Tätä supertätsyä seuraa 30 miljoonaa pikku monsteria. Ja kohta Lady Gaga on jälleen Suomessa.

Lehtikuva

Tummat, pitkät hiukset ovat kuin 60-luvun hippiliikkeen kuvastosta. Musta paita paljastaa olkapään ja roikkuu velttona kuin verkkapuku.

Nuori nainen seisoo Yamahan syntikan takana, laulaa ja luo uhmakkaita katseita yleisöön. Yhtyeen muut jäsenet, kolme mustapaitaista rokkipoikaa, säestävät kitaralla, rummuilla ja bassolla. Heidät voisi kuvitella lojumaan mille tahansa brooklyniläiselle bändikämpälle.

Biisin loppumetreillä nainen nostaa kätensä ylös, taputtaa rytmissä ja maanittelee yleisön mukaansa.

– You guys fuckin' rock!

Länsi-Manhattanilla sijaitsevan The Bitter End -baarin yleisö huutaa suosiotaan Stefani Germanotta Bandille. Vuodelta 2006 peräisin olevalla YouTube -videolla laulaja on 19-vuotias.

Kolmen vuoden päästä sama nuori nainen esiintyy areenoille nimellä Lady Gaga. Lapsenomainen pyöreys on kadonnut kasvoilta, kitararokki on muuttunut tanssimusiikiksi, ääni on saanut metallisen sävyn ja syntikka on vaihtunut flyygeliin.
Nyt tukkakin on valkaistu, eikä se enää hapsota.

Ankaran koulun kasvatti

New Yorkin Manhattanilla kasvanut Stefani Joanne Angelina Germanotta alkoi esiintyä The Bitter Endin avoimissa illoissa jo teini-ikäisenä. Hän oli opiskellut pianonsoittoa nelivuotiaasta lähtien.

Nuoressa Stefanissa näkyi jo piirteitä siitä, mikä on Lady Gaga suosion ja arvostuksen perusta: hän osaa laulaa – paremmin kuin vaikka ihailemansa Madonna.

Monet suuretkin tähdet käyttävät keikoilla taustanauhoja, mutta Gaga korostaa, että hänen konserteissaan kuullaan oikeaa laulua. Hän myös kirjoittaa itse biisinsä.

Silmiinpistävin ero nuoren Stefanin ja Lady Gagan välillä kiteytyy tyyliin: Stefani veti ylleen mustan paitulin. Lady Gaga pukeutuu Kermit-sammakoihin, kaasunaamariin, timanttiseen hummeriin, tupakasta tehtyihin aurinkolaseihin, lampunvarjostimeen ja raakaan lihaan. Pikkusiskonsa valmistujaisissa hänellä oli mehiläishoitajan suojapäähine.

Lady Gagan vaatteet, hiukset ja lavasteet suunnittelee hänen luova tiiminsä, Haus of Gaga. Laulajan mukaan myös katolinen kasvatus on vaikuttanut hänen tyylinsä muovautumiseen.

– Kävin ankaraa koulua ja jouduin käyttämään koulupukua.
Rajoitettu elämä synnyttää taiteilijoita, koska se saa janoamaan
vapautta. Minua pilkattiin aina päivinä, jolloin sai pukeutua vapaasti, sillä silloin vedin päälleni napapaitoja ja farkkuja. Hiukseni olivat kuin lutkalla.

Kokaiinia Raamatulta

Stefani ei saanut kiinni menestyksestä hetkessä. Hän teki 20-vuotiaana sopimuksen Def Jam Recordsin kanssa ja aloitti yhtiössä lauluntekijänä. Kappaleita syntyi muun muassa Britney Spearsille ja Christina Aguileiralle. Def Jam lopetti kuitenkin yhteistyön muutaman kuukauden jälkeen, minkä Stefani otti raskaasti. Hän pyöri New Yorkin klubeilla, esiintyi burleski-näytöksissä ja veti kokaiinia.

– Olin niin huumeissa, etten nähnyt torakoita jalkojeni alla. Vedin huoneessani viivoja Raamatulta.

Lopulta Stefani pääsi huumeista eroon isänsä Josephin tuella. Levytyssopimuskin irtosi Interscope Recordsilta. Tähden taiteilijanimi keksittiin Queen-yhtyeen kasarihitistä Radio Ga Ga.

Ensimmäinen single Just Dance menestyi hyvin ja nousi lopulta Yhdysvaltojen Billboard Hot -listan ykköseksi. Vielä suurempi hitti oli Poker Face, joka palkittiin Grammylla. Kaikkiaan Lady Gaga on julkaissut kolme albumia. Menestystä mittaavat luvut ovat jo niin suuria, että niistä katoaa tolkku: Twitterissä Lady Gagalla on liki 30 miljoonaa seuraajaa, ja myös albumien ja singlejen myynti mitataan kymmenissä miljoonissa. The Bitter End -baarin varhaista keikkavideotakin on katsottu YouTubessa lähes miljoona kertaa.

Suorilla mielipiteillä saa myös vihollisia. Laulaja on puolustanut äänekkäästi muun muassa homojen oikeuksia ja kertonut olevansa itse biseksuaali.

Yhdysvaltalainen Fox News -televisiokanava on kutsunut Lady Gagaa myrkyksi lasten mielille. Indonesiassa keikka peruttiin ääriryhmien uhkailun takia.

Musiikki ennen parisuhdetta

Lady Gaga saapuu Suomeen elokuun lopulla kolmatta kertaa. Laulajan työ­tahti on järjetön, sillä hän on kiertänyt ja levyttänyt yhtä aikaa. Born This Way -levyn kappaleita syntyi kiertuerekkojen vanavedessä kulkeneessa studiobussissa. Fanejaan Lady Gaga sanoo rakastavansa ja kutsuu heitä pikku monstereikseen.

Tulevaisuudesta tiedetään se, että Gaga debytoi Robert Rodriguezin elokuvassa Machete Kills. Myös tähden rakkauselämässä tapahtuu: Hänen kerrotaan seurustelevan näyttelijä Taylor Kinneyn kanssa. Heinäkuussa pariskunta poikkesi visiitille Gagan isän New Yorkiin perustamaan ravintolaan.

Suhteessa on kuitenkin kolmas pyörä: musiikki. Se menee aina parisuhdeasioiden edelle. Gaga sanoi vastikään, ettei ole aikeissa perustaa perhettä tai hankkia lapsia lähitulevaisuudessa.

– Jonakin päivänä, mutta se on vielä kaukana, kaukana, kaukana tulevaisuudessa. Seuraava lapseni on seuraava albumini.

Lähteet: Vanity Fair, New York Daily News, Sunday Independent, STM Entertainment Magazine, Time Out, New York Times

Lagy Gaga Hartwall-areenalla 27.–28.8.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbackaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.