Raimo Palin iloitsee deittailusta ja kehuu tapaamiaan naisia. ”He ovat hillittyjä, arvokkaita leidejä.” Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Raimo Palin iloitsee deittailusta ja kehuu tapaamiaan naisia. ”He ovat hillittyjä, arvokkaita leidejä.” Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

”Iäkkäät naiset ovat kokeneet elämää ja nähneet maailmaa, joten on ollut mukavaa keskustella heidän kanssaan”, Raimo Palin kertoo treffeistään.

Elokuussa Raimo Palinin, 83, lapsenlapsi Rasmus Tikkanen latasi Facebookiin julkaisun, jossa etsi seuraa ukilleen. Treffi-ilmoituksesta tuli somehitti, joka keräsi lähes 4 000 jakoa, ja monet mediat uutisoivat siitä.

Ilmoitus sai alkunsa, kun kaksikolla oli pari tuntia luppoaikaa laivalla. Rasmus luonnosteli tekstin puhelimellaan ja luki sen Raimolle, joka sanoi oitis, että mikäs siinä.

”1933 sodan jalkoihin syntynyt ukkini on viettänyt rikkaan elämän, kasvattanut 3 tyttöä ja oli elämänsä rakkauden kanssa yli 60 vuotta yhdessä. Mummin sivut loppuivat kuitenkin yllättäen kesken, suru oli järkyttävä. -- Mutta niin ihmismieli ja aika ovat ihmeellisiä asioita, ne parantavat syvimmätkin haavat. Ukilla on vielä monta sivua jäljellä. Se voi olla aika kiva tarina!” Rasmus kirjoitti Facebookiin.

”Kasikymppiseks ukoks hän on todella reipas, skarppi, kohtelias ja hyvässä kunnossa. Joten jos tiedät jonkun yksinäisen hot grandmaman tai greatgrandmaman niin help a brother out! Saa laittaa viestiä niin Raimo tässä, ylpeä laivaston upseeri ja herrasmies, lähtee mielellään tutustumaan.”

Nyt Raimo kertoo Me Naisille, että ilmoituksesta on poikinut kymmeniä, ehkä jopa satoja, yhteydenottoja. Naisten valokuvat, numerot ja osoitteet ovat Rasmuksen koneella. Raimo asuu Espoon Matinkylässä, joten kaksikko on huomioinut pääkaupunkiseudulla asuvat vastaajat.

– Yksinäisiä naisia näyttää olevan hirveän paljon. Usein tytär on huomannut, että äiti on yksinäinen, ja antanut hänen puhelinnumeronsa, Raimo sanoo.

Kaikki Raimon tapaamat naiset ovat hänen tapaansa leskiä.

– Kymmenkuntaan naiseen olen ottanut yhteyttä. Ollaan käyty kahvilla ja juteltu, parin kanssa useammankin kerran.

– On virkistävää tutustua hienoihin naisiin. Kauhean fiksuja ovat olleet kaikki. Iäkkäät naiset ovat kokeneet elämää ja nähneet maailmaa, joten on ollut mukavaa keskustella heidän kanssaan.

Yhden naisen kanssa Raimo kävi katsastamassa Helsingin joulukadun: kävelemässä Aleksanterinkadulla ja Esplanadilla sekä Stockmannin tavaratalossa. Suunnitteilla on myös teatteri- ja konserttikäyntejä.

Raimon unelmatreffeillä mentäisiin oopperaan tai konserttiin ja sen jälkeen syömään ravintolaan.

– Se olisi oikein hieno ilta.

”Keskustelu on lähtenyt kulkemaan heti, ihan kuin olisimme vanhoja tuttuja.”

Treffit eivät ole jännittäneet yhtään.

– Olemme sopineet tapaamisen kahvilaan tai ravintolaan, ja tunnusmerkkinä on ollut herrasmies, jolla on valkoinen tukka. He ovat sitten tulleet tervehtimään. Keskustelu on lähtenyt kulkemaan heti, ihan kuin olisimme vanhoja tuttuja.

Raimo ei ole ajatellut, haluaako vakavaa parisuhdetta.

– Tässä vaiheessa on ollut kiva tavata useampia.

Juuri tällä hetkellä deittailu on pienellä tauolla alkuvuoteen asti. Raimo viettää nyt aikaa kakkosasunnollaan Saarenmaan Virossa, koska Espoon-asunto on lapsen käytössä. Saarenmaalla deittailu olisi vaikeampaa, sillä Raimo ei harmikseen puhu viroa. Hän on kyllä puhunut tapaamiensa naisten kanssa reissusta saarelle.

– Tässä lähellä on kolme isoa hotellia ja kaiken maailman ohjelmaa: hierontoja, kylpyjä, jalkahoitoja, manikyyrejä, pedikyyrejä...

Paikan päälle on hieman monimutkaista matkustaa, mutta kiinnostusta on ollut ja Raimo uskoo, että joku naisista tulee kesällä. Silloin olisi hienot oopperajuhlatkin.

Pappaporukassa hengailu ei tunnu omalta

Deittailu on tärkeää siksikin, että Raimon ystävät ovat kaikki kuolleet.

– Minulla on sen verran huono tuuri, että vain yksi ainoa rippikoulukaveri on elossa, mutta hänestäkään ei ole kuulunut nyt vuoteen.

Myös sukulaiset ovat kuolleet, lukuun ottamatta jälkikasvua neljässä sukupolvessa: Raimolla on kaksi tytärtä elossa, neljä lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta. Osa heistä asuu maailmalla, mutta heihin ukki pitää yhteyttä Skypellä.

Lähipiiri on ollut innoissaan Raimon deittailusta.

”Laskevat leikkiä ukin menoista ja sanovat, että ukin leidit.”

– Laskevat leikkiä ukin menoista ja sanovat, että ukin leidit.

Kotinsa vastapäisessä Iso Omena -kauppakeskuksessa Raimo näkee, kun hänen ikäisensä miehet viettävät aikaa yhdessä kahviloissa.

– Siellä ne istuvat, viisi tai kuusi samassa pöydässä. En jaksa sellaista. Olin 57 vuotta naimisissa ja tyttöjen ympäröimänä, kun heitä kasvatin. Jostain syystä en osaa miesten kanssa keskustella. Vähän pitkästyttää.

Siksikin uusi vilkas treffielämä on ilahduttanut arjessa valtavasti. Olisikohan moni ikätoveri kateellinen Raimon viennistä?

– Miesten kadehtima, naisten ihailema, Raimo veistelee ja nauraa.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: