Radiotyöläiset Elina ja Lauri Kottonen puhuvat ammatikseen. ”On ihanaa, kun toisen kanssa voi olla ­yhdessä hiljaa." Kuvat: Satu Kemppainen
Radiotyöläiset Elina ja Lauri Kottonen puhuvat ammatikseen. ”On ihanaa, kun toisen kanssa voi olla ­yhdessä hiljaa." Kuvat: Satu Kemppainen

Heinäkuussa avioituneet radiojuontajat Elina ja Lauri Kottonen eivät ensikohtaamisellaan voineet sietää toisiaan. – Ihastuin Ladaan, mutta Lauri olikin Ferrari, Elina Kottonen (o.s. Viitanen) kertoo.

Kyyneleet virtaavat aina, kun Elina, aiemmin sukunimeltään Viitanen, 30, muistelee hetkeä, jolloin hänen elämänsä mies Lauri Kottonen, 29, ­kosi.

Lauri oli vienyt Elinan piknikille tälle tärkeään paikkaan, Elinan lapsuudenkodin viereiselle kalliokukkulalle, mistä avautuu kaunis meri­näköala.

Samaisella kukkulalla Elina oli vuosikaudet käynyt haaveilemassa.

– En ole koskaan ollut niin onnellinen, Elina muistelee ja pyyhkii kyyneleitään.

Kaksi ja puoli vuotta seurustelleen juontajaparin romanssista on saatu maistiaisia sekä Radio Novalla, missä Elina juontaa iltapäivisin, että Voicella, missä Lauri on äänessä samaan aikaan. Jos parille on tapahtunut jotain hauskaa, sen saattaa kuulla kahdella kanavalla samaan ­aikaan.

– Alkuaikoina, kun meillä oli eri työajat, toinen kuunteli ikävissään toisen radio-ohjelmaa, he kertovat.

Ladasta Ferrariksi

Elinan ja Laurin tyylitkin sopivat yhteen: Nahkarotsi ja farkut ovat molempien univormu, jota Elina piristää punaisilla huulillaan ja Lauri kalapuikkoviiksillään. Parin puheensorinaa siivittävät Laurin vitsailu ja herkästi nauruun ­helähtävä vaimo. Nykyidyllistä huolimatta kaksikko ei aluksi pitänyt toisistaan.

Juontajat tapasivat ensimmäisen kerran Kaapelitehtaalla joulukuussa 2011. Elina tuli Voicelle haastatteluun kertomaan juontamansa Big Brotherin lähestyvästä finaalista. Tuolloin talossa oli aloittanut Radio Cityn uusi aamutiimi, ja sen joukossa viiksekäs mies.

– Ajattelin, että mikähän kukko tuokin on, Elina myöntää.

Myös Laurin ensiajatukset Elinasta olivat samansuuntaiset: onpas ylimielinen, muka joku tv-tähti. Kohtaaminen jäi kuitenkin molempien mieleen. Pian juontajat tapasivat uudelleen Radiogaalassa, missä he joutuivat istumaan vierekkäin. Koko ­illan jatkunut kissa-hiiri-leikki päätyi lopulta siihen, että pari poistui jatkoilta yhdessä. Lauri suuteli Elinaa kauniissa pakkassäässä, lumihiutaleiden leijaillessa kuin sadussa. Pari huomasi, että nyt on tosi kyseessä.

– Voi sanoa, että ihastuin Ladaan, mutta lopulta Lauri olikin Ferrari. Jo neljän päivän kuluttua ajattelin, että ­menemme naimisiin. Tiesin, että jos tässä käy huonosti, sitten sattuu, Elina kertoo.

Koska vetovoima toiseen oli niin selittämättömän voimakas, oli selvitettävä nopeasti, kannattaisiko suhteeseen ­panostaa. Aiemmissa suhteissaan Elina ja Lauri olivat särkeneet sekä omansa että vastapuolen sydämen, eikä sellaiseen ollut nyt varaa. Kaksi päivää he loikoilivat sängyssä ja kävivät läpi suuret linjaukset: haluttaisiinko naimisiin tai lapsia, ja millaisia haaveita kummallakin on.

– Ei olisi ollut mitään järkeä jatkaa, jos emme olisi ajatelleet asioista samoin.

Sama työ, samat huvit

Mihin ihastuit toisessa?
Elina: Ensin viehätti ulkonäkö, mutta myöhemmin minuun teki vaikutuksen myös se, miten Lauri puhuu ja kirjoittaa. Oli mahtavaa huomata, että hän osaa leikitellä suomen kielellä. Lauri osaa myös kettuilla ja panee minulle vastaan. Lisäksi hän saa minut nauramaan.
Lauri: Olen monesti miettinyt tätä, mutta en ole osannut valita vain yhtä asiaa. Kai Elinan persoona on kokonaisuudessaan niin vetävä.

Millaista on työskennellä samalla alalla?
Elina: Olin aina ajatellut, etten halua ketään omalta alaltani. On kuitenkin ollut tosi helppoa, kun toinen tietää heti, mitä tarkoitan. Välillä mietimme, että olisi hauska tehdä töitä yhdessä, mutta siitä saattaisi seurata myös ongelmia.
Lauri: On helppoa, kun toinen tietää, mitä arki tällä alalla on. Jollekin toiselle olisi voinut olla kova paikka, että minulla on naisjuontajapari, jonka kanssa vietän kahdeksan tuntia päivässä.

Mikä muu teitä yhdistää?
Lauri: Nautimme samanlaisista asioista. Lenkkeilemme, käymme salilla, ­emmekä juuri poistu keskustan rientoihin kotoamme Lauttasaaresta. Vapaalla lähdemme usein joko perheeni mökille saaristoon tai Elinan perheen luo Kaskisiin. Viihdymme perheidemme kanssa, mökkeillen ja saunoen.
Elina: Kaipuu merelle ja saaristoon yhdistää. Lisäksi olen samanlainen kuin Laurin äiti: olemme itkuherkkiä ja keskustelevaisia. Shoppailemme myös toisillemme joskus, ja Lauri järkyttyi viimeistään siinä vaiheessa, kun meillä oli samanlaiset kengät.

Mikä on toisessa seksikkäintä?
Lauri: Elina on naisellinen nainen, sopivasti itsevarma ja ­samalla herkkä ja vahva. Saan olla suhteessa mies.
Elina: Lauri on jämäkkä ja hän laittaa minut kuriin. ­Hänessä on myös herkkä ja keskusteleva puoli.

Mitä asioita pidätte vain itsellänne?
Lauri: Tyttöjen- ja poikien­illat. Välillä menemme poikien kanssa katsomaan jääkiekkoa tai fudista. Silloin pääsee puhumaan myös asioista, jotka parisuhteessa rassaavat. Välillä tarvitsee keskusteluseuraksi ihmisen, joka ei ole osa parisuhdetta, koska silloin saa perspektiiviä asioihin.
Elina: Käyn usein lenkillä hyvän ystäväni kanssa. ­Emme puhu mitään, mitä Lauri ei voisi kuulla, mutta on silti eri asia jutella toisen naisen kanssa. Meille riittää aika vähäinen yksinolo, mutta tunti tai pari kerran ­viikossa tekee hyvää.

Missä asioissa olette erilaisia?
Lauri: Olen enemmän mies, ja Elina on enemmän nainen. Miehenä käytän puhetta informaation vaihtoon, mutta kun nainen keskustelee, hän vaihtaa tunteita.
Elina: Olen hyvin tunneherkkä ja itken tämän tästä. Olen Laurin kanssa eläessäni huomannut, että nainen ja mies ovat erilaisia olentoja, vaikka en ole ­aiemmin oikein uskonut stereotyyppeihin. Tulkitsen katseita ja eleitä ja luotan tunteisiin ja intuitioon, kun taas Lauri on hyvin järkiperäinen.

Miten yllätätte toisenne?
Elina: Jätän kivoja lappuja Laurille, jos hän vaikkapa tulee ennen minua kotiin. Joskus saatan varata pienen reissun, esimerkiksi hotelliviikonlopun. On ihanaa, kun sinkkuaikojen jälkeen on joku, jota hemmotella. Olen oppinut, että miehen yllätykset ovat yleensä tekoja, eivätkä sellaisia ilmiselviä asioita, joita nainen odottaisi. Lauri huolehtii autohuollot ja vakuutukset, joista en itse tajua mitään.
Lauri: Pienillä arjen teoilla, kuten ­kivoilla tekstiviesteillä. Joskus tuon kauppareissultani kimpun ruusuja.

Milloin kysytte toiselta apua?
Elina: Kysyn tosi herkästi apua tyypillisiin naisten ongelmiin, kuten siihen, jos jokin tekninen vempele temppuilee. Saan olla suhteessa hölmö ja heikko, mutta samaan aikaan Lauri kunnioittaa minua.
Lauri: Autan mielelläni, koska siitä tulee miehinen olo. Pyydän apua, jos tarvitsen kahdet kädet johonkin asiaan. Joskus kysyn apua myös ihmissuhde­jutuissa tai vaikkapa siihen, miten jokin vitsi toimisi sosiaalisessa mediassa. Myös työasioissa kysyn välillä Elinalta vinkkiä, ja hän on keksinyt iltapäiväohjelmaamme yhden kilpailun.

Huippukokkauksia ja hajamielisyyttä

Mistä riitelette?
Elina: Olemme molemmat tottuneet olemaan vastuussa vain itsestämme ja meillä on ollut sinkun identiteetti, koska emme ole aiemmin sitoutuneet näin ­vakavasti. Siksi suhteen alussa räiskyi, mutta nyt en edes muista tuoreinta riitaa. Yleensä ne kuitenkin syntyvät väärinkäsityksistä ja jostain mitättömästä. On vain romanttista, että voi riidellä jostain turhasta, koska se kertoo, ettei meillä oikeasti ole kriisejä. Räiskähdämme heti ja saamme aikaiseksi kauhean sodan. Sitten riidan keskellä huomaamme, että kyseessä on väärinkäsitys, ja sovimme asian.
Lauri: Hääjärjestelyistä tuli jonkin verran erimielisyyksiä, mutta varsinaisia riitoja emme saaneet aikaiseksi. Olemme molemmat voimakastahtoisia ja haastamme toisiamme, mutta se vain pitää suhteemme mielenkiintoisena. Jos toinen olisi ihan lapanen, suhde kävisi tylsäksi. Tietysti tulee tilanteita, jolloin minä haluaisin tehdä toisin kuin Elina. Usein riidellessämme huomaamme, että jossain vaiheessa pitää tulla vastaan. Elina on opettanut minulle, että saat sen mistä luovut, ja se on todella hyvä ohjenuora.

Kumpi teillä laittaa ruokaa?
Lauri: Minä kokkaan, mitä rouva ikinä toivookin. Teen meille usein viikon eväät. Joskus kokkaan myös yöllä, ja esimerkiksi possun paisti on ollut yön uunissa, ja ­aamulla teen siitä nyhtö­possua. Meillä on hyvin erilaiset käsitykset siitä, mikä on herkkuruokaa: minulle se on hyvä pihvi pippuri-konjakkikastikkeella ja perunoilla, kun taas Elinalle se on ­rakettispagetti ja nakit. Kun Elina tekee ­jotain herkkuaan, se näyttää jo kertaalleen syödyltä.

Elina: Äiti on aina sanonut, että etsi sellainen mies, joka osaa laittaa ruokaa, koska itse et osaa. Elin kymmenen vuotta omillani ja olen ihmetellyt, miten ihmeessä. Lauri kokkaa ihania wokkeja ja hän on oikea grillimestari. Hän myös maustaa ruoat hyvin ja tekee ihania kastikkeita.

Mikä toisen erikoinen tapa ärsyttää?
Lauri: Minua ärsyttää, ­miten Elina jättää asioita pöydän reunoille. Kerrankin hän oli jättänyt läppärin niin, että 70 prosenttia siitä oli yli pöydän laidan. ­Lähetin hänelle ­kuvan ja sanoin, ­että voisitko keskittyä. Puhelin tai lompakko ovat usein häneltä hukassa. ­Minua häiritsee, ­ettei hän keskity tekemisiinsä. En voisi itse ikinä elää niin, etten tietäisi, missä tärkeät tavarani ovat.
Elina: Kun roskapussi on täynnä, ­Lauri nostaa sen keittiön lattialle, eikä vaihda uutta tilalle. Sitten minä vahingossa aina laitan roskat siihen pussittomaan koriin.

Lauri myös kiehuu liikenteessä, toisin kun minä, joka en koskaan raivostu ­ajaessani. Yleensä olen ratin takana se, jolle muut kuskit huutavat, ja ehkä siksi en ärsyynny koskaan.

Mustasukkaisuutta ja lapsihaaveita

Oletteko mustasukkaisia?
Lauri: Totta kai! Minusta olisi hirveää, jos emme olisi. Olemme omistushaluisia, mutta emme sairaalloisen mustasukkaisia. Kun toinen on maailman tärkein, kyllä hänestä pitää huolehtia. ­Haluan pienillä eleillä osoittaa, että olemme pari.
Elina: Minusta on naisena ihana nähdä, kun Lauri näyttää, että olen hänen. Jos joku mies tulee liian lähelle, Lauri kyllä osoittaa reviirinsä.

Mitä ette antaisi anteeksi toiselle?
Elina: Pettämistä. Arvostan kuitenkin ihmisiä, jotka pystyvät antamaan sen anteeksi, sellainen on rakkautta.
Lauri: Pettämisestä en pääsisi yli, tai ainakaan suhde ei olisi enää samanlainen.

Mistä haaveilette?
Lauri: Veri vetää kotiseudulle Yyteriin, ja toivon, että voisimme joskus rakentaa sinne mökin tai talon. Toivon myös, että perheeni pysyy terveenä ja että saisin tehdä media-alalla työtä, jossa viihdyn.
Elina: Tietysti olemme perhe jo nyt, mutta kyllä lapsiakin olisi ihana saada. Myös oma talo Helsingin ulkopuolella olisi haaveissa. Toivon, että saisin edelleen tehdä töitä hyvien tyyppien kanssa.

Näkyykö tulevaisuudessa lapsia?
Elina: Toivottavasti. Epäilen, että ­minuun iskee vauvakuume viimeistään vuoden päästä, ja ehkä kahden vuoden kuluttua Lauri heltyy ja antaa luvan yrittää. Lähipiirissämme on paljon lapsia, ja nyt osaamme vielä arvostaa sitä, että esimerkiksi iltaisin voimme pestä vain omat hampaamme.
Lauri: Lapsia saa tulla kyllä sitten, kun on tullakseen. Nyt nautimme siitä, että saamme olla kahdestaan ja voimme ­lähteä parin päivän varoitusajalla viikonloppureissuun.

Lue myös:

Elina Viitanen ja Lauri Kottonen: 10 vinkkiä hääjärjestelyihin

Kaikki parisuhteellista-juttusarjan haastattelut löydät täältä.

Elina Kottonen (os. Viitanen)

■ Radio Novan iltapäiväjuontaja syntyi Kaskisissa 18.4.1984. Asuu Helsingin Lauttasaaressa radiojuontaja Lauri Kottosen kanssa. Pari avioitui 12.7.2014.
■ Tunnetaan myös Big Brotherin juontajana.

Lauri Kottonen

■ Porissa 21.3.1985 syntynyt radiojuontaja isännöi Voicen iltapäivää yhdessä Noora Hautakankaan kanssa.
■ Muutti Helsinkiin vuonna 2011, jolloin aloitti työnsä Radio Cityllä.

Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Juontaja Niina Backman tuli äidiksi 20-vuotiaana. Nyt hän haluaa tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään.

Radio Novan juontajalle Niina Backmanille, 34, Radiogaala osui hyvin erityiselle päivälle. Hänen esikoistyttärensä Peppi nimittäin täytti samana päivänä 14 vuotta.

Backman on erityisen iloinen siitä, että on onnistunut opettamaan teini-ikäiselle tyttärelleen sen, että kun asiat tekee kunnolla, elämässä aukeaa enemmän mahdollisuuksia.

– Peppi on pärjännyt koulussa hyvin, mutta olen myös pitänyt hänelle aika tiukkaa kuria siinä asiassa. En itse ollut koskaan hyvä koulussa, ja haluan, että hänellä on mahdollisuus itse valita, meneekö esimerkiksi lukioon, Backman kertoi perjantaina Radiogaalan punaisella matolla.

Backman itse jätti aikanaan lukion kesken ja lähti maailmalle luomaan mallinuraa. Entä jos tytär haluaisikin jatkaa äitinsä jalanjäljissä?

– Tietysti tukisin häntä, mutta korostaisin kyllä, että on niitä muitakin vaihtoehtoja. Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja. Itse jouduin kulkemaan monta sivupolkua ennen kuin löysin sen oman polkuni. Haluan, että lapseni saavat ne mahdollisuudet, joita minulla ei ollut.

”Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja.”

Backman sai Pepin 20-vuotiaana silloisen puolisonsa Wallu Valpion kanssa.

– Olinko silloin valmis äidiksi? No en todellakaan ollut, vaikka varmasti itse niin ajattelin. Nyt olen sitten ollut äiti 14 vuoden ajan. Teini-ikäisen kanssa on hauskaa se, että hänen kanssaan pystyy jo oikeasti keskustelemaan asioista. Siinä saa itsekin ihan uusia näkökulmia asioihin.

Niina Backmanilla on lisäksi kaksi nuorempaa lasta nykyisestä avioliitostaan juontaja Lorenz Backmanin kanssa.

Laura Voutilainen asuu 42-vuotiaana ensimmäistä kertaa elämässään yksin. – Haluan edelleen rakastaa ja olla rakastettu, mutta en halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Sekava uni on jäänyt pyörimään Laura Voutilaisen mieleen. Siinä hän oli palaamassa juhlista, mutta ei millään löytänyt uuteen kotiinsa Helsingissä. Kohta olisi jo pitänyt ehtiä laivallekin keikalle, mutta Laura vain harhaili pääsemättä kotiinsa.

– En ole näköjään vielä täysin juurtunut uuteen kotikaupunkiini, joulukuussa kirjansa siirtänyt laulaja aprikoi untaan.

42-vuotiaana Laura on ensimmäistä kertaa helsinkiläinen ja asuu ensimmäistä kertaa omassa yhden naisen kodissaan. Uuteen elämänvaiheeseen on tultu muutos kerrallaan. Niihin kuuluivat avioero 17 vuotta kestäneestä liitosta, aikuistuvien poikien muutto pesästä sekä luopuminen perheen kodista Heinolassa. Hulppean järvenrantatalon myyminen kesti kaksi vuotta, ja sen ajan Laura eli kuin välitilassa: uutta elämää ei voinut alkaa rakentaa ennen kuin vanhasta pääsisi irti.

Sitä muistellessaan Laura suoristaa niskansa, painaa leukansa alas ja levittää kätensä:

– Mutta nyt mennyt on kuollut ja kuopattu! hän jylisee ensin ja räjähtää sitten heleään nauruun.

– No mutta näinhän tilanne on, talon myynti oli yllättävän iso prosessi. Olin valmis lähtemään, mutta en halunnut päällekkäisiä vaiheita. Kapasiteettini ei olisi riittänyt siihen. Olen odottanut tätä hetkeä kauan: olen vapaa ja velaton ja voin vihdoin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Laura kuvailee fiilistään uuden elämänvaiheen alussa kutkuttavaksi.

– Tämä on hirveän jännittävää. Olen uuden alussa, mutta mukanani ovat myös ne eletyn elämän kokemukset ja ymmärrys, mitä kaikkea voi käydä. Tunne on vähän kuin lähtisi benjihyppyyn! Laura vertaa.

Kokeiluelämää

Uusi koti Helsingissä on kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, lähellä merenrantaa ja melkein näköyhteydessä satamaan, josta Lauran laivakeikat usein lähtevät. Entiselle maaseututalolliselle kerrostaloasuminen on ”käsittämättömän näppärää” ja palvelut ovat ”järkyttävän lähellä”. Kaikki on niin helposti saatavilla, ettei autoa tarvitse oikein mihinkään.

– Ja siinäpä se ensimmäinen kova homma onkin! Laura parahtaa.

– Yritän nyt opetella julkisten käyttämistä uudelleen, mutta se vaatii asennemuutosta. Minulle käy aina niin, että ratikka on juuri mennyt, kun vihdoin pääsen pysäkille. Silloin tekee mieli hypätä autoon, vaikka menisin ihan lähelle.

Lauran lapsuudenkodissa 1980-luvun Lahdessa ei ollut autoa. Kaikkialle kuljettiin bussilla tai polkupyörällä, myös soittotunneille sellokotelo selässä. Myöhemmin keikka-artistina Laura on ajanut paljon, vähintään 60 000 kilometriä vuodessa.

Nyt kaupungissa auto on jäänyt vähälle käytölle. Koska Lauran bändikin on helsinkiläinen, esiintymismatkat on kuljettu yhdessä keikkabussilla. Tällä hetkellä Laura pitää taukoa keikkailusta ja valmistautuu Mamma Mia! -musikaaliin, jota esitetään Helsingissä keskikesään.

– Autosta tuli aikoinaan turvapaikkani, vähän kuin toinen koti. Siellä on omia tarvikkeitani, vaatteita ja mielimusat. Tunnustelen nyt kaikessa rauhassa, miten kulkeminen käytännössä asettuu.

Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen
Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen

Samalla asenteella Laura on asettumassa koko uuteen elämänvaiheeseensa: kattellaan rauhassa. Uudet lempikahvilat, luontopolut ja hiihtoladut löytyvät kyllä ajallaan. Kotikin hakee vielä ilmettään.

– Toin vanhasta kodista vain muutamia tärkeimpiä tavaroita: tauluja, keittiötarvikkeita ja ulkomailta ostetun maton. Nyt minua vetävät puoleensa turkoosi, valkoinen ja meren sävyt sekä pehmeät sohvat. Aiemmin olin hankinnoissani äkkipikainen, nykyään yritän kestää paremmin kodin keskeneräisyyttä, Laura kuvailee.

– Ajattelen myös, että tämä on vasta kokeiluluontoista alkua. En ole varma siitäkään, millaiseen asumismuotoon tai mille alueelle haluan jäädä. Aiemmin hain rauhaa ja vastapainoa työlle arjesta: hiljaisesta hirsitalosta järven rannalla, kukkapenkin kitkemisestä tai lumen luomisesta. Nyt niiden tilalle on opeteltava muuta.

Ikävä iskee joka iässä

Heinolan-kotia tyhjentäessään Laura teki henkistä ja fyysistä luopumistyötä. Nostalgisissa hetkissä perheen kesken koetut tilanteet nousivat mieleen välähdyksinä: juuri tässä huoneessa askarreltiin tai täällä istuttiin porukalla iltaisin. Lasten aikuistuminen ja omilleen lähtö tulivat konkreettisesti todeksi tyhjässä talossa.

Sitten oli se fyysinen raivauspuoli, ullakon ja varastojen tyhjentäminen uusien asukkaiden tieltä.

– En ollut pitänyt itseäni hamstraajana, mutta kun menin ullakollemme, ihmettelin, onko tämä kaikki todella meidän. On sairasta, miten paljon ihminen voi kerätä tavaraa! Laura puhisee.

– Miksi kukaan tarvitsee niin monta patjaa, peittoa tai mattoa? Tai varastoi rinkkoja, joita ei koskaan käytä?

Kahdeksan jätesäkillistä kenkiä oli jäänyt odottamaan, milloin Laura toteuttaisi ideansa kenkänäyttelystä. Nyt ne ja röykkiö esiintymisasuja jatkoivat matkaansa kirppareille, Artistiasuun vuokrattaviksi, tarjolle teatteriin ja hyväntekeväisyyteen.

– 25 vuotta kestäneen uran aikana vaatetta on kertynyt, vaikka paljon olin jo raakannut poiskin. Kun nyt laitan uutta kotiani, yritän pitää mielessä, etteivät neliöt ole tavaran keräämistä varten.

”Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan.”

Lauran pojat asuvat Lahdessa, Leevi on 21-vuotias ja Veeti täyttää pian 17. Yhteyttä pidetään päivittäin.

– Totta kai ikävä iskee minkä ikäiseen lapseen tahansa, mutta muuttoni ei ole aiheuttanut mitään paniikkia. Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan, Laura naurahtaa.

– Välimatka on tehnyt yhdessä­olosta intensiivisempää. Nuorimman kanssa teemme nyt enemmän asioita yhdessä kuin asuessamme saman katon alla. Hän on liikkuvaisessa iässä, ja pääsemme helposti käymään toistemme luona.

Ei tullut yksinäistä sutta

Laura sanoo päätyneensä Helsinkiin, koska ei ollut aiemmin kokenut asumista siellä.

– Tällä hetkellä useimmat työjutut ja ystävät sijoittuvat Helsinkiin.

Laura on myös yhdistetty helsinkiläismieheen, mutta ihmissuhdettaan hän ei halua enää tuoda julkisuuteen, vaikka aiemmin teki niin. Entisen elämän esittely ei kuitenkaan tunnu hänestä virheeltä.

”Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.”

– Minä olen muuttunut, ja ajat ovat muuttuneet. Haluan nyt pitää sen osan elämästä itselläni. Jaksan paremmin, kun en ole kaikilta osin ihmisten oma.

Se on kuitenkin ennallaan, että Laura on edelleen perhekeskeinen ihminen, jolle rakkaus on tärkeä osa elämää.

– Minusta ei ole tullut yksinäistä sutta, enkä näe itseäni yksineläjänä lopun elämääni. Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Silloin Laura ajatteli, että elämä olisi valmis paketti, kun siihen kuuluivat mies, perhe ja talo. Hän hyppäsi oman perheen perustamiseen suoraan lapsuudenkodistaan.

– Nyt tilanne on toinen: minulla ei ole pakkoa ja painetta mihinkään, ei parisuhteen etappeja, jotka pitäisi saavuttaa. Sen sijaan tärkein sääntö parisuhteen ja yhteisen tilan rakentamiseen on se, että sen rinnalla olevan kanssa on hyvä olla, Laura sanoo.

Suuremmat suunnitelmat tuntuisivat Laurasta kahlehtivilta.

– Tarkkailen ja haen vielä itseänikin tässä uudessa tilanteessa. Haluan antaa sille rauhan.

Hätätila päättyy

Rauhoittuminen toistuu Lauran puheissa päällimmäisenä teemana kaikilla elämänalueilla. Mutta se ei tarkoita hyytymistä tai toimettomuutta – pikemminkin paineettomuutta ja paniikittomuutta. Talouden kuntoon saaminen on ollut siinä isossa osassa. Vielä vuosi sitten Lauran varallisuus oli kiinni Heinolan-talossa ja firmalla oli tiukkaa. Laura tarttui jokaiseen keikkamahdollisuuteen samalla kun opetteli ottamaan vastuun yrityksen pyörittämisestä.

– Minulla oli freelancerin hätä päällä koko ajan, eikä hädässä aina tee hyviä ratkaisuja. Sinkoilin pistokeikoille pitkien matkojen päähän, vaikka tahdissa ei ollut mitään järkeä. Tein paljon, jotta perhe pysyi leivässä. Alitajunnassani oli koko ajan pelko perheen pärjäämisestä, Laura kertoo tiukoista ajoistaan.

Hätätila näkyi välillä psykosomaattisina oireina. Tavallisissa työtilanteissa Laura saattoi alkaa voida fyysisesti pahoin.

Mutta sitten kohdalle osuivat Vain elämää -ohjelma, jättihitti Miks ei sekä kiinnitys Mamma Mia!:n päärooliin.

”Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta.”

– Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta. Voin jaksottaa työni, pitää välissä taukoja ja suunnitella rauhassa. Haja-ammunta on vaihtunut elämän rytmittämiseen. Kun minun ei tarvitse vetää itseäni koko ajan tappiin, siitä on seurannut hyvän kierre, Laura sanoo.

– Menestys kohottaa myös itseluottamusta. Tunnen, että minulla on vielä annettavaa.

Juuri nyt Laura on keikkatauolla ja kerää voimiaan Mamma Mia!:n intensiiviseen harjoitus- ja esityskauteen. Kun musikaali toukokuussa alkaa, esitystahti on 6–8 show’ta viikossa. Keskikesällä tehdään taas keikkoja, syksyllä lähdetään konserttikiertueelle ja julkaistaan seuraava levy. Siltä ilmestyi juuri uusi sinkku,  Laura hoitaa.

Laura on musikaalihaasteesta innoissaan.

– Kärkirooli näin isossa tuotannossa on kunnia-asia. Innostun aina, jos minun täytyy opetella uusi taito tai minulta vaaditaan paljon, Laura sanoo.

– Seuraavat viikot keskityn pysymään kunnossa ja vaalin jaksamistani. Terveys on koko ajan mielessä.

Vielä ennen ensi-iltaa Lauraa käy Lontoossa katsomassa musikaalin brittiversion. Hän kuvailee tulevia viikkoja laskeutumiseksi rooliinsa.

– Totta kai oli tuuletuksen paikka, kun pääroolini varmistui. Ajattelin kuitenkin juhlia vasta myöhemmin. Katsotaan nyt ensin, millainen suorituksestani tulee.

  • Laulaja syntyi 17.5.1975 Jyväskylässä.
  • Asuu Helsingissä ensimmäistä kertaa omillaan. Kaksi aikuista lasta.
  • Mamma Mia! -musikaalin päärooli, ensi-ilta 4.5.
  • Uusin sinkku, Laura hoitaa, ilmestyi 16.2. Sen teksti on Saara Törmän käsialaa.