Tästä alkoi Williamin uusi saaga. Kuva: MV Photos
Tästä alkoi Williamin uusi saaga. Kuva: MV Photos

Hovin tulevaisuus arveluttaa Williamia, jota on arvosteltu laiskaksi kruunupääksi. Catherinen synti taas tuntuu olevan tylsyys. Dianan varjossa he näyttävät viihtyvän hyvin.

Jos työelämän epävarmuus hetkittäin ahdistaa tavallista sukankuluttajaa, niin ei ole helppoa nykypäivänä kruunupäilläkään. Työsuhdeasunnot ovat kieltämättä hulppeita, mutta tulosvastuu ja kulujen syynääminen koskevat heitäkin, henkilökohtainen brändäys vasta tuottaakin paineita eikä työn sisältöönkään pääse itse juuri vaikuttamaan.

Kuningatar Elisabetin johtaman firman avaintyöntekijöillä ei voi olla huonoja päiviä, on jaksettava kestohymyillä ja esitettävä alati kiinnostunutta, vaikka uhkaisi kuolla tylsyyteen pönötyspäivällisillä ja kissanristiäisissä. Tärkeintä on olla hillitty ja hallittu, ikinä ei saa sanoa todellista mielipidettään tai repäistä millään tavoin.

Ja kun sitten hoitelee tätä kansakunnan edustussymbolin virkaa, kiitokseksi saa kritiikkiä. Kukin voikin miettiä, itkisikö kuitenkin mieluummin kerrostaloyksiössä synkän kuusimetsän laidalla kuin palatsissa, jonka kultaportin takana valokuvaajat vahtivat jokaista kampauksesi hiusta.

Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa on monien mielestä Hänen Kuninkaallinen Tylsyytensä.

Koko tämä kuninkaallinen ahdinko tulvahti mieleen, kun seurasi keväällä Cambridgen herttuaparin viikon mittaista työmatkaa Intiaan ja Bhutaniin. Matkan tarkoitus oli ylläpitää maiden lämpimiä suhteita, joita hoidettiin jeeppisafarilla, pikkupatikoinnilla ja eläinvauvoja paijaamalla. Eniten julkisuutta sai herttuatar Catherinen matkapuvusto, joka jakoi mielipiteet – toisten mielestä se oli ihanan pröystäilemätön ja toisten mielestä aivan liian vaatimaton. Jalokivien sijaan herttuattarella oli kymmenen punnan rihkamakorvikset.


Herttuatar Catherinen tukka on aina moitteettomasti. Jopa niin, että häntä syytetään tylsäksi. Kuva: Lehtikuva

 

Her Royal Highness, Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa, on monien mielestä Her Royal Dullness, Hänen Kuninkaallinen Tylsyytensä. ”Maanläheinen tavisäiti, joka ei koskaan sano tai tee mitään tavallisuudesta poikkeavaa”, Daily Mailin kolumnisti suomi herttuatarta.

Monet toki rakastavat mielikuvaa turistiluokassa matkustavista taviskuninkaallisista, mutta toiset janoaisivat koko rahalla luksussaippuaoopperaa. Aristokratiaan mieltyneet puolestaan muistuttavat, että vuosisatoja hovin idea on ollut erottua rahvaasta. Ole siinä sitten moderni kuninkaallinen ja luovi kaikkien toiveiden ristiaallokossa sormi kansansuosion pulssilla.

Dianan saappaissa ja sormuksessa

Miltä tuntuisi jatkuvasti tulla verratuksi traagisesti kuolleeseen anoppiinsa, jota ei koskaan ehtinyt tavata? Catherine alistui vertailulle viimeistään hyväksyessään Williamin kosinnan ja Dianan safiirikihlasormuksen.

 


William halusi kihlata Catherinen äitinsä safiirisormuksella. Kuva: MV Photos

 

Tosin pariskunta vaikuttaa viihtyvän itsekin vallan hyvin Dianan varjossa. Intian-matkan laskelmoiduin kohtaus näyteltiin Taj Mahalin puutarhassa. Catherine ja William järjestivät kuvausmahdollisuuden, jota valokuvaajat eivät tietenkään jättäneet käyttämättä. Nuoripari asettautui samalle marmoripenkille, jolla 24 vuotta aikaisemmin istui Williamin surullinen äiti.

Charlesin ja Dianan avioliiton onnettomuudesta saatiin ensimmäiset kuvat juuri valtiovierailulla Intiassa vuonna 1992. Yhdessä hovihistorian ikonisimmista otoksista Walesin prinsessa istuu rakkauden mausoleumin edustalla ypöyksin, kuin tuskaisen tietoisena aviomiehensä petollisuudesta.

Voisiko universumin kuvatuin nainen lähettää vahvempaa viestiä? Loukatulla Dianalla oli tarve kertoa tarinansa koko maailmalle, ja hän oppikin käyttämään mediaa kostonsa välineenä. Hänen ansiostaan tiedämme yhtä sun toista siitä, millaista elämä koleissa kivilinnoissa pahimmillaan voi olla. ”Toisin kuin Diana, joka toimi ennen kuin ajatteli, William ja Catherine ovat hallittuja turhauttavuuteen asti”, eräs brittikolumnisti kirjoitti. ”Pariskunnassa ei ole mitään jännittävää.”

 


Prinsessa Diana yksin Taj Mahalin edessä. Kuva: MV Photos

 

 


Catherine ja William kohahduttivat järjestämällä valokuvauksen Taj Mahalin marmoripenkillä, jolla Diana istui yksin 24 vuotta aikaisemmin, kun hänen ja Charlesin avioliitto oli hajoamassa. Kuva: MV Photos

 

Puhemiehensä mukaan Catherine ja William halusivat Intiassa paitsi kunnioittaa Dianan muistoa myös ”luoda uusia muistoja”. Hovin PR-koneisto ottaa kaiken irti historiansa tasapainoisimmasta siniverisestä rakkaustarinasta. Dianan ja Charlesin aiheuttamien hyvin julkisten pettämis- ja eroskandaalien jälkeen tylsä mutta turvallinen tavallisuus saa 90-vuotiaan Elisabetin hieromaan yhteen hansikoituja käsiään.

Loppuuko kaikki tylsyyteen?

Kriitikoiden mielestä tylsyys saattaa kuitenkin koitua jopa hovin kohtaloksi, se kun valitettavasti elää kansan kiinnostuksesta. ”Uusi brittiläinen sininen veri kärsii vakavasta anemiasta”, hovitoimittajat valittavat. Tässä suhteessa ajat olivat ennen totisesti mehukkaammat. Muistelkaapa vaikka Charlesin ja Camillan salasuhteen kaikkia vaiheita, Dianan rakastajia tai teksasilaismiljardööriä imeskelemässä herttuatar Sarah Fergusonin varpaita! Kyllä oli ennen myyvempää kamaa!

Prinssi Harry sai pitkään elää vapaasti kruununperijäveljensä varjossa, mikä johti moniin otsikoihin. Ylilyönteinä voidaan pitää ainakin natsinaamiaisasua ja Las Vegasin kosteita alastonbileitä. Nyt poikamiesprinssikin näyttää rauhoittuneen.

 


Huviviliprinssi Harry näyttää vihdoin rauhoittuneen, ja valtakunta odottaa sinkkuprinssin vakiintumista. Kuva: MV Photos

 

Paljastukset onnettomasta avioliitosta ja Dianan kuolema aiheuttivat harmaita hiuksia vuodesta 1952 hallinneelle Elisabetille, mutta todella vaikeita aikoja monarkialle povataan vasta rautarouvan kuoleman jälkeen. Kuinka pian koko kuningashuone kaatuu?

Kruununperimysjärjestyksessä pikkuprinssi George on kolmantena ukkinsa ja isänsä jälkeen, mutta moni epäilee, ettei hän välttämättä koskaan nouse valtaistuimelle. He kysyvät: Kuinka hyvin syntyperään perustuva etuoikeuslaitos istuu moderniin maailmaan? Miksi ylläpitää instituutiota instituution itsensä vuoksi? Eikö monarkia olekin vain mummojen fanittama menneen britti-imperiumin tunkkainen jäänne?

”En todellakaan makaa öisin valveilla odottamassa tai toivomassa, että tulisin kuninkaaksi.”

Kruunupäät itse korostavat symboliarvoaan ja hyväntekeväisyystyötään, mutta Williamin ”laiskuus” on jo puhuttanut saarivaltakunnassa. Brittilehdistö on syyttänyt prinssin välttelevän julkisia tehtäviään ja nauttivan niiden sijaan aristokraattisen vapaaherran maalaiselämää metsästäen ja kalastaen. Lehdistö on kutsunut Williamia vastentahtoiseksi kuninkaalliseksi, joka haluaisi välttää syntymävelvollisuutensa.

Prinssi puolustautui kritiikkiä vastaan alkukesästä BBC:n haastattelussa.

– En todellakaan makaa öisin valveilla odottamassa tai toivomassa, että tulisin kuninkaaksi, koska se surullisesti tarkoittaa muutoksia perheessäni, enkä halua sitä.

Hän kuitenkin vakuutti kantavansa vastuunsa – mutta miettivänsä rauhassa, kuinka tekee roolista omannäköisensä.

– Olen saanut paljon kritiikkiä elämäni aikana, enkä voi sitä kokonaan sivuuttaa. Mutta en myöskään ota sitä niin itseeni.

Äitinsä kohtalosta katkera William on vannonut suojelevansa perheensä yksityisyyttä kaikin tarvittavin keinoin. Väitetään, että hän olisi halunnut naida Katensa pienin menoin maalaiskirkossa, mutta ymmärsi toki, että tulevan kuninkaan häät kuuluvat kansalle. Häiden jälkeen pari sai viettää hiljaiseloa Walesin syrjäseudulla, jossa William työskenteli pelastushelikopterin kuljettajana ja Catherine shoppaili paikallisessa marketissa melkein kuin kuka tahansa maalaisrouva. Nyt perhe on asettunut kuninkaallisempiin puitteisiin Lontooseen Kensingtonin palatsiin, Williamin lapsuudenkotiin, ja arjessa on jatkuvasti enemmän edustusta.

 


Kuningatar Elisabet poseerasi 90-vuotispäivänsä kunniaksi lapsenlastensa ja lapsenlastenlastensa kanssa. Kuva: MV Photos

 

Onko ökyloma edustusta?

Mihin kuninkaallisia nykymaailmassa tarvitaan? Ovatko he tulevaisuudessa enää hyvää bisnestä edes perinteiselle keittiöpyyhe-, lautas- ja muun krääsän kauppiaille? Catherinen käyttämät ketjuliikemekot myydään vielä hetkessä loppuun, mutta monet näkevät hänet pelkkänä edustuspuolisona ja synnytyskoneena. Millainen roolimalli on nainen, joka luopuu itsenäisyydestään ja urastaan puolisonsa tähden? ”Sen täytyy olla rakkautta – eihän kukaan muuten olisi niin hullu, että naisi tulevan kuninkaan!” moni järkeili jo kuninkaallisten häiden aikaan viisi vuotta sitten.

Majesteetti kehotti prinsessoja etsimään muita töitä.

Kuningatar kuittaa niiden hovin jäsenten elinkustannukset, joilla on virallisia edustustehtäviä. Catherinen ja Williamin nelihenkisen perheen ylöspidon kansa hyväksyy, mutta paineita pienentää firman henkilökuntaa on. Mitä esimerkiksi prinssi Andrew on viime aikoina tehnyt, paitsi aiheuttanut paheksuntaa yhteyksillään hämäriin liikemiehiin ja ökyloimailemalla ex-vaimonsa kanssa? Heidän tyttärensä, Eugenie ja Beatrice, menettivät jo verovaroin kustannetut henkivartijansa, ja majesteetti kehotti prinsessoja etsimään muita töitä.

 


Prinssi Andrew’n tyttäret Beatrice ja Eugenie ovat joutuneet luopumaan monista kuninkaallisista etuoikeuksistaan, kuten henkivartijoista. Kuva: Lehtikuva

 

Virallisesti hoviin kuuluvat prinssi Charles ja tämän vaimo, Cornwallin herttuatar Camilla, prinsessa Anne, Wessexin jaarli Edward ja hänen kreivitärpuolisonsa Sophie, prinssi Harry sekä kuningattaren neljä serkkua puolisoineen. Annen lapsilla ei ole kuninkaallisia titteleitä. Poika Peter Phillips tienaa itse elantonsa pankkialalla, ja tytär Zara Phillips on kunnostautunut kenttäratsastajana. Wessexin kreiviparikaan ei ole halunnut lapsilleen kuninkaallista elämää.

Erään kolumnistin mukaan hovin puolustajien tanakimmaksi argumentiksi uhkaa jäädä se, että Windsorit ovat sentään arvokkaampi julkkisperhe kuin tasavaltalaista Amerikkaa hallitseva Kardashianin peppudynastia. Mitä tästä kaikesta mahtaa pohtia 34-vuotias William, jota on syntymästään asti kasvatettu kuninkuuteen? Olisiko hän salaa vain helpottunut maansa tasavallaksi julistautumisesta?

BBC:n haastattelussa ”haluton kruununperijä” kertoi pohtivansa tulevaisuutta.

– Kuninkaallisen perheen täytyy nykyaikaistua ja kehittyä ajanmukaisesti, ja sen täytyy pysyä relevanttina. Ja tämä on minun haasteeni. Kuinka teen hovista relevantin seuraavaksi 20 vuodeksi?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.