakkuuden lisäksi myös ulkonäkölahjakkuutta.

Heikki on aina pitänyt vaaleista naisista ja uskoo, että se saattaa juontua lapsuudesta.

– Äitini oli vaalea ja sinisilmäinen. Koska olen lapsena istunut hänen sylissään, koen vaaleuden ehkä luontaisesti läheiseksi ja kotoisaksi.

Lapsuudessaan Heikki sai äidiltään myös tärkeän mallin lähimmäisenrakkaudesta, sillä äiti otti perheeseen kaksi kasvattilasta Heikin ja tämän kahden biologisen veljen lisäksi. 

– Tarmokas äitini toimi puhtaasta lähimmäisenrakkaudesta, halusi pelastaa heidät lastenkodilta ja tarjota heille hyvän elämän. Se oli äärimmäisen arvostettavaa äidiltä.

Millaista oli nuoren miesmallin elämä 1980-luvulla? Miltä tuntuu tavata työkseen murhamiehiä? Lue lisää asianajaja Heikki Lampelan elämästä Me Naisten numerosta 10/2014.

Lue myös:

Tiesitkö tätä Suomen tunnetuimmasta rikosasianajajasta?

 

Heikki Lampela

■  Asianajaja ja varatuomari on syntynyt 12.4.1961 Helsingissä.

■  Tunnetaan monis­ta kohutuista oikeus­jutuista: edusti Eveliina Lappalaisen, Heinon pariskunnan ja Bodomjärven surmattujen omaisia. Puolustanut myös Supon entistä johtajaa Seppo Nevalaa.

■ Asuu yksin Helsingissä. Eronnut, kaksi lasta.

■  Tavallista elämää TV5-kanavalla 7.4. alkaen.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: