Alina (vas.) ja Armi Toivanen kertoivat Me Naisille vuonna 2013 antamassaan yhteishaastattelussa, millaista on elää kaksosena. Myös Astrid Swanin Tyttöystävä-ohjelmassa käsiteltiin kaksosuutta. Kuva: Jouni Harala
Alina (vas.) ja Armi Toivanen kertoivat Me Naisille vuonna 2013 antamassaan yhteishaastattelussa, millaista on elää kaksosena. Myös Astrid Swanin Tyttöystävä-ohjelmassa käsiteltiin kaksosuutta. Kuva: Jouni Harala

Rumpali Alina Toivanen, 34, kertoi eilen Radio Helsingin ohjelmassa masennuksestaan. Pahimpana hetkenä Alina joutui hoitoon Auroran sairaalaan. – Se oli pelottavaa, mutta samalla todella iso helpotus.

Putouksesta tutuksi tulleen näyttelijä Armi Toivasen, 34, kaksossisko, rumpali Alina Toivanen, 34, puhui eilen Radio Helsingin Tyttöystävä-ohjelmassa masennuksestaan. Alina sairastui masennukseen vuoden 2013 lopulla ja oli hoidettavana Auroran sairaalan psykiatrian päivystyksessä pahimpana hetkenään.

– Lääkäri antoi lähetteen Auroraan. Jatkoimme sinne. Se oli pelottavaa, mutta samalla todella iso helpotus. Heti ulko-oville tuli vastaan kaksi sairaanhoitajaa, jotka tiesivät, että olen tulossa. Aurorassa olin itku kurkussa ja puolisoni joutui puhumaan puolestani. En halunnut katsoa ketään silmiin, jotain sanoja sain nieleskeltyä ulos. Lääkäri, jonka näin sairaanhoitajan haastattelun jälkeen, sanoi, että tapaukseni oli päivänselvä. Muistan, että seuraavana päivänä minulla oli turvallinen olo, Alina kertoo hoitoon päätymisestä ohjelman juontajalle Astrid Swanille.

Sairaalahoidon jälkeen Alinan hoitosuhde jatkui puolisen vuotta, mutta päättyi kesällä 2014.

Masennus hiipi elämään

Tyttöystävä-ohjelmassa Alina kertoo masentuneensa salakavalasti, "pahan olon hiipineen" hänen elämäänsä. Hän ei ollut huomannut merkkejä, mutta viime talvena asiat kärjistyivät siihen pisteeseen, että Alinan sisko ja puoliso veivät hänet lääkärille.

– Minulla oli pidemmän aikaa ollut sellainen fiilis, etten halunnut lähteä tapaamaan kavereitamme tai näyttäytymään. Minulla ei ollut mitään sanottavaa kenellekään, Alina kuvailee aikaa ennen hoitoa.

– Laitoin puolisolleni viestiä, jossa kysyin, mitä minulla enää on. En nähnyt elämääni eteenpäin. Seinä nousi vastaan.

Tekstiviestin takia Alinan puoliso ja sisko tulivat hakemaan häntä ja veivät lääkärille. Lääkärin jälkeen Alina lähti kohti Auroraa.

Alina soittaa rumpuja muun muassa Astrid Swanin yhtyeessä ja Minä ja Ville Ahonen -yhtyeessä. Aiemmin hän on soittanut esimerkiksi Risto-yhtyeessä ja LCMDF-sisarusduossa. Elokuussa Alina aloitti opinnot pop- ja jazz-konservatorion aikuispuolella.

Masennuksestaan ovat puhuneet julkisesti myös esimerkiksi laulaja Kristiina Wheeler ja urheilutoimittaja Tapio Suominen. Heidän tarinansa voit lukea Me Naisten sivuilta:

Psykoottisen masennuksen vuoksi pakkohoitoon joutunut Tapio Suominen: "Onneksi rinnallani on vahva nainen"

Kristiina Wheeler: "Oli iso sokki kirjautua mielenterveyspotilaaksi"

Lue myös Alinan ja Armin yhteishaastattelu:

Armi Toivanen ja kaksossisko: "Koemme kaikki fiilikset tuplana"

 

Koko tunnin mittaisen Alina Toivasen haastattelun voit kuunnella Radio Helsingin sivuilla.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.