Näyttelijä Mikko Penttilä näyttelee Putouksen lisäksi Stella Polaris -improvisaatioryhmässä. Kuva: MTV3
Näyttelijä Mikko Penttilä näyttelee Putouksen lisäksi Stella Polaris -improvisaatioryhmässä. Kuva: MTV3

– Mitä enemmän pistän itseäni likoon, sitä vähemmän minua hävettää yleisön edessä, näyttelijä Mikko Penttilä kertoo.

Putouksen tuoreella kaudella näyttelevä Mikko Penttilä halusi luoda sketsihahmostaan Turkka "Stögis" Kupista rujon ja groteskin. Maha paljaana astelu miljoonayleisön eteen ei Mikkoa pelottanut.

– Paljas maha oli mukana alusta asti. Halusin tieten tahtoen hyödyntää sitä, mitä itsellä on. Improvisaation kautta keskeneräisyyden sietämiskynnykseni on kasvanut: mitä enemmän pistän itseäni likoon, sitä vähemmän minua hävettää yleisön edessä, Mikko sanoo.

Stögis on ollut ideatasolla Mikon mukana Putouksen koekuvauksesta asti. Hahmon hokema eikö oo näin, näinhän se on oli myös Mikon mielessä pitkään.

– Loin hahmon, koska minua kiinnosti menneisyyteen jumahtaminen. Stögis oli ennen hyvin kaunis. Nyt kaikki muut näkevät, että hänen parhaimmat päivänsä ovat takana päin paitsi hän itse. Hän on kultainen kaveri, joka ei tarkoita pahaa, mutta hänen juttunsa menevät muilta vähän ohi.

Lapsuudenidoli: Jope Ruonansuu

Mikko valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2014 ja näyttelee improvisaatioteatteri Stella Polariksen riveissä. Jo lapsuudessaan hän haaveili imitaattorin urasta, koska fanitti Jope Ruonansuuta.

”Kun muut halusivat olla palomiehiä, minä halusin olla imitaattori.”

– En pidä itseäni imitaattorina, mutta kun muut halusivat olla palomiehiä, minä halusin olla imitaattori. Tykkäsin Jopesta valtavasti ja opin imitoimaan Jopea imitoimassa muita ihmisiä. Sittemmin haaveeni laajentui näyttelemiseksi.

Putouksessa Mikko on päässyt imitoimaan muun muassa Yhdysvaltain tuoretta presidenttiä Donald Trumpia. Mikko on saanut hahmostaan kiitosta, mutta ainakaan tänä viikonloppuna Trumpia ei nähdä. Hahmon jatko riippuu ohjelman käsikirjoittajista.

Kämppiksen kanssa

Mikko on sinkku ja asuu lapsuudenystävänsä kanssa kämppäkavereina. Hän oli aiemmin kiinnityksellä Kokkolan kaupunginteatterissa, mutta muutti puolitoista vuotta sitten takaisin Helsinkiin. Alun perin Mikko on kotoisin Kaustiselta.

– Kokkolassa oli kivaa, koska lapsuudenperheeni asuu siellä päin, mutta kaikki muu sosiaalinen elämäni oli Helsingissä, jossa ystäväni asuivat. Siksi oli kiva palata.

Yksityiselämässään Mikko on sinkku. Jos hänet haluaa hurmata, kannattaa olla älliä päässä.

– Älykkyys ja kiehtovat keskustelut ovat valtavan kiinnostavia, Mikko huomauttaa.

Putous lauantaisin klo 19.30 MTV3:lla.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...