Putouksesta tuttu näyttelijä Niina Koponen tuli Nuotin vierestä -komedian kutsuvierasensi-iltaan tapaamaan kavereitaan. Mukana oli tanssija-näyttelijä Markku Haussila. Kuva: Jonna Öhrnberg
Putouksesta tuttu näyttelijä Niina Koponen tuli Nuotin vierestä -komedian kutsuvierasensi-iltaan tapaamaan kavereitaan. Mukana oli tanssija-näyttelijä Markku Haussila. Kuva: Jonna Öhrnberg

Näyttelijä keskittyy nyt itsensä huolehtimiseen. Hän säveltää ja sanoittaa musiikkia ja haaveilee levynteosta.

Viime Putous-kaudella suuren yleisön tietoisuuteen tullut Niina Koponen ei ollut mukana ohjelman tällä kaudella. Moni ihmetteli, minne hän katosi.

– Hyvä näin. Olin tosi väsynyt aina sen lauantain lähetyksen jälkeen. En tajua, miten muut jaksavat. Ovat varmaan ihan zombiena. Itse en jaksanut enää sitä ja oli aika tehdä muuta, hän selitti saapuessaan Nuotin vierestä -komedian kutsuvierasensi-iltaan keskiviikkona.

Vaikka Niina ei kaipaakaan Putouksen tekoa, hän kaipaa toisinaan kollegoja, joista osa tähdittää myös uutuuselokuvaa. Nuotin vierestä -leffan pääparina nähdään Riku Nieminen ja Essi Hellén.

– Onneksi olen törmännyt heihin välillä Kallion kuppiloissa ja tänään tietenkin täällä, Niina naurahti.

Viime ajat näyttelijä on keskittynyt itseensä.

– Olen kiinnostunut ravintoasioista. Uskon, että hyvinvointimme lähtee juuri ravinnosta, hän selitti.

Niina ei noudata mitään ruokavaliota orjallisesti vaan tunnustelee rauhassa, mikä hänelle sopisi. Hän on muun muassa poistanut ruokavaliostaan maitotuotteet ja gluteiinin. Viimeksi hän teki jogurttia cashewpähkinöistä sekä suklaakakkua, johon ei tule hiivaa eikä jauhoja.

– Huomaan muutokset selvästi. Olo on parempi ja positiivisempi, ja virtaa riittää, hän hymyili.

Haaveissa muusikon ura

Viime keväänä UIT:n Kivaa ja Korkealta -revyyssä esiintynyt Niina haaveilee myös musiikinteosta. Hän säveltää ja sanoittaa itse kappaleensa.

– Teemme avopuolisoni kanssa musiikkia suomeksi ja englanniksi. Vielä on vähän hakusessa, että miten. Musiikinteko on yksi suuri unelmani, Niina paljasti.

Niina tekee aina sitä, mikä häntä milloinkin kiinnostaa. Hän ei halua lyödä itseään mihinkään lokeroon.

– Tavoitteena on tehdä jossakin vaiheessa levy. Rauhallista elektromusiikkia, hän arvioi tulevaa musiikkityyliään.

Tällä hetkellä Niina kuvaa Sykettä, jossa hänellä on pieni rooli. Lisäksi hän on kunnostautunut kuunnelmien teossa.

– Semmoista pientä mukavaa, hän virnisti.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...