Nikke kertoi mielenterveysongelmistaan avoimesti Vain elämää -ohjelmassa. ”Oikeastaan se oli helpottavaa. Kun itse avauduin, niin muutkin artistit alkoivat avautua enemmän. Oli hyvä, että olin avoin.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Nikke kertoi mielenterveysongelmistaan avoimesti Vain elämää -ohjelmassa. ”Oikeastaan se oli helpottavaa. Kun itse avauduin, niin muutkin artistit alkoivat avautua enemmän. Oli hyvä, että olin avoin.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Kun räppäri Nikke Ankara sairastui, hän katosi läheisiltään useiksi päiviksi. Nyt hänellä on keinoja hillitä ahdistustaan.

Räppäri Nikke Ankara on yksi huhtikuussa alkavan Vain elämää -ohjelman artisteista. Niken ura lähti lentoon vuonna 2014, kun Perjantai 13. -biisi nousi listoille ja myi lopulta platinaa. Samaan vuoteen mahtui räppärin elämän rankin vastoinkäyminen, kun hän pitkän juhlimisputken jälkeen sairastui psykoosiin.

– Varmaan osasyy mielenterveyteni pirstaloitumiseen oli nopea menestys, mutta suurin syy oli, että sekakäytin päihteitä, juhlin ja valvoin viikon putkeen.

Nikke kertoo, kuinka hän psykoosissa juoksi sukkasillaan ulos kaveriltaan. Hän piileksi ja lymyili useita päiviä rappukäytävissä, metsässäkin. Vanhemmat tekivät hänestä katoamisilmoituksen, joka ylitti uutiskynnyksen.

Kuuntele myös radiohaastattelu ja lue: Suomalaisräppäri pari kuukautta psykiatrisella: sekakäyttö ajoi psykoosiin

– Näin pakomatkani aikana yhden ihmisen, joka näytti kuvaani nettilehdessä ja kysyi, olenko Nikke Ankara. Kielsin ja lähdin juoksemaan karkuun. Välillä jouduin sairaalaan, josta taas pakenin, räppäri kertasi tapahtumia Vain elämää -risteilyllä.

”Eniten olen pahoillani, että aiheutin läheisilleni niin paljon huolta.”

Lopulta Nikke ilmoittautui itse poliisille.

– Harmittaa, että pilasin mielenterveyteni. Eniten olen pahoillani, että aiheutin läheisilleni niin paljon huolta.

Nikke lopetti tapahtuneen jälkeen alkoholinkäytön puoleksi vuodeksi. Hän voi pitkään hyvin, kunnes viime vuonna alkoi taas saada ahdistuskohtauksia.

– Se oli sellaista sekoamisen pelkoa. Kun kerran on seonnut, niin pelkää, että se tapahtuu uudelleen. Lopulta pelkäät omaa itseäsi.

Nikke tapaa säännöllisesti psykologia. Hän on opetellut myös hengitystekniikoita, joilla saa hillittyä ahdistusta.

– Kaikilla meillä on demonimme, olen hyväksynyt, että minulla on niitä vähän enemmän.

Vierailija

Psykoosin kokenut Vain elämää -tähti Nikke Ankara: ”Kun on kerran seonnut, pelkää että sekoaa uudestaan”

Kiitos avoimuudesta! Olet tosi rohkea ihminen, kun kerrot miten todellisuuden taju heitti unen puutteen vuoksi ja uskallat myös kertoa, että pelkäät. Ihailen kovasti sinua tuon rohkeuden takia. Se mitä edellä kirjoitettiin, on raukkamaisen "ihmisen" tapa toimia, peitellä omia sairauksia ja alkaa penkoa ventovieraan ihmisen asioita, sukulaisia, keksiä valheita jos mitään ei löydy, vielä kaiken lisäksi levittelymielessä, vähän kuin tällä sivulla joku haluaa antaa ymmärtää että painijan sukulaisen...
Lue kommentti
Herkkä_hi_piä ! :)))

Psykoosin kokenut Vain elämää -tähti Nikke Ankara: ”Kun on kerran seonnut, pelkää että sekoaa uudestaan”

Huvää ... vaikka se kuulostaa lukihäiriöltä, on se myös, ajokortti, rekisteriseloste, henkilokortti jne. edespäin, joskus miettinyt, kuinka pieni maailma voikaan olla, ennen kuin se katoaa kokonaan, silloin on syytä olla oma maailma jo rakennettuna jos aikoo selvitä siitä hetkestä. Mielenterveys on kumma asia silloin jos siitä puhuja ei ymmärrä sitä, mutta valppaana ollessa on itsellä mahdollisuus oppia siitä hyvin paljon, koska kirja opiskeluun on aina nähtävillä ympärilläsi, jos vain et lue...
Lue kommentti
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.