Me Naiset
|
Linnea Lassila
Radiotyöläiset Elina ja Lauri Kottonen puhuvat ammatikseen. ”On ihanaa, kun toisen kanssa voi olla ­yhdessä hiljaa." Kuvat: Satu Kemppainen
Radiotyöläiset Elina ja Lauri Kottonen puhuvat ammatikseen. ”On ihanaa, kun toisen kanssa voi olla ­yhdessä hiljaa." Kuvat: Satu Kemppainen

Heinäkuussa avioituneet radiojuontajat Elina ja Lauri Kottonen eivät ensikohtaamisellaan voineet sietää toisiaan. – Ihastuin Ladaan, mutta Lauri olikin Ferrari, Elina Kottonen (o.s. Viitanen) kertoo.

Kyyneleet virtaavat aina, kun Elina, aiemmin sukunimeltään Viitanen, 30, muistelee hetkeä, jolloin hänen elämänsä mies Lauri Kottonen, 29, ­kosi.

Lauri oli vienyt Elinan piknikille tälle tärkeään paikkaan, Elinan lapsuudenkodin viereiselle kalliokukkulalle, mistä avautuu kaunis meri­näköala.

Samaisella kukkulalla Elina oli vuosikaudet käynyt haaveilemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En ole koskaan ollut niin onnellinen, Elina muistelee ja pyyhkii kyyneleitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksi ja puoli vuotta seurustelleen juontajaparin romanssista on saatu maistiaisia sekä Radio Novalla, missä Elina juontaa iltapäivisin, että Voicella, missä Lauri on äänessä samaan aikaan. Jos parille on tapahtunut jotain hauskaa, sen saattaa kuulla kahdella kanavalla samaan ­aikaan.

– Alkuaikoina, kun meillä oli eri työajat, toinen kuunteli ikävissään toisen radio-ohjelmaa, he kertovat.

Ladasta Ferrariksi

Elinan ja Laurin tyylitkin sopivat yhteen: Nahkarotsi ja farkut ovat molempien univormu, jota Elina piristää punaisilla huulillaan ja Lauri kalapuikkoviiksillään. Parin puheensorinaa siivittävät Laurin vitsailu ja herkästi nauruun ­helähtävä vaimo. Nykyidyllistä huolimatta kaksikko ei aluksi pitänyt toisistaan.

Juontajat tapasivat ensimmäisen kerran Kaapelitehtaalla joulukuussa 2011. Elina tuli Voicelle haastatteluun kertomaan juontamansa Big Brotherin lähestyvästä finaalista. Tuolloin talossa oli aloittanut Radio Cityn uusi aamutiimi, ja sen joukossa viiksekäs mies.

– Ajattelin, että mikähän kukko tuokin on, Elina myöntää.

Myös Laurin ensiajatukset Elinasta olivat samansuuntaiset: onpas ylimielinen, muka joku tv-tähti. Kohtaaminen jäi kuitenkin molempien mieleen. Pian juontajat tapasivat uudelleen Radiogaalassa, missä he joutuivat istumaan vierekkäin. Koko ­illan jatkunut kissa-hiiri-leikki päätyi lopulta siihen, että pari poistui jatkoilta yhdessä. Lauri suuteli Elinaa kauniissa pakkassäässä, lumihiutaleiden leijaillessa kuin sadussa. Pari huomasi, että nyt on tosi kyseessä.

– Voi sanoa, että ihastuin Ladaan, mutta lopulta Lauri olikin Ferrari. Jo neljän päivän kuluttua ajattelin, että ­menemme naimisiin. Tiesin, että jos tässä käy huonosti, sitten sattuu, Elina kertoo.

Koska vetovoima toiseen oli niin selittämättömän voimakas, oli selvitettävä nopeasti, kannattaisiko suhteeseen ­panostaa. Aiemmissa suhteissaan Elina ja Lauri olivat särkeneet sekä omansa että vastapuolen sydämen, eikä sellaiseen ollut nyt varaa. Kaksi päivää he loikoilivat sängyssä ja kävivät läpi suuret linjaukset: haluttaisiinko naimisiin tai lapsia, ja millaisia haaveita kummallakin on.

– Ei olisi ollut mitään järkeä jatkaa, jos emme olisi ajatelleet asioista samoin.

Sama työ, samat huvit

Mihin ihastuit toisessa?
Elina: Ensin viehätti ulkonäkö, mutta myöhemmin minuun teki vaikutuksen myös se, miten Lauri puhuu ja kirjoittaa. Oli mahtavaa huomata, että hän osaa leikitellä suomen kielellä. Lauri osaa myös kettuilla ja panee minulle vastaan. Lisäksi hän saa minut nauramaan.
Lauri: Olen monesti miettinyt tätä, mutta en ole osannut valita vain yhtä asiaa. Kai Elinan persoona on kokonaisuudessaan niin vetävä.

Millaista on työskennellä samalla alalla?
Elina: Olin aina ajatellut, etten halua ketään omalta alaltani. On kuitenkin ollut tosi helppoa, kun toinen tietää heti, mitä tarkoitan. Välillä mietimme, että olisi hauska tehdä töitä yhdessä, mutta siitä saattaisi seurata myös ongelmia.
Lauri: On helppoa, kun toinen tietää, mitä arki tällä alalla on. Jollekin toiselle olisi voinut olla kova paikka, että minulla on naisjuontajapari, jonka kanssa vietän kahdeksan tuntia päivässä.

Mikä muu teitä yhdistää?
Lauri: Nautimme samanlaisista asioista. Lenkkeilemme, käymme salilla, ­emmekä juuri poistu keskustan rientoihin kotoamme Lauttasaaresta. Vapaalla lähdemme usein joko perheeni mökille saaristoon tai Elinan perheen luo Kaskisiin. Viihdymme perheidemme kanssa, mökkeillen ja saunoen.
Elina: Kaipuu merelle ja saaristoon yhdistää. Lisäksi olen samanlainen kuin Laurin äiti: olemme itkuherkkiä ja keskustelevaisia. Shoppailemme myös toisillemme joskus, ja Lauri järkyttyi viimeistään siinä vaiheessa, kun meillä oli samanlaiset kengät.

Mikä on toisessa seksikkäintä?
Lauri: Elina on naisellinen nainen, sopivasti itsevarma ja ­samalla herkkä ja vahva. Saan olla suhteessa mies.
Elina: Lauri on jämäkkä ja hän laittaa minut kuriin. ­Hänessä on myös herkkä ja keskusteleva puoli.

Mitä asioita pidätte vain itsellänne?
Lauri: Tyttöjen- ja poikien­illat. Välillä menemme poikien kanssa katsomaan jääkiekkoa tai fudista. Silloin pääsee puhumaan myös asioista, jotka parisuhteessa rassaavat. Välillä tarvitsee keskusteluseuraksi ihmisen, joka ei ole osa parisuhdetta, koska silloin saa perspektiiviä asioihin.
Elina: Käyn usein lenkillä hyvän ystäväni kanssa. ­Emme puhu mitään, mitä Lauri ei voisi kuulla, mutta on silti eri asia jutella toisen naisen kanssa. Meille riittää aika vähäinen yksinolo, mutta tunti tai pari kerran ­viikossa tekee hyvää.

Missä asioissa olette erilaisia?
Lauri: Olen enemmän mies, ja Elina on enemmän nainen. Miehenä käytän puhetta informaation vaihtoon, mutta kun nainen keskustelee, hän vaihtaa tunteita.
Elina: Olen hyvin tunneherkkä ja itken tämän tästä. Olen Laurin kanssa eläessäni huomannut, että nainen ja mies ovat erilaisia olentoja, vaikka en ole ­aiemmin oikein uskonut stereotyyppeihin. Tulkitsen katseita ja eleitä ja luotan tunteisiin ja intuitioon, kun taas Lauri on hyvin järkiperäinen.

Miten yllätätte toisenne?
Elina: Jätän kivoja lappuja Laurille, jos hän vaikkapa tulee ennen minua kotiin. Joskus saatan varata pienen reissun, esimerkiksi hotelliviikonlopun. On ihanaa, kun sinkkuaikojen jälkeen on joku, jota hemmotella. Olen oppinut, että miehen yllätykset ovat yleensä tekoja, eivätkä sellaisia ilmiselviä asioita, joita nainen odottaisi. Lauri huolehtii autohuollot ja vakuutukset, joista en itse tajua mitään.
Lauri: Pienillä arjen teoilla, kuten ­kivoilla tekstiviesteillä. Joskus tuon kauppareissultani kimpun ruusuja.

Milloin kysytte toiselta apua?
Elina: Kysyn tosi herkästi apua tyypillisiin naisten ongelmiin, kuten siihen, jos jokin tekninen vempele temppuilee. Saan olla suhteessa hölmö ja heikko, mutta samaan aikaan Lauri kunnioittaa minua.
Lauri: Autan mielelläni, koska siitä tulee miehinen olo. Pyydän apua, jos tarvitsen kahdet kädet johonkin asiaan. Joskus kysyn apua myös ihmissuhde­jutuissa tai vaikkapa siihen, miten jokin vitsi toimisi sosiaalisessa mediassa. Myös työasioissa kysyn välillä Elinalta vinkkiä, ja hän on keksinyt iltapäiväohjelmaamme yhden kilpailun.

Huippukokkauksia ja hajamielisyyttä

Mistä riitelette?
Elina: Olemme molemmat tottuneet olemaan vastuussa vain itsestämme ja meillä on ollut sinkun identiteetti, koska emme ole aiemmin sitoutuneet näin ­vakavasti. Siksi suhteen alussa räiskyi, mutta nyt en edes muista tuoreinta riitaa. Yleensä ne kuitenkin syntyvät väärinkäsityksistä ja jostain mitättömästä. On vain romanttista, että voi riidellä jostain turhasta, koska se kertoo, ettei meillä oikeasti ole kriisejä. Räiskähdämme heti ja saamme aikaiseksi kauhean sodan. Sitten riidan keskellä huomaamme, että kyseessä on väärinkäsitys, ja sovimme asian.
Lauri: Hääjärjestelyistä tuli jonkin verran erimielisyyksiä, mutta varsinaisia riitoja emme saaneet aikaiseksi. Olemme molemmat voimakastahtoisia ja haastamme toisiamme, mutta se vain pitää suhteemme mielenkiintoisena. Jos toinen olisi ihan lapanen, suhde kävisi tylsäksi. Tietysti tulee tilanteita, jolloin minä haluaisin tehdä toisin kuin Elina. Usein riidellessämme huomaamme, että jossain vaiheessa pitää tulla vastaan. Elina on opettanut minulle, että saat sen mistä luovut, ja se on todella hyvä ohjenuora.

Kumpi teillä laittaa ruokaa?
Lauri: Minä kokkaan, mitä rouva ikinä toivookin. Teen meille usein viikon eväät. Joskus kokkaan myös yöllä, ja esimerkiksi possun paisti on ollut yön uunissa, ja ­aamulla teen siitä nyhtö­possua. Meillä on hyvin erilaiset käsitykset siitä, mikä on herkkuruokaa: minulle se on hyvä pihvi pippuri-konjakkikastikkeella ja perunoilla, kun taas Elinalle se on ­rakettispagetti ja nakit. Kun Elina tekee ­jotain herkkuaan, se näyttää jo kertaalleen syödyltä.

Elina: Äiti on aina sanonut, että etsi sellainen mies, joka osaa laittaa ruokaa, koska itse et osaa. Elin kymmenen vuotta omillani ja olen ihmetellyt, miten ihmeessä. Lauri kokkaa ihania wokkeja ja hän on oikea grillimestari. Hän myös maustaa ruoat hyvin ja tekee ihania kastikkeita.

Mikä toisen erikoinen tapa ärsyttää?
Lauri: Minua ärsyttää, ­miten Elina jättää asioita pöydän reunoille. Kerrankin hän oli jättänyt läppärin niin, että 70 prosenttia siitä oli yli pöydän laidan. ­Lähetin hänelle ­kuvan ja sanoin, ­että voisitko keskittyä. Puhelin tai lompakko ovat usein häneltä hukassa. ­Minua häiritsee, ­ettei hän keskity tekemisiinsä. En voisi itse ikinä elää niin, etten tietäisi, missä tärkeät tavarani ovat.
Elina: Kun roskapussi on täynnä, ­Lauri nostaa sen keittiön lattialle, eikä vaihda uutta tilalle. Sitten minä vahingossa aina laitan roskat siihen pussittomaan koriin.

Lauri myös kiehuu liikenteessä, toisin kun minä, joka en koskaan raivostu ­ajaessani. Yleensä olen ratin takana se, jolle muut kuskit huutavat, ja ehkä siksi en ärsyynny koskaan.

Mustasukkaisuutta ja lapsihaaveita

Oletteko mustasukkaisia?
Lauri: Totta kai! Minusta olisi hirveää, jos emme olisi. Olemme omistushaluisia, mutta emme sairaalloisen mustasukkaisia. Kun toinen on maailman tärkein, kyllä hänestä pitää huolehtia. ­Haluan pienillä eleillä osoittaa, että olemme pari.
Elina: Minusta on naisena ihana nähdä, kun Lauri näyttää, että olen hänen. Jos joku mies tulee liian lähelle, Lauri kyllä osoittaa reviirinsä.

Mitä ette antaisi anteeksi toiselle?
Elina: Pettämistä. Arvostan kuitenkin ihmisiä, jotka pystyvät antamaan sen anteeksi, sellainen on rakkautta.
Lauri: Pettämisestä en pääsisi yli, tai ainakaan suhde ei olisi enää samanlainen.

Mistä haaveilette?
Lauri: Veri vetää kotiseudulle Yyteriin, ja toivon, että voisimme joskus rakentaa sinne mökin tai talon. Toivon myös, että perheeni pysyy terveenä ja että saisin tehdä media-alalla työtä, jossa viihdyn.
Elina: Tietysti olemme perhe jo nyt, mutta kyllä lapsiakin olisi ihana saada. Myös oma talo Helsingin ulkopuolella olisi haaveissa. Toivon, että saisin edelleen tehdä töitä hyvien tyyppien kanssa.

Näkyykö tulevaisuudessa lapsia?
Elina: Toivottavasti. Epäilen, että ­minuun iskee vauvakuume viimeistään vuoden päästä, ja ehkä kahden vuoden kuluttua Lauri heltyy ja antaa luvan yrittää. Lähipiirissämme on paljon lapsia, ja nyt osaamme vielä arvostaa sitä, että esimerkiksi iltaisin voimme pestä vain omat hampaamme.
Lauri: Lapsia saa tulla kyllä sitten, kun on tullakseen. Nyt nautimme siitä, että saamme olla kahdestaan ja voimme ­lähteä parin päivän varoitusajalla viikonloppureissuun.

Lue myös:

Elina Viitanen ja Lauri Kottonen: 10 vinkkiä hääjärjestelyihin

Kaikki parisuhteellista-juttusarjan haastattelut löydät täältä.

Elina Kottonen (os. Viitanen)

■ Radio Novan iltapäiväjuontaja syntyi Kaskisissa 18.4.1984. Asuu Helsingin Lauttasaaressa radiojuontaja Lauri Kottosen kanssa. Pari avioitui 12.7.2014.
■ Tunnetaan myös Big Brotherin juontajana.

Lauri Kottonen

■ Porissa 21.3.1985 syntynyt radiojuontaja isännöi Voicen iltapäivää yhdessä Noora Hautakankaan kanssa.
■ Muutti Helsinkiin vuonna 2011, jolloin aloitti työnsä Radio Cityllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla