Essi Hellén. Kuva: Panu Pälviä
Essi Hellén. Kuva: Panu Pälviä

Näyttelijä Essi Hellén jätti Putouksen kahden kauden jälkeen. – Hyvä vain, että tulee uusia tyyppejä.

Vasta-alkaneella Putous-kaudella ei nähdä Essi Helléniä, 28. Helsinkiläisnäyttelijä vauhditti Putousta kahdella edelliskaudella.

– Putouksessa työskentely oli aikoinaan haaveeni, mutta olen vähän sellainen, että kun unelmat toteutuvat, tähtään pian kohti uusia. Olen ahne uusille kokemuksille, Essi sanoo.

– Omalla kohdallani tuli aika miettiä, olenko enää oikea ihminen tekemään sitä. Hyvä vain, että tulee uusia tyyppejä!

Essi jättäytyi myös Ylen esittämästä Villi kortti -ohjelmasta. Hän kuitenkin vierailee ohjelmassa maaliskuussa.

Kuka päättää kropasta?

Aikoinaan Essi odotti pitkään Putous-tilaisuuttaan. Hän joutui kieltäytymään pestistä kahdesti, ensin asuessaan ja työskennellessään Kokkolassa, toistamiseen saatuaan juuri esikoisensa.

Essin muistetuimpia vetoja oli muun muassa sketsihahmo Angela Bros, eroottisesti latautunut italomamma. Otsikoihin päätyi myös toimittaja Maria Hintikasta tehty imitaatio. 

– Oli ajatuksia herättävää seurata, millaiset jutut ohjelmassa kohahduttivat. Kun sketsissäni vilautin alushousuja, se päätyi lööppiin. Edellisjaksossa Riku Nieminen oli kekkuloinut neljä minuuttia pikkuspeedoissa ja nylkyttänyt lantiotaan, mutta ei siitä kohuttu, Essi sanoo.

– Nainen ei ikään kuin omista omaa vartaloaan. Miehet saavat huudella munasillaan niin paljon kuin lystäävät, mutta nainen ei saa esittää vartalollaan, mitä itse haluaa. Se on epäreilua ja konservatiivista. Oli huvittavaa, miten moneen lööppiin tällainen aviossa oleva absolutisti-äiti-näyttelijä päätyikin.

Vastuu vitseistä

Essi huomauttaa, että komedian tekijöillä on suuri vastuu aiheistaan, joista vitsiä vääntää.

– Huumorin tekeminen on hienovaraista hommaa. Pitää miettiä, herätelläänkö yleisöä ajattelemaan vai pidetäänkö jutuilla vain yllä vanhoja rakenteita ja ennakkoluuloja, Essi sanoo.

Kyllä

Putouksen jättänyt Essi Hellén: ”Nainen ei saa esittää vartalollaan, mitä haluaa”

Kyllä. Myös sanoma julkaisee koko ajan juttuja joissa arvostellaan naisten ulkonäköä. Jopa julkkisten lasten. Sen sijaan miehet saavat käytyäyttä miten vain. Toinen on tämä kakara ja parisuhdekiihotus hesarissa. Vanhoillista ja sovinistista. Usein lapsia tehneet ovat pettyneitä. Ei muuten tarvittaisi kakaroita keppareina milloin mihinkin jahtiin. Oli sitten susijahti tai johanna tukiaiset jahdattavana. Jonkun piikkiin "pelätään" ja ollaan "huolissaan" oman laumaelukkaverkoston kanssa. Tärkeää...
Lue kommentti
Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.