Me Naiset
|
Sari Parkkonen
"En ole epäillyt hetkeäkään rakkauttamme. Kun tapasimme, tiesin kolmessa sekunnissa, että Tapio on minun etsimäni toinen puolisko", Ann Wikström sanoo. Kuva Jouni Harala
"En ole epäillyt hetkeäkään rakkauttamme. Kun tapasimme, tiesin kolmessa sekunnissa, että Tapio on minun etsimäni toinen puolisko", Ann Wikström sanoo. Kuva Jouni Harala

Urheilutoimittaja Tapio Suominen, 49, sairastui keväällä psykoottiseen masennukseen ja päätyi lopulta pakkohoitoon. Sairastuminen on ollut kova testi hänen ja kihlatun Ann Wikströmin, 35, tuoreelle suhteelle.

– Olen onnekas, että minulla on rinnallani Annin kaltainen vahva nainen, joka on jaksanut uskoa parantumiseeni ja rakkauteemme, toteaa Ylen urheilutoimittaja Tapio Suominen.

Hän sairastui keväällä masennukseen, joka myöhemmin diagnosoitiin psykooottiseksi masennukseksi. Lopulta hänet määrättiin syyntakeettomana, itselleen ja ympäristölleen vaarallisena tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Oireet alkoivat jo alkuvuodesta, mutta aluksi sitä ei kumpikaan tajunnut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Masennus on taudeista salakavalin ja se hiipi elämäämme pikkuhiljaa. Meidän kummankin elämä oli mennyt uusiksi. Olimme eronneet entisistä liitoistamme ja asioita tapahtui vauhdilla. Oli vaikea päätellä, mikä oli muutoksiin liittyvää normaalia tyytymättömyyttä ja alakuloisuutta, Ann sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pariskunnan yhteinen historia on myös lyhyt.

– Mehän olemme vieläkin tutustumisvaiheessa, he sanovat runsaat puolitoista vuotta kestäneestä suhteestaan.

Nyt ajateltuna oireita oli paljon.

– Nukuin huonosti. Aloin kääntyä sisäänpäin, vetäydyin ja erakoiduin. Menetin mielenkiinnon asioihin, joista ennen olin nauttinut, Tapio sanoo.

– Mielenkiinnon puute kohdistui myös minuun. Nuoresta parisuhteestamme alkoi puuttua kaikki normaali toisen huomioiminen, Ann jatkaa.

Mukaan tuli myös alkoholi ja miehen puheissa oli myös merkkejä itsetuhoisista ajatuksista.

– En osannut ajatella käytöstäni masennukseksi. Ei sitä itse tajua, sillä mielen sairauksien ongelma on juuri siinä, että se osa ihmistä, jonka pitäisi kyetä analyysiin, on häiriintynyt.

Seitsemän viikkoa sairaalassa

Tilanne kärjistyi kesällä. Tapio sai lähetteen terveyskeskuslääkäriltä ja seuraavana päivänä veli saatteli hänet sairaalaan.

Seitsemän viikon sairaalajaksosta Tapio ei muista juuri mitään. Lääkehoito ei tehonnut ja tilanne huononi. Lopulta päädyttiin sähköhoitoon.

Hoidot tehosivat niin hyvin, että jo kahden viikon päästä hoitojen aloittamisesta Tapio pääsi kotiin.

– Pahimpina hetkinä olin varma, etten palaa sairaalasta enää takaisin. Tunsin voimakkaasti, etten parane, eikä meillä Annin kanssa ole yhteistä tulevaisuutta.

– Kirosin ääneen, mutta totesin samalla, ettei luovuttaminen kuulu luonteeseeni. Uskoin, että se ydin, miksi meistä tuli pari oli yhä olemassa, eikä sitä mikään masennus pyyhkisi pois, Ann sanoo.

Nyt Tapio on jo palannut töihin, mutta on yhä toipilas. Hän syö mielialalääkkeitä ja käy kerran viikossa terapiassa. Siellä käydään läpi isoa kysymystä, miksi hän sairastui.

– Ainakaan ei ole kyse meidän yhteisestä elämästä. Syyt ovat jossakin paljon kauempana, Tapio sanoo.

Hän arvelee, että isot elämänmuutokset ovat voineet laukaista sairastumisen.

– Tunnen varmasti jonkinlaista syyllisyyttä siitä, että 31 vuotta kestänyt avioliittoni päättyi.

Tapio ja Ann tietävät, että edessä on elämänmittainen prosessi.

– Nythän ei ole kyse kasvaimesta, jonka voi leikata pois. Tästä sairaudesta ei voi parantua. Se tulee aina olemaan suhteemme varjo,Tapio ja Ann sanovat.

Lue koko juttu Me Naisten uusimmasta numerosta 43/2013. Voit ostaa lehden myös iPadillesi täältä.

Tapio Suominen

Urheilutoimittaja on syntynyt 20.2.1964 Turussa.

Opiskeli Jyväskylässä liikuntatieteitä.

18-vuotias tytär edellisestä avioliitosta.

Työskennellyt 25 vuotta Ylen urheilutoimituksessa.

 

Ann Wikström

Laulaja-juontaja on syntynyt Kokkolassa 26.7.1978. Kasvanut Pietarsaaressa.

Viisivuotias tytär Aada.

Kävi Kaustisen musiikkilukion, opiskeli erikoismaalausta ja restaurointia Evtek-muotoiluinstituutissa.

Osakkaana yhdessä ex-miehensä kanssa KSF Entertainment Group Oy:ssä.

Juontajana Helsingin Musiikkimessuilla 24.-27.10. Messukeskuksessa.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla