"En ole epäillyt hetkeäkään rakkauttamme. Kun tapasimme, tiesin kolmessa sekunnissa, että Tapio on minun etsimäni toinen puolisko", Ann Wikström sanoo. Kuva Jouni Harala
"En ole epäillyt hetkeäkään rakkauttamme. Kun tapasimme, tiesin kolmessa sekunnissa, että Tapio on minun etsimäni toinen puolisko", Ann Wikström sanoo. Kuva Jouni Harala

Urheilutoimittaja Tapio Suominen, 49, sairastui keväällä psykoottiseen masennukseen ja päätyi lopulta pakkohoitoon. Sairastuminen on ollut kova testi hänen ja kihlatun Ann Wikströmin, 35, tuoreelle suhteelle.

– Olen onnekas, että minulla on rinnallani Annin kaltainen vahva nainen, joka on jaksanut uskoa parantumiseeni ja rakkauteemme, toteaa Ylen urheilutoimittaja Tapio Suominen.

Hän sairastui keväällä masennukseen, joka myöhemmin diagnosoitiin psykooottiseksi masennukseksi. Lopulta hänet määrättiin syyntakeettomana, itselleen ja ympäristölleen vaarallisena tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Oireet alkoivat jo alkuvuodesta, mutta aluksi sitä ei kumpikaan tajunnut.

– Masennus on taudeista salakavalin ja se hiipi elämäämme pikkuhiljaa. Meidän kummankin elämä oli mennyt uusiksi. Olimme eronneet entisistä liitoistamme ja asioita tapahtui vauhdilla. Oli vaikea päätellä, mikä oli muutoksiin liittyvää normaalia tyytymättömyyttä ja alakuloisuutta, Ann sanoo.

Pariskunnan yhteinen historia on myös lyhyt.

– Mehän olemme vieläkin tutustumisvaiheessa, he sanovat runsaat puolitoista vuotta kestäneestä suhteestaan.

Nyt ajateltuna oireita oli paljon.

– Nukuin huonosti. Aloin kääntyä sisäänpäin, vetäydyin ja erakoiduin. Menetin mielenkiinnon asioihin, joista ennen olin nauttinut, Tapio sanoo.

– Mielenkiinnon puute kohdistui myös minuun. Nuoresta parisuhteestamme alkoi puuttua kaikki normaali toisen huomioiminen, Ann jatkaa.

Mukaan tuli myös alkoholi ja miehen puheissa oli myös merkkejä itsetuhoisista ajatuksista.

– En osannut ajatella käytöstäni masennukseksi. Ei sitä itse tajua, sillä mielen sairauksien ongelma on juuri siinä, että se osa ihmistä, jonka pitäisi kyetä analyysiin, on häiriintynyt.

Seitsemän viikkoa sairaalassa

Tilanne kärjistyi kesällä. Tapio sai lähetteen terveyskeskuslääkäriltä ja seuraavana päivänä veli saatteli hänet sairaalaan.

Seitsemän viikon sairaalajaksosta Tapio ei muista juuri mitään. Lääkehoito ei tehonnut ja tilanne huononi. Lopulta päädyttiin sähköhoitoon.

Hoidot tehosivat niin hyvin, että jo kahden viikon päästä hoitojen aloittamisesta Tapio pääsi kotiin.

– Pahimpina hetkinä olin varma, etten palaa sairaalasta enää takaisin. Tunsin voimakkaasti, etten parane, eikä meillä Annin kanssa ole yhteistä tulevaisuutta.

– Kirosin ääneen, mutta totesin samalla, ettei luovuttaminen kuulu luonteeseeni. Uskoin, että se ydin, miksi meistä tuli pari oli yhä olemassa, eikä sitä mikään masennus pyyhkisi pois, Ann sanoo.

Nyt Tapio on jo palannut töihin, mutta on yhä toipilas. Hän syö mielialalääkkeitä ja käy kerran viikossa terapiassa. Siellä käydään läpi isoa kysymystä, miksi hän sairastui.

– Ainakaan ei ole kyse meidän yhteisestä elämästä. Syyt ovat jossakin paljon kauempana, Tapio sanoo.

Hän arvelee, että isot elämänmuutokset ovat voineet laukaista sairastumisen.

– Tunnen varmasti jonkinlaista syyllisyyttä siitä, että 31 vuotta kestänyt avioliittoni päättyi.

Tapio ja Ann tietävät, että edessä on elämänmittainen prosessi.

– Nythän ei ole kyse kasvaimesta, jonka voi leikata pois. Tästä sairaudesta ei voi parantua. Se tulee aina olemaan suhteemme varjo,Tapio ja Ann sanovat.

Lue koko juttu Me Naisten uusimmasta numerosta 43/2013. Voit ostaa lehden myös iPadillesi täältä.

Tapio Suominen

Urheilutoimittaja on syntynyt 20.2.1964 Turussa.

Opiskeli Jyväskylässä liikuntatieteitä.

18-vuotias tytär edellisestä avioliitosta.

Työskennellyt 25 vuotta Ylen urheilutoimituksessa.

 

Ann Wikström

Laulaja-juontaja on syntynyt Kokkolassa 26.7.1978. Kasvanut Pietarsaaressa.

Viisivuotias tytär Aada.

Kävi Kaustisen musiikkilukion, opiskeli erikoismaalausta ja restaurointia Evtek-muotoiluinstituutissa.

Osakkaana yhdessä ex-miehensä kanssa KSF Entertainment Group Oy:ssä.

Juontajana Helsingin Musiikkimessuilla 24.-27.10. Messukeskuksessa.

 

 

 

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.