Alina (vas.) ja Armi Toivanen kertoivat Me Naisille vuonna 2013 antamassaan yhteishaastattelussa, millaista on elää kaksosena. Myös Astrid Swanin Tyttöystävä-ohjelmassa käsiteltiin kaksosuutta. Kuva: Jouni Harala
Alina (vas.) ja Armi Toivanen kertoivat Me Naisille vuonna 2013 antamassaan yhteishaastattelussa, millaista on elää kaksosena. Myös Astrid Swanin Tyttöystävä-ohjelmassa käsiteltiin kaksosuutta. Kuva: Jouni Harala

Rumpali Alina Toivanen, 34, kertoi eilen Radio Helsingin ohjelmassa masennuksestaan. Pahimpana hetkenä Alina joutui hoitoon Auroran sairaalaan. – Se oli pelottavaa, mutta samalla todella iso helpotus.

Putouksesta tutuksi tulleen näyttelijä Armi Toivasen, 34, kaksossisko, rumpali Alina Toivanen, 34, puhui eilen Radio Helsingin Tyttöystävä-ohjelmassa masennuksestaan. Alina sairastui masennukseen vuoden 2013 lopulla ja oli hoidettavana Auroran sairaalan psykiatrian päivystyksessä pahimpana hetkenään.

– Lääkäri antoi lähetteen Auroraan. Jatkoimme sinne. Se oli pelottavaa, mutta samalla todella iso helpotus. Heti ulko-oville tuli vastaan kaksi sairaanhoitajaa, jotka tiesivät, että olen tulossa. Aurorassa olin itku kurkussa ja puolisoni joutui puhumaan puolestani. En halunnut katsoa ketään silmiin, jotain sanoja sain nieleskeltyä ulos. Lääkäri, jonka näin sairaanhoitajan haastattelun jälkeen, sanoi, että tapaukseni oli päivänselvä. Muistan, että seuraavana päivänä minulla oli turvallinen olo, Alina kertoo hoitoon päätymisestä ohjelman juontajalle Astrid Swanille.

Sairaalahoidon jälkeen Alinan hoitosuhde jatkui puolisen vuotta, mutta päättyi kesällä 2014.

Masennus hiipi elämään

Tyttöystävä-ohjelmassa Alina kertoo masentuneensa salakavalasti, "pahan olon hiipineen" hänen elämäänsä. Hän ei ollut huomannut merkkejä, mutta viime talvena asiat kärjistyivät siihen pisteeseen, että Alinan sisko ja puoliso veivät hänet lääkärille.

– Minulla oli pidemmän aikaa ollut sellainen fiilis, etten halunnut lähteä tapaamaan kavereitamme tai näyttäytymään. Minulla ei ollut mitään sanottavaa kenellekään, Alina kuvailee aikaa ennen hoitoa.

– Laitoin puolisolleni viestiä, jossa kysyin, mitä minulla enää on. En nähnyt elämääni eteenpäin. Seinä nousi vastaan.

Tekstiviestin takia Alinan puoliso ja sisko tulivat hakemaan häntä ja veivät lääkärille. Lääkärin jälkeen Alina lähti kohti Auroraa.

Alina soittaa rumpuja muun muassa Astrid Swanin yhtyeessä ja Minä ja Ville Ahonen -yhtyeessä. Aiemmin hän on soittanut esimerkiksi Risto-yhtyeessä ja LCMDF-sisarusduossa. Elokuussa Alina aloitti opinnot pop- ja jazz-konservatorion aikuispuolella.

Masennuksestaan ovat puhuneet julkisesti myös esimerkiksi laulaja Kristiina Wheeler ja urheilutoimittaja Tapio Suominen. Heidän tarinansa voit lukea Me Naisten sivuilta:

Psykoottisen masennuksen vuoksi pakkohoitoon joutunut Tapio Suominen: "Onneksi rinnallani on vahva nainen"

Kristiina Wheeler: "Oli iso sokki kirjautua mielenterveyspotilaaksi"

Lue myös Alinan ja Armin yhteishaastattelu:

Armi Toivanen ja kaksossisko: "Koemme kaikki fiilikset tuplana"

 

Koko tunnin mittaisen Alina Toivasen haastattelun voit kuunnella Radio Helsingin sivuilla.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.